måndag 16 januari 2017

Grönsakspaj

Måndag igen och en ny arbetsvecka. På den tiden jag hade större behov av matlådor gjorde jag ofta paj eftersom det är en smidig rätt att laga i förväg, frakta och mikra. Här är ett exempel.

Först en enkel pajdeg bestående av:

mjöl (valfria sorter), 10 dl
margarin, 100 gram
salt, 2 tsk
vatten

Blanda allt. Bred ut 80 procent av degen i en ugnsfast form.


I övrigt behövs:

ost
grädde, 2,5 dl
mjölk, 2,5 dl
matvete, 2 dl
grönsaker

Vilka grönsaker då? Vilka som helst, ta det du har hemma. Själv hade jag:

svamp
rödbeta
lök
squash
broccoli
chili
brysselkål
spenat
paprika


Koka matvetet i dubbelt så mycket vatten och lite salt tills vattnet kokat bort. Skär ned grönsakerna i lagom stora bitar, förslagsvis inte alltför finfördelat. Fräs i en stekpanna, och börja med det som vill ha längst tillagningstid (rödbetorna, svampen samt broccoli och spenat, om du också använder fryst). Sedan häller du i resten efter som tills du kommer fram till paprikan som egentligen inte behöver någon stekning alls. Krydda med salt, peppar och eventuella improvisationer.


Riv eller hyvla ost i botten på pajskalet. Blanda grönsaksblandningen med det kokta matvetet och bred ut i formen.


Strö på riven ost och häll på grädde och mjölk. Sedan tar du den återstående pajdegen, rullar, plattar till och lägger ut som ett nät.


In i ugnen, 200 grader i 30-40 minuter eller (ännu hellre) tills det är klart.

      ”Har du lagat maten?”
”Nej, den är paj...”

Räcker till 6-8 portioner beroende på storlek och hunger. Jag har inte räknat ut vad det kostar. Det beror ju också på vilka grönsaker som finns hemma och ifall man av någon absurd anledning betalt fullt pris för grädden istället för att bunkra upp i frysen vid extrapris. Under en tia per portion i alla lägen.

12 kommentarer:

 1. Smaskens! Men... du har skrivit "mjöl, 2,5 dl" i ingredienslistan för fyllningen, ska det vara mjöl eller mjölk? Det sistnämnda låter mer logiskt för mig, men man vet aldrig. :) /Petmaja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, tack för korrekturläsningen! Mjölk är både mer logiskt och godare i detta fall.

   Radera
 2. Stekt i smör blir det ännu bättre ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte omöjligt, men det är en ingrediens jag aldrig har hemma.

   Radera
 3. Svar
  1. Tack! Jag hoppas det. Lite så där "Ta vad du har hemma" och tillräckligt enkelt även för mindre husliga personer att klara.

   Radera
 4. Det är nästan så att jag skulle vilja låsa in dig i mitt kök ett tag... och så ropar du när maten är klar :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Jag tror att det finns flera miljoner som vore bättre att göra detta med. Sedan kan det kanske få andra följdverkningar att låsa in exempelvis Per Morberg i ett kök (t ex att han blir ännu otrevligare än vanligt).

   Radera
  2. Men det ser gott ut i alla fall.... jag får försöka själv då.

   Radera
  3. Gör så, och tack för komplimangen! Jag har gjort den här pajen i liknande varianter några gånger och alltid blivit nöjd hittills. Tror att matvetet är nyckeln, det ger en matighet utan att det blir stabbigt. Det kanske skulle funka med exempelvis bacon eller kyckling om man är lagd åt det hållet. Men då blir benämningen grönsakspaj ganska missvisande :-).

   Radera
 5. Kul med enkla o billiga recept :) dela gärna med dig av fler :)

  SvaraRadera