måndag 10 mars 2025

Årets odling

Jag tänkte – som vanligt – att jag hade gott om tid att dra igång årets odlingssäsong, men så kom livet emellan. En influensa som gjorde att jag knappt tog mig upp ur sängen kostade mig nästan två veckor och åtta kilo. Det där sista gjorde inte så mycket. Hälften var onödiga trivselkilon jag ändå tänkt ta tag i och resten har redan kommit tillbaka. Men tolv dagars fördröjning av livet hade jag inte planerat för.

Kaos på flera fronter och bl a hög tid att sätta frön i jorden. Nu hade jag redan köpt in årets grödor och gjort en grov planering av vad som ska ner vart, men man kan inte odla mentalt, jobbet ska göras också.


Högt kilopris.

I år hade jag hittills köpt tolv grönsaker, varav ungefär hälften är gamla bekanta som jag odlat tidigare med viss framgång. Där återfinns bl a morot, squash och grönkål. Några nykomlingar är mangold, blomkål och selleri. En satsning som förvånar mig själv är tomat. Det är den växt jag provat och förkastat flest gånger av alla, det misslyckas varje gång. Samtidigt gillar jag tomater och när ”alla” andra får till det vore det väl själve f-n om inte jag också skulle lyckas. För ändamålet blir det ett slags växthus som jag får återkomma till i ett senare inlägg.

Något annat jag återkommer till är den kryddträdgård i inomhuskrukor jag bestämt mig för att ha. Samtliga kryddor har jag odlat tidigare – basilika, oregano, citronmeliss, mynta och givetvis chili – men inte samtidigt. Jag ser fram emot att alltid ha dessa i färsk form på armlängds avstånd från spisen.

Hälften av grönsakerna förkultiveras nu i krukor inomhus för utplantering runt maj. Då tar jag höjd för att förodlingen blir lika totalt misslyckad som förra året så att jag får köra direktsådd ute när frostrisken är över. Det första problemet är att få plats med allting i bra ljus i rum med hyfsad värme.

Förutom växthus till tomaterna ska jag dessutom snickra några nya odlingslådor till årets potatisodling, så mycket återstår innan jag kan fokusera på ogräsrensning. Jag tycker att jag haft en rätt brant inlärningskurva och de senaste två åren lärt mig mycket om vad som funkar. Det ger en kick att gå ut i trädgården med en kniv och en bunke för att skörda dagens middag, och mat i butik blir ju inte billigare.

16 kommentarer:

  1. Ska bli roligt att följa din odling.
    Hur är det med bina? Har du sett livstecken vid kuporna?
    Här hade vi sol och +12 grader i helgen och jag har sett livstecken vid nästan alla kupor. Nu väntar en dryg vecka med svalare väder och frostnätter.
    //Bidrottningen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bättre än så. När det var riktigt varmt en dag slängde jag på ett foderkar med lite stödfoder ifall det blir en matfattig vår, och kunde då konstatera att åtta av tio kupor är riktigt bra, en lite svag och en väldigt svag. Så gissningsvis överlever åtminstone 90 procent vintern. Men det tar nog minst en månad innan jag kan göra riktiga inspektioner och mycket kan hända.

      Radera
  2. tips för förkultivering: täck krukan/hållaren med vanlig hushållsplast "cling on plastic" och gör andningshål, det gör att fuktigheten (och värme) bevaras mycket bättre i jorden och dina frön har större möjlighet att börja växa. När du ser de gröna skotten så vänta några dagar eller så och sedan kan du ta bort plasten.
    Det blir lite av ett växthus, för frön. Som du kanske har sett finns det ju färdiga miniväxthus för frön som har lock av genomskinlig plast. Du kanske har sådana (lock) men är inte med på bild?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra idé! Något år använde jag plastlådor från körsbärstomater/vindruvor. Då fick jag lock på köpet, men i år får det bli lös plast på.

      Radera
  3. Ambitiöst. Hade jag haft lite mer yta hade jag nog gärna satsat på något liknande.
    Årets odling för min del blir 10 chiliplantor (3 olika sorter) stående i mitt enda vettiga söderfönster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Brist på vettiga fönster är definitivt en flaskhals för mig med, men om någon månad kan jag fylla glasverandan. Här blir det två sorters chili i år.

      Radera
  4. Odling är en lisa för själen.

    Förra året testade jag att sätta frön som jag tagit från de tomater som jag odlade 2023, och det gick alldeles utmärkt. Jorden i de gamla blomkrukorna kom mestadels från löv/gräs/gräskompost och det mesta av vattnet från regnvattentunnor.

    Blev väldigt billiga och goda tomater. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är något speciellt med odling som är helt gratis. Jag brukar alltid göra så med chili, sätta frön från en köpefrukt och vips så har jag tjugo plantor med hundratals frukter. Men i år har jag en kontrollgrupp med köpefrön så får vi se om jag blir klokare.

      Radera
  5. Hur klarar du att publicera ett nytt blogginlägg varje vardag och svara på alla kommentarer när du är sjuk i två veckor? Imponerande!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du tittar på första sjukveckan (från 19/2) svarade jag bara på kommentarer ett par gånger per dygn och då publicerade jag hela mitt lager av gamla färdigskrivna blogginlägg, som jag lyckligtvis hade fler än vanligt av. Men från bloggens start 2016 har jag aldrig varit så nära att ge upp och skriva "Tills vidare dödssjuk" som jag var då. Veckan efter började jag vakna till liv och nu när jag är i slutet av tredje veckan låter det bara som att jag fått en släng av KOL, men jag funkar nästan som en riktig människa igen.

      Radera
  6. Det låter lite allvarligt. KOL är väl en kronisk sjukdom?

    SvaraRadera
    Svar
    1. KOL hade varit allvarligt. Det här är nog bara en seg influensa som inte vill ge med sig. Räknar med att vara helt återställd om några dagar, men det hade jag sagt för några dagar sedan också så fan vet när det ska hända.

      Radera
  7. Kan inte riktigt förstå hur du misslyckas med tomater. Vad är det som händer med dem?
    Har odlat i tolv säsonger och en gång på den tiden ( givetvis det året jag nöjde mig med 3 plantor, mot 15-20 normalt ), blev det aningen misslyckat. Topparna dog och såvitt jag förstod, berodde det på pyralider från de ekologiska plantorna!
    Då har jag ändå tomaterna i en sorts självvattnande lådor, som bara behöver fyllas max en gång i veckan. De är egentligen inte optimala för tomater, för rötterna står i vatten hela tiden ( bättre för gurka ), men har ändå fått grymma skördar.
    Kör själv en snålvariant, när det gäller plantor. Har för dåligt med plats i fönstren för att så frö, så köper istället 3 olika sorters plantor som jag gillar, så tidigt på säsongen som möjligt. Sen tar jag sticklingar från dem ( går knappt heller att misslyckas med ). 3v senare har man så många plantor man vill ha. Oftast många fler!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår det inte heller. Ett år fick jag en planta av en kompis efter att ha tagit hand om hans plantor när han var bortrest. Så han lämnade sina fem plantor till mig och jag vattnade dem under ett par veckor. Sedan tog han hem fyra av dem och de gav hundratals tomater. Den femte plantan stannade kvar hos mig och fick två tomater med 1-2 centimeters diameter.

      Jag skulle gärna vilja ha ett gäng plantor och skulle inte ha några problem att ta hand om en skörd på tio tomater om dagen hela sommaren. Jag skulle vilja torka tomater, frysa in sås osv. Men som sagt, blir det två tomater som kräver mikroskop för att synas (och det var mitt bästa år) blir det inte så mycket av det.

      Radera
  8. I år lockar inga större projekt ute, men två av mina favoritkryddor, persilja och basilika tänker jag göra ett försök med. Båda två är riktiga universalörter för min del, jag äter dem gärna båda till närmast allting.

    En kompis hade en halv skog av persilja på balkongen förra året och varför skulle inte jag kunna få till det för också då. Basilika är nog svårt att få samma mängd men ack så gott. Oregano har jag bara att plocka ur gräsmattan på en fläck om ett par m2.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade en kompis som odlade basilika i krukor och upplevde det närmast som ogräs. Hur han än bar sig åt fick han fler och fler krukor med höga basilikastänger. Det flytet har inte jag haft, men det ska bli intressant att se hur det går i sommar.

      Oregano på gräsmattan låter också lyxigt, men i första skedet ska jag odla dem i kruka.

      Radera