torsdag 31 oktober 2024

Hatochhot

Det var helt medvetet som jag skrev ihop rubriken. Många rabblar alltid begreppen hat och hot som om det vore ett enda ord och samma sak, bl a SVT som via ett stolpskott till ”expert” reder ut när man bör polisanmäla näthat.

Är det någonting som inte känns okej, man har blivit utsatt för någonting som känns jobbigt, som känns fel, så tycker jag att man ska anmäla det.

Jag vet inte hur andra har det, men jag utsätts för jobbiga situationer hela tiden. Hade jag slaviskt följt expertens råd hade jag skickat in åtminstone ett tiotal polisanmälningar per dag. Exempelvis blev jag kallad efterbliven när jag twittrade om detta. Näthat absolut, men klarar man inte av att tackla det löser man det enklast genom att inte uttrycka sina åsikter offentligt.


Tacka vet jag hotdogs!

Så låt mig reda ut detta istället. Jag har visserligen inte läst mindfulness eller retorik på Södertörns Lekskola, som SVT:s expert, men jag har en hjärna så det kanske kan kompensera.

Att hota någon är olagligt enligt brottsbalken åtminstone sedan 1962, antagligen ännu tidigare. Det kallas olaga hot och kan om det anses grovt resultera i fängelse i upp till fyra år. Hat är en känsla och inga känslor är olagliga. Det kan jag t ex känna när någon gjort mig orätt, stulit från mig eller förstört mitt land genom politiska beslut. Jag skulle inte sträcka mig så långt som Alexander Bard som en gång sagt att ”hat är en fantastisk känsla”, men den kan vara både logisk och legitim, och framförallt är den laglig.

Så varför uppmanar SVT att vi ska polisanmäla näthat? Tror de inte att vi kan hålla isär ordet från de kriminella begreppen olaga hot, förtal eller ärekränkning? Eller klarar de inte själva att göra det? Eller försöker de i största allmänhet skrämma oss från att uttrycka våra känslor och åsikter utifall att vi då skulle upptäcka att fler känner som vi?

Jag vet inte, men jag vet att svensk polis har riktiga brott och andra arbetsuppgifter att jobba med utan att behöva lyssna på något våp vars känslor utsatts för mothugg, på Facebook eller från verkligheten. Det vore både kostsamt och väldigt ovärdigt.

29 kommentarer:

  1. Ibland blir jag orolig att "brottet" Olaga hat kommer komma in i brottsbalken. Sen kommer jag på att vi än så länge har yttrandefrihet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det finns skäl att oroa sig eftersom media (inte bara statsmedia) gör allt de kan för att klumpa ihop hat och åsikter med riktiga brott.

      Radera
    2. Ja, de klumpar ihop hat med åsikter som inte överrenstämmer med deras egna åsikter... de förväxlar medvetet moral med känslor för att få det legitimt. Det är bara sjukt, men så blev det när man tömde Beckomberga.

      Radera
    3. Det är 29 år sedan Beckomberga tömdes, så jag tror att vi får leta orsaker på annat håll :-)

      Radera
    4. Å andra sidan är inte yttrandefriheten en allsmäktig lag. Visst, den hindrar dig inte från att uttrycka dig, men den skyddar dig inte om du bryter mot andra lagar. Däremot hindrar den staten från att straffa dig för eventuella åsikter du har om staten.

      Radera
  2. Till viss del då håller jag med dig men det finns undantag, tex hets mot folkgrupp eller hatbrott vilket är straffbart i svensk lag. Jag tror att den största uppgiften ligger hos föräldrarna att uppfostra sina barn att bli bra människor och inte hota,hata,kränka,förnedra mm. Idag så verkar det som många tycker det tufft och roligt att bete sig illa mot andra. Oavsett var man står politiskt så borde man kunna bete sig anständigt mot andra människor som inte tycker som man själv och inte använda härskartekniker som att raljera, "skämta" och kränka för att förminska sin motståndare .

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Hatbrott" är ett begrepp man använder sig av vid riktiga brott, men där hat förstärkt motivet. Det är inte hatet i sig som kriminaliserats.

      Men jag tycker att det också är problematiskt. Hur ska en domstol kunna bedöma om du slår någon på käftet pga din eller offrets religion eller åsikter i en specifik fråga? Jag tror att det vore bättre om man såg till brottet i sig och bedömde det.

      Sedan undrar jag om det nödvändigtvis måste vara en härskarteknik att skämta om sin meningsmotståndare.

      Radera
    2. Begreppet härskarteknik är också feministiskt nyspråk.

      "Berit Ås fick uppslag till sin forskning om härskartekniker när hon satt på ett möte och upptäckte ett flertal sätt varmed männen kommunicerade till varandra att det hon sade inte var viktigt. Hon började imitera dessa sätt (hämta kaffe eller börja pilla med något när någon pratar) och fann att det hjälpte för att hennes åsikter skulle få gehör. Hon namngav och numrerade fem härskartekniker. Genom att lära sig de fem härskarteknikerna kunde kvinnor, enligt Ås, stötta varandra offentligt på ett diskret sätt, genom att hålla upp aktuellt antal fingrar för att signalera vilken av härskarteknikerna som var i användning för tillfället."
      https://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4rskarteknik

      Jag har aldrig "hämta kaffe eller börja pilla med något när någon pratar" för att manipulera människor i min omgivning. Berit Ås verkar vara en riktigt störd person som tycker att kvinnor ska stötta varandra offentligt genom att manipulera sin omgivning med hjälp av härskartekniker. Det finns psykopater så att det räcker och blir över i samhället utan att feminister tränar kvinnor till att bete sig som psykopater.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Fel av mig. Berit Ås är inte en störd person. Hon är en död person (september 2024). Om en kvinna upplever att andra inte lyssnar på henne så bör hon ta upp problemet med sin chef. Om chefen är seriös ser chefen till att kvinnan blir lyssnad på. Om chefen är oseriös och inte gör något åt problemet så gör man bäst i att söka sig till en annan arbetsplats. Att börja manipulera sina arbetskamrater med hjälp av Ås härskartekniker för att bli tagen på allvar kommer få männen på arbetsplatsen att avsky kvinnorna. Vem vill arbeta med en kollega som håller på och manipulera en med massa härskartekniker?

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Jag kan tillägga att Berit Ås var partiledare för Berit Sosialistisk venstreparti (SV) i Norge 1975–1976.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. *Sosialistisk venstreparti (SV)

      Tom-Hjördis

      Radera
  3. Har stört mig på det länge. Hot är brottsligt; att hata något är fullt tillåtet om än inte alltid så trevligt (hatbrott däremot är något annat som du redan påpekat).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, på ett sätt blir det en devalvering av bägge begreppen, men framförallt skapar det förvirring. Bevisligen eftersom statsmedia och en "expert" går runt och tror att det är kriminellt att hata och att man utsatts för brott när man fått mothugg på sina åsikter.

      Radera
  4. Alho:
    – När man ger digitala enheter till sina barn måste man förstå att man har ansvar för att ha koll på vad barnen gör.

    Va, va, va? Nu trampade hon helt fel i värdegrundsklaveret. Upprepa efter mig, högt och tydligt:
    Det är skolan, det är samhället som har ansvar för vad barn gör. Det är ALDRIG föräldrarnas fel eller ansvar.

    Alho är antagligen en sån där högerextremist, trumpanghängare och röstar på Åkesson. Hon borde helt deplatformeras och arbetsgivaren borde få allvarliga frågor hur man kan ha en sådan människa på sin arbetsplats.

    p.s.
    det kan förekomma spår av ironi i texten ovan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Möjligen kan det vara föräldrarnas fel, men det yttersta ansvaret för barn i Sverige ligger alltid hos samhället. Att det inte blir folkstorm över att Sverige fortfarande motsätter sig hemskolning tycker jag är helt sjukt.

      Radera
    2. Skolans främsta uppgift är att uppfostra en majoritet av svenskarna till att bli och att följa socialdemokraterna. Det är endast på det sättet man kan säkra (social-)demokratin och dess fortlevnad. Det är helt omöjligt om hemskolning skulle tillåtas.

      Radera
    3. Jag undrar om det enbart är S som är emot hemskolning?

      Radera
    4. Jag håller med kommentaren 16.10. Som vanligt är det ingen större skillnad på partierna. Jag vet inte om det är något av riksdagspartierna som är för hemskolning.

      Radera
  5. Ett bra sätt att undvika bade hat och hot är att halla sig ifran asociala medier. Tips!
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller folk i allmänhet. Tacka vet jag bin och katter.

      Radera
    2. Naja, insekter har alltid gillat mig men den attraktionen har definitivt inte varit besvarad. Katter är en annan femma. Och de flesta människor jag mött har varit trevliga, även om en och annan skitstövel har dykt upp. Men jag hatar eller hotar inte, jag haller mig bara undan. San är jag.
      /Annika

      Radera
    3. ja, för tex på aftonh*ran där hatas det ingenting, abolut inget och aldrig någonsin. Om sanningen ska fram, eller Pravda som det heter på ryska, som det stod på deras förstasida under årtionden. Eller så kanske de menade sannt hatiska?
      Det sägs även att de inte alls är socialdemokratiska, bara oberoende socialdemokratiska.

      Så sov vidare med skydd av grindvakterna på AB och Exp du, vi som bor i Sverige kan även med stängda ögonlock se att o-asociala medier har långt kvar till det som kallas för verkligheten för den absoluta majoriteten av svenskar

      Radera
    4. Du verkar lite irriterad :-)

      Radera
    5. Jag gissar att Anonym 18:33 är en person som gärna hatar pa nätet.
      /Annika

      Radera
    6. Jag tror du har rätt Annika. En person som tittar på Riks och gärna skriver hatiska kommentarer på flashback. Ganska typisk person.

      Radera
    7. @Anonym

      Jag anser att Aftonbladet är just en oberoende socialdemokratisk tidning. Socialdemokraterna styr inte över innehållet men tidningen utgår från ett socialdemokratiskt samhällsperspektiv.

      Istället för att kritisera Aftonbladet tycker jag att man borde kritisera att så många tidningar blir utan mediestöd enligt de nya reglerna. Det är knappast bra för mediemångfalden som Journalistförbundets ordförande skriver i debattartikeln i länken.
      https://www.journalisten.se/debatt/nagot-har-gatt-fel-nar-sa-manga-tidningar-blir-utan-mediestod/

      Tom-Hjördis

      Radera
    8. Lyssnar gärna på Riks. Aftonbladet med bl. a. Robert Aschberg och Anders Lindberg håller däremot en tarvligt låg nivå.

      Radera
  6. Många feminister blandar ihop näthat och saklig kritik. Det handlar om ett orwellskt nyspråk.

    "Nyspråk (engelska Newspeak) är språket som talas i samhället som beskrivs i romanen 1984 av George Orwell. Det syftar till att upprätthålla romanvärldens rigida och ofria samhälle genom att begränsa individens tankeutrymme och därigenom förhindra kritik mot "Partiet" och dess ledare "Storebror"."
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Nyspr%C3%A5k

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
  7. Mycket relevant och lysande inlägg!

    Är för tillfället polisanmäld för hatbrott.
    Handlar om att jag haft åsikter om vad kommunens medborgares skattepengar ska gå till.

    Hela konceptet är problematiskt. Jag är inte troende men jag har den kristna moralen i ryggraden och försöker behandla andra människor så som jag själv vill bli behandlad.
    Hotar aldrig någon. Hat blir problematiskt då det är upp till den förfördelade och utsatta att definiera baserat på dennes känslor. Där öppnar vi en pandoras ask.

    Själv har jag vid många tillfällen mottagit hat o hot, men det ser jag som en självklar del av att vara i hetluften som officiell representant för ett parti som mina, våra skattepengar till summan nio miljarder betalar en kraftigt vänstervriden massmedia att leverera så mycket kritik mot som bara går, grundad eller ogrundad.

    När hat o hot trillat över till handlingar, som när jag blev misshandlad av fem invandrare när jag var på partikonferens, blåslagen från knä till axel och sex revben av och en sommar i sängläge, då har jag polisanmält. Givetvis utan resultat.

    Spamma anmälningar om ”hat” är jag mycket tveksam kring. Det skall vara mycket grovt och med gedigen bevisbörda innan jag skulle döma för åklagaren i tingsrätten.
    /JB

    SvaraRadera