fredag 5 juni 2020

Vänstersväng i diket

Tydligen har Sandra ”Framtidsfeministen” Bourbon intervjuats om att hon vill bli ekonomiskt oberoende för att kunna ”bestämma själv vad jag ska göra på dagarna och få livet att gå ihop”.


Med det viktiga förbehållet att jag inte läst intervjun ser jag inte nyhetsvärdet eftersom det antagligen redan fanns tio sådana intervjuer ute, men denna i min värld mycket rimliga målsättning fortsätter tydligen att sälja och beröra. En som blev berörd den här gången var Vänsterpartiets pressekreterare Jonas Wikström.
Några reflektioner kring tweeten med tillhörande diskussion:

Att Vänsterpartiet inte tycker att vi ska vara fria att göra vad vi vill med våra egna pengar är inget nytt, men nu ska vi tydligen inte få göra vad vi vill med vår egen tid heller. Det här är ett parti som vill minska arbetsveckan med minst 25 procent, men om man tar tag i det själv, jobbar 100 procent eller ännu mer i unga år för att sedan gå ner på 0 är det tydligen förkastligt.

För övrigt framgår det inte av citatet att Sandra inte vill jobba, bara att hon vill vara fri att välja. Jag har inte träffat någon FIRE-person som slutat arbeta eller ens haft den ambitionen. Möjligen tjänar alla inte lika mycket pengar längre, men jag tror inte att det är Vänsterpartiets officiella linje att fördöma låginkomsttagare.


Är lönearbete enda sättet att bidra till samhället? Jag är inget stort fan av nyss nämnda parti, men har alltid högaktat dem för att de haft en friare syn på dessa frågor istället för att stirra sig blinda på profiten. Jag får nog ompröva det.

En av anledningarna till att jag inte gillar V är att de tycks sakna grundläggande kunskaper om pengar. Wikström är pressekreterare för ett riksdagsparti. Han lever alltså på skattepengar och hur mycket han än skattar kommer inte staten gå med vinst på honom så att den kan omfördela pengar till sjukvård, pensioner och andra minusposter. Ändå har han mage att peka finger åt självförsörjande människor för att de inte kommer bidra tillräckligt. Men så kasta första stenen – i huvudet på dig själv!

Eller kasta den på din förre partiledare (jag pratar alltså bildligt nu, jag är en kategorisk motståndare till stening). När Lars Ohly lämnade riksdagen var han arbetslös i tre år. Under den tiden sökte han enligt egen utsago femton jobb, alltså bara fem per år. Hade inte Tino Sanandaji erbjudit Ohly att läsa in hans Massutmaning som ljudbok så att Ohly snabbt som ögat skaffade ett annat jobb för att slippa tror jag att han fortfarande hade levt på bidrag.


Varför hörde vi aldrig Jonas Wikströms kraftiga fördömande av Lars Ohlys dekadenta, slapphänta och omoraliska leverne? Inte kan han väl tycka att det är värre att leva på sitt eget sparade kapital än på statens? Jodå, det kan han säkert.

36 kommentarer:

  1. Ja herregud. Jag blir mörkrädd. Hela grejen är ju att se till att genom hårt arbete och dedikering spara pengar under lång tid för att inte ligga andra till last och att skapa möjligheter för sig själv.

    Man kan bidra på många andra sätt än genom ett lönearbete.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man kan ju det och i min enfald trodde jag faktiskt att Vänsterpartiet skulle vara de första att hålla med om det. Men tydligen inte.

      Radera
  2. Hehe, undrar hur många politiker på vänsterkanten som verkligen lever som de lär. Jag gissar på försvinnande få.

    Det är förmodligen lättare på högerkanten, och det kanske säger en del om rimligheten i de två lärorna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om det är någon skillnad mellan höger och vänster. Den första jag kom att tänka på är Reinfeldt som tjatat om "arbetslinjen", men så fort han klev av lät han alla inkomster gå in i sitt företag varifrån han inte tog ut lön eftersom han då inte hade kunnat leva på bidrag. Så mycket var de orden värda.

      Radera
    2. Jag tänkte mer på frihet/individuellt ansvar vs kollektivism som höger/vänster. Den svenska högern ger jag inte mycket för. Mycket för att de inte verkar vilja mycket annat är att vara lightsossar.

      Radera
    3. Då ska jag försöka såga det perspektivet också. I riksdagen sitter ett parti som kallar sig Liberalerna (okej, nu har de visserligen bytt från höger- till vänsterblocket, men de tillhörde ju högern innan förra valet) som anspelar på frihet. De är de högljuddaste förespråkarna för EU och vill också tvinga in oss i ännu en union, Nato. Vidare avskaffade deras skolminister möjligheten för svenska föräldrar att hemskola sina egna barn, en av de mest grundläggande friheterna i nästan alla andra länder i världen.

      Radera
    4. Liberalerna är inte ett skvatt liberala, de bara kallar sig så. Det var direkt komiskt av dem att byta namn. Å andra sidan kan man ju inte heta folkpartiet när man saknar folk.

      Radera
    5. Ja, det var ett dilemma för dem, och Partiet Utan Existensberättigande tror jag inte hade lockat 4 % ens första valet även om det nuvarande tycks hinna ikapp till 2022.

      Radera
  3. Ja om man jobbar 100% till 45 och sedan 0% så kan det väl jämföras med att jobba 50% hela livet. Antag arbetsför ålder 20-65år. Med reservation för löneutvecklingseffekten att man troligen betalar mer skatt mot slutet av karriären.

    Som du skrev så borde han ju med det tankesättet han har fundera på en ny och mer bidragande karriär själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beror på när man börjar jobba, men i Wikströms värld verkar det hursomhelst vara helt olika saker att jobba halvtid och att jobba heltid halva livet. Kanske tolkar jag in för mycket i det, men jag ser det som ett hån mot människor som vill göra rätt för sig, mot volontärarbete och möjligen också mot frivilligt deltidsarbete. För jobbar man mindre än man kan bidrar man ju inte maximalt till samhället, för att använda hans språkbruk.

      Radera
  4. Jag tycker det största problemet med västerpartiet är att om man gräver lite djupare i deras ideologi så verkar medborgarens fri- och rättigheter hamna ganska långt ner på deras priolista.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är absolut det största problem. De tycker att staten bäst styr människors liv och då blir det så. Men en av de förmildrande omständigheterna trodde jag var att de tänkte lite friare kring att utnyttja människor, eller "maximera humankapital". Nu försvann den illusionen.

      Radera
    2. Suck! Vänsterparitet skall det naturligtvis vara. Västerpartiet hade jag röstat på utan att ens läsa deras partiprogramm.

      Radera
    3. Jag utgick faktiskt från att det var Vänsterpartiet du menade. Så fördomsfull är jag ;-).

      Radera
  5. Det handlar inte om att bidra eller inte bidra. Det är andras frihet som sticker dem i ögonen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det verkar ju så. Har aldrig tidigare hört dem klaga på de som inte bidrar till samhället. Det verkar vara just det aktiva valet som stör, att man först skaffar sig eget kapital och sedan väljer att köpa sig tid med det, utan att politikerna kan tvinga en åt ena eller andra hållet.

      Radera
    2. Spot on. Sandra borde strunta i att tjäna ihop ett kapital, och istället bara säga upp sig. Sedan kan hon ägna sig åt att dreja sneda lerkrukor utan efterfrågan.
      Wikström hade då stått längst fram och strösslat med bidrag åt henne.

      Radera
    3. Ja, då hade hon varit helt i händerna på staten - mycket bättre.

      Radera
  6. Just en anledning till att jag förmodligen aldrig kommer att debattera med Jonas Wikström, han är antagligen oförmögen att se elefanten i rummet, även om den skulle trampa sönder foten på honom. De senaste åren har vi med öppna armar välkomnat hundratusentals människor till Sverige där en väldigt hög procent antingen kommer att finansiera sitt leverne via brott (om man ser till polisens statistik) eller leva på bidrag vilket finansieras till 100% av skattemedel. Säga vad man vill om s.k. "FIRE-kändisar", men de har ju trots allt betalat skatt på förvärvsinkomsten eller vad det nu kan vara som har finansierat aktieköpen, och kommer fortsatt att betala skatt på avkastningen av kapitalet, samt moms på allt de köper in. Tyvärr är kommunister oförmögna att förstå detta, vilket gör det tämligen meningslöst att vare sig mata dem med argument eller att på något sätt försöka förstå hur märkligt de resonerar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De må vara meningslöst, men jag vill försöka förstår hur alla tänker. Handlar det om svarta pengar vore det en sak, men här låter det ju (såklart) som skattade pengar. Ska de behöva beskattas en gång till innan V är nöjda?

      Radera
    2. Eftersom V vill att privat ägande skall avskaffas, måste svaret på din fråga bli ja. Och inte bara en gång utan så många gånger som krävs för att staten ska äga allt.

      Radera
  7. Undrar vad Vänsterpartiet tycker om mig när jag säger upp mig i höst för att leva på mina investeringar, i väntan på pensionen om några år. Kommer att hoppa in som timanställd, men bara när jag själv väljer att göra det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste väl vara lika illa, även om jag lite fördomsfullt tror att Sandras formuleringar om börsen och "pengamaskin" triggade honom lite extra.

      Radera
  8. Ja, det är klart! Men som undersköterska ska man väl veta sin plats och inte leva på mindre än sin lön. Vem ska man annars tycka synd om?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Arbetslösa, de ska man tycka synd om. Jag hörde honom som sagt aldrig fördöma Lars Ohly när han gick ner på 0 %, men så kallade han sig heller inte FIRE utan levde på andras kapital istället för sitt eget.

      Radera
  9. Ingen är väl förvånad över deras uttalanden? I partiets agenda finns än idag text som antyder att våld kan berättigas. Något vi även sett under protesterna i Usa och i Stockholm. Vänstern var, som någon uttryckte saken, i det närmaste rent sexuellt upphetsad.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle ljuga om jag sa att jag höll på att ramla av stolen, men att en vänsterpartistisk pressekreterare reagerar så starkt mot att en tjej vill ta kontrollen över sitt liv och ha chansen att välja bort heltidsjobb genom att försörja sig själv är ändå lite uppseendeväckande, kan jag tycka.

      Radera
  10. Jag förstår inte riktigt det här med att vänsterpropagera så starkt för en ideologi men när det kommer kritan och när verkligheten knackar på så tas alla chanser att göra tvärtom, speciellt om det finns cash att hämta. Tänker på allt ifrån Göran Persson som maxar RUT och ROT avdrag på godset - avdrag som han så starkt var emot. Eller Jonas Sjöstedt som ropar Parasiter! när det gäller privat skola, sen åker till Vietnam och det är inte precis en kommunal skola som då gäller för barnen, utan en skola som är långt ifrån tillgänglig för alla..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ohly valde också privatskola till sina barn: https://www.expressen.se/nyheter/ohly-satte-sin-son-i-friskola/

      Det är lättare att ställa krav på andra om man slipper leva efter dem själv.

      Radera
  11. Detta blogginlägg hade varit guld värt att trycka upp och tapetsera stan med. Väl skrivet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Tror dock att det då måste kortas ner till max fyra ord, men helst bara bilder.

      Radera
  12. Jag jobbade en gång i tiden på Af, så jag kan alla loop holes. Dessutom känner jag alla betongarslen som sitter där på sina stolar och alla vet vem jag är. Tänkte utnyttja det, man kan ju vara "mellan 2 jobb" ganska länge och leva på bidrag en del av sin FIRE. Det är ju Sverige vi pratar om. Kan Ohly så kan jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, med 10-15 % arbetslöshet (om man räknar in hittepåjobb och -utbildningar) och hundratals sökande på varje jobb kan det inte krävas mycket för att se till att inte anställas.

      Och det är just detta som gör Ohlys beteende så farligt. När arbetslöse Ohly söker fem jobb om året, när Sahlin säger att det är häftigt att betala skatt samtidigt som hon i flera år låter bli att ens deklarera och när Reinfeldt försvarar sin självvalda inkomstlöshet på samhällets bekostnad med att han redan innan hade sagt att han skulle "ta ett sabbatsår" sänder det signaler till alla andra.

      Radera