måndag 2 januari 2017

Släckt var det här!

Jag måste ha varit mullvad i ett tidigare liv för jag verkar inte ha något som helst behov av lyse. Sitter jag vid datorn har jag nästan alltid beckmörkt omkring mig. Allt som händer sker på den upplysta skärmen, jag hittar musen och vet hur tangenterna är fördelade på tangentbordet.

Lämnar jag rummet är det inte heller säkert att jag tänder någon annanstans. Och om jag gör det släcker jag alltid lampan i det rum jag lämnar. Jag förstår verkligen inte dem som låter lampor lysa av något slags hemtrevnadsskäl. Ett tomt rum behöver väl inget lyse?


Jag tror inte ens att jag gör det här av snålhet, jag bara gör det. Får jag besök tänder jag såklart, men för egen del vill jag bara ha tänt där jag befinner mig. När jag lämnar ett rum åker handen till strömbrytaren som en naturlag.

För snart tio år sedan hittade något ljushuvud (pun intended) på Earth Hour, som går ut på att man ska döva sitt samvete genom att släcka lamporna en timme om året. Jag fick nyligen höra uttrycket slaktivism (av slacker och aktivism”) för att beskriva aktivism som i princip inte kräver någon ansträngning. T ex genom att man klickar ”gilla” på något meningslöst på Facebook, skriver på ett upprop ingen någonsin kommer ta hänsyn till, eller att man släcker sina lampor en timme för att manifestera … något.


Men visst, kan det få någon att inse det onödiga i att bada i ljus är det kanske bra. Får det dem att känna att de sedan kan slösa med lampor och elektricitet är det inte bra alls. Lär er att använda strömbrytare istället. Det är faktiskt inte svårare än att exempelvis trycka ner ett dörrhandtag, det går av bara farten.


Och med detta sagt vill jag passa på att be om ursäkt till de tre herrar som stod vid pissrännan på herrtoaletten på restaurang Norra Brunn en afton för ett tiotal år sedan. Det var inte alls min mening att spexa till det! Handen såg strömbrytaren på vägen ut och gjorde det den alltid gör i det läget. Till mitt försvar tände jag snabbt igen och jag hoppas av hela mitt hjärta att strålarna inte hann byta riktning under mörkläggningen. Och då tänker jag inte på ljusstrålarna.

9 kommentarer:

 1. Haha! De tre herrarna blev nog en aning häpna men du menade ju inget illa.

  Något liknande hände säkert tio gånger när jag bodde hemma hos mina föräldrar. Min syster stod och sminkade sig samtidigt som jag borstade tänderna eller något, och när jag skulle ut ur badrummet släckte jag på ren rutin. Hon blev ganska irriterad till slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, särskilt om man inte har samma rutin själv fattar jag om andra tycker att det är dumt.

   I mitt exempel tycker jag dock en stor del av felet får läggas på krogen som valt att ha en strömbrytare på en offentlig toalett med plats för flera. Klart som tusan den kommer släckas - av ren rutin, på ren djävulskap eller av berusade klantskallar.

   Radera
 2. Tjena Micke, som vanligt är du lite mer extrem än mig då jag gillar lite ljus framförallt på kvällarna. Däremot gillar jag att ha mörkt inne i gryning och skymaning så att man verkligen uppfattar hur det naturliga ljuset skiftar. I tidig morgon kan man titta ut genom fönstret och se hur världen vaknar...om man däremot har massa lampor tända ser fönstret mer ut som ett svart hål...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här tiden på året är det ju gryning och skymning för det mesta. Fast det där med hur världen vaknar får jag väldigt sällan uppleva sedan jag slutade jobba natt i mitten av 90-talet. Att kliva upp innan gryning är vad jag kallar extremt.

   Radera
 3. Här hemma för jag en tuff kamp mot frugan. Hon låter t ex lampan i tvättstugan (i källaren) stå tänd som en påminnelse att det ligger en tvätt i. Jag försöker pusha för gratisalternativ såsom "om detta badrumsskåp är öppnat = tvätt på g." Sambolivet kan vara tufft för en snåljåp. Bävar för dagen då döttrarna når lampknappar och duschrattar etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får helt enkelt se till att döttrarna är på din sida innan de når knapparna. Kanske någon form av elchocksterapi ;-).

   Mitt "knep" är att ställa diskmedlet på hallmattan som en signal att något måste göras innan jag går. Det är också kostnadsneutralt.

   Radera
  2. Haha, ja, nåt sånt får det bli :)

   Radera
 4. Bra spartips!

  Sambon fick nyss något konstigt akvarium med saker som ska flyta omkring (ej levande). Det låter rejält och skjuter ut bubblor lite då och då.

  Kan nästan tro att det drar mycket ström.

  Det är riktigt kul att läsa din blogg och du kommer med bra idéer och inspiration.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för berömmet!

   Jag kan rätt lite om akvarier, men pumpar och sånt brukar drivas med låg transformatorreglerad spänning, så det behöver inte dra jättemycket. Är det svensksålt borde det gå att läsa sig till hur mycket ström som går åt.

   Radera