Så hur gör man då? Hittade följande text om förvaring:
”Lök och vitlök
Lökar ska förvaras knastertorrt, gärna i en burk på köksbänken. Man ska aldrig förvara lök i en plastpåse och absolut inte i ett fuktigt kylskåp. Färsk lök som finns under sommaren kan läggas in i kylskåpet för att inte torka ut. Tänk på att vitlök kan ge smak till råvaror som ligger nära.
Potatis
Ska förvaras torrt och kyligt – helst mellan 5-10 grader – och mörkt, gärna på ett kallt cementgolv i garaget eller på terrassen/balkongen med några tidningar över. Det är ljuset som får potatisen att bli lite grön och då producerar potatisen små mängder av giftet solanin, som speciellt små barn inte tål.”
”Ja, va' fan... Det var extrapris!”
Kallt och torrt alltså, men på
sommaren verkar man få lägga in löken i kylen om jag tolkar rätt.
Det är så jag brukar göra. Det kanske allra största vinsten med
det är att jag plockar lökarna en och en ur säcken till en
grönsakslåda i kylen. Då passar jag på att besikta dem, kasta om
någon är bortom räddning och lägga de som verkar ha mest bråttom
att bli uppätna i en hög för sig. För har man väl fått in röta
eller mögel är det bra om man inte låter den sprida sig till de
friska exemplaren. Undrar om det inte är ungefär så lärare brukar
resonera.
Potatisen borde nog groddas av med
jämna mellanrum, men jag har ibland fullt sjå att hinna äta den.
”Ett kallt cementgolv” på balkongen nämns också, men den
möjligheten finns inte heller på sommaren.
Bananer får aldrig förvaras i kylskåp
ser jag. Ett ögonblick... Så där ja, jag fick ett ärende till
köket, men nu är jag tillbaka. Allvarligt talat, är det här ett
stycke allmänbildning jag missat? Jag kan inte minnas att vi gick
igenom det i hemkunskapen, och i vuxen ålder har jag läst fler listor om hur livsmedel ska komposteras än hur de ska förvaras
för att inte bli så dåliga att de måste komposteras. Det känns bakvänt.
När jag var yngre och seglade mycket hade vi alla grönsaker, sallads/kålhuvuden etc i papperspåsar alt inlindat i papper i kölsvinet (området precis ovanför kölen i vattenlinjen på skrovet). Det gjorde att de höll flera dar längre. Det var på den tiden som kyl på segelbåt var något man inte hade fantasi nog att tänka att det skulle gå.
SvaraRaderaNuförtiden så använder jag samma teknik på modernare båt med kyl för att få grönsaker att hålla längre när man är ute å seglar.
Smart! Låter ju lite som en jordkällare, fast på sjön.
RaderaJa, jordkällar liknelsen är nog närmast. Det är väl runt 20 grader i kölsvinet men väldigt fuktigt, därav linda allt i papper.
RaderaHar provat papperslindningen även hemmavid och tycker att alla grönsaker håller längre. Skicka in en torr brödbit i påsen borde också funka...
Jag gillar bröd för mycket för att mata grönsakerna med det ;-).
RaderaTänk vinkylare i porös terracotta. Avdunstningen sänker temperaturen så länge som terracottan är fuktig. Det fanns smörbyttor förr som fungerade efter samma princip (skulle vilja ha en sådan!).
SvaraRaderaDen kreativa skulle kunna skala upp det här till att rymma en löksäck eller två. Skulle kunna fungera på balkongen. Självreglerande, ju varmare desto högre avdunstning och kylning. /nils
Min balkong ligger i extremt söderläge och håller gissningsvis ofta 40-50 grader på sommaren, så även om det skulle bli svalare i en terracotta-grotta tror jag att det ändå skulle var för varmt för matförvaring.
RaderaGammalt seglartrick för att få sval (inte kall!) öl när man seglade och inte hade kyl var att blöta en handduk, linda bärsen i och lägga i solen. Funkade förvånansvärt bra. Obs man får ingen 4 grader kall öl, men den blir svalare
RaderaMen varför i solen?
RaderaHmm, skrev för snabbt. Ska ligga i skuggan helst för avdunstningen kyler bärsen i den blöta handduken
RaderaDå blev det logiskt, tack!
RaderaDet funkar i solen också. Ju snabbare det avdunstar ju mer kyler det, ja alltså tills allt vatten har avdunstat och solen börjar värma igen.
RaderaPå min balkong skulle man kunna steka lök på en plåt nu.
RaderaUsch, det låter som min första bostad med en etta i fint söderläge fast utan balkong. Blev ofta tokhett när solen låg på, så gå aldrig på sådant köp även om utsikten är fin :)
RaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Jag har haft en sådan lägenhet också. Söderläge och så jobbade jag natt. Hade jag inte somnat kl 8 på morgonen var det i stort sett omöjligt. Nu har jag balkong åt söder och sovrum åt norr, det är bättre.
RaderaMånga rotsaker (morötter osv) kan du också förvara i lådor som du fyller med sand. Detta brukade man göra i jordkällare för i tiden för att ha morötter fram till och genom vintern efter man har skördat dem. Tror det funkar med lök också men inte säker.
SvaraRaderaEtt tips är att kolla in gammal information hur man gjorde förr i tiden innan kylskåp för att förvara grejer helt enkelt.
Temperaturmässigt skulle det nog funka även för lök, men kanske skulle sanden tränga in mellan lagren så att det börjar knastra när man äter den.
RaderaBåde livsmedelförvaring och privatekonomi är två områden jag gärna hade sett mer av i grundskolan! Tänk om någon hade förklarat exempelvis ränta-på-ränta effekten för mig i tidig ålder.
SvaraRaderaJa, stryk geografi (det finns kartor på nätet) och lite allmänt värdegrundstjafs istället.
RaderaDe nämnde inte någon livsmedelsförvaring i min skola heller. Däremot fick vi höra att man blev tjock om man åt fler än två ostskivor om dagen. Ingen hänsyn togs till övrig diet, träningsvanor, skivornas tjocklek osv osv osv. Mycket viktigt.
SvaraRaderaSå gränsen går vid två ostskivor? Satan också, jag hävde i mig fyra i morse :).
RaderaTjockis :)
RaderaJa, det här var ett streck i räkningen. Blir till att deffa fram till badsäsongen.
RaderaLök är knepigt att lagra. Har man dem torrt så tycker jag att de väldigt snabbt torkar ihop till en liten klump. Potatis är också lite av ett mysterium. Mina börjar grodda ganska snabbt. Hur lagerhålls de egentligen? De borde ju lagras hela vintern innan de kommer ut i butik utan att grodda.
SvaraRaderaDet där med att lärare vill hålla rötan från de friska exemplaren var nog mest förr i tiden. Numera gäller att man ska sprida ut rötan maximalt så att alla ska drabbas lika mycket.
/Surgubben
Det där har jag också tänkt på! Potatis lagras ju en del i butik också, och där borde inte förhållandena vara optimala.
RaderaTror vi pratar om olika saker. Skolsystemet vill nog sprida ut rötan, men den enskilde läraren vill knappast ha "sin" del av elände.
Jag har varit i potatisterminaler och där är det ca 10 grader, alltså klart varmare än kylskåp. Men torrt och framförallt mörkt ska det vara. Terminalen har något slags konstgjort grönt svagt ljus, som inte potatisarna känner av antar jag.
RaderaSpännande! Torrt och mörkt låter logiskt, men de borde ju ändå åldras.
RaderaLägg hushållspapper i botten på grönsakslådan i kylen. Den tar upp fukten och byts vid behov. Problemet utan är att vattenaktiviteten blir för hög och då möglar grönsakerna, men med så ökar hållbarheten markant./Babette
SvaraRaderaMin mamma använde alltid äggkartonger. Då får man lite luftgenomströmning under också.
RaderaJag borde allokera om några av timmarna jag lägger på investeringar till att ta grundkurs i livsmedelförvaring och kostnadssmart matlagning inser jag när jag läser alla insatta inlägg här på temat mat. Får bli ett utmaning till nästa år...
SvaraRaderaFast Inga Bananer i kylskåpet - det hade jag koll på i alla fall. Och inga bananer i båten givetvis..
Inga bananer i båten? Jag trodde att det var inga plantor på sjön som gällde. Och alla indianer i kanoten...
Raderainga bananer i båten är närmast heligt för sportfiskare. Men ingen vet riktigt varför:-)
RaderaMitt båtkunnande underskrids enbart av min fiskekunskap.
RaderaDu råkar inte ha något svalt källarförråd. Och då kanske dom ska hänga i taket istället. Utom räckhåll för möss.
SvaraRaderaSen undrar jag varför inte (det som går) frysa. Färdighackat. I burk. Bara ta en gaffel och skrapa/krafsa ur det man behöver varje gång.
Åtminstone inget källarförråd inom vettigt avstånd.
RaderaFrystipset fick jag på mejl också. Vill gärna bestämma hackningen efter maträtt, men det är ändå en rimlig kompromiss.
Brukar förvara öppnade bananer i kylen, iallafall till nästa dag. I plastfolie eller nått. Generellt tycker jag bananer är messy så man måste tömma soporna snabbt innan det bildas massa bananflugor och dålig lukt.
SvaraRaderaÖppnade bananer äter jag upp. Jag är ingen stor bananfantast, men har jag väl börjat äta en fortsätter jag tills den är slut.
RaderaLukt har jag inte märkt, men bananflugorna kommer snabbt den här tiden på året.