fredag 6 januari 2017

Diskmaskin

Jag kan förstå varför trebarnsfamiljer vill ha diskmaskin, men när ensamstående människor knappt anser sig kunna flytta in förrän diskmaskinen är installerad fattar jag ingenting. Jag hade diskmaskin som barn, men har aldrig övervägt att skaffa en i vuxen ålder. Jag vet inte hur många minuter om dagen jag lägger på att diska, men den tiden finns, på samma sätt som jag har tid att borsta tänderna, klä på mig och hålla mig ren.


Jag hittar ingen färsk statistik, men 2009 hade en tredjedel av ensamstående barnlösa i åldern 45-64 diskmaskin. Bland sambos i samma ålder var det drygt 3 av 4 som hade diskmaskin. Lägre siffror för pensionärer och ungdomar, men fortfarande skrämmande höga.

Det är ett (någorlunda) fritt land, så vill man ha en diskmaskin får man ha det. Men varför? Förutom att den tar plats är den inte precis gratis. En diskmaskin kostar minst ett par tusenlappar. Finns det ingen diskmaskin när man flyttar in gissar jag att de allra flesta behöver hjälp av en fackman för att installera den, så där flyger ytterligare någon tusenlapp iväg.


Men kostnaderna stannar inte där. Maskinen förbrukar runt 700 kr per år i el och disktabletterna/-pulvret är dyrare än de droppar flytande diskmedel som går åt för att handdiska samma mängd. Dessutom är diskmaskinen en fantastisk källa till vattenskador. Jag vet inte hur många procent av vattenskadorna i bostäder som beror på diskmaskinen, men i kök (ett rum som mycket sällan har en golvbrunn) är det troligen de flesta.


Ibland får jag en känsla av att folk vill ha problem.

31 kommentarer:

 1. Handdisk är skön terapi tycker jag personligen men inte alltid "bäst" tror jag beroende på omständigheterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant länk, men hur ofta har man "ett berg stort som en juldisk"? I mitt fall är svaret en gång vart sjunde år, vid övriga disktillfällen tror jag ändå handdisken "vinner".

   Radera
  2. Tar man hänsyn till klimatpåverkan som tillverkningen av diskmaskinen har så behövs det sannolikt ett stort hushåll för att maskinen ska vinna över tiden.

   När jag var singel för några decennier sen köpte jag en begagnad bänkdiskmaskin som jag körde när den blev full, typ 2-3 ggr/vecka vilken nog ger ok ekonomi jämförelsevis.

   Radera
  3. Problemet med bänkmaskiner är att de tar stor plats. Det ingick en med min lägenhet, men jag gav bort den det första jag gjorde eftersom jag upptäckte att det fanns diskho och jag ville använda arbetsbänkarna till annat :-).

   Radera
 2. Ren bekvämlighet, utan eftertanke tror jag.., utan att lägga någon värdering i varken det ena eller det andra :-)
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv gillar jag både bekvämlighet och eftertanke, men när man måste välja (och det måste man ofta) vinner eftertanke.

   Radera
 3. På senare år har det ju sagts att det är billigare att använda diskmaskin än att diska för hand. Kan vara möjligt om man är många, men för en person har jag svårt att tro på.
  Dessutom när det kommer sådana påståenden - som i det här fallet skulle gynna diskmaskinstillverkarna, så blir åtminstone jag misstänksam. ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är just det, "har det sagts". Troligen av företrädare för Electrolux, Whirlpool och andra som inte tjänar något på att det säljs fler diskborstar.

   Visst, under speciella omständigheter kan det stämma. Men har man ingen diskmaskin borde man kunna få sin livsförbrukning av diskmedel och diskborstar billigare än en enda diskmaskin.

   Radera
 4. Ingen som helst idé för mig och min sambo att släpa in en diskmaskin i vår lilla tvåa. Jag tycker dessutom att det kan vara ganska trevligt att stå och diska. Klart att jag hellre hade lagt den tiden på annat, men man ska inte krångla till saker och ting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å andra sidan kan man lyssna på podd eller klura ihop ett blogginlägg medan man diskar för hand. Diskmaskiner bara stör och ger ingen tid för eftertanke och klokskap.

   Radera
 5. Jag hatar att plocka ur diskmaskiner, så skulle jag köpa en diskmaskin ska det ingå någon som också plockar ur den. Därför var det med stor glädje jag flyttade till en lägenhet utan, då Mr Right som älskar diskmaskiner ännu inte finns vid min sida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En fördel (har jag förstått på folk med mer jämförelsematerial än jag) med diskmaskinen är att man får bort disken från synfältet, så kanske iplockandet i viss mån kompenserar urplockandet.

   Du skulle ha hittat en lägenhet UTAN diskmaskin men MED Mr Right. Det hade varit ordentligt med #sparadkrona :-).

   Radera
 6. Sparo, din Judas! Ytterligare bolagsfientliga inlägg? Du är ju bloggvärldens Magdalena Andersson! Som ägare av både Electrolux och Unilever vill jag protestera å det högljudaste!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, jag borde såklart ha blankat Electrolux innan jag skrev den här texten :-).

   Radera
  2. Hehe. Ja blanka på du bara så att jag kan köpa billigare.

   Radera
  3. 'Bloggvärldens Magdalena Andersson' 😂

   Radera
  4. Ja, jag rycktes också med av den formuleringen :-). Fast skulle jag trycka upp visitkort med det kanske folk skulle koppla den till andra av hennes egenskaper. Jag vill inte framstå som tvångsmässig lögnare med främsta mål att få staten att växa.

   Radera
 7. Diskmaskin = bakteriehärd utan dess like.
  Har diskmaskin nu (i lägenhet) - tycker det är äckligt.
  Frågade om den gick att få ur huset - svar nej fr bostadsbolaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag inte svårt att tro på. Att gräva efter en borttappad gaffel på botten av en diskmaskin är ungefär lika kul som att tömma en latrintunna.

   Hyresrätt är ett elände. Annars hade du kunnat slänga ut den redan i helgen och till och med göra en vinst på det.

   Radera
 8. Bra inlägg Micke. Har själv ingen diskmaskin och inga tankar på att skaffa en. Efter det här inlägget har jag även insett de ekonomiska fördelarna med att diska för hand. Tack för en bra blogg älskar dina spartips :) Mvh Slimis

  SvaraRadera
 9. Jag har tre kids och är min egna diskmaskin fungerar skitbra! Skulle aldrig införskaffa mig en diskmaskin. Som någonannan skrev terapi är just va det är ;) hälsningar från en tre barnsmorsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra! Ja, terapifaktorn ska inte underskattas. Ibland är disk en precis lagom intellektuell utmaning för att rensa skallen.

   Radera
 10. Får väl gå mot strömmen och säga att jag fullkomligt älskar att ha en diskmaskin i min lägenhet. Det går snabbt och det är en bekvämlighet jag gladeligen betalar lite extra för varje år. Då vi bara är två personer som bor i lägenheten kör vi maskinen knappt 2 ggr/vecka, vilket jag får anse vara godkänt. Större grejer diskar vi självfallet för hand.
  /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tillåtet att tycka fel ;-).

   Radera
  2. Haha! Ja, visst är det effektivt! Förlorar man sedan diskussionen kan man alltid skylla på Ryssland :-).

   Radera
 11. De här svaren här är ganska intressanta, just för att man även IRL kan möta ganska mycket motstånd mot diskmaskiner. "Det tar ju bara 10 minuter!" lite irriterat så där över att man säger att man helst inte är utan en ;-) Det är ju nästan lika provocerande för folk som att man är vegetarian.

  I vilket fall, jag tycker det är sån skillnad på hur man lever och om det är värt eller inte. I lägenhet där det inte finns och där jag inte behöver tänka på vare sig vattenmängd eller varmvatten - whatever. I hus där jag betalar för vatten: spelar inte så stor roll, vattenförbrukningen är ju generellt ändå mindre än kostnaden för att ens få in vattnet i huset. Men i hus där man måste värma upp varmvatten, ja då blir det både ekonomiska och praktiska skäl att ha diskmaskin. En maskin drar 16 liter kallt vatten, till skillnad mot att bara fylla upp diskhon med varmt vatten.. I mitt förra hus var dessutom varmvattenberedaren lite mindre vilket innebar att diskade man innan man duschade så fick man vara glad om man hann skölja ur håret i varmvatten.

  Idag bor jag i ett annat hus med en större varmvattenberedare så jag behöver inte bekymra mig för att någon tänkt duscha efter att man tagit disken, men då det stod en diskmaskin i huset när vi köpte det använder jag den mer än gärna! Kommer med all säkerhet även att köpa en ny när denna ger upp, några tior i inköp per månad för att spara el för uppvärmning och tid är det helt klart värt! Speciellt när jag har bakning som hobby med den här konsekvens https://www.instagram.com/p/BM_KBLaBR_T/?taken-by=allround_linn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner mig inte provocerad av andras behov av diskmaskin. Jag bara ifrågasätter hur tvunget det egentligen är. För mig inte alls. Bakar gör jag inte så mycket, men det händer ändå att jag går lös i köket och får den där typen av "diskpyramider". Och ja, för mig ingår fri tillgång till varmvatten i månadsavgiften, så handdisk är mer eller mindre gratis.

   Radera
 12. Det nya normala? är att ha två diskmskiner. Flera av min vänner som har i sina nya drömkök. När kommer två spisar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog bara en tidsfråga. Två ugnar, eller "dubbelugn" verkar säljas in som något helt oumbärligt. Jag använder inte min ugn dagligen, men ofta. Kan dock inte komma på en enda gång då jag haft behov av ytterligare en.

   Radera