tisdag 17 januari 2017

Myntinflation

Jag vet inte om det beror på att jag blivit gammal eller för att jag nästan aldrig använder kontanter, men har det inte blivit himla krångligt med alla nya mynt? Jag upplever mig själv som överjävlig på huvudräkning, men har jag en hög med mynt i handen tar det numera en stund att räkna ut totalvärdet, till skillnad från när det bara fanns enkronor, femkronor och tiokronor, och bara en variant av varje.


Först måste man ju identifiera dem. I min barndom fanns 5-, 10-, 25- och 50-öringar, 1- och 5-kronor. Det är fler valörer än idag, men de såg olika ut! Vi som använde dem skulle ha känt igen dem i sömnen.

Faktiskt utan att titta. En sommar jobbade jag på bank med att sortera mynt från parkeringsautomater (ja, man kunde betala med mynt för på den tiden kostade det inte hundra spänn att ställa ifrån sig bilen en kort stund) och då kunde jag till och med höra skillnaden på mynt. Enkronor från 1968 fanns både i silver och nickel. Silvervarianten gick att få ut lite mer pengar för. 1,40 kr om jag minns rätt, så växlade man till sig 100 stycken tjänade man 40 kr (med dagens silverpris hade man tjänat 1215 kr), och släppte man ner enkronan i en hög med mynt gick det att skilja dem åt på ljudet.

Nu har vi alltså bara 1-, 2-, 5- och 10-kronor, men vad var det för idiot som kom på att de skulle ha nästan samma färg och storlek?! Jag begär inte att Riksbanken tar fram fyrkantiga eller zebrarandiga mynt, men är det för mycket begärt att inte alla svenska mynt har snudd på samma färg, tjocklek och vikt?


För att krångla till det ytterligare har vi nu både gamla och nya enkronor och femkronor, så egentligen har vi sex myntvarianter igång samtidigt. Varför behövde vi ens nya? De gamla sedlarna behövde enligt Riksbanken moderniseras för att ”upprätthålla ett effektivt skydd mot förfalskningar”, men det lär knappast gälla mynten. De lägsta valörerna är jag inte ens säker på att de är billigare att tillverka än vad de blir värda. Knappast så pass att förfalskare orkar producera egna enkronor.

Någon på Riksbanken måste ha haft alldeles för mycket tid, eller känt ett behov av att visa sig kreativ (löneförhandling på gång?), för nya mynt kändes helt meningslöst. Inte heller kan det bero på att man vill skapa svenska jobb, för de nya mynten tillverkas inte ens här utan i Nederländerna. Det svenska Myntverket är förresten sålt till Myntverket i Finland, som på finska heter Suomen Rahapajan. Eftersom vi ändå har en finsk riksbankschef kanske vi borde harmonisera lite och döpa om Svenska Riksbanken till Svenska Rappakalja.

21 kommentarer:

 1. Det knepiga för mig är att när jag ser våra nya blanka tvåkronor, så uppstår förvirring, tänker tvåöringar i några sekunder, nya och blankare. Hur länge sen är det inte sen tvåöringen försvann, bortåt en 45 år. Väntar nu på ettöringens återkomst, samma format men i en annan valör.ME

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, 45 år stämmer ganska bra, 1971. Själv minns jag när 5- och 25-öringarna försvann. Det var tydligen 1984 så det är ju "bara" 33 år sedan. Tiden går och det är bara jag som är oförändrad :-).

   Radera
 2. För en som emellanåt betalar kontant och bär en klump mynt i fickan, kan jag berätta att de nya mynten är betydligt lättare.

  Mer fördelar har jag svårt att se. Blir inte ens enklare att göra huvudräkningen med den nya 2-kronan, om man ska avrunda till närmaste tal som ger tillbaks en 10:a, 20:a, etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltid något. Då är de förhoppningsvis billigare att tillverka också.

   Radera
  2. Ja, det håller vi tummarna för. Annars har staten alltid sitt folk att beskatta.

   Radera
  3. Det kan vi nog vara ganska säkra på oavsett :-).

   Radera
  4. Ja, ganska onödigt att tänka på kostnaderna när det gäller statens utgifter. 30 miljarder eller mer samlas enkelt in genom att höja moms, bensin-, alkoholskatt, energiskatt, avfallsskatt.

   Annars tar staten lån ..........

   Radera
 3. Fick lite mynt tillbaka för ett pantkvitto, det rasslade till i CashGuard-automaten och ut kom en salig blandning av nya tvåkronor, gamla femkronor och en "guldtia". Tog ett tag innan jag fattade vad som kom ut egentligen, först tänkte jag "varför en massa femtioöringar". Och jag är inte ens 40 fyllda...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag får också den där känslan av att vara mycket gammal när jag står där med en näve mynt.

   Radera
 4. Om vi som ser tycker att mynt är jobbigt, tänk på de som är synskadade eller blinda, de har fullt upp med att försöka skilja
  mynten åt.
  Jag har i ren protest börjat betala med kontanter och jag kan lova, personalen jublar inte precis .. he he..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut! Bara att vara darrhänt borde vara ett stort handikapp när det kommer till att hålla isär och räkna mynt som ser nästan likadana ut.

   Jag kan till viss del sympatisera med protesten. Samtidigt är det ju inte personalen i tobaksaffären eller bensinmacken som bestämt detta.

   Radera
 5. En anledning till att ändra mynten, och sedlarna, är ju att man på den vägen kan skapa konstlad inflation (större valörer, samma briljanta ide som när tex Grekland gick med i euron). Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Möjligen sedlarna, men mynten borde inte göra det. Det största myntet är ju dessutom det enda man behållet. Att lägga till tvåkronan kan knappast ge inflation. Irritation däremot.

   Radera
  2. Men det blir väl färre mynt att bära på tack vare 2-kronan? Ett mynt istället för två. Själv står jag utanför det där systemet, har inte haft vare sig sedlar eller mynt på flera år. Drar kortet oavsett hur lite jag ska betala.

   Radera
  3. Antalet mynt blir färre, men det är antalet valörer jag ser som ett problem. En näve enkronor är fortfarande lätträknad, men när näven består av tre tior, två gamla femmor och tre nya, fyra tvåkronor, fem gamla och två nya enkronor så behövs nästan papper och penna för att räkna ut hur mycket man har i handen och om det räcker till varan man har i andra handen.

   Radera
 6. Tacka vet jag de gamla koppartackorna (även om de var lite svåra att växla)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt var bättre förr :-). Även mynten.

   Radera
 7. Nya sedlar och mynt är misstänkt likt euro...
  Tvåkrona, varför?
  Aktiemamma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, du tänker konspiratoriskt? Jag undrar om de hinner lura in oss i valutaunionen innan den är borta. Hoppas inte det.

   Radera
 8. Jag ligger och nattar barnen men får bita mig i läppen för att inte garva rakt ut! Klockren reflektion Sparo. Kände själv svettpärlorna komma sist jag handlade på Q8 och det där skallerorms-rasslandet drog igång när mynten bara välde ut ur cashguard automaten.. vart ska det sluta? Tack för dagens skönaste läsning!!

  Med vänlig hälsning,

  Atlas Investo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad kul! Inte att du väcker barnen alltså...

   Ja, jag tror att många känner igen den irritationen. Och det mest irriterande är att någon eller några människor i beslutande ställning borde ha räknat ut det här innan. En testgrupp med ett tvärsnitt av folket (inklusive gamlingar, synskadade, Parkinsonpatienter osv) borde lätt kunnat konstatera helvetet redan innan det sattes i verket.

   Radera