tisdag 19 juli 2016

Teknisk analys, börsens astrologi

Det finns ingen logisk förklaring till att planeternas placering skulle påverka människors liv. Åtminstone har ingen kunnat visa att det skulle göra det trots att astrologins förespråkare har haft några tusen år på sig att bevisa sambandet.

Ändå kan vi inte låta bli att läsa horoskop, för det är festligt när man lyckas se den där kopplingen som egentligen inte finns. Att vi ens hittar den beror på att horoskop är så allmänt hållna att de passar alla. ”Ett oväntat möte”, ”tendenser att tappa humöret” eller ”en glad överraskning” sker ju hela tiden. Att något av det inträffar samma dag som vi läser ett horoskop är fullt rimligt.


Jag ska inte påstå att teknisk analys är lika ovetenskapligt, men likheterna är slående. Precis som inom astrologin finns en massa olika teorier, kurvor och regler. Alltid är det något som är applicerbart och ”bevisar” just den tes man förordar för ögonblicket.

Lyssna på TA-auktoriteter som Johnny Torssell eller Dawid Myslinski med den här tanken i bakhuvudet och du kommer att märka att de tycker sig kunna belägga vägen till den enda sanna guden, och även i efterhand kan de berätta varför det som hänt har hänt. För som sagt, alltid finns det något glidande medelvärde eller annan indikator som passar ihop med verkligheten. Oftast flera, och då har vi vad man skulle kunna kalla en trend.


Men inte sällan får de likt domedagsprofeter krypa till korset i efterhand. Kommer ni ihåg Martin Armstrong? Han som hävdade att börskrascher av någon anledning skulle gå att förutse med hjälp av pi, alltså 3,14. Eller rättare sagt pi*100=3140 (vi som inte sov på mattelektionerna hittar ett fel redan här). Av outgrundlig anledning skulle världens börser krascha var 3140:e dag, vilket hade gett ett ras 1 oktober 2015. Vet ni vad han har sagt sedan dess? Nej, inte jag heller. Jag tror att han har legat rätt lågt på sistone.

Självklart finns också TA-gurus med betydligt bättre resultat än mina, och så får jag väl erkänna att även jag kan tjuvkika på stöd och motstånd, fast jag vet inte om jag ser det som teknisk analys. Det handlar mer om sunt förnuft att titta på en akties tidigare rörelsemönster. Vore teknisk analys nyckeln till lyckad börshandel skulle väl alla framgångsrika fondförvaltare ägna sig åt detta på heltid? Det gör de inte. Istället tittar de på sådana där tråkiga saker som fundamenta.

8 kommentarer:

 1. Helt rätt. Teknisk analys är varken teknik eller analys. Det är helt meningslöst för en investerare.

  Påminner om astrologi. Efter att jag läst ditt inlägg läste jag mitt horoskop. Är född i Elchockens tecken 22/12-19/1.

  En katt kommer närmare än som känns bekvämt. Du kommer att dricka relativt stora mängder av någon vätska. Planera din ekonomi.

  Det stämmer faktiskt skall dricka några kalla Mariestads old ox i kväll.

  Sommarhälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, elchockens tecken minsann :-). Själv är jag trillingnöt.

   Radera
 2. Enligt dagens horoskop, "Fullmånen idag äger rum i vattumannen i huset för långa resor, distansrelationer och högre utbildning. Du kan kanske ändra uppfattning om saker och ting eller avsluta en utbildning". Wow... ändra uppfattning..precis det du skriver om TA... hur kunde dom veta? Är helt tagen, horoskop blir så mycket bättre om man får eftertolka dom. Lite som det du skriver om TA och ev undantag! ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, facit är överhuvudtaget bäst i efterhand :-).

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Elakt uttryckt, men inte helt utan grund.

   Radera
  2. Ja, det var det. Mest skämtsamt men det känns lite så ibland. Terry Evans kanske skulle satsa på finans?

   Radera