tisdag 24 januari 2017

Långsamhetens lov

Samhället snurrar allt fortare. Bilarna, internet och snart sagt alla fenomen går snabbare och snabbare. Det kallas utveckling och är ibland av godo. Men inte sällan kommer hastigheten med en baksida.

Alexander Bard sa följande i sitt Sommarprogram: ”När jag var 25 år hade jag förmodligen läst fyra eller fem gånger så många böcker som dagens 25-åringar har gjort.” Att läsa en bok tar ett antal timmar. Är man uppväxt med att när som helst kunna se Youtubesammanfattningar och luftigt skrivna Wikipediasidor känns det nog ganska främmande att lägga tio timmar på en enda källa. Internet är en fantastisk kunskapsbank, men fördjupning är inte dess främsta kännetecken. Fördjupning tar tid.

Självklart finns unga som är belästa och 50-åringar som inte ens orkar läsa kontoutdrag, men alla är barn av sin tid och det är inte lätt att ta till sig nyheter åt något håll: 


Investeringar ska helst gå fort och ge snabb avkastning. När jag började handla aktier på allvar gjorde jag alla affärer med tanken att skapa stor avkastning snabbt. Hellre ett gäng korta vinstgivande affärer än längre affärer med högre vinst. Fast helst både och. Och det går! Jag har gjort snabba affärer över dagen med tvåsiffrig procentuell vinst.

Det är bara det att möjligheten till snabb avkastning kräver hög risk. I valet mellan tio parallella aktieaffärer med tråkiga industriaktier och en serie med tio slantsinglar med dubbelt upp vid vinst skulle slantsinglingen ha överlägset högst potential. På minussidan skulle 1023 av 1024 personer bli helt panka med den metoden. Avkastning tar tid.


En del saker måste helt enkelt få ta tid. Ibland kan det till och med finnas fördelar med det, som vid kunskapsinhämtning, investeringar, långkok, jäsning, sex... Livet är inget för sprinters, det är ett maraton.

Maraton tar otroligt lång tid, i alla fall för mig.

17 kommentarer:

  1. Återigen ett bra inlägg. Jag har själv beslutat att ta en "börsfasta" under överskådligt tid vilket innebär att jag inte kollar börsen medan den är öppen. De många och snabba rörelserna kan likt sociala medier eller enarmade banditer snabbt ta bort fokus från det som är viktigt. Att sätta sig ner och i lugn och ro läsa en bok kan då vara betydligt mer givande men då gäller det att man mäktar med at kolla bort från det mer snabbrörliga som ständigt pockar på uppmärksamhet.

    Skrev ett inlägg om börsens farlighet för ett tag sen. http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/börsen-är-farlig-håll-dig-borta
    kommer nog skriva några rader till idag också i samband med "uppesittarkväll".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ligger nog mycket i det. Jag minns när jag tog bort den automatiska uppdateringen av e-post eftersom jag märkte att vad jag än gjorde släppte jag allt jag hade i händerna när mejlen plingade.

      Radera
    2. Väl skrivet och bra citat från den gode herr Bard.

      Det här med en "popup" som kommer fram varje gång man får ett nytt mail måste vara en av de värst produktivitetstjuvarna i det moderna arbetslivet - konstant koncentrationsstörning. Min princip: Är det bråttom ringer de. Annars processar jag mail när jag har tid mellan möten.

      Mvh

      Egon

      Radera
    3. Hur god herr Bard är vet jag inte, men den här fastnade eftersom jag tyckte att han slog huvudet på spiken.

      Själv läser jag mejl hyfsat ofta, men jag vill välja när det ska hända, inte låta datorn göra det.

      Radera
  2. Det märker vi framför allt i SVT och tidningsartiklar. SVT kör med en fras, som t.ex. Peter Rawet: "Do yo hawww sochial sechuritsy?" Ursäkta men menar han: "Do you have social security"? Man kan inte ens höra uttalet ordentligt, utan måste tänka vad fan människan menar. Ensidig rapportering, och det är det ALLTID från SVT. Frågorna ställs så att ens agenda kommer fram.

    Tidningsartiklarna ska helst vara 300 tecken inklusive mellanslag. Vad hände med tidningsartiklar på 1 sida eller mer? Nu tar bilden upp 3/4 av sidan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte nog med att bilden tar upp större delen av sidan. På internet består bilden av ett filmklipp där journalisten läser ett utdrag, gissningsvis för dem som inte ens orkar läsa 300 tecken.

      Radera
    2. Brukar föredra filmklipp när jag är trött. Annars läser jag gärna en eller två sidor, kanske t.o.m. tre sidor!

      Radera
    3. Är jag för trött för att läsa avvaktar jag hellre med hela nyheten. Hittills har jag aldrig sett fram emot ett klipp producerat av exempelvis landets kvällstidningar. Det handlar BARA om att så snart som möjligt hitta knappen för att stänga av det.

      Radera
    4. Skriver mestadels andra saker på datorn, så kanske blir att jag fokuserar mer på det och mindre på nyhetsartiklar. Videorna är ändå lite avkopplande.

      Radera
    5. Fast när jag gör annat tycker jag videoklippen är ännu mer störande. En annan vanlig variant är att jag skummar tidningen samtidigt som jag lyssnar på något vettigt. Då vill jag inte ha ett ljudinslag som börjar prata i munnen på den jag redan lyssnade på.

      Radera
    6. På Expressen stänger jag ner videon direkt och läser artikeln. Men SvD läser jag texten och ibland ser jag på videon.

      Men de där videorna poppar upp och är väldigt besvärliga på vissa internetsidor. Definitivt ett irritationsobjekt när man är ute i cyberrymden.

      Radera
  3. Instämmer till 100%. Videoklipp som hoppar igång bara man råkar nudda vid dem och som dessutom ofta börjar med ett väldigt högljutt reklaminslag är bland det mest irriterande jag vet. Nej, jag vill läsa texten själv. Då kan jag dessutom välja om jag vill hoppa över ett i mitt tycke ointressant stycke eller om jag vill stanna till och fundera över något

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och ofta är ju inte artiklarna längre än att man hinner läsa dem färdigt innan det där låååånga reklaminslaget är över och klippet ens börjar.

      Radera
  4. Ja allt ska gå snabbare! I min bransch vill man gärna att utvecklingen hos kunden ska öka varje dag! Bäst för kvartalsrapporten eller kunden? Digitalisering kallas det tydligen! Är tydligen ett sånt där mode ord i branschen. Förra året var det gameification. Kanske lugnar ned sig till sist!? 😉

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan vi nog vara ganska säkra på att det inte gör :-).

      Radera