torsdag 11 juni 2020

Varför dras vi till skit?

Det var länge sedan det pratades så mycket om SAS-aktien, som ju ärligt talat inte glatt många. Den är ner nästan 45 procent på tre år då hela börsen gått i motsatt riktning. Ändå ska folk prompt in och peta i den och investera sina surt förvärvade pengar där istället för i bra bolag som inte bara har mörka moln på himlen i form av en pandemi vi inte vet hur den ska sluta, ett oljepris som knappast lär gå ner och en flygskamstrend SAS inte kan slå mynt av hur mycket klimatkompensation de än marknadsför.

Men denna spaning handlar inte om SAS utan om ett återkommande fenomen. Förutom människors ofattbara tilltro till sin egen förmåga att fånga fallande knivar verkar ras i sig göra aktierna attraktiva även när rasen bottnar i att marknaden tycker att bolagets produkter suger. Ett av Avanzas livaktigaste företagsforum är Eniro. Kursgrafen fladdrar förvisso till ibland och har nästan fyrdubblats på en vecka, men på treårsperioden när SAS tappat 45 procent är Eniros siffra -91 procent!


Aktier som tappat nästan allt kan gå upp tvåsiffrigt på en dag utan synbara orsaker, men jagar man den kicken föreslår jag trisslotter. Jag vet att jag sparkar in öppna dörrar här. Jag har sagt detta förut, andra har gjort det innan mig och det lär inte sluta här. Men hur kommer det sig att så många dras till lottsedlar i förlustbolag?

Är det verkligen så enkelt som att aktier som gått från 100 till 2 kr trots allt bara behöver få en liten uppstuds för att plussa 50-100 procent? För rent logiskt inser väl alla som varit på börsen mer än några veckor att den chansen inte motsvarar risken och att tiden inte är en positiv faktor för aktiebolag som gått dåligt under lång tid och som har negativt kassaflöde?

19 kommentarer:

  1. Att undvika investeringar i bolag där det är högst aktivitet på Avanzas forum är förmodligen ett urvalskriterium så gott som något.

    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! En sådan sorteringsfunktion borde Börsdata ha.

      Radera
    2. Jag hade en arbetskamrat som hade en inneboende som bodde billigt under tiden han sparade ihop till sin kontantinsats. Han ämnade bo på Kungsholmen i Stockholm så det handlade om en större summa. Den inneboende läste på Avanzas forum att Fingerprint inte kunde gå ner och såg det som sin chans att köpa sin drömlägenhet snabbt. Så blev så klart inte fallet :O)

      Radera
    3. Men LITE kritiskt tänkande måste man ju ha. "Inte kunde gå ner..."

      Radera
  2. Avanza-handlare är ju, som grupp iaf, betydligt sämre investerare än index. Så inte konstigt att skit lockar. Majoriteten av de som sysslar med aktier privat tror jag ärligt talat har svårt att se sambandet mellan aktien och verkligheten.

    De tänker förmodligen bara att aktier går upp och ner utan att reflektera över vad det faktiskt är som styr en aktiekurs (vilket som bekant kan vara rätt komplext).

    Är väl rätt många som även "investerat" hos Avanza i andra högtflygande bolag som Norwegian t ex senaste tiden? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är de det? Jag har aldrig sett siffror på det.

      Ja, Norwegian har varit en populär aktie både här och där. Har för mig att Nordnet var största ägare där ett tag, men det beror nog mer på deras norska kunder.

      Radera
    2. Ja, Avanza-kunderna har som grupp varit kategoriskt sämre år för år än index.

      Det är förmodligen samma för Norndets användare. Många som köper via KF där med.

      90 % av småspararna skulle förmodligen vara betydligt rikare om de slutade med sina casino-fasoner hos nätmäklarna.

      PS. Även jag skulle varit rikare om jag upptäckt det här med långsiktigt sparande i fonder tidigare, istället för att försöka vara smartare än marknaden och göra enskilda aktieaffärer ;-)

      Radera
    3. Du kan förresten se siffror på Avanza-kundernas avkastning år för år i deras årsredovisning. Finns även överväldigande forskning som bekräftar att den stora majoriteten förlorar pengar på att försöka agera investerare och/eller traders i enskilda aktier.

      Radera
    4. Norwegian är just nu värderat i paritet med när planen var fulla och folk flög till London och Berlin varje helg. Börsvärdet var 2017-2018 runt 12-13 miljarder (13,5 miljarder som högst vad jag kan se) och nu är börsvärdet alltjämt 12-13 miljarder :O)

      Radera
    5. Nu känner jag mig lite förorättad som kapitalförsäkringsköpare ;-).

      Norwegian skulle jag inte överväga att köpa i något läge. Känns som att hela caset är att företaget ska räddas undan konkurs.

      Radera
    6. Ang Norwegian, även om företaget inte skulle gå i konkurs så är vi ju nu på en nivå som förutsätter att Norwegian kommer tillbaka till ursprungliga nivåer (då det även då gick riktigt uselt innan rent vinstmässigt även om omsättningen var hög).

      Börsen nu verkar ju också fokusera på "normala" vinster generellt just nu sett till värderingar. Men ärligt talat, om det är någon bransch som kommer påverkas allvarligt av detta långsiktigt så är det ju flygbranschen.

      Viljan att resa privat är stark och den kommer garanterat återgå till normala nivåer inom 1-3 år. Men affärsflyget tror jag till stor del kommer bli kvar på marken. Vi kommer så klart öka från nuvarande nivåer, men jag tror åtskilliga har upptäckt hur fantastiskt det kan vara att ta det där 1-2 timmarsmötet virtuellt istället och sedan ha 7-8 timmar kvar att göra produktiva saker på (istället för att sitta i taxi, lounge och inknödd i ekonomiklass) samt att gå upp kl 5 på morgonen och komma hem vid 23.

      Radera
    7. Dels det, dessutom har knappast flygskam-snacket dött för evig tid bara för att vi fick annat att tänka på.

      Radera
    8. Sen kanske även företagen är mindre villiga att betala den där flygbiljetten till två timmarsmöten. Förutom kostnadsminskningen så kan den användas i duktighetsmarknadsföringen ur ett miljöperspektiv.

      Radera
    9. Lufthansa är värderat till ca 55 miljarder SEK och omsätter ca 378 miljarder SEK. Priset på aktien är 104 kr.

      Norwegian är värderat till just nu 12 miljarder NOK och omsätter ca 37 miljarder NOK. Priset på aktien är ca 3 NOK.

      Det är svårt att förstå för oss dödliga hur småsparare i början på sin sparkarriär tycker att Norwegian är ett lysande köp för att priset på aktien är 3 NOK :O)

      Radera
    10. MFIS: Det borde i och för sig inte vara något nytt. Möjligheten till videokonferenser borde ha dödat behovet av möten med människor mer än några mil bort.

      Juristen: Det är väl det att 104 SEK är dyrare än 3 NOK. Lex Blondin-Bella...

      Radera
  3. O T här, men var drar sig Sveriges radio till skit, Mona Sahlin kommer att sommarprata. Tycker att hon skulle förpassas till något skitigt och dammigt hörn i Sveriges Radios arkiv. En av Sveriges mest oärliga politiker lyckas alltid krypa fram i ljuset trots sina ljusskygga affärer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade glömt sommarpratarna. Några år försökte jag hitta någon att lyssna på, men när det oftast inte var en enda intressant slutade jag titta efter.

      Radera
    2. Håller verkligen med. Mona Sahlin är väl inget att lyssna på.
      Niclas

      Radera
    3. Själv förstår jag inte riktigt problemet, mer än att det är surt att tvingas betala för något man inte utnyttjar. Jag lyssnade gärna på Sommar på 80- och 90-talet. Fram till för några år sedan brukade jag leta upp 2-3 stycken att lyssna på, men numera funderar jag inte ens på vilka som pratar. Jag kan fortfarande i undantagsfall ladda ner någon dokumentär från SR, i övrigt lägger jag ingen energi på dem. Tråkigt, men jag sörjer inte SR, livet går vidare och nu finns internet istället.

      Radera