fredag 1 juli 2016

Juni i sammandrag

Sommar! På pappret, vädermässigt har månaden bjudit på blandade skurar. Med sommaren följer oavsett väder att internettrafiken går ner, och som jag tidigare flaggat för drar jag mitt strå till stacken genom att inte längre slaviskt blogga varenda dag. Men åtminstone varannan har jag tänkt, jag har för många åsikter för att vara tyst flera dagar i rad. Om någon månad öser jag nog på för fullt igen, det är ju så kul med alla kommentarer och reaktioner.

Det stora på agendan i juni var förstås Brexit, eller ”majoritetens tyranni” som en liberal riksdagspolitiker kallade detta demokratiskt fattade beslut. Jag tycker att EU vuxit sig alldeles för stort och ser det därför som en bra grej att britterna nu sa ifrån, men jag är alldeles för dåligt påläst på brittisk inrikespolitik för att ha starka åsikter om ifall de valde rätt och hur de tänkte.

Det jag vänder mig emot är att brittiska – men ännu mer svenska – journalister så tydligt tog ställning i frågan, och fortsätter att göra det. Det är svårt att fatta hur 52 procent av britterna – 17,4 miljoner väljare – kunde rösta för att lämna unionen när många tidningar varken före eller efter valet kunde hitta en enda människa med den agendan.

Media borde se granskning av makten som sin främsta uppgift, men lägger betydligt mer krut på att hjälpa makten att instruera folket om vad det ska tycka i sakfrågor. Journalister ska ju vara på den lilla människans sida mot makten! När blev det tvärtom, och varför?

En som provat på både journalistik och politik är Brexit-generalen Boris Johnson, som var redaktör och kolumnist innan han slog sig in i politiken. Men jag vet inte, jag tycker jag känner igen honom från ett annat sammanhang.


Tillbaka till de ekonomiska aspekterna av Brexit. Stockholmsbörsen dansade inte jämfota av glädje i måndags, men nog hade jag trott på ett större ras. De tre plusdagarna som följde har ju nästan neutraliserat tappet.

Vid förra månadssammanställningen jämförde jag min depå med OMXS30 och 10MkrAUM påpekade helt riktigt att jag nog borde jämföra mig med ett utdelningsjusterat index istället. Fast jag handlar ju också med utländska papper och råvaror. Blir det då inte fel att jämföra med Stockholmsbörsen? Jag vet inte.

Tills vidare tänkte jag jämföra mig med SIX Portfolio Return Index (SIXPRX), men det blir inget diagram den här gången eftersom några av mina innehav (NCC:s avknoppade bostadsbolag Bonava och ett par nya noteringar) gör kurvan helt galen. Men i siffror blev juniresultatet för SIXPRX -3,57 %. Min egen siffra är +0,38 % och den är jag mycket nöjd med.

Mest pengar har jag tjänat på ädelmetallerna (och då främst silver). Även Opus-innehavet har haft tvåsiffrig tillväxt i juni (plus att jag glädjande nog fick inleda månaden med blankt papper på bilbesiktningen hos dem). AcadeMedia fick en lyckad start (+47,5 %). Samma sak med Swedencare (+41,4 %) medan Dignita gått i motsatt riktning (-39,6 %). Har inte gjort så många andra affärer värda att skriva om. Jo, jag gick ur säljpositionen i Volvo med en mycket liten vinst, tyvärr innan Brexit. Jag blev väl lite rädd när varenda analytiker utropat Volvo till den mest köpvärda industriaktien.

Så nu fyller jag gärna på med fler säljpapper, för jag känner mig fortfarande ganska säker på att börsen inte nått botten för den här gången. Vid sidan av europeisk osäkerhet väntar en turbulent valrörelse i USA. Släng in Kinastök och ett par terrorattacker och jag tror att vi kan få se en sällan skådad säljfest.

Och med denna domedagsprofetia vill jag önska alla läsare en trevlig sommar. Fortsätt läs och kommentera min blogg! Jag slänger in ett boktips för den som föredrar romaner i hängmattan. Själv har jag precis läst en klassikersvit, nämligen Vilhelm Mobergs utvandrarserie bestående av Utvandrarna, Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige. Jag är absolut ingen historienörd, men de här böckerna är ett stycke välskriven svensk historia alla borde läsa. Gör det! Men skippa hängmattan, det är ju världens obekvämaste uppfinning. Ska vara en sån här i så fall.

9 kommentarer:

 1. Japp!

  Återigen ett klockrent inlägg. Fantastiskt att man kan använda sig av ett uttryck som "majoritetens tyranni". Nu var det tydligen fel sorts väljare som röstade på Brexitlinjen. Vad jag förstår var det många äldre. De skall nu på något egendomligt sätt inte räknas lika mycket.

  Det är som ofta framförts när det gäller Sverigedemokraterna. Väljarunderlaget består av vita lågutbildade män som är så korkade att dom skall egentligen inte räknas. Själva poängen med demokratin är att alla röster är lika mycket värda. Sedan räcker det inte bara att hålla val. Man måste också respektera valresultatet. Vilket faktiskt är lika viktigt. Tycker det var utmärkt att Brexitlinjen vann. Tror det kommer att medföra att Brysselbyråkratin sätts under press.

  Helg Hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan ju vända på det och hävda att äldre väljare har mer erfarenhet och därför borde deras beslut vara mer genomtänkta. Men när erfarna röstar "fel" är erfarenhet en belastning, när lågutbildade eller unga röstar "fel" är de korkade.

   Sen tror jag man ska vara försiktig (både här och där) med att fastslå exakt vilka som röstar på ett visst sätt och deras bevekelsegrunder. Vallokalsundersökningar omfattar aldrig ens en promille av totalen och kan lika gärna betyda att ett visst partis väljare är mer benägna att svara på frågor som att ta pulsen på hela väljarkårens innersta tankar.

   Radera
 2. Ja han försvann till snickeboa då frågan om premiärministerskapet kom på tal. Onekligen intressanta tider vi går till mötes.

  Hade också flyt med bling-blinget i juni (tack vare bra ETF tips från Sparo himself). Annars var det ffa Haldex och EasyFill som gick bra, totalt +2,73% i juni.

  /Skägget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, lyckades jag lura på dig guld eller silver? Ja, det är inte varje gång det funkar, men den här gången blev det en riktigt lyckad "köprek".

   Radera
 3. Både guld och silver blev det. Oljan får du behålla...

  /Skägget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra val! Guld är ju alltid guld och den senaste veckan tycks silver vara det nya guldet. Det är inte klokt vad det går.

   Radera
 4. Grattis till en bra månad och tack för en mycket intressant blogg. Jag lovar att läsa alla inlägg även nu under sommaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och tack! Jag ska läsa din med.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera