måndag 22 juni 2020

Rabarberpaj

Jag har inte haft egen rabarber sedan mina föräldrar sålde sin villa 1987, men ingen som odlar rabarber tycks göra av med den för rabarber växer som ogräs och till skillnad från t ex äpplen och krusbär kräver rabarber tillagning. Och det är ju nästan ingen som orkar tillreda mat längre, de orkar ju knappt åka och handla själva.

Därför är tillgången till gratis rabarber närmast oändlig, så min frys är laddad och nu tänkte jag göra nytta av det i form av en snabbtillagad paj. Detta behövs:

pajdeg

vetemjöl, 5 dl
strösocker, ½ msk
bakpulver, 1 tsk
margarin/smör, 125 gram

fyllning

rabarber, 500 gram
strösocker, 1,5 dl
majsstärkelse/potatismjöl, 2 msk

Sätt ugnen på 200 grader. Häll samtliga ingredienser i degen i en bunke. Ta fram ett halvt kilo rabarber, färsk eller fryst, skuren i små bitar. Tjocka stjälkar delas med fördel mitt itu.


Bearbeta degen med degkrokar. Detta är en smulpaj, så degen kommer inte tas ihop utan ska vara smulig.


Smörj en form, häll ner rabarberna och strö över blandningen av socker och majsstärkelse eller potatismjöl (det sistnämnda för att det inte ska bli för blött).


Häll över smuldegen.


In i ugnen tills pajen börjar få färg för då kommer rabarberbitarna ha mjuknat. Det tar runt 20 minuter.


Servera med vaniljsås.


Den här pajen klarar alla att göra. Arbetsinsatsen är minimal och under förutsättning att man kommer ihåg att ta ut den ur ugnen i tid är det svårt att misslyckas.

18 kommentarer:

  1. Ska nog testa det här receptet i veckan. Lite mindre socker per enhetrabarb än min vanliga smulpaj ser jag.

    Rabarber är kul att ha och det växer som sagt som ogräs. Har denna sommaren hunnit göra 4-5 pajer, 3-4 omgångar rabarbersaft, rabarberöl, rabarberkräm samt gett bort 3-4kg rabarber och just nu syns det knappt (igen) att jag har skördat något.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har för mig att detta recept i original hade larvigt mycket socker i pajdegen, men under åren har det plockats bort och inte saknats.

      Rabarberöl lät skojigt. Jag gillar inte öl i några former, men hade jag mycket rabarber skulle jag kunna tänka mig att sätta rabarbervin.

      Radera
  2. Oj det där ser smaksigt ut. Kanske ska prova.

    Såg du förresten att mitt inlägg var med på Aktiepappas veckans bästa? Antagligen eftersom du inte skriver lika ofta på sommaren? Man får nyttja sina konkurrensfördelar du :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker sällan att jag är med på hans lista längre. Men jag är int' bitter.

      Radera
  3. Vad hände när katten åt paj?
    Han kom i form...

    Undrar om det funkar för mig också?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det här receptet funkar även i Göteborg ;-).

      Radera
  4. Jag har en pallkrage på tomten med rabarber i, inte för att rabarber respekterar gränser direkt. Varje vår/försommar så får man gå på upptäcktsfärd för att skörda lite "vildrabarber". Jag gör mitt bästa men lyckas i stort sätt aldrig äta upp allt. Sista utvägen är att göra kräm av allt och frysa in.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tråkiga med rabarberkräm är att det inte är gott :-(.

      Radera
    2. Kan vara så. Tror mest det har med konsistensen att göra. Jag vill känna att jag äter när jag äter.

      Radera
  5. Rabarber är lite lurigt då det är så surt, men väldigt gott om man lyckas med pajen. Tyvärr tål inte magen rabarber i någon form, vilket är lite tråkigt.

    Förresten, det framgick inte i inlägget varifrån du får dina rabarber nu för tiden? Huset såldes 1987? Plockar du vilda rabarber eller får du från folk med villor/kolonilotter? Eller har du flyttat till hus och jag har missat det... :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man måste ösa socker över. Det gillar tyvärr min mage.

      Jag har inte flyttat, jag får av vänner med villatomt.

      Radera
  6. Vad jag vet så är det framförallt bladen som har giftet och de äldre stjälkarna. De unga stjälkarna är oftast riskfria att äta råa. Tror man känner rätt snabbt om den har giftet då rabarbern smakar mer som trä.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gift tänkte jag inte ens på. Jag menade att de är så sura och sega utan tillagning att de praktiskt taget är omöjliga att få ner.

      Radera
  7. Tack för receptet! Jag brukar äta gröt till frukost och då kan man koka rabarbermos och ha det som topping. Koka rabarber med en skvätt vatten tills den mjuknar. Häll i lagom mängd socker och koka en stund till. Enkelt och gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter gott, så nu är vi kvitt ;-).

      Radera
  8. Tack för receptet! Ska definitivt testa Sparo-edition nästa gång!

    Lagade också rabarberpaj nyligen, dyra som stryk var de för den som inte kan få gratis av grannar, 75 kr/kg :(

    Brukar oftast köra en knäckigare variant med ungefär lika delar vetemjöl och havgregryn (finns ju alltid hemma till snålspararfrukosten) och lite ljus sirap. Har ibland i lite äppelklyftor också.

    En annan snålsparardessert med överblivna rabarberstjälkar är att smälta dem lätt i margarin med socker och kardemumma. Gott och enkelt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. 75 kr?! Det där måste du lösa på något sätt. Jag har verkligen inte träffat någon enda rabarberodlare som inte har rabarber i överflöd.

      Havregryn är underskattat i bakverk. Funkar också för att göra bröd grövre på ett billigare sätt än att peta i rågmjöl eller någon typ av frön.

      Jag är inget stort kardemumma-fan. Ogillar inte smaken, men tycker att den lätt tar över.

      Radera