lördag 30 juli 2022

Biodlingskostnader

Jag har ju tidigare berättat att jag nästan alltid försöker tjäna pengar på mina hobbies. Går det riktigt bra blir det ett jobb och då är det inte längre en hobby. Ofta skyndar jag långsamt. Allt jag kan göra vid datorn är i princip gratis eftersom utrustningen redan finns, då är tid enda investeringen. När jag började spela nätpoker satsade jag en femhundring. Efter några veckor tog jag till och med ut insatsen för att garantera mig om att aldrig kunna gå back.

När det kommer till biodling har det gått lite över styr. Även här var planen att tjäna pengar, men taktiken att göra det riskfritt gick inte att upprätthålla. Jag började med att köpa bidräkt, bli medlem i Norges Birøkterlag och gå en kurs. Redan där var jag back över 5000 kr.


Här ser jag inga pengar.

Då hade jag alltså inte skaffat bin, men det gjorde jag redan i början av kursen. Fyra samhällen som totalt gick på 20000 kr. Ett bra pris eftersom jag fick med en hel del utrustning, en honungsslunga, lådor, ramar, verktyg och litteratur.

Eftersom bina visade sig tämligen folkilskna kände jag mig dock tvungen att investera i nya drottningar. Ett bisamhälle är ingen demokrati, drottningen bestämmer allt, ända ner till stämningen i kupan. Så i avdelningen ”utgifter jag inte trodde att jag skulle få” har jag köpt fyra bidrottningar för sammanlagt 4250 kr. Jag har alltså betalat över fyratusen spänn för fyra jävla insekter!

Men det slutar inte där. Jag har köpt lådor, ramar, vax och ännu mer utrustning. En honungsrefraktometer hade jag ingen aning om att jag behövde, men det gjorde jag. För det ska ju bli honung av detta och till den behövs burkar. De går att köpa i plast, men jag tror att det lönar sig att investera i snygga glasburkar så det har jag gjort. En hel pall faktiskt, för en total kostnad på 14000 kr.

Fram till nu har verksamheten kostat 55000 kr, vilket är mångdubbelt mer än vad den honung jag hoppas sälja i år betingar. Jag har fortfarande god förhoppning om att till slut tjäna bra pengar på detta, men en snabb avstämning just nu, med en sammanlagd intäkt på exakt noll kronor, skulle kunna tyda på motsatsen. Det är inte ett dugg synd om mig, men lite galet känns det.

torsdag 28 juli 2022

Enklare jobbare till enklare jobb?

Jag såg en jobbannons i mitt flöde. Eller snarare en efterlysning:

Nu är efterlysningen borttagen. Om det berodde på att de fick tag i folk eller att hon som skrev inte gillade vart kommentarsfältet tog diskussionen (ni vet hur det brukar låta), men innan dess fick hon många svar. Bl a från en 66-årig pensionär som frågade om han fick söka och det uppmanades. Jag får inte ihop det med att det ibland låter som att ingen över 55 kan få jobb idag.

Några ungdomar kommenterade mycket riktigt att lönen inte dög, medan andra sa att de gärna skulle ha tagit jobbet om de haft körkort eller om de inte redan haft jobb de trivs med. En kvinna bekräftade bilden:

Min man är också stängselmontör med egen firma, fast i en helt annan del av landet. Trodde först att det va han som skrivit inlägget, han har exakt samma problem! Ingen som vill jobba med kroppen idag. Men betala för att gå på gym, det går bra det!

Jag tvivlar inte på att det är hårt jobb. Att jobba utomhus är ingen lek när det spöregnar eller blåser storm samtidigt som det är mer än tio minusgrader. Men 27000 kr i ingångslön är det många jobb som inte når upp till även om de kräver högskolekompetens.

Politiker pratar ofta om att det behövs fler enkla jobb. Här krävs B-kort, armar och ben, och företaget har inte lyckats hitta två personer på över ett halvår! Så frågan är, var finns de enkla jobbarna till de enkla jobben?

tisdag 26 juli 2022

Tio maträtter

Många fick lön igår, men det betyder ju inte att pengarna måste rulla ut från kontot lika fort. Här är ett recept för att hålla nere matkostnaden, eller rättare sagt tio. Jag fick nämligen en fråga i kommentarsfältet:

Kan du inte publicera ett blogginlägg med 5-10 recept på dina 'bästa' middagar sett till näring/krona och smak?

När det gäller näring tänker jag inte ens försöka. Inte för att man måste vara dietist för att bedöma näring, men man måste åtminstone ha större kunskaper i näringslära än vad jag har. Jag försöker äta varierat och lägga extra vikt vid ingredienser som innehåller sånt jag tror mig behöva. Där vill jag rekommendera Matkalkyl.se, som på ett smidigt sätt gjort det möjligt att kolla vad maten innehåller i form av näring, men också från andra hållet, vilka livsmedel som innehåller mest av en vitamin eller mineral. Men jag är glad amatör, detta är mitt första liv.


Maxat, jag tar två!

Därför inriktar jag mig istället på smak och pris, men bägge dessa faktorer är också relativa. Är man beredd att springa runt i flera butiker och jämföra pris eller odla något själv blir det billigare. I min redovisning har jag utgått ifrån Willys priser exakt just nu.

Listan ska inte ses som en topplista utan som tio individuella maträtter jag gärna äter, och då ska sägas att jag inte äter kött eller fisk. Klicka på respektive rubrik för något slags recept. Nu kör vi!

Kikärtsbiffar

Kikärtsbiffar har jag ofta i frysen. De är praktiska att ta till när jag inte vill eller hinner laga mat. Bara att värma i mikron, men helst med framförhållning så att de först tinas i kylen. Till biffarna kan man t ex servera potatis (kokt eller stekt), pasta eller ris, stekt lök, en sallad, lite gurka eller tomat. Eller gör hamburgare av dem.

Summan av ingredienserna blir 61 kr, vilket gör 81 öre per biff i den storlek jag gör dem. Till en måltid brukar jag ta tre, men är man mindre i maten (och det är de flesta) räcker det kanske med två.

Vegobiffar

Kanske kan tyckas självklart, men kikärtorna kan man byta ut mot allt möjligt. I första hand tänker jag andra baljväxter, men jag gjort både selleri- och morotsbiffar.

Det är väl lika bra att jag tar ”biffdiskussionen” som alltid dyker upp i kommentarsfältet efter dylika inlägg. Att jag kallar dessa anrättningar för biffar beror inte på att jag vill göra något som liknar kött, att jag vill lura matgäster att det är djur i maten eller att alla vegetarianer och veganer är bittra surpuppor. För mig är en biff en ishockeypucksliknande matbit av färs och därför det enklaste sättet att beskriva dem även om de är vegetariska. Jag lägger ingen som helst värdering i det, och om någon vill kalla dem något annat – gör det.

Här blir det ingen uträkning eftersom den beror på vad du använder för ingredienser. Morots- eller rödbetsbiffar blir billigare än kikärts- eller kidneybönbiffar med saffran.


Ärtsoppa

Vi betar av ett proteinrikt recept till, för sedan blir det knapert med det. Jag är av uppfattningen att man inte behöver äta större mängder protein till varje måltid, men som vegetarian försöker jag göra det åtminstone en gång per dag.

Ärtsoppa har två fördelar. Det är lätt att göra och det är väldigt billigt. Bägge punkterna förutsätter att man gör den själv, vilket alla borde eftersom det knappt går att misslyckas ifall man håller lite koll på spisen.

Priset blir exakt 2 kr/portion. Själv dricker jag vatten till, men tar gärna en smörgås. Hur som helst, även med tillbehör blir man mätt för några kronor.

Pizza

Pizza är en annan rätt många köper färdig och det tycker jag är synd. Min blir inte likadan som köpepizza, men inte nödvändigtvis sämre. Särskilt tycker jag att degen vinner på att använda smakrikare mjöl än vete, men det gör man som man vill.

Här får det bli en uppskattning eftersom fyllningen inte är huggen i sten utan helt beroende på vad jag har hemma. Höftat från nuvarande grönsaks-,ost- och mjölpriser gör jag en långpanna för 20 kr. För mig räcker den till två måltider eller personer, så 10 kr/portion.


Grönsakspaj

Paj är praktisk mat som går bra att göra i förväg och ta med som matlåda, och precis som pizzan kan man välja innehåll efter vad man gillar och har lust med, eller vad som för stunden är billigt. Med de grönsaker som framgår av bilden (champinjoner, rödbetor, paprika, stjälkselleri, brysselkål, broccoli, spenat, aubergine, zucchini och gul lök) blev totalsumman 49,50 kr. 6-8 portioner, enligt min bedömning. Ett snitt av det gör 7 kr/portion.

Blomkål med svampsås

Grönsaker kan man med fördel välja efter säsong, både för smakens och prisets skull. Blomkål är ett typexempel på en grönsak som kan kosta både tre och fyra gånger mer eller mindre än veckan innan. När den är billig äter jag den gärna med stuvade champinjoner. I skrivande stund kostar blomkålen 31,90 kr/kilo. Ett huvud beräknas till 800 gram och kostar således 25,52 kr.

Stuvningen av champinjoner, lök, mjölk, matfett och kryddor går i min tappning på 16 kr, så då är vi uppe i 41,52. Den ska åtminstone räcka till två, så ungefär en tjuga för en middag. Alltså väntar jag på extrapris, jag är inte gjord av pengar :)


Raggmunk

Potatis kan också kosta lite vad som helst. Strax innan midsommar finns den ofta för under en krona per kilo medan färskpotatis i april kan kosta tusenlappar. Det verkar råda oenighet om ifall raggmunk är detsamma som rårakor. I bägge fallen finns det garanterat de som kräver att den ska innehålla fläsk. Mitt tips är att ni i så fall har det.

I mitt länkade recept har jag det inte och då kostar smeten 9,60 kr. Jag tycker at även den borde hålla för två måltider. (Det här att jag alltid gör flera portioner beror på ren lättja. Ska jag smutsa ner en massa disk och lägga ner tid vill jag inte äta upp hela resultatet på en enda gång.) Jag gör gärna egen sylt till det, men även om man köper lingonsylt bör man landa med en portion under tian.

Palt

Fick ni inte nog av potatis i förra receptet får ni ett till. Mitt jätterecept kostar 134,40 kr, men då har jag palt till minst tjugo måltider. Även om jag unnar mig en rejäl klick smör till palten (och det gör jag) blir det ensiffrigt igen.


Potatisomelett

Mer potatis, men ännu mer ägg. För 13 kr drar jag ihop en omelett som man kanske inte står sig på hela dagen, men helt okej som en lättare lunch eller middag.

Spenatsoppa

Soppa gör jag alldeles för sällan. Den går att variera i det oändliga. Även med samma ingredienser gör det stor skillnad om du låter en stavmixer passera alltihop eller väljer en soppa med stora bitar av tuggmotstånd.

Min soppa skulle idag kosta 8,66 kr (och då tror jag mig äta upp alltihop på en gång). Med ett par dekorativa ägghalvor får man ett inslag av protein och en slutsumma på 11 kr.


Det var det hela. Jag är ingen proffskock, men jag gillar att laga mat från grunden och att visa för folk att det är enkelt, och trots att matpriserna dragit iväg den senaste tiden behöver det inte heller vara dyrt. Betänk att alla uträkningar bygger på ordinarie priser i en enda butikskedja. Här finns pengar att spara!

söndag 24 juli 2022

Happy hour

Jag har ett elabonnemang med rörligt pris där jag betalar gällande spotpris som uppdateras timme för timme. En del strömförbrukning kan man inte göra så mycket med utan att kraftigt försämra sitt liv, men när det var som blodigast i vintras slog jag av både luftvärmepump och varmvattenberedare.

Även nu försöker jag anpassa mig och inte göra det mest elslukande aktiviteterna när priset är som högst, men jag har en positiv känsla kring det. Ibland, särskilt på helgen, kan priset dippa under en timme eller två. Då passar jag på!

När elen är billig i bara en timme kör jag gärna en tvättmaskin. Laddar jag den i förväg kan jag trycka på knappen vid helslaget, då blir den klar innan klockan slår nästa gång. Med tvätten ur vägen ser jag till att även ta köket i besittning. Långkok kräver ström, men ofta inte så mycket engagemang från min sida. Jag bakar någon gång per vecka eller var tionde dag. Börjar jag i tid och tajmar in jäsningen kan även ugnen knäppas igång och bli klar under ”happy hour”.

Den kräver mer övervakning än tvättmaskinen, men inte mer än att jag klarar av att göra något annat strömförbrukande medan jag väntar. Med två katter i huset är behovet av dammsugning mer eller mindre konstant, och på en halvtimme (med avbrott för att ladda och ladda ur ugnen) är det päls- och dammfritt. Innan strömpriset dalat har jag med fördel sopat de mest utsatta platserna, runt kaminer och kattmatskålar.

Om ugnen är färdig och spisen är under kontroll springer jag då ut i ladan och brukar något elverktyg, t ex en såg eller borrmaskin. De drar en hel del ström, men med tanke på hur korta stunder de körs är det egentligen inget större problem. Precis som med allt det andra, ingen idé att nöjesbränna el, men om det ändå ska göras skadar det inte att göra när det är som billigast.

När strömpriskurvan vänder upp igen sätter jag mig med en skiva nybakt bröd och en kopp kaffe, nybryggd under reatimmen, och vilar upp mig inför tvätthängningen och all annan oreda jag ställt till med. I väntan på nästa gång.

fredag 22 juli 2022

Ännu en lägstanivå passerad

Vård i världsklass” sa dåvarande ansvarig minister Annika Strandhäll för några år sedan. Så säger nog bara den som aldrig tvingats utsätta sig för svensk vård och heller inte testat vård i ett annat land. Fast på ett sätt får man börja hålla med Strandhäll, nog är det något slags rekord med patienter som ligger i korridorer i väntan på vårdplats, och som i brist på larmknapp utrustas med grytlock så att de eventuellt kan påkalla personalens uppmärksamhet. Detta i ett land som tveklöst har skattetryck i världsklass.


Slå den i huvudet så kommer vi!

Senast kunde vi läsa att tre sjukhus hotas med vite av Inspektionen för vård och omsorg. Några människors standardlösning är att ropa på förbud för privata alternativ, men som synes är samtliga tre sjukhus samhällsägda, vilket leder mig till nästa fråga. Vad är poängen med att Ivo hotar med böter mot inrättningar finansierade av skattepengar? Ska skattebetalarna betala skattebetalarna som straff för att de bor i ett vårdmässigt U-land?

Och hur lagar de mat på ett sjukhus utan grytlock? Antagligen inte alls, den blir väl tillagad och vakuumförpackad i Baltikum och sedan körd med flygplan via ett centrallager i Azerbajdzjan. Jag önskar att jag skämtade, men skrattet fastnar i halsen när jag tänker på allt lidande Sveriges dåliga vård skapar.

Politiker brukar klaga på enkla lösningar, och jag har heller inga. Tvärtom tror jag att det kommer att ta många år att upprätta en acceptabel nivå på den svenska samhällsservicen. Om man börjar försöka alltså, istället för att skylla ifrån sig. Jag skiter fullständigt i vad såväl Lena Hallengren som Irene Svenonius har att säga. Jag vill veta vad ni gör åt eländet! Inte sen, nu!

onsdag 20 juli 2022

Projekt eller problem

Man borde... men det går inte.” Vi människor är fantastiska på att lokalisera hinder framför möjligheter, och hittar vi bara problem tar vi det som intäkt för att slippa försöka. Förhoppningsvis lyckas vi ändå fokusera på lösningar någon gång för annars får man ju nästan ingenting gjort.

Men så finns de som bara gör, som familjerna Young och Hawley som rest runt som digitala nomader trots att de har barn. Det är ju något som av många anses omöjligt. Jag fattar att det är bökigt, särskilt i det fåtal länder som förbjudit hemskolning, alltså Nordkorea, Kuba, Sverige och kanske något mer. Men det går!

En svensk twittrare som flyttat utomlands med sin familj fick nyligen frågan av en (numera före detta) kompis hur det känns att ha offrat sina barn för möjligheten att resa och förverkliga sig själv. Han hade, precis som familjerna i den länkade artikeln, inte uppfattat att han hade gjort det. Så det hade han troligtvis inte. Däremot gissar jag vilt att kompisen suttit med orealiserade flyttplaner och rättfärdigar det faktum att han aldrig kom iväg med att han tagit ansvar för sina barn. Var och en blir salig på sin tro, fegisar som pastafarianer.

Nu försöker inte jag propagera för att alla svenskar ska ge sig ut i världen, eller ens masa sig över gränsen till ett grannland. Ett vettigt projekt kan lika gärna finnas på armlängds avstånd. Ju större projekt, desto större och fler hinder. Man kan välja att sätta tänderna i det, eller också speca upp alla rimliga och orimliga skäl till att låta bli. Oavsett vilket man väljer rinner sanden genom timglaset. Eller som Karin Boye uttryckte det:

Nog finns det mål och mening i vår färd, men det är vägen som är mödan värd.

Fast hon tog livet av sig och det var ju inte så himla konstruktivt.

måndag 18 juli 2022

Garasjesalg

Privata loppmarknader är inte lika vanliga i Norge som i Sverige, men fenomenet finns. Jag har faktiskt tänkt testa det själv. Eftersom jag fick en massa grejer med huset jag köpte har jag för mycket prylar. Allt från möbler till prydnadssaker. Lite grann har jag sålt på annons, men kunde man samla en massa folk här hemma kanske man skulle kunna bli av med ett hundratal grejer på en dag istället för en eller ett par i veckan. I Sverige sålde jag på Täby Loppmarknad en gång, och det var hyfsat lönsamt.

Nu har inte tiden räckt till, så jag tänker väl att min loppis får bli nästa vår istället, men i helgen var jag på en gårds-/garageförsäljning för att försöka fynda och samtidigt kolla hur det funkar. Det var en gård som ska säljas och där det skulle finnas bildelar, möbler och lite av varje.

Detta var ännu mer ute i skogen än mitt hem, så jag tänkte att det kanske inte skulle komma så många. Det är ju mitt i semestern också, men trots att det skulle börja kl 9 och jag var där en halvtimme innan var det fullt med bilar. En del som jag, privatpersoner som inte verkade ha någon klar bild över vad de ville ha. Men också företag som kom med skåpbilar. Jag fick en känsla av att många av dem hade träffats i liknande sammanhang många gånger tidigare och nickade så där igenkännande som bara två kollegor/konkurrenter kan.


Det kallar jag dignande hyllor!

Jag kan gott tänka mig att det går att göra riktigt bra affärer. Här hade vi en familj som antagligen samlat på saker i fem generationer, och jag tror inte att de nuvarande ägarna visste vad allt var värt. Det verkade vara far och son som sålde, den ena uppe på logen och den andra utomhus och på bottenplanet. Och det är klart, om din farfar införskaffat en navkapsel för femtio år sedan till en bil du inte ens sett på bild, hur tusan ska du veta vad den är värd? De hade dessutom fullt upp, två försäljare och flera hundra besökare bara under den timmen jag var där.


Självklart fanns en traktor.

Själv fick jag med mig ett kastspö därifrån. En kompis sa att jag inte borde betala mer än 200 kr och jag fick det i stort sett utan prut för 50. Inte skratta-hela-vägen-hem-kul, men trevligt.

lördag 16 juli 2022

Frågor från han som betalar kalaset

Idag tänkte jag snacka om en insändare som är ganska exakt ett år gammal, men den är tyvärr inte mindre aktuell idag. Det är snickaren Tord som ställer två frågor till finansministern. Det enda som hänt sedan dess är att ISK blivit mindre förmånligt och finansministern som adresseras har blivit statsminister.

Nu är väl inte snickare nödvändigtvis det låglönejobb Tord försöker få det att låta som, men jag tror att han är ärlig när han beskriver sin verklighet. Han jobbar heltid och har antagligen gjort i drygt 30 år, lever ett ordinärt liv utan utsvävningar och har på så vis kunnat spara en del av lönen.

Överflödet har han satt i ett investeringssparkonto där de kunnat växa till ökad trygghet eller lite guldkant på ålderns höst, men han känner att Magdalena Andersson och hennes kollegor med näbbar och klor försöker straffa honom.

Och det är inte svårt att förstå. När regeringen och dess samarbetspartier talar om ISK handlar det nästan alltid om kapitalister och multimiljonärer, men faktum är att de flesta inte har flera miljoner sparade. De har bara precis så mycket att de skulle kunna klara att bli av med jobbet, vara hemma med en sjuk anhörig eller tackla en fuktskada på huset eller en rejäl svängning i konjunkturen.

Vi som jobbat och tagit hand om oss själva ända upp i medelåldern vill gärna fortsätta att klara oss själva även i svårare tider, och det borde politikerna också vilja att vi gör. Åtminstone kan vi vara rätt säkra på att de kräver det den dag skiten träffar fläkten. Därför är Tords frågor berättigade:

"Varför ska jag betala skatt på en gång redan beskattade pengar?

Först beskattas vi när pengarna tjänas. Sedan beskattas vi om vi behåller dem, och när vi till slut köper frihet (eller vård som vi redan betalat för via skatten) får vi betala skatt en tredje gång. Köper vi el eller drivmedel får vi dessutom betala skatt på skatten.

Och, varför räcker inte världens högsta skatter?

Det är en retorisk fråga som alla vi som följer med vet svaret på – för att pengarna inte läggs oavkortat på kärnverksamheterna utan på politikerlöner, rent trams och saker vi – alltså politikernas arbetsgivare/chefer – inte bett om att få betala.

torsdag 14 juli 2022

På spåret-vinnare ur spår

Flera personer i kommentarsfältet har föreslagit mig att skriva om journalisten Elisabet Höglund efter ett medialt utspel där både Aftonbladet och Expressen berättar att Höglund ”tvingas sälja” sina boenden. Det handlar om en lägenhet i Spanien och ett hus i Tungelsta utanför Stockholm.

Bakgrunden är ett blogginlägg som i grunden inte är så negativt. Tvärtom pratar hon om ett ”gigantiskt äventyr” och ”ett mål för vår strävan, en förnyelse av vår tillvaro”, därför ska hon sälja. Men så lyser bitterheten igenom:

Men på samma sätt som när det gäller den spanska lägenheten så spelar ekonomin en avgörande roll även för beslutet att sälja fastigheten i Tungelsta. För två fattiga pensionärer som Bosse och mig går det inte att leva som förut. Det går inte att fortsätta att betala elräkningar på 12 000 kronor var tredje månad, att betala för sophämtning, att varje månad betala allt högre låneräntor, försäkringar och alla andra kostnader som en villaägare dras med.

Och givetvis är det detta som får fokus i kvällstidningarna, som bägge berättar att de inte pratat med Elisabet Höglund utan (precis som jag) spekulerar fritt utifrån blogginlägget. Hon har funnits med som tv-journalist under nästan hela mitt liv och även om jag uppfattar henne som ganska självupptagen och uppmärksamhetssökande har jag inte sett henne som fullblodsidiot. På senare år, som pensionerad, har hon tvärtom känts ganska vettig.

Så vad handlar detta om? Hon borde fatta att folk skulle reagera på att hon kallar sig fattigpensionär i stycket ovanför bilden av sin gigantiska kristallkrona i en text där hon berättar att hon äger två stora hus i Sverige och en lägenhet i Spanien. Var det bara för att få media? Fler jobb?

Hon låter lite som Anita Lindblom som de sista trettio åren av sitt liv då och då gick ut i pressen för att berätta hur synd det var om henne som pga svenska skattmasar knappt kunde ha kvar slottet i Monaco parallellt med palatset på Franska Rivieran. Även om skvallermedia såklart sväljer dylika lockbeten med hull och hår hoppas jag att Elisabet Höglund inte väljer det spåret. Det blir inget vackert eftermäle av det.

tisdag 12 juli 2022

Min Skrotnisse-image lever

Jag blev hembjuden till ett par nya grannar. Nya för mig alltså, de har bott här i över 40 år. Vi har snackat om detta en tid, men det har inte blivit av förrän nu. I vanlig ordning bjöds det på kaffe, och då är det aldrig en slät kopp eller torra kex från långt in i skafferiet. Nej, det är kakor, bullar, smörgåsar, frukt och glass.

Jag tog tacksamt emot och behövde ingen lunch den dagen, men blir ändå stressad över situationen. Jag är säker på att de bara tycker att det är roligt att bjuda, men framåt tretåren funderade jag över om jag borde anlita en cateringfirma när jag ska bjuda tillbaka.

Vi hann beta av de vanliga ämnena – strömpriser, lokala företag att anlita och ”hur galet är det egentligen i Sverige?”. Och så berättade de att de håller på att städa och rensa, inte minst i garaget. Är det möjligen så att jag behöver lampor, dörrar och lite gamla verktyg? Antagligen har väl ryktet om den skrotsamlande svensken spridit sig för de såg inte allt för förvånade ut när jag svarade att jo då, det är inte alls omöjligt.

Det finns fortfarande några ofyllda ytor i min fyrahundra kvadratmeter stora lada, men nu är det byggmaterial, möbler och grejer nästan överallt. Här är några av fynden den här gången.

I ett litet timmerbeklätt rum i ladan är det ett trasigt fönster och eftersom rummet skulle kunna värmas upp vore ett två- eller treglasfönster av denna typ bra där. Den röda dörren kommer att passa perfekt vid övergången från garaget jag ska bygga inuti ladan och den övriga ladan. Samma där, jag vill kunna värma upp garaget, så då bör dörren vara isolerad, vilket denna är. Det grönbetsade skåpet med spröjsade dörrar har jag ännu ingen idé om, men fint är det.

Grannarna fick några kilo drönaryngel av mig till sina höns. Jag gissar att 99 procent av läsarna inte begrep den meningen, men det är svårt att förklara och inte så viktigt. Det är hur som helst en restprodukt av biodlingen som hade hamnat i soporna om jag inte känt någon hönsägare. Värdet motsvarar, snällt räknat, en kopp kaffe.

Så nu är jag på minus hos ännu en granne, nummer fyra i ordningen. Jag får ge dem en burk honung i höst, men vid det laget har jag säkert fått ännu mer saker, hjälp och tips. Det är inte lätt att komma upp på en acceptabel bytesbalansnivå med grannarna för mig som inget kan, vet eller har.

söndag 10 juli 2022

Magdas högtflygande moral

I en intervju i Almedalen talade statsminister Andersson om klimatavtryck och hur viktigt det är att inte flyga, och bokstavligt talat i nästa andetag berättade hon att hon flugit de nitton milen från Stockholm till Visby.

Jag har sett massor av människor ondgöra sig över dubbelmoralen och jag kan förstå irritationen. Det är lätt för politiker att begära ditten och datten av kreti och pleti, men om de inte tänker följa sin egen moraliska kompass visar det ett folkförakt.

Samtidigt går det snabbare att flyga och det finns också en säkerhetsaspekt i detta. Varken jag eller merparten av de högljudda kritikerna vet hur svårt det vore för Säpo att skydda statsministern på en Gotlandsbåt. Hade de chartrat hela båten kan jag ana nämnda kritikers tonläge.

Och funkar vi inte så här lite till mans? Vi väger bekvämlighet mot det som är ”rätt”. Inte minst när det kommer till ekonomi. Ingen borde äta godis, chips eller röka, eller ta bilen när vi kan cykla eller gå. Vi vet det, men gör det ändå. Men det är lätt för oss vegetarianer att peka ut köttätandet som en miljöbov medan de som inte kör bil tycker att bilåkandet kommer att få jorden att gå under. Eller motorsport, Thailandsresor eller eluppvärmda swimmingpooler. Den röda tråden är att det är det där som andra gör.

Så nej, jag kan faktiskt inte störa mig på Magdalena Andersson, inte av just den här orsaken. När det kommer till politikers dubbelmoral har jag mycket svårare för Al Gore som åker runt i privatjet för att hålla föredrag om miljöförstöring. Eller Barack Obama som hävdar att isarna ska smälta och haven stiga samtidigt som han lägger femton miljoner dollar på ett hus som hamnar under vattenytan om en halvtimme ifall han tror på vad han säger. Eller Lars Ohly som satte sina barn i privatskola samtidigt som han ville förbjuda andra att göra det.


Man säger det som passar för stunden.

Även här finns en röd tråd, de är liberaler/socialister. Hade jag reagerat likadant annars? Kanske inte, för dubbelmoral är inte exklusivt för politiker, även om jag kan hålla med om att många av dem är duktiga på det.

fredag 8 juli 2022

”Tuff levnadskalkyl”?

Fick ett tips i kommentarsfältet om Konsumentverkets beräknade hushållskostnader via en artikel i SvD med rubriken ”Klarar du myndighetens tuffa levnadskalkyl?”.

Om vi börjar med mat, som är lite av min paradgren, förväntas en sådan som jag, ensamstående man mitt i livet, lägga 2860 kr i månaden på den förutsatt att alla måltider lagas hemma. Min senaste beräkning var 663 kr, men då räknade jag även in förbrukningsvaror och hygienartiklar och då säger Konsumentverket istället 3620 kr.


Middag för 1,35 kr.

Varken jag eller myndigheten har tagit hänsyn till årets kraftiga prisökningar. Å andra sidan levde jag slösaktigare (dumt uttryck för när lättja trumfar engagemang) då. T ex köpte jag nästan allt bröd färdigt. Idag bakar jag allt utom knäckebröd. Jag ska inte säga att besparingarna tar ut prisökningen, men jag är garanterat kvar under tusenlappen för den konsumtion som tydligen ”borde” kosta 3-4 gånger mer.

Kläder och skor tycker Konsumentverket ska kosta 510 kr. Sätter jag löparskor under ”Fritid och lek” (som får gå lös på 650 kr/månad) ligger mitt klädkonto garanterat närmare 510 kr per år än per månad.


Och löparskor är faktiskt ändå överkurs.

Boendekostnaderna har jag tyvärr lättare att matcha. I hemförsäkringsbudget skulle jag inte komma långt på de 120-190 kr som Konsumentverket anger. Dessutom betalar jag nästan en tusenlapp i månaden i skatt och kommunal avgift. Å andra sidan har Konsumentverket posten ”hemutrustning” (möbler, husgeråd mm) på hela 980 kr/månad. Vidare har man knåpat ihop 1470 kr/månad i ”medier” vilket inkluderar ett familjeabonnemang för mobiltelefon och gissningsvis också indoktrineringsskatten (eller ”public service-avgiften” som den kallas av politiker).

Allt som allt tycker KV att ”hushållsgemensamma kostnader” med förbrukningsartiklarna borträknade ska kosta en ensamstående 3200 kr. Det stämmer nog ganska bra för mig, men då har jag på känn att de räknar med att man ska ha en hyra eller amorteringar och räntekostnad på toppen av det, och det har jag lyckligtvis inte.

Summa summarum – jag är ett ufo även i år. Jag ramlar inte av stolen av förvåning. Inte när det gäller de förväntade utgifterna heller. Matkostnaderna visste jag skulle ligga där på ett ungefär. Jag kan faktiskt inte förstå hur det är möjligt att bränna runt en hundring om dagen på mat utan att äta på restaurang, ens om jag handlade i en dyr butik och aldrig läste prislappar, men jag förstår inte heller varför jag ska skänka bort mina ihopstretade slantar på det sättet.

Jag betalar 550 kr/månad för internet. Det tycker jag är mycket, men tydligen inte mycket nog. Men så har jag köpt både mobil och dator för egna pengar och har inte något skumt hyrköpsupplägg. Och att lägga runt en tusenlapp i månaden på möbler förstår jag överhuvudtaget inte. Jag har fullt sjå att värja mig för de möbler folk vill ge mig gratis mot avhämtning. Ufo, som sagt. Ufo.

onsdag 6 juli 2022

Ved och fasa

Ved värmer när den huggs i skogen, när den fraktas därifrån, när den kapas, transporteras hem, in i vedboden, in i huset och när den går upp i rök. Jag tror att det blir sju gånger, om jag inte ska räkna in planteringen av skogen.

Som den moderna människa jag är, vare sig jag vill eller inte (hade varit trevligt att ha lite skog), köper jag mig fri från de flesta av momenten. I våras köpte jag färdigkluven ved som sedan dess legat på tork på lastpallar utomhus. Vid regn som inte kommit som en överraskning för både mig och meteorologerna har jag dragit presenningar över högarna.

Där ska veden enligt expertisen ligga och torka fram till midsommar, eller Sankthans i Norge där jag befinner mig. Sedan är det en dragkamp mellan å ena sidan viljan att få bort skiten, å andra sidan tidsbrist och lättja.

Motion är nyttigt även sommartid, men det där med att värma sig genom att jobba med ved känns betydligt vettigare på vintern. Nu har jag i alla fall under möda och stort besvär, skottkärra för skottkärra, förflyttat veden från gårdsplanen till min vedbod, som även den numera har ett golv av lastpallar.

Jag ser aldrig fram emot vinter. Det är en i mitt tycke överskattad årstid, men har man valt att bo i kalla Norden är det bara att gilla läget. Jag ser i alla fall fram emot att inte, som i vintras, riskera att gå tom för ved. Detta är femton kubikmeter blandved, vilket i stort sett är dubbelt mot vad som gick åt i vintras. Och med dagens strömpriser har det inte precis blivit mindre lönsamt att elda med ved.

måndag 4 juli 2022

Jag sålde en bil till kriget

Jag sålde en bil, pickupen jag fick med huset jag köpte i höstas. Trevlig bil, men för dyr att äga och ännu värre om den går sönder. Försäljningen gick rätt trögt, vilket på ett sätt kändes bra. När jag säljer något och blir nerringd misstänker jag alltid att jag varit för billig.

Men till slut kom ett par killar med ukrainskt ursprung. De pratade bättre norska än jag, så den biten gick fint. För någon vecka sedan sålde jag en överbliven fåtölj till en annan öststatare. Jättetrevlig, men det krävde fem telefonsamtal och en väldig omväg innan jag och hans GPS förstod varandra med honom som mellanhand.

Det speciella den här gången var istället att köparna berättade att de köper upp bilar av denna typ för att använda i kriget i Ukraina. Jag fick se bilder från en uppställningsplats med redan levererade bilar. Planen skulle vara att montera en mindre kulspruta på flaket, vilket blir en omställning för bilen som tidigare mest använts för att köra byggmaterial och sopor.


Nej, om man skulle ta och rensa lite på tomten.

Så kom då den obligatoriska frågan, med en udda tvist, ifall jag möjligen kunde sänka priset eftersom bilen skulle användas för en god sak. Jag är inte helt säker på att krig och maskingevär är en god sak, men sänkte priset med några tusen. Vi gick ungefär halva vägen var vilket blev ett par tusen ovanför min smärtgräns.

Men prutningen från min sida hade ingenting med kriget att göra. Förutom att jag inte vet om det är en bra sak (en mobilbild av pickuper på en parkering är heller inget bevis för att det är där den landar) tror jag inte på att blanda affärer med välgörenhet. Jag har skänkt kläder till Ukraina, det är välgörenhet. Det här var något annat. Så resonerar jag, rätt eller fel?

lördag 2 juli 2022

Fel man på fel plats

En reflektion kring en tweet så här mitt i hemmaprojektssäsongen:

Jag brukar inte gå så långt så att jag begär in offerter utan väljer om möjligt att göra jobbet själv, men jag tror att detta stämmer. Och varför inte? Duktiga hantverkare tycks bada i jobb, så de har ingen anledning att sänka priserna. Går staten in och subventionerar kan företagen tvärtom höja priset. Det verkade många uppleva när ROT-avdraget infördes.

Så ni som i likhet med mig ägnar en del av sommaren åt att snickra, måla, gräva eller gjuta kan i alla fall glädja er åt att ni spar pengar. Själv vill jag hävda att det många gånger blir bättre gjort också. Vi kan väl lyssna på vad min husgud Lars Stenberg från Klungan har att säga i ämnet:

Menar du på allvar att jag ska betala för att någon gubbfan ska få leka bröderna Bäver i mitt hem?!

Klockrent! Men om vi ska vara lite allvarliga så bygger ett fungerande samhälle på att folk gör det de är bäst på. Vårdköerna lär öka om det lönar sig för utbildade kirurger att ta ledigt från jobbet för att bygga en veranda eller mura en öppen spis. Men det där får andra fundera över. Själv har jag ett garage att bygga, ett tak att lägga om, dörrar att sätta in, en vägg att ...