Därför är tillgången till gratis
rabarber närmast oändlig, så min frys är laddad och nu tänkte
jag göra nytta av det i form av en snabbtillagad paj. Detta
behövs:
pajdeg
pajdeg
vetemjöl, 5 dl
strösocker, ½ msk
bakpulver, 1 tsk
margarin/smör, 125 gram
fyllning
rabarber, 500 gram
strösocker, 1,5 dl
majsstärkelse/potatismjöl, 2 msk
Sätt ugnen på 200 grader. Häll
samtliga ingredienser i degen i en bunke. Ta fram ett halvt kilo
rabarber, färsk eller fryst, skuren i små bitar. Tjocka stjälkar
delas med fördel mitt itu.
Bearbeta degen med degkrokar. Detta är
en smulpaj, så degen kommer inte tas ihop utan ska vara smulig.
Smörj en form, häll ner rabarberna
och strö över blandningen av socker och majsstärkelse eller
potatismjöl (det sistnämnda för att det inte ska bli för blött).
Häll över smuldegen.
In i ugnen tills pajen börjar få färg
för då kommer rabarberbitarna ha mjuknat. Det tar
runt 20 minuter.
Servera med vaniljsås.
Den här pajen klarar alla att göra.
Arbetsinsatsen är minimal och under förutsättning att man kommer
ihåg att ta ut den ur ugnen i tid är det svårt att misslyckas.
Ska nog testa det här receptet i veckan. Lite mindre socker per enhetrabarb än min vanliga smulpaj ser jag.
SvaraRaderaRabarber är kul att ha och det växer som sagt som ogräs. Har denna sommaren hunnit göra 4-5 pajer, 3-4 omgångar rabarbersaft, rabarberöl, rabarberkräm samt gett bort 3-4kg rabarber och just nu syns det knappt (igen) att jag har skördat något.
Har för mig att detta recept i original hade larvigt mycket socker i pajdegen, men under åren har det plockats bort och inte saknats.
RaderaRabarberöl lät skojigt. Jag gillar inte öl i några former, men hade jag mycket rabarber skulle jag kunna tänka mig att sätta rabarbervin.
Oj det där ser smaksigt ut. Kanske ska prova.
SvaraRaderaSåg du förresten att mitt inlägg var med på Aktiepappas veckans bästa? Antagligen eftersom du inte skriver lika ofta på sommaren? Man får nyttja sina konkurrensfördelar du :)
Mvh investera-pengar.blogspot.com
Jag tycker sällan att jag är med på hans lista längre. Men jag är int' bitter.
RaderaVad hände när katten åt paj?
SvaraRaderaHan kom i form...
Undrar om det funkar för mig också?
Ja, det här receptet funkar även i Göteborg ;-).
RaderaJag har en pallkrage på tomten med rabarber i, inte för att rabarber respekterar gränser direkt. Varje vår/försommar så får man gå på upptäcktsfärd för att skörda lite "vildrabarber". Jag gör mitt bästa men lyckas i stort sätt aldrig äta upp allt. Sista utvägen är att göra kräm av allt och frysa in.
SvaraRaderaDet tråkiga med rabarberkräm är att det inte är gott :-(.
RaderaDå måste du göra fel.
RaderaKan vara så. Tror mest det har med konsistensen att göra. Jag vill känna att jag äter när jag äter.
RaderaRabarber är lite lurigt då det är så surt, men väldigt gott om man lyckas med pajen. Tyvärr tål inte magen rabarber i någon form, vilket är lite tråkigt.
SvaraRaderaFörresten, det framgick inte i inlägget varifrån du får dina rabarber nu för tiden? Huset såldes 1987? Plockar du vilda rabarber eller får du från folk med villor/kolonilotter? Eller har du flyttat till hus och jag har missat det... :D
Ja, man måste ösa socker över. Det gillar tyvärr min mage.
RaderaJag har inte flyttat, jag får av vänner med villatomt.
Vad jag vet så är det framförallt bladen som har giftet och de äldre stjälkarna. De unga stjälkarna är oftast riskfria att äta råa. Tror man känner rätt snabbt om den har giftet då rabarbern smakar mer som trä.
SvaraRaderaGift tänkte jag inte ens på. Jag menade att de är så sura och sega utan tillagning att de praktiskt taget är omöjliga att få ner.
RaderaTack för receptet! Jag brukar äta gröt till frukost och då kan man koka rabarbermos och ha det som topping. Koka rabarber med en skvätt vatten tills den mjuknar. Häll i lagom mängd socker och koka en stund till. Enkelt och gott!
SvaraRaderaLåter gott, så nu är vi kvitt ;-).
RaderaTack för receptet! Ska definitivt testa Sparo-edition nästa gång!
SvaraRaderaLagade också rabarberpaj nyligen, dyra som stryk var de för den som inte kan få gratis av grannar, 75 kr/kg :(
Brukar oftast köra en knäckigare variant med ungefär lika delar vetemjöl och havgregryn (finns ju alltid hemma till snålspararfrukosten) och lite ljus sirap. Har ibland i lite äppelklyftor också.
En annan snålsparardessert med överblivna rabarberstjälkar är att smälta dem lätt i margarin med socker och kardemumma. Gott och enkelt!
75 kr?! Det där måste du lösa på något sätt. Jag har verkligen inte träffat någon enda rabarberodlare som inte har rabarber i överflöd.
RaderaHavregryn är underskattat i bakverk. Funkar också för att göra bröd grövre på ett billigare sätt än att peta i rågmjöl eller någon typ av frön.
Jag är inget stort kardemumma-fan. Ogillar inte smaken, men tycker att den lätt tar över.