onsdag 26 juli 2017

Bygg

För en månad sedan skrev jag om mina innehav i NCC och deras avknoppade bostadsutvecklingsbolag Bonava. Många som kommenterade var ganska positiva till att investera i byggsektorn trots de senaste årens goda utveckling. Sedan dess har bägge bolagen rapporterat ganska dåliga Q2:or (särskilt NCC). Samma med Skanska, för att inte tala om fönstertillverkaren Inwido som klappade igenom ordentligt.

Men det byggs ju överallt! Hus, vägar, tunnlar och hela industriområden. Min egen lilla förort är snart helt fri från grönområden och huvudstaden växer åt alla håll, det ser alla som exempelvis tar E4:an mot Arlanda och Uppsala eller E18 mot Enköping.


En annan paradox: Det pratas vitt och brett om bobubbla och ett förestående prisras på bostäder. Samtidigt är bostadsbristen enorm i storstäderna. I en marknadsekonomi sätts priset på en vara eller tjänst av förhållandet mellan tillgång och efterfrågan. Visst, när räntorna går upp (och det lär ju hända) sjunker köpkraften, men ordet ”ras” är starkt när man pratar om en av de mest eftertraktade och nödvändiga produkter som finns.

Det betyder visserligen inte att byggbolagen tjänar pengar, eller att de – som ju börsen försöker bedöma – kommer att tjäna pengar de närmaste åren. Så vart ska vi nu? Är detta början till slutet för byggbranschens högkonjunktur eller en tillfällig korrigering av högt ställda förväntningar?


Hemmafixartrenden verkar i alla fall stå sig. Själv håller jag på att renovera arbetsrummet (bilder på eländet kommer så småningom, förhoppningsvis när det inte längre är ett elände) och Byggmax aktie tog ett glädjeskutt efter Q2-rapporten. Så nog tusan byggs det, i alla fall av klåpare som sett för mycket på Martin Timell och Ernst Hirschenkellersteigerberger, men vi borde nog fokusera mer på byggkurser än på aktiekurser.

22 kommentarer:

  1. Som jag förstått det är väl inte problemet omsttnngen utan vinstmarginalerna och diverse problemprojekt som kostar pengar. För du har rätt, det byggs ju väldigt mycket, men det ska ju göras kostnadseffektivt också, för att bolagen ska få någon vinst. Och som vi vet blir ju allting dyrare och dyrare... :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis, det gäller ju att det går att göra vinst på projekten också. Som en enkel novis förstår jag inte varför bolag som jobbat med detta i många decennier i alla konjunkturer inte ska klara det. Men ja, bevisligen går det sådär.

      Radera
  2. Jag tror att konjukturen ännu håller i sig, som du säger, tittar man runt så byggs det överallt! Man ska nog inte stirra sig blind på enskilda kvartal hit och dit, se på längre sikt och att trenden håller i sig och att orderingången ser bra ut (som den gjorde i NCCs fall)

    Hälsningar Studenten A

    p.s måste jag byta nick nu när jag inte längre är student..?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att du har rätt. Lite grann tror jag det också, annars skulle jag ju sälja. Har ändå gjort bra med pengar på dem.

      Ja, nu får du köra Arbetaren A, Företagaren A eller Arbetslöse A :-).

      Radera
  3. Äger både både NCC/Bonova och JM. Generellt i byggsektorn, förutom vissa bolag som haft problem på icke-svenska marknader eller med förlustbringande surdegsprojekt, borde marginalerna vara fina under lång tid. I många städer byggs som aldrig förr och på alla byggen jag passerat sista året pratas det idel slaviska språk. Så kombo:n billig arbetskraft och stor efterfrågan borde vara gynnsam under lång tid så länge inte företagen ger sig in i omöjliga eller förlustbringande projekt. Låt inte hacket i kurvan skrämma dig, fyll på lite i protföljen i stället.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte nog med att de pratar konstiga språk, de jobbar på konstiga tider också. Jag ser byggen med fullt ös en lördag eftermiddag och tvivlar på att OB-tilläggen svider särskilt mycket.

      Radera
  4. I närheten av mitt jobb, vid NKS ungefär, har de smällt upp en massa nya höghus. Takvåningen gick för 70 miljoner. Det byggs inte för den vanliga pöbeln, det byggs för de rika.
    Jag har flera vänner som går och väntar på att "bubblan" ska spricka så de kan köpa sig en bostadsrätt. Jag har sagt åt dem att de väntar förgäves, jag tror nämligen inte bostadspriserna kommer "rasa" i storstäderna, men de vill inte lyssna. Väldigt nöjd att jag redan är inne på bostadsmarknaden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, de väntar. Men har de tillräckligt med kontanter den dagen då marknaden har gått ner med 50%-60% ?
      Det lär bli svårt att få lån i någon bank vid detta tillfälle, så om de vill köpa den där kåken de har spanat på i närförort som idag går för 10-12 miljoner, så behöver de nog likvida medel på en 5-6 miljoner. Och det är alltså i säkra papper, inte något som har beröring med aktiebörsen utan likvider på banken. Och då inte på en bank, eftersom insättningsgarantin är begränsad till ca 0,9 Mkr

      Radera
    2. Ja, några jätteras har jag svårt att tro på.

      Men det är väl klart att de har pengar när det är dags, för de sparar väl för fulla muggar nu så att de kan handla kontant :-).

      Radera
    3. Samma här.

      Haha, vissa sitter på en del pengar, men det mesta ligger nog på börsen. Men handla kontant tror jag inte de klarar! En polare har som mål att de ska kunna lägga in 50% av bostadens värde och då räknar han på att de kommer handla en lägenhet för ca 4 miljoner. Så de lär få spara ett tag!

      Radera
    4. Synd! Jag kan annars rekommendera det. När mäklaren frågade mig om lån och jag svarade "Nej, jag tänkte betala med pengar" var blicken hos säljarna (som troligen redan intecknad pengarna) värd en rätt stor summa :-).

      Radera
    5. Haha, jag kan tänka mig att det var en blick som få kan få uppleva :)

      Radera
    6. Men värdefull, även om den inte går att växla in i pengar. Men väl i energi.

      Radera
    7. Energi är värt mycket :)

      Radera
  5. Motsvarande gäller för BR-lägenheter, om det är stockholms innerstad, bra förening, bra läge, låg avgift så är det just nu runt 100 000:-/kvm, så 10 Mkr räcker bara till en 100 kvm lägenhet. En stor trea, eller kanske en fyra, om det är gammal stil, förra sekelskiftet.
    En annan sak som brukar inträffa är att utbudet av lägenheter blir liten, och de intressanta och de med hög kvalité brukar helt enkelt inte ens komma ut på marknaden när priset gått ner med 50%-60%-70%.
    Vänta, vänta, vänta, men de hittar säkert något. Men kanske inte riktigt det de tror nu att de ska hitta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt sinnessjukt, men är det verkligen så höga kvm-priser även på så pass stora lägenheter som 100 kvm? Nåväl, det räcker till ändå.

      Radera
  6. Jag tycker du svartmålar hela byggsektorn onödigt mycket faktiskt. Det finns värde även där. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom jag håller fast vid både Bonava och NCC är jag inte överdrivet negativ, så kanske låter jag mer deppig än jag är.

      Radera
  7. 2 673 bostäder till salu på blocket i Stockholms län just nu, och det i en månad som sticker ut för sitt låga utbud. Det kan väl omöjligt klassas som bostadsbrist, eller? Jag känner massor med människor som äger mer än 1 boende, men jag känner då inte till någon som saknar boende. Och det är väl inte speciellt seriöst att inkludera uteliggare för att försöka få till bostadsbrist, eller vilka är det du menar upplever brist?

    Brist på billigt boende i centrala Stockholm, jojo, men det finns ju gott om billigt boende i utkanten av länet, med god tillgång till tunnelbana och pendeltåg, så det handlar ju bara om hur bekväm man är av sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen aning om hur 2673 bostäder skiljer sig från föregående månad eller år. Men det är klart att det finns ett utbud i en stad där det bor två miljoner människor som ibland rör på sig.

      Jag vet arbetsgivare som inte får tag i personal helt enkelt för att tänkbar personal inte har någonstans att bo. Samma sak med studenter. Billigt boende innanför tullarna har det väl aldrig funnits, men bostadsköerna och brf-priserna i förorterna har mångdubblats. Var menar du att det finns "gott om billigt boende i utkanten av länet"? Norr om Stockholm måste man nog norr om Norrtälje för att hitta det och då är jag inte säker på om man ens är kvar i länet.

      Radera
    2. Gustavsberg, Flemingsberg, Kista, Husby osv, kräver inte lång kötid alls, har man något års framförhållning hinner man hålla koll och skaffa sig ett boende utan att ha många år i kötid. I Flemingsberg gick det ju iväg 5 bostäder som krävde mellan 0-2 års kötid så sent som 2016.

      Dessutom finns andrahandsmarknaden, jag har själv flyttat runt i Stockholm under de senaste 4 åren, en enda flytt var ofrivillig, resten på eget initiativ, upplevde det som väldigt lätt att skaffa bostad. En av bostäderna fick jag dessutom utan att ha någon inkomst, i Tyresö, så om man bara är villig att pendla lite och faktiskt orkar leta så finns det bostäder i överflöd. Jag har bott riktigt bra, och i vissa bostäder riktigt billigt, så den som inte hittar har inte letat tillräckligt.

      Radera
    3. Det är områden jag kan dåligt, särskilt söderförorterna. Att det går att få tag i bostad i Husby eller Flemingsberg kan jag i och för sig förstå, men att det skulle vara lätt/billigt i Kista låter konstigt. Men återigen, jag vet inte så säger du det så är det väl så.

      Radera