måndag 1 juni 2020

Matförvaring

Rent kalendermässigt börjar sommaren idag, vilket är trevligt, men på minussidan håller maten sämre. Jag har potatis och gul lök i femkilossäckar i ett kallskåp, alltså ett köksskåp med ventil mot en yttervägg. Det funkar jättebra september-april, men i maj börjar de grodda sig och, särskilt på löken, riskerar man att få skära bort mycket i botten av säcken.


Så hur gör man då? Hittade följande text om förvaring:
Lök och vitlök
Lökar ska förvaras knastertorrt, gärna i en burk på köksbänken. Man ska aldrig förvara lök i en plastpåse och absolut inte i ett fuktigt kylskåp. Färsk lök som finns under sommaren kan läggas in i kylskåpet för att inte torka ut. Tänk på att vitlök kan ge smak till råvaror som ligger nära.
Potatis
Ska förvaras torrt och kyligt – helst mellan 5-10 grader – och mörkt, gärna på ett kallt cementgolv i garaget eller på terrassen/balkongen med några tidningar över. Det är ljuset som får potatisen att bli lite grön och då producerar potatisen små mängder av giftet solanin, som speciellt små barn inte tål.

Ja, va' fan... Det var extrapris!

Kallt och torrt alltså, men på sommaren verkar man få lägga in löken i kylen om jag tolkar rätt. Det är så jag brukar göra. Det kanske allra största vinsten med det är att jag plockar lökarna en och en ur säcken till en grönsakslåda i kylen. Då passar jag på att besikta dem, kasta om någon är bortom räddning och lägga de som verkar ha mest bråttom att bli uppätna i en hög för sig. För har man väl fått in röta eller mögel är det bra om man inte låter den sprida sig till de friska exemplaren. Undrar om det inte är ungefär så lärare brukar resonera.

Potatisen borde nog groddas av med jämna mellanrum, men jag har ibland fullt sjå att hinna äta den. ”Ett kallt cementgolv” på balkongen nämns också, men den möjligheten finns inte heller på sommaren.

Bananer får aldrig förvaras i kylskåp ser jag. Ett ögonblick... Så där ja, jag fick ett ärende till köket, men nu är jag tillbaka. Allvarligt talat, är det här ett stycke allmänbildning jag missat? Jag kan inte minnas att vi gick igenom det i hemkunskapen, och i vuxen ålder har jag läst fler listor om hur livsmedel ska komposteras än hur de ska förvaras för att inte bli så dåliga att de måste komposteras. Det känns bakvänt.

36 kommentarer:

  1. När jag var yngre och seglade mycket hade vi alla grönsaker, sallads/kålhuvuden etc i papperspåsar alt inlindat i papper i kölsvinet (området precis ovanför kölen i vattenlinjen på skrovet). Det gjorde att de höll flera dar längre. Det var på den tiden som kyl på segelbåt var något man inte hade fantasi nog att tänka att det skulle gå.

    Nuförtiden så använder jag samma teknik på modernare båt med kyl för att få grönsaker att hålla längre när man är ute å seglar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart! Låter ju lite som en jordkällare, fast på sjön.

      Radera
    2. Ja, jordkällar liknelsen är nog närmast. Det är väl runt 20 grader i kölsvinet men väldigt fuktigt, därav linda allt i papper.

      Har provat papperslindningen även hemmavid och tycker att alla grönsaker håller längre. Skicka in en torr brödbit i påsen borde också funka...

      Radera
    3. Jag gillar bröd för mycket för att mata grönsakerna med det ;-).

      Radera
  2. Tänk vinkylare i porös terracotta. Avdunstningen sänker temperaturen så länge som terracottan är fuktig. Det fanns smörbyttor förr som fungerade efter samma princip (skulle vilja ha en sådan!).

    Den kreativa skulle kunna skala upp det här till att rymma en löksäck eller två. Skulle kunna fungera på balkongen. Självreglerande, ju varmare desto högre avdunstning och kylning. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min balkong ligger i extremt söderläge och håller gissningsvis ofta 40-50 grader på sommaren, så även om det skulle bli svalare i en terracotta-grotta tror jag att det ändå skulle var för varmt för matförvaring.

      Radera
    2. Gammalt seglartrick för att få sval (inte kall!) öl när man seglade och inte hade kyl var att blöta en handduk, linda bärsen i och lägga i solen. Funkade förvånansvärt bra. Obs man får ingen 4 grader kall öl, men den blir svalare

      Radera
    3. Hmm, skrev för snabbt. Ska ligga i skuggan helst för avdunstningen kyler bärsen i den blöta handduken

      Radera
    4. Då blev det logiskt, tack!

      Radera
    5. Det funkar i solen också. Ju snabbare det avdunstar ju mer kyler det, ja alltså tills allt vatten har avdunstat och solen börjar värma igen.

      Radera
    6. På min balkong skulle man kunna steka lök på en plåt nu.

      Radera
    7. Usch, det låter som min första bostad med en etta i fint söderläge fast utan balkong. Blev ofta tokhett när solen låg på, så gå aldrig på sådant köp även om utsikten är fin :)
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    8. Jag har haft en sådan lägenhet också. Söderläge och så jobbade jag natt. Hade jag inte somnat kl 8 på morgonen var det i stort sett omöjligt. Nu har jag balkong åt söder och sovrum åt norr, det är bättre.

      Radera
  3. Många rotsaker (morötter osv) kan du också förvara i lådor som du fyller med sand. Detta brukade man göra i jordkällare för i tiden för att ha morötter fram till och genom vintern efter man har skördat dem. Tror det funkar med lök också men inte säker.

    Ett tips är att kolla in gammal information hur man gjorde förr i tiden innan kylskåp för att förvara grejer helt enkelt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Temperaturmässigt skulle det nog funka även för lök, men kanske skulle sanden tränga in mellan lagren så att det börjar knastra när man äter den.

      Radera
  4. Både livsmedelförvaring och privatekonomi är två områden jag gärna hade sett mer av i grundskolan! Tänk om någon hade förklarat exempelvis ränta-på-ränta effekten för mig i tidig ålder.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, stryk geografi (det finns kartor på nätet) och lite allmänt värdegrundstjafs istället.

      Radera
  5. De nämnde inte någon livsmedelsförvaring i min skola heller. Däremot fick vi höra att man blev tjock om man åt fler än två ostskivor om dagen. Ingen hänsyn togs till övrig diet, träningsvanor, skivornas tjocklek osv osv osv. Mycket viktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så gränsen går vid två ostskivor? Satan också, jag hävde i mig fyra i morse :).

      Radera
    2. Ja, det här var ett streck i räkningen. Blir till att deffa fram till badsäsongen.

      Radera
  6. Lök är knepigt att lagra. Har man dem torrt så tycker jag att de väldigt snabbt torkar ihop till en liten klump. Potatis är också lite av ett mysterium. Mina börjar grodda ganska snabbt. Hur lagerhålls de egentligen? De borde ju lagras hela vintern innan de kommer ut i butik utan att grodda.

    Det där med att lärare vill hålla rötan från de friska exemplaren var nog mest förr i tiden. Numera gäller att man ska sprida ut rötan maximalt så att alla ska drabbas lika mycket.

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där har jag också tänkt på! Potatis lagras ju en del i butik också, och där borde inte förhållandena vara optimala.

      Tror vi pratar om olika saker. Skolsystemet vill nog sprida ut rötan, men den enskilde läraren vill knappast ha "sin" del av elände.

      Radera
    2. Jag har varit i potatisterminaler och där är det ca 10 grader, alltså klart varmare än kylskåp. Men torrt och framförallt mörkt ska det vara. Terminalen har något slags konstgjort grönt svagt ljus, som inte potatisarna känner av antar jag.

      Radera
    3. Spännande! Torrt och mörkt låter logiskt, men de borde ju ändå åldras.

      Radera
  7. Lägg hushållspapper i botten på grönsakslådan i kylen. Den tar upp fukten och byts vid behov. Problemet utan är att vattenaktiviteten blir för hög och då möglar grönsakerna, men med så ökar hållbarheten markant./Babette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min mamma använde alltid äggkartonger. Då får man lite luftgenomströmning under också.

      Radera
  8. Jag borde allokera om några av timmarna jag lägger på investeringar till att ta grundkurs i livsmedelförvaring och kostnadssmart matlagning inser jag när jag läser alla insatta inlägg här på temat mat. Får bli ett utmaning till nästa år...

    Fast Inga Bananer i kylskåpet - det hade jag koll på i alla fall. Och inga bananer i båten givetvis..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inga bananer i båten? Jag trodde att det var inga plantor på sjön som gällde. Och alla indianer i kanoten...

      Radera
    2. inga bananer i båten är närmast heligt för sportfiskare. Men ingen vet riktigt varför:-)

      Radera
    3. Mitt båtkunnande underskrids enbart av min fiskekunskap.

      Radera
  9. Du råkar inte ha något svalt källarförråd. Och då kanske dom ska hänga i taket istället. Utom räckhåll för möss.

    Sen undrar jag varför inte (det som går) frysa. Färdighackat. I burk. Bara ta en gaffel och skrapa/krafsa ur det man behöver varje gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åtminstone inget källarförråd inom vettigt avstånd.

      Frystipset fick jag på mejl också. Vill gärna bestämma hackningen efter maträtt, men det är ändå en rimlig kompromiss.

      Radera
  10. Brukar förvara öppnade bananer i kylen, iallafall till nästa dag. I plastfolie eller nått. Generellt tycker jag bananer är messy så man måste tömma soporna snabbt innan det bildas massa bananflugor och dålig lukt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Öppnade bananer äter jag upp. Jag är ingen stor bananfantast, men har jag väl börjat äta en fortsätter jag tills den är slut.

      Lukt har jag inte märkt, men bananflugorna kommer snabbt den här tiden på året.

      Radera