lördag 27 augusti 2022

Baka tårta

Vare sig ni vräker i er gräddtårta (jag tröttnar aldrig på den referensen) eller högst motvilligt tvingas fira en och annan födelsedag finns det ibland situationer som nästan kräver en tårta. Köper man en färdig på konditori går det flera hundralappar. Väljer man istället en frystårta från matbutiken får man en rätt tråkig, massproducerad produkt, inte heller den särskilt billig.

Därför tycker jag att det är synd att inte fler bakar sina egna tårtor. Den blir kanske inte lika snygg som proffstårtorna, men så fort man börjat skära i den är de likvärdiga. Men inte priset. Nu fick jag en anledning att själv dra ihop en tårta, så då tänkte jag visa den som fortfarande tvekar att det här inte är särskilt svårt. I min tappning behövdes detta:

ägg, 5 st
strösocker, 5 dl
vetemjöl, 6 dl
bakpulver, 4 tsk
mjölk, 2 1/2 dl
smör/margarin, 100 g

vispgrädde, 5 dl
vaniljkräm, 2 dl
jordgubbssylt, 2 dl
vindruvor, blåbär eller något annat till garnering

Först gör du en sockerkaka. Man kan såklart köpa färdiga tårtbottnar, men nu ska vi inte kasta ut pengar på något som både blir bättre och billigare om vi gör det själva. Den effektiva arbetstiden för att producera en tårtbotten är max tio minuter.

Smörj en bakform (vill du ha en rund tårta använder du lämpligen en rund form). Vispa ägg och socker, blanda ner mjöl och bakpulver. Parallellt med detta smälter du matfettet, tillsätter mjölken och kokar upp det. Häll sedan även denna blandning i smeten.

När det är färdigmixat häller du alltihop i den smorda formen.

Grädda i 175 grader tills den har fin färg, vilket bör ta en halvtimme. Ta sockerkakan ur formen och låt den svalna. Så hel som möjligt, men eventuella skönhetsfel i det här skedet kommer vi senare att täcka med grädde.

Flytta över till ett fat i lagom storlek, helst med en lite bredare diameter än kakan. Skär den i tre delar, alltså inte som tårtbitar utan vågrätt så att du får tre mjuka frisbees.

Smörj bottenfrisbeen med ett rikligt lager vaniljkräm. Jag kör pulver, men vill du göra den från grunden med vaniljstång är internet fullt av recept. Föredrar du något annat (citronkräm, hjortronmousse, gräddfil, böcklingpaté...) tar du det istället. Själv gillar jag kombinationen vanilj och jordgubbar.

Lägg på nästa sockerkaksring. Den smörjer du med jordgubbarna (eller något annat alltså).

På med topplagret. Teoretiskt kan du täcka det med en tredje smak, men läcker färgen genom grädden blir det fult och någon måtta får det väl vara på utsvävningarna!

Så jag går direkt på grädden som fördelas jämnt över ytan, både ovansidan och runt om.

Sedan garnering. Lite beroende på vari den består kan det vara klokt att sätta på den sent. Tänker du t ex skriva ”Grattis på 70-årsdagen, Märta-Stina” med punktskrift bestående av halverade blåbär kommer dessa att färga grädden. Det behöver inte alltid vara fel, men det är värt att ha med i beräkningen och om möjligt göra det strax innan servering.

Annars ska det vara klart nu. Den borde räcka till tio personer och mellan tummen och pekfingret fick jag totalsumman till 70 kr. För att vara tårta tycker jag att det är prisvärt.

73 kommentarer:

  1. Snyggt! Fyller du ar eller vad är anledningen till tarta?

    Jag brukade baka prinsesstarta, det är heller inte svart. Precis som du hade jag en sockerkaka i botten. Man kan med fördel dela den med hjälp av sytrad i stället för kniv. Bara att dra igenom.

    Använde ocksa pulvervaniljkräm samt hemmagjord sylt (dock inte av mig). Mycket ganska hart vispad grädde och väldigt viktigt: kavla ut marsipanen pa plastfolie, annars fastnar den pa köksbänken. Kavla tunt och fint, lyft folien försiktigt och lägg över tartan. Ser proffsigt och snyggt ut. Den rosa rosen struntade jag faktiskt i, men det gar att pudra över florsocker om man är lagd at det hallet.

    Det gar ocksa att använda karamellfärg för färglös marsipan om man är riktigt äventyrlig, röd, rosa, bla, just go wild!

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag fyller aldrig år. Det var länge sedan jag slutade göra :)

      Jag har gjort prinsesstårta en gång i hela mitt liv, jag kanske var 14. Jag minns det också som förhållandevis lätt även det blev någon liten skarv i ytskiktet. Men karamellfärg och florsocker är typiskt sånt jag inte har hemma och inte har lust att köpa för ett enda tillfälle.

      Radera
  2. Du är en sann estet! 😁 /Pelle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det är jag verkligen inte! Häromdagen blev jag kallad nyliberal, men det här kändes faktiskt ännu mer fel :)

      Radera
  3. Jag måste säga att jag blev lite besviken på dig.
    Här har du skördat 170kilo honung och så gör du en tårta som inte innehåller ett endaste gram?
    Var är Sparo? Och vem är du?
    Ha en bra helg i vilket fall!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet, jag tänkte på det. Borde väl ha experimenterat fram en sockerkaka med honung (för jag tvivlar på att det finns ett färdigt recept) och jag var för lat.

      Radera
    2. https://www.arla.se/recept/honungskaka-med-jordgubbar-10-bitar/
      Det tog 10 sekunder. Tror fortfarande att du kidnappat Sparo.........

      Radera
    3. Hahaha! Jag sa ju att jag var lat. Men den där ska jag testa någon gång.

      Radera
  4. Tack för att du fick mig att skratta högt! (Till och med två gånger …) Behövde det.

    Nu lämnar jag tårtspåret för att säga hur mycket jag uppskattar att läsa om Sparombudsmannens liv och äventyr. Det är inte alla gånger jag håller med, men så ska det inte heller vara. Och det är en lisa att se andra anstränga sig när det kommer till text, det är inte så vanligt.

    Jag har blivit så storligen utled på den svenska boulevardpressen att jag (så sent som i går kväll) kom fram till att det räcker nu. Jag orkar inte mer. Humöret dalar, hjärnan känns allt mer som en tub med litet för gammal mjukost. Nu är det din blogg Micke, och text-tv i mobilen, som får upplysa mig om vad som händer i Sverige + Norge. Kompletterar med The Guardian och Die Presse.

    Bästa!

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, oavsett om man håller med ska ingen påstå att jag inte anstränger mig med texten. Tror att mina texter är mer korrekturlästa än hos public service med nio miljarder i årsbudget.

      Jag tar också pauser från media. Särskilt nu under valrörelsen tycker jag att det är svårt att hitta något läsvärt i svensk press. Det är mest käbbel och tjoller för att citera en stor tänkare.

      Radera
  5. Ska man bjuda på tårta eller något annat så är det mer känsla att göra det själv än att köpa färdigt. Samma sak när man blir bjuden, det ligger liksom mer omtanke bakom när någon bakat själv än att få en upptinad frystårta tex, eller hur jag ska uttrycka det?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mer känsla, men mindre pengar. En del uppskattar det ena mer, andra det andra.

      Radera
  6. På den tiden då jag bakade tårtor (+20 år sedan) brukade jag göra en botten på 50/50 vetemjöl/potatismjöl, inget matfett, och enbart uppkokt vatten som vätska. Den blev väldigt hög och lätt/fluffig. Perfekt som botten, kunde delas i många tunna lager. Tänk dig typ rulltårtabottnar. Den lätta konsistensen gjorde att bottnarna inte bröts sönder vid delning.

    Kommer ihåg till ett dubbelt 60-års kalas när jag satsade lite extra på dekorationerna med att göra eget gelé och lägga som bottenfond överst. Blev stående ovationer.

    Det var tider det :) Fast där hade jag faktiskt ett recept (för en gångs skull) till bottnarna. Undrar var det receptet är nu.....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Jag har aldrig förstått vitsen med potatismjöl, men jag har ju förstått att den finns. Fast 50 procent potatismjöl, påverkar det inte smaken väldigt?

      Radera
    2. Det blir ju en "neutral" smak. Både vetemjöl och potatismjöl blir väl neutrala till karaktären när de gräddas ? Tycker andra sädesslag, råg och havre tex, har en mer karakteristisk smak.

      Naturligtvis ska det vara ägg, socker, bakpulver och kanske en vaniljsmaksättare i smeten.

      Det var något recept typ "perfekta tårtbottnar" som jag hittade i någon sån där husmorstidning som alla 23 åringar läste i slutet på 80-talet.... :)

      Radera
    3. Nu var jag visserligen inte riktigt 23 i slutet av 80-talet, men så har jag heller inget som helst minne av att jag läste husmorstidningar :)

      Radera
    4. Nu blir jag alldeles kall invärtes. VAR DET BARA JAG !!!!!??

      Radera
    5. Du kanske inte var helt ensam om det, men en aning ovanligt kan det ha varit.

      Radera
    6. Klart man satt och bläddrade i mormors Allers och Hemmets journal, klippte ut recept, löste barnkorsorden och läste serieteckningarna. Kanske t,om provade på någon virkbeskrivning på grytlapp också.

      Radera
    7. Dock inte några virkbeskrivningar för mig.

      Radera
    8. Ja, alltså, jag kommer ihåg konceptet. Löste definitivt något korsord och läste någon artikel när jag bodde hemma, men det var ingen direkt regelbunden läsning och vid 23 är jag rädd att jag övergett såväl Allers som Året Runt.

      Radera
  7. Fantastisk vad du är bra på att dig för olika saker. Verkar inte finnas vare sig startsträcka eller motstånd, bara på`t. Allt kanske inte är lätt jämt förstås! Ser gott ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte att jag är bra på särskilt mycket. Huvudräkning och text, där är det få som slår mig. Annars är det mest envishet som får mig att testa saker och nöta på tills resultatet blir okej.

      Radera
    2. Lägg av !! Du är bra på jättemycket Sparogubben.....

      Radera
    3. Allt är relativt, jag är inte sämst på mycket heller. Men nej, jag skulle säga att anledningen till att jag ger mig på mycket är en kombination av snålhet och envishet. Mer än man tror går att göra. Om det blir bra vet man inte innan, men så kan man heller inte bli bra om man inte försöker.

      Radera
    4. Jag försöker vandra samma väg som du...

      Radera
    5. Den är slingrig ibland, men sällan tråkig.

      Radera
  8. Fast om vi skall vara ärliga smakar en tårta köpt på konditori naturligtvis oerhört mycket bättre än denna. Det går inte ens att jämföra. Jag har ätit mycket tårta i mina dagar och är något av expert på att äta tårta och bakelser.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag äter sällan tårta av någon sort, så jag kan varken säga att du har rätt eller fel. Hade mitt liv hängt på att det smakat bra den här gången hade jag experimenterat mer med fyllningen och letat mig fram till den perfekta balansen, men när det gäller sockerkaka och grädde har jag svårt att tro att konditorierna lyckas bättre än amatörerna.

      Radera
    2. Proffsen är alltid bättre än amatörerna. Din tårta har alldeles för lite fyllning i förhållande till kaka och kommer därför att uppfattas som torr.

      Radera
    3. Ang ration fyllning/botten får jag hålla med dig Gustav. Jag brukade göra fyllningar som var lite åt moussehållet, tex chokladmousse. Fast då får man ju ta till gelatin ibland och köra i ägg enligt vanligt förfarande för mousser (äggulan ger krämbasen och äggvitorna vispas separat).

      Men annars tycker jag det är jävligt gott med en vanlig hemkörd tårta med sylt och mosade bananer. Blöt naturligtvis bottnarna före. Å den blir godare dagen efter, även om grädden blivit lite missfärgad...:)

      Radera
    4. Tycker inte alltid köpetårta är godare. Att låta tårtbottnarna fuktas med lite saft från flaska eller sylt dan innan, gäller att ta precis lagom så att det inte dränks. Därefter smacka på med sylt, bananer och vaniljsås är enkelt och underbart gott. Int behöver man hålla på och märkvärda sig.

      Radera
    5. Nä....int behöv man de // MVH Norrland ;)

      Radera
    6. Jag tycker att hemmagjorda tartor alltid smakar bättre än köpe. De kanske inte ser lika fina ut, men man slipper den sliskiga smaken av fejkgrädde.

      Annika

      Radera
    7. Jag vet inte ja. Nu är jag visserligen inte särskilt bra på att baka (det här kan ha varit min första tårta på 2000-talet), men smakmässigt har jag svårt att tro att proffsen har så stor fördel. Utseendemässigt tveklöst.

      Radera
    8. Gustav, nej proffsen är inte alltid bättre. Jag kan tycka att köpetårtor oftast blir för söta eller feta i smaken. Då föredrar jag en schysst hemgjord tårta.

      Blanda grädden med en mascarpone, gör en bärkompott istället för sylt, limemarinerade jordgubbar..

      Som barn var det alltid vaniljkräm o mosade bananer i tårtan.. idag blir det variationer på barnens tårtor.

      Radera
    9. En mascarp... ja... det blir nog bra :) Limemarinader är också lite över min nivå. Men då är jag heller ingen tårtkille.

      Radera
    10. Herre gud sådana myter folk sprider. Att proffs alltid är bättre än amatörer? Jo tjena. I 7 fall av 10 så är det ju exakt tvärtom märkligt nog.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    11. Proffs är nog ofta bättre, men det kostar ju. Beror också lite på område. När det gäller hantverkare är jag mer tveksam.

      Radera
  9. Varför vaniljsås på påse när man kan koka ihop en själv på ingredienser man ändå har hemma? Känns lika onödigt som färdigriven ost. Jag gör vaniljsås på ägg, socker, potatismjöl, mjölk och vaniljsocker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va? Ingen vaniljstang? Fuskigt :).

      Annika

      Radera
    2. Äkta vaniljstång från Madagaskar är att betrakta som doping. Sånt pysslar vi inte med i Sverige. I Norge är jag mer osäker på hur man resonerar....

      Radera
    3. Jag hade varken vaniljsocker eller vaniljstång, men är helt med på att det kan göras och hade lite dåligt samvete, om än inte på samma nivå som jag hade haft om jag köpt färdiga tårtbottnar.

      Radera
  10. Jag är en sådan där udda person som inte är alls glad i gräddtårta och dess varianter då jag har svårt för grädde i mängd. Smörgåstårta älskar jag dock och vad gäller desserttårtor tycker jag glasstårtor är mycket godare och som lök på laxen äben mycket billigare. Även den mest lyxiga, Klings Dinétårta, kostar väl en tredjedel, fjärdedel av en vanlig tårta och behöver inte gå till spillo då den naturligtvis klarar sig ett halvår minst i frysen.

    Jag skulle faktiskt önskat mig en liten glasstårta i frysen just nu. Jag fick ju en del mothugg när jag lade ut en kommentar om politiska förtroendeuppdrag och problemen att som arbetssökande synka ihop det till ett rimligt förhållningssätt.

    Nå, nu på måndag påbörjar jag en 40-50 veckors utbildning till .NET Frontend Developer.

    Att gå en dagsfärsk utbildning torde ge mig kraftigt ökade chanser att finna anställning. En helt annan sida av det mera backendkodande i C+ och C#, så något helt nytt och spännande! 👍
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar både sockerkaka och grädde, men jag äter nog hellre kakan för sig och använder grädden till en tallrik jordgubbar. Smörgåstårta har jag aldrig sett poängen med, men som vegetarian kan jag ju heller i stort sett aldrig äta den.

      Rena grekiskan för mig. C+ fattar jag inte alls. C# är väl tonen/ackordet ciss, alltså höjda C, ett lite knepigt barréackord på gitarr :) Lycka till hur som helst. Själv tror jag att jag håller mig till bikurser. Och norska, men det försöker jag ta in lärarlöst via språkappar, böcker och poddar, och det känns lite mer avslappat än att gå en riktig utbildning med lärare och kursmaterial.

      Radera
    2. Tack så mycket, det är ju givetvis så att jag är rätt nervös att sätta mig i skolbänken igen, men det är utbildning på en helt ny front av något jag trivs med, men möjligtvis ledsnat lätt på andra sidan av,

      Jag har gått ca 100 utbildningar som anställd, men då på max två veckor med undantag för C++ som var ett par månader.

      Nu är man ju ändå 50 o ska försöka sy ihop det.

      Men jag ska verkligen göra mitt yttersta.

      /Jonas B

      Radera
    3. Jag tappar lätt intresset om det blir för omfattande, men just korta och intensiva kurser tycker jag kan ge mycket.

      Fördelen med att vara 50 är att man vet vad man vill och har lärt sig prioritera och fokusera. Att hänga med i 25-åringars takt tror jag går fint. Då är det värre med sjuåringar vars hjärnor plockar in precis hur mycket som helst på kort tid, men jag gissar att medelåldern på din utbildning är högre än så.

      Radera
    4. Jag misstänker att jag kommer att vara i den absoluta toppen av ålderspektrat, men även att mängden 7-Åringar kommer att lysa med sin frånvaro. 😊
      /Jonas B

      Radera
    5. Det är ingen orimlig gissning.

      Radera
  11. Firar du att semestern är slut? Dags att börja blogga varje dag hoppas jag, saknar inläggen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det hade inget med det att göra. Har inte sett till någon semester trots det glesa bloggandet. Funderar på hur jag ska göra till hösten, men det är ju sommar fyra dagar till :)

      Radera
    2. Nä, semester kan du inte ha i den takt du håller 8-)
      Det var mer en förhoppning att du skulle vara tillbaka varje dag, du är som sagt efterlängtad!
      Ha en fin dag!

      Radera
    3. Jag vet inte vad jag ska säga. Många jobbar mycket mer än jag, men jag tycker att det blir svårare och svårare, både att hinna med allt jobbmässigt jag vill göra och att hinna koppla av.

      Tack detsamma!

      Radera
  12. Själv går jag på willys och köper tårta för 82 kr, tex Passionsmousse eller vanlig prinsess, det är halva priset och tårtan har datum imorgon eller i övermorgon.
    Skillnaden på ungefär 12 kronor jämfört med Sparos ovan förnämliga tårta är naturligtvis stor och motiverar helt klart en insats köksregionerna, så jag kommer nog att tänka om framöver ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är som sagt inte så förtjust i sådana, men det gör man som man vill.

      Radera
  13. Googlade på böcklingpaté tårta, fick mest upp rekommendationer om kurser i tårtbakning.

    Om det är värt att köpa en tårta eller baka borde bero på hur man värderar sin tid. Men tycker privat att det är roligare att baka än att ligga i hängmattan. (Över-natten-bröd är favorit att baka)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det är ovanligt med böcklingpaté i tårta, men det kanske är kanongott, bara ingen som provat.

      Jag blir väldigt uttråkad av hängmattor. Och så himla mycket tid tog inte detta. Som vanligt är det mycket dödtid när bakverket står i ugnen eller svalnar. Den effektiva arbetstiden borde vara under en halvtimme i alla fall. Men visst, räknar man det som arbetstid då man vill ha ut samma lön som på kontoret/verkstaden lönar det sig nog att köpa.

      Radera
    2. Katterna hade nog gillat det

      Radera
  14. Katterna hade garanterat föredragit böckling framför söt frukt.

    SvaraRadera
  15. Riktigt fint bakat! Först tänkte jag att det måste vara bättre att köpa tårtbotten färdig, men är det bara 10-15 minuter jobb känns det förstås slösaktigt att inte baka den själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen inte mer. Förutom att smälta smöret och att knäcka äggen handlar det ju bara om att ösa ner allt i en bunke och vispa. Den behöver inte ens bli fin eftersom den ändå täcks med grädde.

      Radera
    2. Ja, det är klart. Alltid lättare om man får lov att spackla med grädde! :D

      Radera
  16. För extra somrig gräddtårta, använd hemkokt rabarberkräm som fyllning, blir en bra syrlig mix med vaniljkrämen. Blanda eventuellt i några mosade jordgubbar alternativt jordgubbssylt i krämen. Jordgubbar "gifter sig" bra med rabarber.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker nästan att det vore synd att "bränna" rabarber på något annat än rabarberpaj.

      Radera
    2. :) beror kanske på hur mycket rabarber man har, eller hur lite sylt ;)

      Radera
    3. Jag blev tvungen att flytta halva mitt rabarberbestånd i sommar, från ena till andra sidan av tomten. Hoppas och tror att den klarar omställningen för rabarber vill jag absolut ha.

      Radera
  17. Det hedrar dig att du endast bakar tårta vid speciella tillfällen! Tårtor är som bubbel på flaska, det ska förtäras för att fira och inte stup i kvarten.

    Vi har fått in en kvinna i bekantskapskretsen som bakar tårtor varje vecka och bjuder in till kaffe och tårta. Efter två gånger var vi less och tackar numera nej till tårta. Vi tror att hennes tårtbakande har sin grund i något slags bekräftelsebehov, eftersom man dessutom måste svara på frågan ”visst var det gott?” när man äter den.

    /Skogsanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller kan man gissa: ett skäl att få äta den där tårtan hon bakat, för då har hon er och ert tårtgillande att använda, och då blir hennes psykologiska skäl inte att själv få äta, utan att bjuda.

      Radera
    2. Jag är inte så förtjust i tårta att jag skulle vilja äta det ofta, så då är det lättare att vara karaktärsfast.

      Jobbigt läge! Å ena sidan gillar jag att fika och det sociala, men det får ju inte kännas som ett tvång. Och hur ber man en människa sluta bjuda på tårta utan att såra? Det hela känns svårlöst oavsett om det är bekräftelse- eller kaloribehov från hennes sida.

      Radera
    3. Jo det kan nog vara både kaloribehov och bekräftelsebehov. Vi ser tendenser till båda delarna. Psykologiskt är det definitivt.
      /Skogsanna

      Radera
    4. Lycka till oavsett, hoppas att du kommer ur tårtfällan utan att starta krig. Jag lider med dig.

      Radera
  18. Älskar burken med bakpulver (väcker barndomsminnen till liv).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den har nog hängt med sedan dess faktiskt.

      Radera