söndag 3 juli 2016

Att sitta fast på jobbet

Läste ett intressant inlägg med tillhörande diskussion om chefer och arbetsplatser hos Onkel Tom. Istället för att dränka hans kommentarsfält tänkte jag utveckla mina egna åsikter här.

Jag har haft många riktigt dåliga chefer, vilket förmodligen är en tungt vägande orsak till att jag idag jobbar för mig själv, utan anställda och framförallt utan chefer. Är inte merparten av världens chefer rätt dåliga?

Jag hörde en kul spaning om detta, vi kan kalla den inkompetensnivå-teorin. En bra arbetare blir skiftledare, en bra skiftledare blir avdelningschef, en bra avdelningschef blir platschef osv. Fast det går bara åt det hållet, man petas inte ner på samma sätt.

Alltså blir en bra arbetare skiftledare och är han bra på det blir han avdelningschef. Är han en usel avdelningschef blir han inte befordrad, men inte heller nedflyttad till den skiftledartjänst han var bra på. Man kan därför säga att han blir befordrad tills han når en nivå han inte fixar, alltså sin inkompetensnivå. Och super han inte ner sig blir han kvar där. Troligen rätt missnöjd, vilket gör honom ännu sämre.

Min första chef var kanske min allra sämsta. Enda anledningen att jag stod ut med honom var att jag jobbade natt och därför slapp se fanskapet mer än i undantagsfall. Att han som var en usel ledare och en mycket ond människa idag jobbar som högt uppsatt chef på Trygghetsrådet, som ska ta hand om människor som på olika sätt farit illa på arbetsmarknaden ser jag som det ultimata beviset för att det inte finns någon gud.

"Nu när jag slutar vill jag även ge dig en present..."

På mitt sista fasta jobb (ja, sista – inte senaste) hade jag en chef som inte var lika dålig, men det berodde inte på viljan. Han var nämligen en genuint elak person som trivdes allra bäst när hans undersåtar mådde dåligt. Vid det här laget hade jag så pass mycket skinn på näsan att det inte störde mig så mycket som det hade gjort tio år tidigare, men ingen skulle ju frivilligt välja en sadist som närmast överordnade. Till exempel gick han varje morgon runt på anläggningen med främsta mål att ”störa folk”. Lyckades han reta upp eller ännu hellre skrämma någon anställd kom han sedan in på kontoret och skrockade gott åt sina bedrifter. Han var helt enkelt ett enda stort kräkmedel.

Men jag har inte bara dåliga erfarenheter av löneslaveri. På 2000-talet har jag jobbat extra på ett par olika företag och då inte alls upplevt chefer som ett problem. Jag tror inte att detta är en slump och här är mina förklaringar.

Som vikarie har jag inte varit i beroendeställning, om jag inte hade trivts kunde jag bara sluta. Lönen har gjort mig lite mer oberoende i min ordinarie verksamhet, men jag har egentligen inte behövt den. Lika mycket som ett förvärvsarbete har jag sett jobbet som ett socialt experiment. När jag jobbade som komiker och åkte runt och underhöll företag på kvällarna umgicks jag nästan bara med andra småföretagare i nöjesbranschen. Komiker, författare, serietecknare... Att hoppa in som semestervikarie gav mig en chans att få reda på vad folk snackade om i fikarummen. När det stönades om dåligt chefskap kunde jag rycka på axlarna och tänka att det här gäller inte mig, jag bara jobbar här som ”gäst hos verkligheten”.

Temporära anställningar ger temporära problem. Både jag och mina chefer visste att det här var en tillfällig grej. Vi behövde inte reta oss på våra respektive egenheter eftersom det bara gällde några veckor åt gången. Jag vet inte vad folk retar sig på med mig, men vad det än är kompenserades det säkert av den entusiasm man kan uppbringa på ett tillfälligt jobb.


På mitt första fasta jobb (och kanske senare också) har jag ibland fått panik vid tanken ”Ska jag sitta här och göra detta tills jag blir 65?”. På ett tillfälligt påhugg vet man att så inte är fallet. Då är det lättare att stå ut med tråkiga arbetsuppgifter eller idiotiska rutiner. Dessutom vet cheferna också om att man är där frivilligt, så då kan de heller inte ösa vilken skit som helst över en. Och tvärtom, en anställd som anar att chefen kommer fortsätta att vara hans chef i åratal är såklart mån om att få jobbet på sitt sätt, och vice versa.

Slutsats: Ju rikare och mer oberoende av ett jobb jag varit, desto roligare blev jobbet. Japp, att världen skulle vara rättvis är en seglivad myt.

Ännu en slutsats, kanske en smula kontroversiell. Den politiska vänstern och dess fackförbund hävdar ofta att fasta tjänster är bäst för arbetstagare medan motsatsen (vikariat och diverse visstidsvarianter) är arbetsgivarnas ideal. Min erfarenhet av fasta respektive tillfälliga jobb är den rakt motsatta. Aldrig har jag haft sådan pondus på jobbet som när jag varit tempanställd, med högre lön (eftersom jag som frifräsare sluppit facket och kunnat förhandla själv) och framförallt mer frihet än fastanställda kollegor.

Nu är det rätt många år sedan jag var anställd vare sig fast eller löst, men om jag skulle välja att gå tillbaka till att jobba åt andra skulle jag helt klart undvika fasta tjänster. För mig är definitionen av fast anställning en tjänst där man sitter fast. Anställningstrygghet behöver inte vara av ondo, men ser man det som en av jobbets stora fördelar har man troligen inte hittat sin plats i livet.

Avslutningsvis. Jag testade under ett par år att vara avdelningschef och jag var inte heller en bra chef (fast inte elak).

12 kommentarer:

 1. Hej!
  Tack för bra vinklingar på intressanta ämnen. Hur länge har du varit ekonomiskt oberoende? Har du god marginal på dina passiva inkomster eller "snålar" du för att du måste?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ekonomiskt oberoende är ett sånt där knepigt begrepp alla har sin egen definition på, men åtminstone de senaste 4-5 åren har avkastningen på mitt sparkapital överstigit mina samlade utgifter.

   För mig är sparsamt leverne i första hand en livsstil. Jag skulle t ex inte bo eller äta dyrare även om jag fick lägga till en extra nolla på förmögenheten. Därmed inte sagt att mitt köpbeteende skulle vara helt oförändrat om jag skulle ha tio miljoner till att leka med, men i stora drag är snålandet helt frivilligt.

   Radera
  2. Tack för svar. Jag tror inte att du har redogjort för din historik på bloggen. Hur har du kommit till dit du är idag? Har du uppnått detta genom idogt sparande eller har du haft annat flyt i livet?

   Radera
  3. Nej, kanske inte i detalj, men i fliken "Presentation" står en del. Jag fick en slant när mina föräldrar sålde sin villa när jag var 15-16, så då väcktes mitt börsintresse. Sedan mest disciplinerat sparande och vettiga placeringar. Ibland har jag tjänat bra så att jag kunnat spara mycket. Nu har jag väldigt låga omkostnader (låg boendekostnad, inga lån, inga dyra hobbies osv), så då är det rätt enkelt att fylla spargrisen.

   Radera
 2. Rätt! Vänsterns orimliga låsning vid fasta anställningar och påverkan via fackföreningar. Man kan, om man inte flyter med strömmen som en död sill (tyvärr vanligt beteende), ha en avsevärt starkare ställning gentemot uppdragsgivaren som egen företagare och sälja sin tid som en tjänst/produkt. Detta kommer vänstern aldrig komma ur för vänstern förstår inte företagande. Alls.
  Svårt att vara 'bra' chef också. Lättare när det är flyt i organisation, fsg ökar, nya kunder ramlar in eller vad det nu är som är viktigt i den aktuella organisationen, mindre missnöje iaf.
  Elak är generellt en ganska dålig egenskap...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för vänstern är företagare (lite förenklat, men tyvärr inte mycket) en rik skattesmitare. De har inte fattat att den typiska företagaren idag är snickare, mekaniker eller städare, alltså potentiella vänsterväljare om de inte hade skrämts bort av vänsterns företagarhat.

   Min chefsstil var nog snarast motsatsen till elak. I kombination med mitt kontrollbehov hade jag för svårt att delegera. Fast det stora kruxet var nog att jag inte gillade att vara chef, och det kändes inte som att det skulle komma med tiden heller.

   Radera
 3. Den spaning du har gjort kallas "Peter Principle": https://en.m.wikipedia.org/wiki/Peter_principle

  Som fast anställd mellanchef gäller denna naturligtvis inte mig och jag hoppas naturligtvis på att befordras många steg innan denna (osannolikt i mitt fall naturligtvis) börjar gälla även mig. :-)

  Innan dess planerar jag att uppnå finansiell frihet och hoppas att ha insikt att förstå och mod att säga upp mig om jag märker att det inte funkar.

  Blygsam och ödmjuk är jag ju redan som ni förstår av ovanstående.

  Tack för en bra blogg!

  Mvh

  Myttinge94

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja titta, den hade tydligen döpts!

   Och det finns ju faktiskt en annan möjlighet också, att man själv märker att man hamnat fel och aktivt ser till att ta sig därifrån. Därmed inte sagt att JAG hade nått min inkompetensnivå i näringslivet när jag valde att starta eget :-).

   Radera
  2. Ja, naturligtvis gäller denna princip inte oss båda! :-)

   Radera
 4. Chefer är tyvärr inte alltid ledare. Många som jobbar måste däremot skyfflas fram, och kan inte ledas. Jag har också klivit av chefskarriären och jobbar idag deltid för ett företag fyllt av osociala människor som överpresterar. Alla är snåla och har ett fullt liv utanför arbetstimmarna, som vi aldrig pratar om! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och att man är bra på det man gör säger ju ingenting om att man skulle vara bra på att leda andra att göra samma sak. Generellt tror jag att det är bra om chefen har ett bra hum om vad de underställda gör, men han/hon behöver inte nödvändigtvis kunna göra det själv.

   Osociala, överpresterande människor med ett fullt liv utanför arbetstimmarna - det låter ju som jag :-). Även det där med att inte prata om det. Att blogga om pengar är nära min maxnivå för socialt umgänge.

   Radera