Idag kan detta bli den minst politiska text du läser. Jag misstänker att många uppskattar en paus från politiken, så låt oss istället prata mat, eller kanske snarare ”mat”.
Som allergiker och
vegetarian har jag läst
innehållsförteckningar hela livet. För att undvika sånt jag inte
kan eller vill äta, men det händer att jag ratar en vara utan
stötande innehåll bara för att jag stör mig på mängden
ingredienser. Låt mig illustrera:
När jag bakar tårta har den 10-15 ingredienser, inte 59. Hållbarheten blir säkert
lidande, men troligen lider både kroppen och plånboken mer av
köpevarianten.
För det kostar att köpa helfabrikat
och man betalar garanterat med både pengar och hälsa även om
samtliga ingredienser är testade och godkända som tjänlig
människoföda. Fyra gånger i innehållsförteckningen står det emulgeringsmedel,
ett kemiskt medel man tillsätter för att kunna blanda sånt som
inte vill blandas och som vid djurförsök resulterat i ”kroniska
inflammationer i tarmsystemet”. Två gånger står det
förtjockningsmedel, ofta använt
för att pressa in mer vatten, världens billigaste livsmedel. Och så
är det inte mindre än åtta olika färgämnen, som inte gör någon
som helst nytta.
Jag har förstått att den moderna nutidsmänniskan inte anser sig ha tid att baka eller laga mat, men det måste väl ändå finnas någon gräns för vad man stoppar i sig?! Konserveringsmedel, surhetsreglerande medel, fuktighetsbevarande medel... Det kanske hade varit okej för en hudkräm, men att äta det där? Nej tack!
Det var en räligt lång lista, som skåningarna brukar säga. :-)
SvaraRaderaRälig är ett härligt skånskt ord!
RaderaHåller med. Dessutom brukar dessa listor vara skrivna med knappt millimeterstora tecken. Trots att det oftast finns gott om plats på förpackningen.
RaderaNja, så mycket plats vet jag inte om det brukar finnas, men jag är enig i att de inte gör listorna så tydliga som möjligt. Inte sällan har texten och bakgrunden ganska lika färger vilket gör det ännu mer svårläst.
RaderaNär vi idag firar den store kungen med bakelser känns det ju ändå ganska orimligt att ställa sig och från grunden baka allt om det bara handlar om ett bakelse till mig och ett till tjejen. Alltså köper man. Fast kan väl inte vara så mycket skit om man handlar från ett riktigt konditori och där bakelsen väl är tänkt att konsumeras samma dag.
SvaraRaderaEtt konditori är väl som hembakt rimligtvis. Fast mycket, mycket dyrare. Men hellre det än kemiskt stridsmedel i form av "hallontårta"...
RaderaEtt konditori är säkert mycket bättre. Själv har jag inte för vana att fira gamla kungar, vare sig med eller utan bakverk.
RaderaJag ser inga egentliga konstigheter med någon av ovan ingredienser och det mesta är sådant som man själv använder när man gör hemlagat... Lycka till att göra egen saft utan att använda E211 eller liknande. Iaf om du inte tänkt dricka upp rubbet under samma vecka. Och de flesta av oss har varken tid eller ork att göra sylt och saft en gång i veckan bara för att slippa tillsätta "hemska" grejer såsom E211 eller vitaminbevarande kemikalier som E330 (som du får i dig massor av om du råkar äta en citron).
SvaraRaderaUtan konserveringsmedel får du istället bakterie och svamptillväxt. Och även om det inte syns för ögat (utom när det gått riktigt över styr), så producerar de flesta bakterier toxiner som är flera magnituder skadligare för din hälsa än vanliga konserveringsmedel. Toxinerna blir du dessutom inte av med även om du kokar/hettar upp råvaran.
Lustigt att du börjar rabbla upp naturliga E-medel när jag inte nämnt dessa med ett ord i text. Det är väl det man brukar kalla halmgubbe.
RaderaAtt de flesta inte har tid att göra sylt ställer jag mig starkt tveksam till. Syltningsprocessen tar några minuter. Själv har jag kokat över tjugo kilo äppelmos i samband med årets skörd. Den innehåller två ingredienser, äpplen och socker, och förvaras i glasburkar i källaren, utan både konserveringsmedel och svamp.
Anonym 10.26: Toxiner är proteiner, och de denaturerar vid temperaturer över 45 grader C, även om del självfallet behåller sina egenskaper trots det. Toxiner och bakterier, liksom svamp, är inget att beakta om man använder frys eller i övrigt konsumerar sin mat inom rimlig tid. Meningslös kommentar sålunda.
Radera/Christoffer S.
Är det inte lite orättvist att säga att din tårta har 10-15 ingredienser och köpetårtan 59? Du kan ju inte räkna sylt som 1 och marsankräm som 1 om du samtidigt tycker att det är 59 stycken i köpetårtan. På länkade inlägget har du en jordgubssylt från märket Kalas (Socker, jordgubbar*, vatten, förtjockningsmedel (pektin), syra (citronsyra), konserveringsmedel (natriumbensoat, kaliumsorbat).) och har du en vaniljkräm från t.ex. Ekströms så har den (Socker, modifierad stärkelse, solrosolja, glukossirap, salt, arom (vanilj), MJÖLKprotein, färgämne (karotener).
SvaraRaderaDu kommer kanske inte upp i lika många , men blir lite mer att jämföra äpplen med äpplen.
Sen tillkommer det väl en del ytterligare i köpetårtan för att den ska hålla lite längre, klara transport, frysning, upptining, hålla formen, gå att tillverka industriellt i stor skala, ha tilltalande färg och kanske sist men inte minst hålla tillverkningskostnaden så låg man kan?
Ska man absolut äta tårta så tvivlar jag inte på att din är ett bättre val både för hälsan och plånboken, även om det mest gynsamma för båda givetvis är att skippa den helt :)
Jadå, jag hårdrog det lite för effektens skull. Håller för övrigt med om att det bästa är att helt skippa tårtan. Så himla gott är det inte, och nyttig blir den inte vem som än gör den.
RaderaVi äter mer mat som innehåller olika tillsatser än förr i tiden. Ändå lever vi längre och är friskare högre upp i åldern än förr. Hur förklarar du det?
SvaraRaderaTom-Hjördis
Mer utvecklad sjukvård, bättre mediciner och kunskaper om sjukdomar och hälsa, samt mobiltelefoner.
RaderaTom-Hjördis: vi är inte friskare, det är en myt. Men som Sparo säger, sjukvård, läkemedel och friskvård gör att vi kan behandla sjukdomar.
Radera/Christoffer S.
@Christofer S
RaderaNja. Motstridiga forskningsresultat tyder på både förbättrad och försämrad hälsa.
Tom-Hjördis
@Christoffer S
RaderaFör övrigt beror mängden diagnoser till stor del på sjukvårdens tillgänglighet och sjukvårdens kapacitet att upptäcka sjukdomar. Förr i tiden ställdes diagnosen ofta på dödsbädden av prästen. Då blev "diagnosen" eller rättare sagt dödsorsaken "avtyning" (långsamt döende i cancer mm), "slag" (plötslig död utan synlig orsak) eller "avsaknad av huvud" (???). Det är inte konstigt att mängden sjukdomar ökar när andelen personer som blir undersökta och möjligheten att upptäcka sjukdomar ökar.
Det leder till att det kan vara mer intressant att undersöka om människor upplever sig friska än att undersöka hur sjuka de är på pappret. Och äldre svenskar upplever att de är mer friska högt upp i åren jämfört med EU-snittet. Men det är förstås inget objektivt mått på friskhet. Och det säger inte heller någonting om hur friska människor upplevde sig vara förr i tiden.
https://www.europaportalen.se/2023/01/svenskar-upplever-flest-friska-ar
Tom-Hjördis
@Christoffer S
RaderaOch även om det skulle vara så att vi är sjukare nu än förr (forskningen är som sagt motstridig) så beror det i stor utsträckning på att vi kan rädda livet på människor i större utsträckning nu än förr. T ex är en anledning till att en större andel av befolkningen dör i cancer att fler överlever hjärt- och kärlsjukdomar. Någonting kommer man dö av och dör folk i mindre utsträckning av det ena så dör fler av det andra. Det betyder i och för sig att vi har blivit sjukare eftersom man inte räknar med de döda när man undersöker hur sjuka vi är. Allt längre medellivslängd kommer sannolikt att leda till att andelen äldre med sjukdomar ökar. Det kan ytterst vara ett bevis på att vi fortfarande lever än att vi är sjukare på grund av hur vi äter.
Tom-Hjördis
Men Sparo, hur anstår det dig att i praktiken kritisera kemikalieindustrin? Förlåt matproducenterna.
SvaraRaderaDu måste väl anamma allt det nya, som en modern människa? Dvs sluta med kött och istället tex proppa i dig av någon fabriks veganska köttkorv? Ja jag har sett att det finns sådan, liksom även veganska chicken nuggets. Jag har aldrig fattat grejen med att veganer alltid måste använda ordet kött, för det som är så långt ifrån kött man kan komma.
Mvh Investeraren
Jag kritiserar dem inte, jag vill bara inte ha deras produkter i så stor utsträckning. Andra får äta vad de vill.
RaderaJag håller med om chicken och köttkorv. Däremot tycker jag att det är praktiskt att kalla en vegetarisk korv för korv om den har den formen.
E-nummer som är sa gott :). Jag maste nog erkänna att det blir en del köpe hos mig. Sa roligt är det inte att laga mat. Men jag försöker iaf.
SvaraRadera/Annika
Jag är så lyckligt lottad att jag tycker att det är ganska kul.
RaderaMen i morgon blir det finkäk pa restaurang, vita dukar och uppassning och hela baletten. Pa min bekostnad! Men jag bjuder en person som gett mig ett rad pa en investering som pa mindre än ett ar gatt upp mer än 300%, sa det blir en glad middag!
Radera/Annika
"Men jag bjuder en person som gett mig ett rad pa en investering som pa mindre än ett ar gatt upp mer än 300%"
RaderaJag föreslår att du köper en Trisslott som tack till din vän. Med så stor ökning på så kort tid var nog risken att förlora hela insatsen jättehög. Tur för dig att det gick som det gick.
Tom-Hjördis avundsjuk? Nej då. Jag är bara realist.
Tom-Hjördis
En bra investering kan definitivt vara värd en flott middag. Trisslott skulle jag däremot undvika. Vinner någon en tusenlapp på den är det kul, men vinner man miljoner kan det bli konstigt mellan givare och mottagare.
RaderaJag höftade igar, det var "bara" ca 215% ökning av värdet. Och trisslotter finns inte där vi bor, men kanske vi kör en Lottokupong tillsammans. Ingen dum ide.
Radera/Annika
215 är fortfarande bra. Jag gissar att det inte tog tre decennier heller ;-)
Radera"pa mindre än ett ar" skrev Annika. 200-300 % på ett år. Köp en lott nästa gång. Det är enklare.
RaderaTom-Hjördis
Jag bryr mig inte särskilt om vad jag stoppar i mig då jag förväntar mig att det som säljs som mat och livsmedel är att dess ingredienser och innehåll är tillåtet och godkända som människoföda.Jag är 58 år och har ätit väldigt mycket av sådant som andra anser vara "skräpmat" som hamburgare, pizza, godis, chips, glass och läsk och jag mår alldeles utmärkt av detta trots all denna osunda maten.Jag älskar att gå till mataffären och köpa en 8 bitars prinsesstårta för 259 kr som jag äter istället för annan mat som kvällsmat under tre kvällar då jag delar denna tårtan i tre delar.För mig är det viktigare att jag lever gott med god mat och dryck under de åren som jag lever än om jag skulle bli 80 eller 90 år och leva ett trist och tråkigt liv genom att bara äta sund mat för att kanske kunna leva 10-20 år längre.Då jag har råd så älskar jag även att då och då köpa en pizza för 125 kr hos den lokala pizzerian som frukost när jag går upp ofta vid kl.11.00 på dagarna.Har man mycket pengar så skall man använda dom till att hålla i gång samhället.Det är i alla fall min åsikt och jag bryr mig inte det minsta om hur andra väljer att använda sina pengar eller om de bara vill lägga sina pengar på hög och sedan blir de "rikast på kyrkogården" för att de inte använde sina pengar.Mvh Peter Jansson
SvaraRadera@Peter Jansson
RaderaDen största orsaken till ett långt och friskt liv är ändå bra gener i kombination med tur. Det är bara på statistisk nivå som det går att avgöra att man lever längre om man äter rätt och är fysiskt aktiv. Det är alltså ett bra folkhälsoråd att äta rätt och motionera. Men i det enskilda fallet är det snarare tur än skicklighet som avgör hur länge man lever. Dock gör man bra i att undvika rökning och överkonsumtion av droger då det brukar vara skadligt för de flesta som sysslar med det.
Tom-Hjördis
Jag har själv fått mycket konkreta exempel på hur min hälsa påverkas av det jag äter. Handlade det om hur livet blir efter 75 år vore det en sak, men mitt liv blir bättre i år av att jag äter bra.
RaderaEmma Hambergs inspel är dock intressant. Nu har jag bara läst texten, inte hört det 30 minuter långa inslaget, men visst kan vi påverka att livet blir längre och bättre genom ett bra psykiskt välmående.
"Nu har jag bara läst texten, inte hört det 30 minuter långa inslaget"
RaderaJag borde ha varit tydligare med att jag syftade på texten. Jag orkade inte heller lyssna på avsnittet.
Tom-Hjördis
Tom-Hjördis, jag skulle säga att man ska undvika all konsumtion av droger, inte bara överkonsumtion
RaderaJag håller med där, även om jag dricker alkohol ibland. Inte varje år längre, men det händer.
Radera@Anonym
Radera"Tom-Hjördis, jag skulle säga att man ska undvika all konsumtion av droger, inte bara överkonsumtion"
Jag tror det är överkonsumtionen som orsakar ohälsa. Jag tror inte att det är mycket farligare att röka en joint eller att äta "magiska svampar" än det är att dricka alkohol. En fördel med alkohol är att du kan lita mer på Systembolaget än på knarklangaren.
T ex har många människor dött på grund av nykterhet.
https://halsoliv.expressen.se/norsk-studie-unga-nykterister-deppigare/
Tom-Hjördis
Fransmän måste göra något rätt för det kan ju inte vara ett alltigenom helt värdelöst land :-)
RaderaDen allra nyttigaste maten HAR INGEN INNEHÅLLSFÖRTECKNING.
SvaraRaderaKanske är det också så att man måste odla (eller föda upp) den själv för att vara absolut säker på att den är ren från allt skit.
Att odla/föda upp själv är nog bäst utifrån ett hälsoperspektiv, men det finns ju gränser för vad man hinner med, särskilt om man inte har det intresset.
RaderaAng vad man stoppar I hudkräm så tänker jag på samma sätt oavsett om man har det på huden eller i magen, är det inte ätbart så ska de inte dras i. I kroppen via huden heller. Så nej tack timm konserveringsmedel o liknande i hudvård.
SvaraRaderaJag är lite mer liberal där. Å andra sidan består min samlade hudvårdsarsenal i aloe vera, och då river jag av ett blad direkt från växten, delar bladet och gnider innanmätet på eksem, sår, brännskador och bistick, så det är inga konstigheter där heller.
RaderaJa se dä, du är ännu mer strikt än mig i praktiken gällande hudvården!
RaderaMen jag tror det är rätt, tänk så knäpp de blir när vi köper ekologisk mat samtidigt som vi smörjer in oss med farliga kemikalier på huden.
I praktiken ja, men det handlar mer om lathet än om inre övertygelse. Det är säkert inte bra att smörja in sig med farliga kemikalier, men för mig känns det galnare att svälja dem.
RaderaLatheten gör dig gott får man sägs då :) (Även om lat och Sparo i samma mening känns väldigt onaturligt)
RaderaTvärtom, hela mitt liv går ut på att få bort så många "måsten" som möjligt.
RaderaJo att du eliminerar måsten är helt uppenbart. Men du kan ju inte kalla dig lat bara för att du gör saker du vill göra :)
RaderaNej, jag är väl inte latare en genomsnittet, men jag är heller inte det energiknippe jag ibland framställs som. Det är bara det att jag bloggar om sånt jag gör, inte när jag slösurfat och hetsätit sockerkaka en halv dag :-)
RaderaÅh det hade varit skojigt om du en gång bloggade om just det, roligt för att det hade varit så otippat !
RaderaMin viktigaste princip här är att blogginläggen ska handla om ekonomi. Ibland makroekonomi, ibland micromicromicro, men jag tänker inte blogga om mitt liv och vad jag gör om jag inte kan koppla det till ekonomi. Så intressant är jag inte.
RaderaHerrejösses vilken sjuk samling tillsatser o grejer i den tårtan, tur jag mest gillar smörgåstårta!
SvaraRaderaÄr även jag allergisk, mot paprika. Tråkigt då det är en av, om inte min absoluta favorit. Har alltså åkt på allergin en bra bit in i livet, för ca 10 år sedan.
Knepigt det där, enbart den vanliga gröna/gula/röda standardpaprikan jag inte tål, alla(?) andra medlemmar av paprikafamiljen ända upp till idiotstarka chilis går bra.
När jag väl råkar få i mig färsk rå eller tillagad paprika så blir det Schrödingers katt, 50/50. Ibland räcker det med en knappnålshuvudstor bit för att jag ska svettas som en gris och få magen att drabbas av härdsmälta i 12-24 timmar. Ibland går det bra. Mycket konstigt.
Brukar dock inte läsa innehållsförteckningar då jag rätt väl vet vad som innehåller paprika.
Sörjer mest min topp-3 soppa, gulash. De övriga två är thom yum goong samt Dhal, vilken man iofs kan argumentera för är en sopplik gryta. Isf hoppar fransk löksoppa in på topp tre.
Noterar att jag frenetiskt snöat in på soppor för att undvika att skriva något politiskt om valet i USA.
/JB
Märkligt med matallergier som dyker upp senare i livet. Vet man vad det beror på?
RaderaJa, politiska soppor bör man undvika :-)