fredag 11 juli 2025

Att se honung torka

Att titta på när väggfärg torkar påstås vara bland det tråkigaste man kan företa sig. Återstår att se om du efter denna text tycker att honungstorkning verkar vara lika trist. Det är nämligen något som upptar mitt liv en del nu.

Grovt förenklat drar bin in nektar som innehåller fyra femtedelar vatten, men när honungen är klar att slunga är förhållandet det omvända. Bina sköter torkningen ganska bra själva. Står man bredvid en bikupa kvällstid kan man höra surret av tusentals vingar som skapar den ventilation som krävs och när cellen är tillräckligt torr förseglas den med vax. Fast när de har som flest blommor att vittja hinner de inte riktigt med, eller ifall det är hög luftfuktighet.

Det här är en ganska typisk honungsram. De börjar med att lägga honung i överkant och på sidorna, lite som en solfjäder. Därför blir den också torr tidigare än honungen längst ner i mitten. Fast man kan heller inte vara bergsäker på den täckta är tillräckligt torr. Det är där jag kommer in. När honungen är skördad ur kupan kontrollerar jag fuktkvoten med en refraktometer, ett litet verktyg där jag med hjälp av en tändsticka placerar en droppe honung och kan läsa av fukten.



Sommarhonung, som är det jag torkar nu, får inte ha högre fukthalt än 19 procent, då riskerar den att jäsa. Men det är snittet. Om några ramar är nere på 16 procent kan jag med gott samvete släppa igenom en 21:a. Men det gäller att ha marginal! Jäst honung går bara att använda till bakning eller mjödframställning, och betingar ett betydligt lägre värde.

Första året ställde jag lådor med för blöta honungsramar på en torkställning och blåste med en bordsfläkt under. Nästa år tillverkade jag i bästa Macgyver-anda en fläktplatta där ett par datorfläktar drog luft genom honungstornet.

Nu har jag skaffat mig en ordentlig luftavfuktare, som förvisso går att kombinera med både fläktar och element, men i det här lilla rummet alstrar avfuktaren så mycket värme denna årstid att element blir överflödiga.

En behållare i avfuktaren samlar upp vatten och efter ett par dygns avfuktning är det äntligen dags för slungning. Det kommer att bli några hundra kilo i år när allt är klart, men innan dess ska hela processen upprepas två gånger till. Ett steg i taget mot världsherravälde.

16 kommentarer:

  1. Har man inget jobb skaffar man sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är sant, men det verkar också som att ju mer man gör desto lättare är det att ta sig tid till annat, medan den som är sysslolös ser det som en börda att gå ut till brevlådan, så då är den dagen fulltecknad liksom :-)

      Radera
  2. Vet inte om detta är ett skämt;
    https://www.instagram.com/reel/DLjn5oLC4TK/?igsh=YXN5b3dscHM0ODVo

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej då, "ljudet av Malmö", där man bl a spelade in ett tyst bibliotek, är nog på riktigt. Jag har nämnt det i förbifarten, bl a här:
      https://sparosverige.blogspot.com/2020/07/sa-gar-det-med-outtomlig-kassa.html

      Radera
    2. Jag lyssnar hellre på färg som torkar.

      Radera
    3. Haha! Ja, det blir billigare också.

      Radera
  3. Intressant. Att titta på golv som torkar efter blöttorkning är min favorit. // Skaraborg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skurade golv som torkar är ett konstverk.

      Radera
  4. Jag förstår att du tilltalas av detta. Det har en del gemensamt med en höglönsam aktie- eller fondportfölj. Studera, fundera igenom ting först, implementera. Låt vara, följ samma rutin och process om och om igen, som att betrakta målarfärg torka... lika spännande är det. :)
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just torkningsprocessen är inte så himla spännande, om än fascinerande. Men det går inte en dag (i alla fall inte under säsong, april-september) som jag inte upptäcker något intressant som bina hittar på. Just nu står byta ut drottningar och förena samhällen på dagordningen. Det finns böcker och artiklar som beskriver hur sånt går till, men det är inte alltid mina bin verkar ha läst dessa ;-)

      Radera
  5. Det finns mycket annat som är roligare att ägna sig åt än att arbeta och producera honung.Dessutom har jag inte ätit honung de senaste 40-50 åren skulle jag tro så för mig är det en onödig produkt.Däremot att röja sly, gallra skog och hugga ved är något som jag tycker är roligt och då förenar jag nytta med nöje och det kommer det bli i den mängden som jag vill, när jag vill och bara om jag vill till skillnad mot bin som man behöver ta hand om så de överlever.Det gäller att skapa sig förutsättningar i livet så man själv kan avgöra vad man skall ägna sin tid åt arbete, hobby eller fritid och bara vara utan några krav eller måsten.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hugga ved blir jag fort trött på, men det är bra träning.

      Radera
  6. Helt off topic men nagot för din blogg: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/eMQqoR/izzet-vann-pa-lotto-for-25-ar-sedan-nu-sparrar-avanza-bankkontot
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Artikeln är spärrad. Svårt att säga om det hade varit något för bloggen annars. Utifrån ingressen låter det helt sjukt, men det gör ju nästan alla nyheter :-)

      Radera
    2. Den var inte spärrad när den postades, men ibland gör de det snart efterat. Han vann pa Lotto, 3,1M för 25 ar sen och sen bytte han till Avanza 2019, och nu plötsligt tror de att han tvättar pengar.
      /Annika

      Radera
    3. Så gör de. Särskilt om de får många läsare kan de få för sig att spärra i efterhand. Det är en av anledningarna varför jag är lite försiktig med att länka till kvällstidningarna i bloggen. Är ju irriterande om den inte går att läsa för mer än några få.

      Var det 25 år sedan kan jag på något sätt förstå att Svenska Spel inte kan gå i god för honom nu. De är antagligen inte ens skyldiga att ha dokumentation över utbetalningar så långt tillbaka. Men trist för honom. Jag tycker att det rimliga vore att det är bankernas, och i förlängningen statens, skyldighet att bevisa att han hållit på med något fuffens innan de stänger av honom. Nu blir han ju skyldig tills han själv bevisat motsatsen. Hur det nu ska gå till.

      Radera