söndag 8 januari 2017

Mobilt liv

Om du är rädd att på din dödsbädd tänka ”Fan, jag skulle ha sett till att skaffa mer prylar” kan du nog hoppa över det här inlägget. För i serien om att tänka utanför boxen (ibland känns det som att den här bloggen inte handlar om något annat) har vi nu kommit fram till de människor som valt att leva så fritt att de inte ens sätter ner sina bopålar utan istället bor mobilt, i husvagn eller husbil. Här är en dokumentär i ämnet:


Bob Wells, gubben i början av filmen som ser ut som Christer Glenning, är en av dem som gjort sitt husbilsboende till en livsstil. Han har genom sin hemsida och sin blogg samlat frågor och svar kring att bo på hjul och dessutom åkt runt (det är lite hans grej, kan man säga) och intervjuat andra nomader för sin Youtubekanal.

Här är t ex en medelålders kvinna som jobbar med bokföring och har valt att bo i en begagnad husvagn. Med solceller på taket och bra mobilt internet är hon inte längre beroende av en fysisk plats och tycks därigenom ha hittat hem:


Ett ungt par vars bostad består av en pickup med en camper, alltså en slags husbilslåda man ställer på flaket:


Ännu ett par, som bor i en skolbuss tillsammans med sina tre hundar:


En tjej som gick på college, skaffade sig en framgångsrik karriär och kände att... ”nej, det här var inte vad jag ville”, så hon skaffade och flyttade in i en husvagn, livnär sig på ströjobb och att skriva böcker om sitt ekonomiska och mobila liv:


De kommer alltså i alla former och åldrar. Det är män, kvinnor, par och familjer. En del har någorlunda fasta jobb medan andra jobbar hårt ett par månader om året för att överleva resten av året, och en tredje grupp har pension eller sparkapital nog för att leva på.

Jag tror inte att jag skulle kunna trivas med att bo i en husbil, definitivt inte i vårt klimat. Men det som slår mig när jag tittar på dessa videos är hur otroligt nöjda alla verkar vara. Nästan på nivå med nyfrälst religiösa.

Okej, jag fattar att det finns människor som bor i en rutten husvagn för att de tvingats till det och som det inte görs trevliga hemma-hos-reportage om, men jag är övertygad om att personerna i de här klippen har valt sitt boende frivilligt och att de dessutom är otroligt tillfreds med livet. De utmaningar det knappa utrymmet och det faktum att bostaden måste kunna röra sig för med sig ses just som utmaningar, inte problem.

En annan fördom jag hade var att människor som valt bort en husgrund skulle vara människohatande eremiter, men det verkar ju snarare vara tvärtom. Som Kathy i den begagnade husvagnen berättar väljer många att åka runt ihop med andra nomader. Få, om ens någon, verkar mindre sociala än vad jag är.

Men går det här ens att göra i Sverige? Ja, jag hittar massor av länkar. Här en tråd på något som heter Husbilskompisar. Ett par som bor permanent i husbil. En 21-årig kille i husvagn. (Tänker ni som jag undrar ni hur länge det där höll. Jag har kollat, han bor fortfarande i husvagn, jobbar med husvagnar och driver en blogg om – ja, ni har gissat rätt – husvagnar).

Det verkar som att alla som verkligen vill kan bo på hjul. Sen finns det ju alltid någon som drar saker liiite för långt. Den här killen bor i en Toyota Prius:

21 kommentarer:

 1. Såg just detta : "Snål och rik – det kan finnas ett samband." på din sida. Om du inte misstycker så snor jag citatet och placerar det på min sida. Det är så bra, men jag tror inte många inser det faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helst inte utan källhänvisning i så fall, men i all ödmjukhet tror jag att du skulle tjäna på att istället sno idén till en egen formulering med innebörden att man får pengar över om man sparar. Det måste gå att hitta något unikt som är minst lika slagkraftigt.

   Radera
  2. Jag gillar att samla på bra citat, på egen flik, och självklart alltid med källa.

   Radera
  3. Dvs du får finnas med där mitt bland storheter som tex Winston Churchill, Warren Buffett.

   Radera
  4. Ah, nu ser jag det och då är det naturligtvis helt okej. Jag såg framför mig att du skulle använda den som en slags sidslogan och det är ju något annat.

   Radera
 2. Offtopic

  Micke, hur gör du med din enskilda firma? Jag hittar ingen bank där jag enkom kan starta ett bankgiro utan att åka på massa annat jox som de ska ta betalt för. Vilket bokföringsprogram använder du? Hittade ett onlinebaserat utan kostnader (förutom för tilläggstjänster). Zerventa heter det.

  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ett vanligt bankkonto i SEB kopplat till bankgiro. Detta ligger i min ordinarie internetbank, så till banken betalar jag inte för något som jag ändå inte hade haft.

   Beträffande bokföringsprogram är jag helt fel person att fråga.

   Radera
  2. Tack för svar. Swedbank verkar inte vilja koppla någonting utan att man betalar för deras "företagspaket" tyvärr. SEB verkar ha något de kallar enkla firman med liknande upplägg. Ska ligga på lite och se vart det leder.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
  3. Det är sjutton år sedan jag startade firman och bankgirot. Jag minns inte ifall SEB hade några firmapaket på den tiden, men jag blev själv förvånad över hur tillmötesgående de var.

   Radera
 3. Vi har i min familj alltid haft husvagn för helgerna och semestrar, så när föräldrarna skilde sig 1997 flyttade pappa ut i vagnen och sitter kvar där än. Inte i någon form av frälsning eller spara pengar, han bodde ju mer eller mindre redan där så några dagar till i veckan spelade liksom ingen roll. Att han dessutom är lastbilschaffis till yrket och låg ute mycket gjorde påverkade också en del, varför betala för en dyr lägenhet om man inte är där ens halva sin tid. Då var de inte många på campingen som bodde så, men idag är det nog närmare 20 stycken som bor permanent i sina vagnar. Ska tillägga att det finns nog ingen ekonomisk vinning för just farsgubben eftersom han är rätt bra att spendera sin lön (och mer pengar ändå) på spel, alkohol och annat skit. Däremot har jag ett kompispar i 30-års åldern som valt husvagnslivet i väntan på rätt mark för att bygga hus på. Två barn och två hundar på det, men de är aktiva och hade närmare 200 husvagnsdagar trots att de bodde i hus innan, så de är vana och trivs med det. Hade nog klarat av det som singel, men mer än så skulle inte gå på heltid.

  Föresten, alla tror att det är kallt i en husvagn på vintern, mina vintercampingminnen är dock det motsatta: kokheta! Det går fort att värma upp en vagn med folk till 23 grader och jag har svettats mycket i den vagnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Ja, mycket handlar väl om var man kan ha den. De priser jag hört för permanent uppställning på en camping har inte varit särskilt låga jämfört med månadsavgiften för en bostadsrätt, men kan man stå på en tomt eller hos en arbetsgivare borde det gå att göra billigt. Speciellt de senare, för vore jag arbetsgivare skulle jag älska att ha gratis nattvakt.

   Inne i vagnen borde det bli varmt med tanke på hur lite det är att värma upp, men skulle jag bo på 10 kvm tror jag att det skulle kännas lite instängt på vintern.

   Radera
  2. Ja det skiljer nog en hel del på priserna, han bor i en förening så ingen som ska ha vinst på det sättet, tror han betalar ca 5000kr + el per år, då har han en egen tomt med bod, uteplats och parkering.
   Ja, jag håller med, lite trångt, speciellt på vintern när man inte har öppet, även fast det finns isolerat och uppvärmt tält. Men som leksak skaffar jag mig en gärna!

   Radera
  3. Det låter väldigt billigt. På min lokala camping tror jag inte man får mer än två månader för de pengarna.

   Som korttidsboende gillar jag också husvagn (husbil har jag inte provat), men jag är nog för ljudkänslig för att stå ut i längden. För det är ju en annan miss med den dåliga isoleringen, att man kan höra en hackspett hosta på tusen meter ;-).

   Radera
  4. Men å andra sidan så kan man hitta en central bostadsrätt på ett rum och kök på en mindre ort för runt 1500-2000kr per månad i avgift till föreningen.

   Radera
  5. Och i valet mellan husvagn på en camping och en BRF-etta föredrar jag det senare. Men alla är olika och jag har hört, både i videoklippen och länkarna ovan och IRL, om människor som hellre skulle bo i tält än att sätta sig i en betonglägenhet. "Jag vägrar att bo i en hyreskasern", som Peps Persson skaldat.

   Radera
  6. Och jag är tvärtom. Skulle aldrig klara av att bo i en etta i stan....Men skulle nog inte bo i husvagn/husbil året runt heller.
   Vi har byggt oss ett litet "pensionärshus" 2 mil på landet ca 2 mil utanför en större stad mitt i Sverige och där tänker vi bo mkt länge. Drömmer inte om att flytta till ngt varmt land utan trivs där vi bor. Har dessutom ett extraboende i form av bil med camper. Räknade ut att jag själv sov över 100 nätter där senaste året. Till stor del beroende på att jag arbetspendlar och då bor i Campern. Ett ytterst bekvämt, tidsbesparande och ekonomiskt liv tycker jag.
   Pga gynnsamma omständigheter betyder det att jag parkerar gratis på min arbetsplats, inte betalar för ström och använder företagets duschar och gym gratis. Däremot äter jag inte i matsalen utan har med mig en veckoranson med matlådor som jag värmer i micron. Har styrt upp mina arbetstider så att jag oftast arbetar ca 12tim/dag när jag ligger ute vilket gör att jag är nöjd med att arbeta ca 2 veckor och sedan vara ledig 3. När jag är ledig åker vi ibland ut med Campern tillsammans ( utflykter, sommar och vintersemester) eller så lyfter vi av den och använder bilen som vanlig bil.
   Finns många varianter av liv och boende som sagt.

   Radera
  7. Jag har ingen som helst erfarenhet, men känner också att jag skulle föredra camper framför husbil. Vore det inte för badrum och kök skulle jag nog kunna bo så, på hjul i någon form, men skulle inte vilja avstå badkar och ett ordentligt kök.

   Radera
  8. Köket räcker bra för oss även om frysen naturligtvis skulle vara för liten om man bodde i Campern jämt.
   Badkar har vi inte ens hemma. Dusch inne och vedeldad badtunna ute fyller alla våra behov.
   Vi har testat husbil men det passade inte oss. För stort, för dyrt och för begränsad framkomlighet. Dessutom ett extra fordon. Campern är bara last dvs ingen registrering, besiktning eller skatt.

   Radera
  9. Ja, husbil är ju stort och otympligt i alla lägen eftersom inget går att lyfta/kroka av. Dessutom känns de sjukt dyra.

   Radera
 4. Tänker på bo-i-bilen-mannen https://youtu.be/uQtdenGMfts

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Han hade jag missat helt. "På dagarna sover jag mest." Och på nätterna då? "Då sover jag också." Festligt liv... Men onekligen annorlunda.

   Radera