Om mänskligheten ska överleva måste
vi äta mindre kött och mer vegetariskt, sägs det. Jag skiter i
mänskligheten och är rätt säker på att den kommer att dö i
vilket fall, ända ner på individnivå. Men vegetariskt äter jag
ändå. Det protein man får i sig genom att äta ärtor och bönor
är i klass med köttalternativen, fast till ett helt annat
pris.
Ärtsoppa är förmodligen det
billigaste man kan äta, förutsatt att man gör den från grunden.
Det tar ett tag, men är väldigt enkelt.
Gula ärtor, 1 kg
Gul lök, 5 st
Buljongtärningar, 2 st
Timjan
Skölj ärtorna. Blötlägg dem över
natten. Skölj igen.
Koka på svag värme i c:a två timmar (tills de
är lagom mjuka), skumma av och rör om då och då. Låt övriga
ingredienser koka med sista halvtimmen.
Tips 1: Skiva en rödbeta eller morot
tunt och släng i samtidigt med löken, så blir färgen lite
roligare.
Tips 2: Ta inte för mycket vatten om
soppan ska frysas in. Om inte frysutrymmet är obegränsat är det
onödigt att frysa in vatten man istället kan hälla på när man
tinar upp soppan.
Själv fick jag ihop 5,1 kilo soppa av receptet ovan.
Totalkostnaden blev 17,15 kr, vilket gör 1,35 kr per portion. Vill
man lyxa till det med senap och ett par skivor knäckebröd blir
det... fortfarande svinbilligt. Detsamma för den som av någon
anledning vill ha fläsk i ärtsoppan.
Jag älskar ärtsoppa. Vet du om man kan frysa den? Blir den ok?
SvaraRaderaJa, jag fryser alltid in mer merparten och tycker inte att soppan tappar ett dugg på det. Värmer den sedan i mikron (med lock, annars blir det mycket rengöring av mikrotaket).
RaderaSer jättegott ut! Jag gör också min egen ärtsoppa (fast oftast med fläsk i), funkar hur bra som helst att frysa in.
SvaraRaderaJa, jag vet inte... Min pappa hade ett uttryck om mat som såg ut så här: "Ska den ätas, eller har den ätits?" Vet man om att det är gott går det att tänka bort, men utseendemässigt får den inga guldstjärnor i min bok.
RaderaTimjan går bort, för dyrt!
SvaraRaderaJa, 10,90 kr för 200 gram (Eldorado, på Willys). Timjankostnaden för fem kilo ärtsoppa blir flera ören :-). Men bara lugn, timjan går att odla själv och återkommer sedan år efter år helt gratis.
RaderaOdla Timjan själv,är perenn återkommer år efter år
RaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaVilket sammanträffande - jag kokade själv ärtsoppa för första gången på egen hand för bara 3-4 veckor sedan. (En hel del frystes in och smakade fint även efter det.)
SvaraRaderaJag lyxade dock till det med både fläsk och tillhörande pannkakor, så lite dyrare blev det, men ack så gott (och energirikt).
Mvh
Egon
Måste erkänna att det där med pannkakor till ärtsoppa har jag aldrig förstått tjusningen med.
RaderaBruna bönor :)
SvaraRaderaBruna bönor är inte min grej alls. Kanske för att jag inte äter fläsk.
RaderaFläsk i ärtsoppan är ett måste för mig. Det blir dyrt satan... #snåljåp #matkränkt
SvaraRadera;)
Skämt åsido, snyggt. Gör samma soppa hemma lite då och då. Crockpot är bra att ha för diverse soppor.
Äh, jag är oldschool. Ja, inte när det gäller fläsk i ärtsoppa då :-).
Radera:D
RaderaJag har faktiskt spårat ur lite. Använder både vacumförpackare och sousvide-maskin.
Kan inte skylla misslyckadena på materialet numera dock... :)
Wow! Jag drog gränsen vid induktionshäll. Tror inte ens att jag har ett våffeljärn längre.
RaderaDet här påverkar naturligtvis inte dig som vegetarian eftersom jag använder främst använder sous vide till kött. Den får halvdant kött att bli riktigt gott.
RaderaMen visst kör jag potatis och sparris i den lite då och då. Hemvispad hollandaise blir fö grymt gott. Så nog har jag tjänat in den gissningsvis.
Induktionshäll? Rena lyxen. :)
Mitt hollandaisebehov är exakt lika stort som köttbehovet :-).
RaderaJag tyckte att induktion var lyx när jag köpte det. Nu är det ett absolut krav, jag blir tokig vid en keramikhäll och hinner tänker både två och tre gånger att det måste vara något fel eftersom inget händer.
Gillar att du slår ett slag för vegetarisk mat ur ett spararperspektiv!
SvaraRaderaJag var mer eller mindre vegetarian innan men som fattig student upptäckte jag precis som dig att jag kunde äta soppa med bröd för under tjugolappen fyra dagar i veckan. Mina favoriter är linssoppa (röda linser, lök, buljong, vatten, ev. en potatis eller morot) och potatis- och purjolökssoppa (en bit purjolök, potatis, vatten, buljong, lite utgående grädde/mjölk och svartpeppar förbättrar smaken). Ibland gör jag morots- och apelsinsoppa om jag har över som håller på att bli dåliga. Ärtsoppa var riktigt länge sedan, det ska jag göra igen - tack för receptet!
Jag är generellt dålig på att göra soppa. Ärtsoppa gör jag ganska ofta, linssoppa någon gång, men i stort sett ingen annan soppa. Borde ta tag i det, för jag gillar idén.
RaderaVarför sköljer du ärtorna innan du blötlägger dem?
SvaraRaderaFörlorar man inte näring som finns i vattnet om man häller av vattnet innan man fryser in?
Jag upplever att soppan fylls av ett slags "diskmedelsskum" om jag inte sköljer, och att såväl ärtor och linser blir bättre om man sköljer tills vattnet blir klart, och sedan tillreder. Jag är osäker på om det finns så mycket näring i det där grumliga vattnet vid första sköljningen, men det vet jag inte.
Radera