söndag 7 juni 2020

Hitta bästa motargumentet

Den främsta vinsten med att tänka igenom och utvärdera köp innan man gör dem är att man hinner överväga om det verkligen finns skäl att handla. Att det finns pengar är inte ett skäl till konsumtion. Men vrid gärna ett halvt varv till på det och försök hitta det allra viktigaste argumentet mot köpet.

Jag är skeptisk.

Jag köper aktier och andra värdepapper. Annars är jag på väg in i ”konsumtionsnirvana” och vill helst inte köpa någonting alls. De flesta har åtminstone en akilleshäl, det kan vara dyr mat, streamingtjänster eller kläder. Eller telefoner. Där tror jag att Charlie Söderberg levererade det bästa motargumentet i sin podd:
Jag fattar inte att folk kan lägga tolvtusen om året på mobiltelefoner. Det är ju ändå samma jävla idioter som ringer!
Det är svårt att argumentera emot det. Jag fattar att den senaste modellen har funktioner som inte funnits tidigare, men behöver du dem? Kommer du ens använda dem? Annars är också det ett motargument eftersom fler finesser innebär fler finesser som kan gå sönder.


Det där med att man redan har en liknande är ofta en relevant anledning att inte handla vare sig det är en mobiltelefon, tröja, väska, surfplatta, akvariefisk, stekspade, krukväxt, lampa … Fast bäst anledning brukar nog vara att man inte behöver det, åtminstone inte så mycket som det kostar.

Men om du åtminstone kan presentera dig själv ett motargument till varför du bör avstå ett köp och fortfarande tycker att det är en god idé – köp då, om du verkligen vill.

21 kommentarer:

  1. Apropå mobiltelefoner är jag nu inne på min tredje, sedan 1997. Tvåan, en underbar Nokia, gick sönder för två år sedan. Jag trodde att jag börjat höra dåligt men det var telefonens högtalare som tappat ork. Nu har jag en Samsung som jag, nästintill, hatar. Den gör hela tiden uppdateringar som jag inte vill ha, flyttar om ikonerna och ändrar färg på dem. Senast jag skulle fotografera Viktor resulterade det i att när jag äntligen hittat kameran hade katten gått sin väg.

    Jag gillar tanken med motargument. Vårt kök är tämligen skamfilat men när jag tittar på det och tänker att det vore trevligt med ett nytt kök tänker jag också "det funkar ju, det funkar", så något nytt kök blir det inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var i och för sig bra att det var telefonen och inte öronen som felade ;-). Jag skulle föreslå att du köper en äldre telefon. Det tjänar du antagligen en slant på också.

      I samma podd jag citerar ovan (jag lovar, jag får inte betalt!) räknade en gäst ut hur mycket kött av någon specifik sort han gillade som han kunde köpa för samma pengar som en köksrenovering skulle kosta. Det gjorde det gamla köket snyggare.

      Radera
  2. På tal om mobiltelefoner så har jag nu haft min iphone i säkert 5 år. Man blir ju överraskad varje dag över att de ännu gör grejer som håller så. Men med tanke på priset måste den nog hålla 10 år för att det ska vara en bra grej.
    De där som gör slut på lönen vecka 2, jag vet inte om det finns något argument som biter? Se bara våra politiker, det finns så mkt idioter.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ju ha tur också, men hur väl man än tar hand om en telefon råder man exempelvis inte över batteriets livslängd.

      Gör man av med lönen vecka 2 tänker man nog inte i de här banorna alls, och verkar knappt ens göra det om man antas till Lyxfällan och får se svart på vitt att man inte "är som alla andra".

      Radera
    2. Fast batteriet i en telefon går ju att byta ut mot ett nytt. Det gjorde jag på min tidigare iphone där batteriet pajade när jag tappade den i golvet.
      Kostade 400 spänn inklusive arbete så det var klart billigare än att köpa en ny telefon för många tusen.

      Sen kan man vara lite smart när man laddar telefonen också. Batterierna i telefoner är av samma sort som används i elbilar, litiumjonbatterier, och de mår bäst av att inte laddaas ur helt eller laddas fullt till max. Så om man t.ex. brukar sätta telefonen på laddning över natten är det ingen bra idé för batteriets livslängd - då är det fullt efter 1,5 timme och sen ligger det spänning på från laddaren hela natten. Bäst är att hålla den mellan 30-85% ungefär, då håller batteriet längre än resten av telefonen så att säga.
      Jag brukar ladda min telefon medan jag duschar och äter frukost, då är den på 85-90% när jag är klar och det räcker. Måste man kan man ju stödladda den lite under dagen när den gått ner till 30-40% men jag behöver sällan göra det.

      Radera
    3. Jag har bytt batteri ett par gånger i mina gamla telefoner. De blir som nya. Till Nokia har jag haft ett litet lager.

      Men om man inte ska ladda fullt och det tar 1,5 timme att göra det, spelar det då någon roll om man laddar i 1,5 timme eller över natten? Då borde ju idealet var att ladda i kanske en timme. Har jag fattat rätt då?

      Radera
    4. Precis - poängen är att inte ladda fullt och låta laddaren sitta i. Ladda tills batteriet är på 90% och dra då ur laddaren. Se sen till att ladda innan den gått ner under 20% typ. Då håller batteriet väldigt mycket längre än om man kör tomt och låter laddaren sitta i varje natt.

      Radera
    5. Jag får inte så där exakta procentsatser i mina telefoner, men ändå intressant.

      Radera
    6. Man behöver inte vara så detaljpetig - viktigast är "ladda inte fullt, framför allt inte med laddaren i hela natten, och dra inte ur batteriet helt tomt" så håller det längre.

      Radera
  3. Egentligen är en smartphone både klimatvänlig och billig. Den ersätter ju nästan alla andra apparater som miniräknare, stegräknare, navigator, kompass, tidtagarur, vattenpass, kamera och mycket mer.

    Men fjolårets modell klarar nästan lika mycket som årets modell så att byta årligen gör man mest för att visa kompisarna att man kan. Och det är roligt med nya grejor, i några veckor.

    Det ligger något i att fattiga lever som om de vore rika medan rika lever som om de vore fattiga. /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är bara lite sämre på allt det där. Tyngre än en pulsklocka, sämre än en digitalkamera, klumpigare än en kompass...

      Radera
    2. Sparo, du lever i det förgångna. Idag är funktionerna i en smartphone jämförbara med de där produkterna var för sig. /nils

      Radera
    3. I fallet pulsklocka har du definitivt fel. Den är mindre, den är smidigare och den ger exaktare resultat.

      Radera
  4. Jag fick en sån där telefon för 12000 kr från jobbet. Sedan slutade det med att jag var tvungen att köpa ett fult skalskydd och glasskydd eller vad det nu heter enligt vår it-policy. Nu ser den fina telefonen, som vi fick välja färg på, ut som en stor och otymplig miniräknare. Det hade kanske kunnat räcka med en hälften så dyr. Lite lustigt nog så har en av lokalvårdarna en sån telefon och jag kan slå vad om att det inte är en förmånstelefon som min chef uttrycker det. Jag förstår inte hur det kan vara en förmån att alltid förväntas vara tillgänglig men det är jag det.

    Personligen har jag en telefon för 2000 kr utan något skydd. Jag testade en gång skalskydd när jag var ute på resande fot för den började bli lite sliten pga den låg i en ryggsäck men den blev otymplig så dissade skyddet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker alla smartphones ser ut som förvuxna miniräknare ;-).

      Radera
  5. Det negativa är att jag alltid är black innan nästa lön kommer.

    Det positiva är att jag alltid bränner degen på aktier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite beroende på vilka aktier låter det ändå som att du har något kvar ;-).

      Radera
    2. Jag brukar ha nästan tomt (några hundra kr kvar) på lönekontot första vardagen efter att lönen kommit..

      Radera
    3. Bara det inte beror på att du köpt lördagsgodis...

      Radera
    4. Jag var en sån där jobbig unge som inte gillade godis eller dricka och gillar fortfarande inte. Glass äter jag i princip bara på sommaren. Choklad är undantaget från mitt godisätande.

      Radera
    5. Avundsjuk på den karaktären, men snålheten gör ändå att jag inte köper.

      Radera