söndag 24 juli 2016

Buljongtärningen är kastad...

Upptäcker att detta är mitt hundrade blogginlägg. Men bara lugn, trots jubileet blir det inte mer pretentiöst än vanligt.

Nästan tvärtom, jag tänkte djupdyka i sopor. I alla fall i ämnet. Enligt Naturvårdsverket slänger svenska hushåll 720000 ton mat varje år. Bara hemma i köket alltså, det som kasseras i producent- och detaljistled är borträknat.

Jag är skeptisk till sådana siffror. Det skulle göra ett snitt på nästan ett och ett halvt kilo mat per person och vecka, alltså sex kilo för en familj på fyra personer. Det är väl ändå inte möjligt? Men oavsett hur det är med den saken är det otroligt mycket mat som slängs av hushållen, för surt förvärvade och beskattade pengar.

Min siffra är i stort sett noll. Jag slänger max en kompostpåse varannan vecka. Den är då halvfull och innehåller mest lökskal (den typen av oätliga matrester är förresten inte heller inräknad i siffran ovan).


Jag kan ändå köpa stora mängder av en billig matvara (där priset kanske är nedsatt just för att hållbarheten är begränsad). Matsedeln anpassas efter skafferiet, inte tvärtom. Jag försöker dessutom vara kreativ. Med mycket av en viss vara på lager försöker jag hitta nya recept och anpassa mina gamla. På myTaste kan man söka efter maträtter som innehåller det livsmedel som håller på att ta över kylen. Andra tips:

Tillred, stek upp och koka upp maten innan den ruttnar/surnar/möglar. Det förlänger livslängden. Hinner man ändå inte äta upp maten innan den tröttnat går det mesta att frysa in.

Håll koll på maten i kylen och agera innan den vill hoppa ut själv. Med lite ordning och eftertanke vet du vad du måste tillaga. Tänk inte ”jag gör det i morgon”, gör det direkt. Mögelost i all ära...


Ta med överbliven mat som matlåda till jobbet. Det är för övrigt inte farligt att äta samma mat flera dagar på raken, även om det inte får dig att längta till lunch från halv tio och framåt.

Bäst-före-datum är rekommendationer satta av den tillverkare som gärna ser att du kastar och köper nytt. Allt håller längre än till bäst-före-datum, mycket i veckor och månader över tiden. Särskilt om förpackningen är obruten. Inte lika långt den här tiden på året, men ändå länge.

I slutändan tror jag att mycket handlar om vilken inställning man har till matsvinn. Jag ser det som ett personligt misslyckande varje gång jag måste slänga mat jag köpt och släpat hem från affären. Därför händer det sällan. Jag äter hellre rödbetssoppa, rödbetsgryta och rödbetsbiff (rödbetsgratäng i ugn måste väl funka?) samma vecka än att kasta rödbetor i komposten. Jag har ju betalat åtta spänn kilot för dem!

13 kommentarer:

 1. Helt rätt! Man kan bli lite trött på att äta samma alltför ofta, men om alternativet är att slänga bort håller jag helt med dig.

  Ofta när det är stora portioner på restaurang tar jag en "doggy bag". Ibland äter jag det dagen efter, ibland går det till just hunden...

  Grattis till det 100:e inlägget! En mycket intressant blogg, så "keep it up"!

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
 2. Jag har blivit mycket duktigare på sånt här. Tack vare dig och andra bloggar. Jag får samma känsla av misslyckande som du vid kastning. Jag lever i en familj på 5 personer med många viljor i affären, men när det kommer till att äta upp det man har önskat är det en annan femma. Det har blivit lite mitt uppdrag att äta det som håller på att bli dåligt. När jag öppnar kylen tänker jag oftast "vad går ut först av allt detta?". Istället för "vad är jag mest sugen på idag?". Känns som ett stort steg för mig. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som ett föredömligt tänk. Det här är ju betydligt lättare för mig som ensamstående. Dels har jag mindre i kylen, dels är det min (alltså hela hushållets) plånbok som betalar.

   Radera
 3. Imponerad av kvalitén på denna blogg! Snyggt jobbat!
  Jag hittade hit för någon vecka sedan och semesterläsningen är tryggad!
  Snart har läst igenom hälften av dessa hundra inlägg. Och ja, de var så bra så troligen läser jag resten med!

  Alltså, det är ju helt ofattbart att det slängs såna enorma mängder mat! Och mycket av det som slängs ska visst vara fullt ätbart med!
  HUR tänker folk??
  Själv gillar jag utmaningen att göra åt allt, till sista droppen!
  Sista smulan tänkte jag först skriva, men sista smulan får hönorna ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, tack så mycket! Har bara hunnit läsa ett par inlägg på din blogg än, men jag ska jobba mig bakåt och lägger givetvis till din blogg på min blogglista.

   Ja, folk är underliga. Ibland undrar jag om de VILL ha det dåligt eller varför de annars slösar så hejdlöst.

   Radera
 4. Tjena Micke!
  Läsvärt som vanligt, Ibland kan det vara bra ett lyssna på de som äldre är. tex min mormor..Hon slänger inte en smula. Det fick de bistert lära sig då det fanns dåligt med mat under flykt från kriget.

  Jag frågar mig varför ska man ha två kylar/frysar i huset eller lägenheten? Ofta fullproppade med mat (annars måste man springa till ICA direkt :)) Räcker gott med en kyl/frys till fyra pers enl mig.
  Brukar ändå hitta nån gammal burk med rödbetor eller annat längst in som får kastas.

  Vet du förresten om det finns dragkrog till segways??

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, gamlingar har i regel en betydligt sundare inställning till sånt här. Men en enda frys så här i blåbärstider...

   Dragkrok till segway blir nog värre. Däremot finns det segwayhållare till dragkroken. Du får väl köpa en sådan och köra baklänges :-).

   Radera
  2. Blåbären tycker jag smakar bäst direkt men paj är inte helt fel.

   Lysande med dragkrok, bara att koppla på husvagnen och dra. Familjen får väl åka på egna segways för säkerhets skull.

   Nej fan nu måste jag kolla lite aktier..(TA) :)
   Opus fick ju en fin liten putt uppåt, räddade mina dåliga björnar på OMX. Så kan det vara, Ha det bra!

   Radera
  3. Ja, fanns det färska blåbär året runt hade jag föredragit det, men jag vill inte vara utan dem elva månader per år.

   Opus har gått fint. Kan vi få en femtioöring till känner jag mig redo att släppa mina.

   Radera
  4. Ja går den igenom 6,4 ser det bra ut för upp mot 7,2 tycker jag. Nästa blir 8kr.

   Lång sikt (flera år) tycker jag det ser riktigt bra ut..tiden får visa.

   Jag har sålt en del men har lite kvar som kommer få ligga.

   Radera
  5. Min plan med köpet var att få uppemot 7. Ser den hoppfull ut när det närmar sig kan jag ompröva. Jag behöver inte pengarna, är lite för likvid just nu.

   Radera