Så hur gör man då? Hittade följande text om förvaring:
”Lök och vitlök
Lökar ska förvaras knastertorrt, gärna i en burk på köksbänken. Man ska aldrig förvara lök i en plastpåse och absolut inte i ett fuktigt kylskåp. Färsk lök som finns under sommaren kan läggas in i kylskåpet för att inte torka ut. Tänk på att vitlök kan ge smak till råvaror som ligger nära.
Potatis
Ska förvaras torrt och kyligt – helst mellan 5-10 grader – och mörkt, gärna på ett kallt cementgolv i garaget eller på terrassen/balkongen med några tidningar över. Det är ljuset som får potatisen att bli lite grön och då producerar potatisen små mängder av giftet solanin, som speciellt små barn inte tål.”
”Ja, va' fan... Det var extrapris!”
Kallt och torrt alltså, men på
sommaren verkar man få lägga in löken i kylen om jag tolkar rätt.
Det är så jag brukar göra. Det kanske allra största vinsten med
det är att jag plockar lökarna en och en ur säcken till en
grönsakslåda i kylen. Då passar jag på att besikta dem, kasta om
någon är bortom räddning och lägga de som verkar ha mest bråttom
att bli uppätna i en hög för sig. För har man väl fått in röta
eller mögel är det bra om man inte låter den sprida sig till de
friska exemplaren. Undrar om det inte är ungefär så lärare brukar
resonera.
Potatisen borde nog groddas av med
jämna mellanrum, men jag har ibland fullt sjå att hinna äta den.
”Ett kallt cementgolv” på balkongen nämns också, men den
möjligheten finns inte heller på sommaren.
Bananer får aldrig förvaras i kylskåp
ser jag. Ett ögonblick... Så där ja, jag fick ett ärende till
köket, men nu är jag tillbaka. Allvarligt talat, är det här ett
stycke allmänbildning jag missat? Jag kan inte minnas att vi gick
igenom det i hemkunskapen, och i vuxen ålder har jag läst fler listor om hur livsmedel ska komposteras än hur de ska förvaras
för att inte bli så dåliga att de måste komposteras. Det känns bakvänt.