måndag 17 april 2023

Klantiga rånare

Nu verkar det kanske som att jag snöat in på bankrån efter att nyligen ha skrivit om en äldre bankrånare och nu är på ämnet igen. Så är inte fallet, vilket är särskilt viktigt att betona med tanke på dagens text. Jag har inte gjort något medvetet olagligt på så lång tid att jag knappt kan minnas när det skedde. Så det så, men nu kör vi:

Expressen skriver om bankrånaren Anders Adali som nu dömts till fem år för ekonomisk brottslighet. Att just detta uppmärksammats är för att Adali skrivit böcker och lett tv-program i egenskap av ex-rånare, men nu verkar det som att han kört det kriminella spåret parallellt.

Det jag inte fattar är hur klantiga kriminella är med pengar. Att planera ett avancerat bankrån måste kräva god planering som ingen dumskalle skulle klara av. Men så riktar de strålkastarna emot sig genom att bada i pengar, Joakim von Anka-style. En krognota i utredningen mot Adali är på 15696 kr och då innefattar den ändå ingen mat utan bara starksprit.

Så varför skylta med att man kan lägga sådana pengar på sprit?! Jag kommer att tänka på min favoritfilm Dubbelsvindlarna där två gubbar från övre medelklass rånar en bank och istället väljer att ligga lågt.

Frej Lindqvists karaktär dr Stensson förklarar strategin för sin rånarkollega, studierektor Bertilsson spelad av Björn Gustafson:

Men du, tänk efter! Vi är inga dumskallar, som vanliga bankrånare. De är desperata, behöver pengarna omedelbart. Knarket är slut, värden hotar med vräkning, pengarna måste fram. Vad gör han? Köper en leksakspistol, snor en bil, rånar banken, köper champagne och ett guldarmband till bruden, och innan champagnen är slut blir han insydd.

Beskrivningen låter som en klichéartad stereotyp, men Adalis restaurangkvitto är inte enda exemplet på detta. Halva idén med att begå rån eller på annat sätt stjäla pengar tycks vara att få skryta om sin rikedom helt ohämmat efteråt. För börsmäklare eller artister kan det bygga upp ens image. För yrkeskriminella ger det istället fängelse.

22 kommentarer:

  1. I den bemärkelsen är väl rånare som större delen av befolkningen? Bara det att skrytet sker i lite större omfattning. För ärligt talat, är det inte som så att kanske 8 av 10 helst väljer ett liv där de lever månadslön till månadslön? Dvs glatt spenderar merparten av vad de har, utan en tanke på de eventuella citroner livet levererar emellanåt?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många lever väl från månad till månad helt enkelt för att de inte tror att ett annat liv är möjligt. En rånare med en normal årslön i fickan och tio till i en resväska hemma måste väl ändå begripa att det inte är en naturlag att handla femsiffrigt på krogen.

      Radera
  2. Ingen är väl förvånad över att SVT gör det ingen? Dvs detta att associera sitt eget varumärke med yrkeskriminella. Den livsstil som SVT framhäver mest av allt. Och detta ska vi andra betala dyrt för, varje år eftersom Moderaterna tvingat oss?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är den förste att kritisera SVT (och M för SVT-skatten), men detta fattar jag inte. Den länkade artikeln är från Expressen och tv-programmet han programledde gick i TV3. Var hittar du SVT i detta?

      Radera
    2. Där ser du hur mkt jag tittar på skräptv. Men du ska se att SVT nu lägger in all energi de har på at tanställa honom. Verkar ju vara den perfekta journalisten. :)

      Radera
  3. Är inte det en klassisk fälla som lyfts upp i olika "stöt"-filmer? Att inte dra uppmärksamhet till sig om man redan är "en person av intresse" för polisen. Snart är det väl dessutom bara krognoter som kontanter duger till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är nog det. Mitt filmkunnande/-tittande är löjligt litet.

      Ja, kontanter uppskattas inte i kontrollsamhället och det är ett problem för oss alla, inte bara de kriminella.

      Radera
    2. Lite off-topic: Jag var förra sommaren nere i Kivik och gick på marknaden där. Vid ett bord hittade jag lite intressanta och exotiska kryddblandningar som jag ville köpa.
      Min vana trogen så tittade jag försäljaren rakt i ögonen och frågade: - "Tar ni kontanter?"
      Sällan har en blick idiotförklarat mig så tydligt :-)

      Radera
    3. Då behöver de inte heller sälja. Jag tar kontanter när jag säljer honung på marknader. Det är ett himla jobb att fixa växel innan eftersom både banker och butiker vägrar att växla, men jag fixar det.

      Radera
  4. Min erfarenhet från tingsrätten är att det ytterst sällan är några kriminella masterminds som står inför skranket, snarare i normalfallet rediga klappträn, eller i fallet mera vidriga brott, mycket mycket otäcka människor, vilket iofs ej utesluter att de även är rediga klappträn.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl många som inte har potential att bli generaldirektörer, men planerar man en stöt där man får lös flera hundra miljoner kan man knappast tillhöra kategorin klappträn.

      Radera
  5. Förslag på inlägg. Allt borta, men äta bra i London kan man… https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/O8mkvw/peter-harryson-om-halsan-och-pengarna-vartenda-ore-ar-borta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt klart intressant läsning. Återstår att se om jag kan tillföra något till historien, i så fall blir det ett inlägg.

      Radera
    2. Tänkte detsamma som du. Hur kan man bli 75 ar gammal och inte ha en buffert? Dessutom far han väl nu pension.
      För övrigt tycker jag det är kanonbra att yrkeskriminella vill stajla och skryta, det är ju da de aker fast.
      /Annika

      Radera
    3. Här har vi kanske lite av förklaringen:

      "Jag åkte till Sjömagasinet här i Göteborg och sa att jag ville ha ostron och champagne – och smakar allt plåt går jag ut och hoppar i Göta älv."

      Visst är det bra att de åker dit, jag tycker bara att det är korkat och jag får inte ihop minutiös planering med idiotbeteende i efterhand.

      Radera
    4. Har hört att de delar upp det: Någon planerar, några skaffar flyktbilar, några andra skaffar krypterade telefoner och vapen, ytterligare någon tvättar pengarna mm. Alla får betalt, men den som planerar tar låg risk och får en mindre del av pengarna. Men risken med detta beteende är att det är väldigt många människor som blir inblandade och därmed större risk att någon skvallrar, eller strör pengar omkring sig.
      Den som planerar är nog inte klappträet.

      Radera
    5. Så är det kanske, men någon måste ju sitta med koll på helheten. Den personen bör nog lägga mer energi på att instruera de hjärnsvagare kollegorna om hanteringen i efterhand.

      Radera
  6. Jag får en känsla av att de flesta kriminella är det av livsstilsskäl snarare än av att de har en genomtänkt affärsplan. Inte sällan ivrigt påhejade av diverse journalister som verkar tycka att det är spännande coh totalt oproblematiskt så länge de själva inte drabbas.

    Men jag får hålla med om att den där liraren i alla fall är slug nog att generera stora pengar på sina brott. Då borde man kunna vara disciplinerad efteråt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De flesta kriminella gör nog lägenhetsinbrott och kränger alltihop till "Fixar-Frasse", men då blir det heller inte de pengarna. Jag ställer högre krav på den som drar ihop tio miljoner eller så.

      Radera
  7. Det får mig att tänka på en intervju som Gert Fylking gjorde med Christer Pettersson.

    GF: Har du räknat ut någon gång hur mycket pengar du har kommit över?
    CP: Nej, absolut inte. Jag vet bara hur mycket jag har bränt. Jag har bränt allt.
    https://www.youtube.com/watch?v=meR1rnSMetc&t=403s

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jävlar! Det är inte många saker jag saknar med Sollentuna, och Christer Pettersson är inte en av dem :-)

      Radera