Nej, jag är inte med barn (även om
det skulle förklara varför jag inte går ner i vikt). Detta handlar
om helt andra blommor och bin. För en dryg månad sedan skrev jag
ett odlingsinlägg.
Sedan dess har jag vattnat och väntat.
Så plötsligt! En chiliknopp utvecklas
till en blomma.
Det roligaste med detta är att min
chiliodling är sprungen ur en chilifrukt jag handlade för en
krona och petade ur fröna som jag tvättade, torkade och därefter
förkultiverade i en tomatask.
Resultatet är än så länge fem
plantor, som samtliga har utvecklat knoppar och växt till c:a en
halvmeter. Om allt går väl kommer enkronasinvesteringen (för
jorden var gratis) ge en rejäl skörd, och som jag förstått det
borde plantorna vara fleråriga. Å andra sidan, om fröna från
frukten går att plantera och är så här lättodlade är det ändå
en evighetsmaskin.
Även squashen blommar, och här
snackar vi decimeterbreda gula blommor.
Blommorna är faktiskt ätliga och kan
exempelvis fyllas med något gott och friteras. Jag tycker att det
verkar lite för bökigt och lägger energin på själva frukten
istället, men det kanske kan vara något för den händige och
hungrige.
Squashodlingen är inte lika spännande
som chilin för det har jag provat tidigare. Dock är det alltid en
svårslagen känsla att odla sin mat själv och se frukt, grönsaker
och grödor växa till maximal storlek. Är man religiös kanske det
känns som en direktlinje till Gud. Själv känner jag mer att jag är gud.
Dock verkar gräslöken inte repa sig
efter min senaste omplantering. Herren ger och herren tar.
Inspirerande! Ska testa chili framöver, så tack för tipsen.
SvaraRaderaSenaste dagarna: provar vitlök och avokado (som av någon anledning i vissa kretsar har hipsterstämpel).
Tack! Vi har ju inte sett om chilin också kommer att bära frukt, men hittills verkar den superlättodlad. Till squashen dög inte kompostjorden (troligen för stark), men chilin började gro i den direkt.
RaderaKul med "hipsteravokado" :-). Tyvärr gillar jag varken avokado eller vitlök. Avokado har jag verkligen försökt tycka om (den sägs ju vara nyttig), men jag tycker att det känns som att äta stekmargarin med sked.
Visst är det något alldeles speciellt att både odla och skörda något man med omsorg "fött upp" :) Här hemma odlar jag tomater och honungsmelon med kärnor tagna från frukt jag köpt på ICA :)
SvaraRadera/MJ
Tomat har jag provat några gånger och det slutar alltid med uselt resultat, typ en stenkulestor tomat per planta. Honungsmelon låter häftigt, det är ju stora grejer.
Radera