Senast jag räknade efter (2015) la jag
663 kr i månaden på mat och förbrukningsvaror, alltså allt man
köper i mataffären. Inklusive alkohol, men den kostnaden är sällan
hög för mig.
Jag har skrivit en del om mina
matkostnader, bl a här, men jag
får ganska ofta frågor om detta eftersom det i mångas ögon verkar
helt sjukt. För ett tag sedan fick jag detta önskemål i
kommentarsfältet. ”Snälla lägg ut en matsedel för en vanlig dag
som det ser ut hos dig!” Jag är inte säker på att jag har
”vanliga dagar”, men jag ska försöka.
Frukost
Jag är ingen frukostmänniska. I
sällsynta fall äter jag en rejäl grötfrukost, men bara om jag vet
att det kommer att dröja länge till lunch. Vanligtvis blir det en
kopp te och två mackor.
Teet köper jag i lösvikt för 19,90
kr för 150 gram. Brödet kostar 24,90 kr för 1,2 kilo (när jag inte bakat själv och får ner det till en tredjedel). Ost köper
jag när den kostar 39,90 kr/kilo eller mindre (går utmärkt att
frysa om det blir för mycket för att hinna göra av med). Sylten gör jag själv,
av egenplockade bär och vanligt strösocker.
Lunch
Här varierar det betydligt mer.
Normalt är lunchen det mål då jag sätter i mig flest kolhydrater,
ofta i form av pasta, ris eller potatis. Här är en ganska
standardiserad pastatallrik, även om det inte alltid ser lika tråkigt ut.
Pastan köper jag i trekilospåsar för
34,90 kr (11,63 kr/kilo) och till den serverar jag en sås bestående
av ost, mjölk (gärna med kort datum) och grönsaker. Vilka beror på
vad jag har hemma, vilket i sin tur beror på vilka som var billiga
just den här veckan, men alltid gul lök och i detta fall också
spenat, broccoli, selleri, rödbeta, svamp, squash och persilja.
Kryddor, en skvätt senap, och så reder jag av med vetemjöl.
Till detta serveras vatten med citron,
som jag tidigare räknat ut kostar
ungefär 20 öre litern.
Middag
Middagen ser jag helst är lite lättare
än lunch. Mer fokus på protein, som i mitt fall oftast innebär
ärtor, bönor eller linser. När jag var tjugo fattade jag varken
nyttan med baljväxter eller att de var goda, men nu gillar jag dem
verkligen. Som bonus är det väldigt billig mat. Och magen vänjer sig, för den som undrar.
På minussidan är det tidskrävande mat att tillreda, men jag gör ofta storkok för infrysning så att jag slipper stå vid spisen på kvällen, som är min mest produktiva tid på dygnet som jag inte vill bränna på matlagning.
På minussidan är det tidskrävande mat att tillreda, men jag gör ofta storkok för infrysning så att jag slipper stå vid spisen på kvällen, som är min mest produktiva tid på dygnet som jag inte vill bränna på matlagning.
Ärtsoppa har jag tidigare räknat ut
kostar 1,35 kr portionen.
I den har jag senap (11,90 kr för 500 gram) och till detta serverar
jag knäckebröd (Wasa Husman: 8,80 kr för 520 gram) med Lätta
(16,50 kr för 600 gram) och ost. Citronvatten till det.
Mellanmål
Utöver frukost, lunch och middag kan
det bli ett eller flera mellanmål. Här har jag inga rutiner alls.
Det kan bli ett par mackor med te eller kaffe, en tallrik filmjölk
med samma sylt som ovan, en frukt, morot eller ingenting. I snitt
skulle jag säga att det blir en kopp te eller kaffe och ett äpple
eller apelsin. Helst gratis (gratisfrukt är alltid lite godare), men
annars köper jag den frukt som för tillfälligt är billigast (7-15
kr/kilo)
Vad totalkostnaden blev just den här
dagen vet jag inte. Det beror på portionsstorlek och resultatet av
veckans extraprisjakt, men tack vare den billiga middagen hamnar jag
nog stabilt under tjugan.
Vilken duktig pojke du är! ;) Men kan du inte hitta lite billigare pasta? Men du kanske tänker att kvaliten är hög på just den produkten du köper. Och Lätta!? På Ica i Västermalmsgallerian S:t Eriksgatan/Fleminggatan vid Fridhemsplan säljer de sedan flera månader tillbaka Icas kopia av Bregott 600 g för 20 kr. Det är ett fynd om du har vägarna förbi och vill fylla frysen med riktigt fett.
SvaraRaderaSjälv skulle jag nog kanske inte fixa din mathållning, möjligen bara om jag var väldigt fokuserad på en extrem intressant sysselsättning så att jag aldrig tänkte på god mat som njutning istället för enbart energi för att kunna fortsätta med arbetet. Ibland har jag tänkt att vår kulturs fokus på (fin)mat faktiskt är ett uttryck för tristess i vardagen och då kräver man ju mer njutning. Dessutom är det beroendeframkallande. Det finns ju en anledning till att medelsvensson är i genomsnitt är flera kilo tyngre idag än för 30-40 år sedan och inte kan man enbart förklara det med ökad genomsnittlig kroppslängd. Är helt säker på att jag skulle ha vägt 7-10 kg mindre idag om jag ätit lika duktigt som jag gjorde under uppväxten fram till 20-årsåldern. Då lagade mamma all mat från grunden (utom just ärtsoppa faktiskt!) och vi åt hemodlade grönsaker och potatis. Godis bara på lördagar (i tonåren hade det blivit en vana) och bara hembakat fikabröd men aldrig frosseri för ingen ville ju stå och baka hela tiden. Nu är jag ekonomisk, är "Stockholmsvegetarian" men kan sällan äta för under 1500 kr/mån. Pga tristess annars...
Eva
Nej, pasta är pasta för mig, möjligen med undantag för fullkorn och glutenfritt. Jag skulle gärna köpa billigare, men det där är billigaste ordinarie priset där jag handlar. Kanske är värt att kolla runt lite.
RaderaMen Ica har jag svårt för. Vill helst inte handla där. Och Fridhemsplan är ett par mil bort i en stad jag besöker så sällan jag kan :-).
Jag vet inte var i min mathållning du ser konflikten med njutning, men jag hade nog ätit ungefär så här även om jag haft en miljard på banken eftersom jag tycker att det är gott. Och kämpar ständigt för att inte gå upp i vikt, utan helst ner.
Sen är ju detta exempel. Ärtsoppa skulle jag inte vilja äta varje dag hela livet. Palt däremot!
Ja som norrbottning så säger jag aldrig nej till palt! :D
RaderaOm resurserna vore outsinliga skulle jag äta ett smörgåsbord varje dag bestående av: fisk av alla de sorter tillagade på olika sätt, kyckling med indiska kryddor, vegetarisk lasange med olika innehåll, spenatpaj, ostpaj, laxpaj, färspotatis. Efterrätter: fruktsallader på kiwi, apelsin, päron och färsk ananas, päron- och chokladgräddglass, hembakta mjuka kakor, chokladrulle med smörkräm, blåbär, jordgubbar. Dryck: Trocadero, källvatten, Pommac, lättöl, mjölk.
Mums! :)
Eva
De vegetariska varmrätterna hänger jag med på, och blåbär och jordgubbar. Resten får du behålla :-).
RaderaInspirerande matsedel. Det är nog lättare att få ner matkostnaderna om man är singel, sambon och jag har lite svårt att samordna måltiderna ibland eftersom hon är allergisk mot så mycket av den mat jag äter som vegetarian.
SvaraRaderaMen storkok är världens bästa påfund. Gör du någonsin lindsgrytor? Röda linser behöver man ju inte blötlägga innan, så det är inte alls lika tidskrävande.
Det var den första jag hört som är allergisk mot vegetabilier ;-). Men även om ni vill äta ihop kan ni ju äta olika mat om ni vill, eller ha olika tillbehör. Jag äter själv ibland ihop med köttätare som då steker köttbiffar medan jag gör vegetariska. Sen kan vi dela på samma pasta eller potatisgratäng.
RaderaJa, jag gör linsgrytor med röda linser. Ser alltid extremt äckligt ut, men brukar bli ganska gott.
Inte alla vegetabilier, men baljväxter och nötter :) Vi brukar göra rätter med olika tillbehör, det kan ta lite tid men är roligt att laga.
RaderaAha! Ja, nötter är jag också allergisk emot så då förstår jag att det verkligen handlar om allergi och inte "allergi".
RaderaSer sjukt gott ut! Vart köper du teet? Jag brukar också köpa löste men har inte hittat billigare än 149kr/kg. Jag gillar att äta ärtsoppa men det tar bara en sån tid att göra det...
SvaraRaderaTack! Det köper jag på Willys. Kanske är det bara de vanligaste sorterna som kostar så där, typ Earl Grey.
RaderaÄrtsoppa tar visserligen tid, men det är inte mycket av den tiden man behöver göra något. Jag blötlägger kvällen innan och själva koket är ju i princip bara att övervaka och röra i någon gång i kvarten.
Tips...koka i ugnen över natten. Ärtorna behöver inte blötläggas. Googla " nattkokt ärtsoppa" för exakt recept. Men i princip är det bara att lägga ett paket ärtor, vatten, salt, kryddor och gul lök i en ugnssäker form/gryta med lock. Koka i ugn på 100° i ca 10 timmar. Klart :)
RaderaKul idé! Men för mig som sover bredvid köket och är sjukt lättväckt är det nog bäst att fortsätta med blötläggning och dagkokning. Och jag ser inte problemet. När jag sitter vid datorn kan jag lika gärna gå in och röra i ärtorna då och då. Risken att bränna fast eller att det kokar över är i princip noll.
RaderaSer inte heller problemet...kokar ofta ärtsoppa även dagtid. Men tänkt som ett tips till den som känner att dag-kokt ärtsoppa är tröttsamt. Den nattkokta sköter sig själv och behöver aldrig röras i ;) Ja är man störd av ugnen blir det ett problem :)
RaderaNu kom jag på att jag har nattkokat ärtsoppa. När jag jobbade natt och var själv på jobbet i tio timmar. Perfekt tid att kunna storkoka vid sidan av och så slapp jag betala strömmen också :-).
RaderaHaha....den var ju bra :)
RaderaJa, men jag var noga med att packa ner allting i bilen innan morgonpersonalen kom. Ville ju inte framstå som konstig... Äh, det sprack nog första veckan :-).
RaderaVad man tycker är gott beror väl på egen smak och tycke. Jag har varit vegetarian i ett antal år, också jobbat med "finare matlagning" på restaurang. Tycker att god, billig och enkel mat slår allt i längden, åtminstone för mitt välbefinnande. Det går ju att göra så mycket olika vegetariska, fullvärdiga rätter utan att det kostar skjortan eller att det brister näringsmässigt. Något som jag ibland hakar upp mig på är när man påstår att " fattiga" i Sverige inte har råd med bra mat. Kan hända att det är så, men jag tror också att det kan var en avsaknad av grundläggande kunskaper i matlagning. Folk kan helt enkelt inte laga mat och köper en massa dyrt näringslöst skit, som t ex färdiggjorda grejer.ME
SvaraRaderaJa, påståendet att fattiga inte har råd med nyttig mat är rent trams. Jag brukar ta vitkål som exempel (går väl loss på 6 kr/kg vid rätt årstid), rotfrukter bör de flesta ha råd med, men nästan allt vegetariskt är ju billigare än "skräpmat".
RaderaKunskaper är absolut ett stort problem i sammanhanget. Det fina är att den är gratis. Recept finns överallt på nätet.
Så i den där kostnaden (600-700 kr) ingår inte mat du smaskar i dig på restauranger och liknande? Nu misstänker jag att den kostnaden inte är så stor för din del, men där kan det lätt springa iväg en del :)
SvaraRaderaJag är impad, du lever billigare än många studenter :)
Din misstanke är helt korrekt. Sedan jag började jobba heltid hemifrån är restaurangsmaskandet ett minimum.
RaderaKlart jag lever billigare än studenter! Min bild är att de flesta av dem lägger mer pengar på chips och öl än jag lägger på mat.
Så bara för att du jobbar hemifrån går du aldrig ut på restaurang på kväll eller helg?
RaderaKorrekt, standardmat för studenter är öl, chips och några tallrikar havregrynsgröt för att väga upp för sina i övrigt dyra matkostnader.
Det behöver inte kopplas samman, men för mig är restaurangätande lättare att motivera när det inte finns andra alternativ. Jobbar jag i Göteborg på tisdagen och Alingsås på onsdagen kan jag inte äta hemma och även matlådor blir krångligt.
RaderaSkönt att få fördomarna bekräftade :-).
Intressant. Jag tycker mycket av umgänget sker ute på restauranger, barer och caféer, men det kanske du har lyckats styra om :)
RaderaFördomar är till för att bekräftas!
Med risk för att låta gammal och farbroderlig tror jag att det delvis är en generationsgrej. Kaffebryggaren hemma har bytts ut mot en öl (eller middag) på krogen. Och så är jag ju en snåljåp också :-).
RaderaSå kan det absolut vara. Min generation har sällan "bjudningar" eller andra typer av stillsamma tillställningar som din generation pysslar med ;)
RaderaDu är snåljåpen personifierad ;)
Bjudningar... Nej, nu blandar du ihop 70-talister med våra mor- och farföräldrar :-).
RaderaNågra årtionden hit eller dit ;)
RaderaJag förstår - gammalt folk är gammalt folk :-).
RaderaLarsson,
RaderaBjud nu ut Sara på lokal. Detta börjar utveckla sig till en blogg i bloggen. Sara skriver: Så bra att du jobbar hemifrån. Går du aldrig på restaurang på kväll eller helg? Skall hon komma hem och ringa på dörren?
Med vänlig hälsning
Lars
Nej, hon skrev inte "Så bra att du jobbar hemifrån" utan "Så bara för att du jobbar hemifrån" som inledning till sin fråga om restaurangvanor. Tror att du läser in lite mycket i det.
RaderaHear hear!
RaderaKanske krävs att Sara tar kommandot dock :)
Jag förstår inte heller hur folk kan reagera på den summan. Den verkar helt normal. Vi är en familj på 4 personer (där iofs en ammas fortfarande och är rätt billig i drift) men vi har 1700:-/månad i "matbudget". Där ingår förbrukningsvaror så som skithuspapper, kattmat, blöjor, etc. Tycker inte att vi äter varken snålt eller dåligt - dock så äter vi inte ryggbiffen på en vanlig tisdagskväll - den sparar vi till helgen.
SvaraRaderaJag förstår att folk reagerar när de själva har fem gånger så dyra matkostnader. De som däremot har det och inte tycker att kostnaden går att minska förstår jag inte alls.
Radera
SvaraRaderaKul läsning Micke behöver lite inspiration för att komma igång med vardags sparet, har vart utarbetad av allt som skett i livet det senaste året. Det jag gör är tröstäter det är en sjukt dyr lösning på ett problem som ligger någon helt annan stans. Kan ju försöka att sluta upp med det för att spara lite på både intaget av skitmaten och penga kontot det är kul och motiverande :D. Köpte mycket kul i 50% disken igår bland annat surdegs pizza botten 13,90 :D ska bli kul att prova hemma i veckan. se vad kylskåpet har att erbjuda och lägga på :D
Tröstätning är en dålig "lösning" överhuvudtaget :-).
RaderaPizza tycker jag att man lätt slänger ihop från grunden, men surdeg håller jag inte på med. Försökte ett tag, men blev aldrig nöjd med smaken.
Är du en stor te-drickare finns det massor i naturen att göra te av! Föredrar du "vanlig" te-smak finns denna variant.
SvaraRaderahttp://www.dagsattplocka.se/recept/category/ivan-chai
Har väldigt svårt att få ner våra mat- och förbrukningskostnader till under 1.500/pers och lyckas bara någon enstaka månad. Tack för att du inspirerar och visar att det faktiskt går!
Tack själv för inspirationen!
RaderaJag tycker i och för sig att en sådan där tjugokronorspåse räcker en evighet för mig, men har länge tänkt att jag skulle vilja prova att plocka egen teråvara. För mig är nog det stora problemet mina dåliga kunskaper om växtriket. Var hittar man mjölkörtsstjälkar liksom (för två minuter sedan visste jag inte ens att de fanns)? Tacka vet jag botaniska trädgårdar där varje buske har en skylt :-).
Hade jag varit själv hade jag nog legat på samma nivå. Billigt knäckebröd till frukost, pasta till lunch och någon soppa eller smoothie till middag. Kanske att priset höjts lite pga hygienartiklar som jag också räknar in i min matkasse. Sambon höjer det hela genom att han ska ha det lyxigt (eller rättare sagt inte står sig på knäckebröd) och äta yoghurt exempelvis. Däremot har han inget problem med det vegetariska (vilket är en förutsättning) och han chockade mig tom häromdagen när han fullkomligt ÄLSKADE ett nytt recept på lasagne som var proppat med bönor.
SvaraRaderaJag är lite nyfiken på om det finns något du konsumerar (sällan eller ofta) där du låter det kosta lite mer än det billigaste.
Hygienartiklar har även jag räknat in, men i mitt fall är det tvål, tandkräm, schampo (ungefär en flaska vart femte år) och deo.
RaderaJag har från säker källa att det som serveras som lasagne i skolbespisningar ofta är vegetariskt. Sedan tar man en plåt ur högen och serverar till vegetarianer men allt är samma (fast går man ut med det gnäller ungarna).
Bra fråga! Tandkräm är det jag kommer på nu. Förr köpte jag Stomatol eftersom den var billigast, men min tandhygienist sa åt mig att använda Sensodyne. Det svider att betala tre gånger lägstapris, men jag vågar inte annat.
Det borde finnas fler exempel, men många är de inte. Idag köpte jag mjölk till ordinarie pris. Det svider också, men kan väl ändå inte klassas som att jag "låter det kosta mer".
Hahaha en flaska schampo vart femte år låter dyrt! Just de produkterna är för min del inte jättedyra, en flaska räcker några månader hos mig, däremot hygienartiklar för oss kvinnor är svårt att få ner priset på. Om man inte kan tänka sig en binda som ligger längst ner i byxbenet efter en stund för att tejpen funkar halvdant..
RaderaJa alltså att få i sig vegetariskt som köttätare är ju näst intill gift! Jag bjöd min pappa på pannkakor en dag, den minen när jag sa att de var vegetariska ;-)
Just tandkräm känns ändå som en både billig och vettig sak att "slösa" på.
Ja, just bindor är en ickekostnad i mitt enmanshushåll. Gäller även smink.
RaderaVisst är tandkräm otroligt billigt ändå, men att betala 26 kr istället för 9 går emot hela min personlighet.
Vill du få ner kostnad för brödbaket, satsa på bröd jäst i kylskåpet under natten. Då räcker ett paket jäst till 4 stora limport. Överbliven jäst kan du alltid frysa.
SvaraRaderaJag har använt något recept där brödet ska jäsa i kylen under natten, men inte fattat att det gör jästen drygare.
RaderaÅ andra sidan, ett paket jäst räcker till ett par stora limpor och kostar 1,80 kr. I receptet jag länkar här uppe blir det en krona per kilo bröd, så det finns inte mycket att vinna. Men givetvis ska jag ändå jämföra med recept på kyljäst bröd :-).
Alla brödrecept går att fixa med mindre jäst, när de jäser svalt och länge, ända upp till 48 timmar. Brödet är också godare, men det är svårt att förklara för svenskar som växte upp på sirapslimpa ;)
RaderaJag får testa helt enkelt. Att spara 50 öre per kilo räckte inte för att sälja in konceptet, men godare bröd vill jag ha massor :-).
RaderaHmm, ~700 kr i månaden var imponerande... Ligger på över 1000kr/mån på bara systembolaget :)
SvaraRaderaDen butiken har många dyra varor och på tok för sällan utrealiserade pga kort datum.
RaderaOj, jag konstaterar att i vår familj ligger matkostnaderna per person på 2-3 gånger din. Då är vi iof rätt förtjusta i dyr mat som tex kött. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/
SvaraRaderaJag var och handlade med en kompis som plockade åt sig portionsförpackad välling till sin son som väl var 1-2 år (han går i skolan nu, så det är inte konstigt att minnet sviker). Jag konstaterade snabbt att sonens matkonto var högre än mitt, men så levde han på helfabrikat också.
RaderaKött drar iväg. Jag handlar sällan något med kilopris över 40 kr och det får man väl knappt Icas ommärkta gamla köttfärs för.
Du är grym Sparo!! Inte svårt att leva på avkastningen om man håller din tajta budget. Det borde inte krävas mycket mer än bloggintäkterna för att gå runt om du har ett billigt boende och skriver ett köpt inlägg då och då.
SvaraRaderaEnda kruxet är att jag inte skriver några köpta inlägg. Eller jo, som skribent på andras bloggar, men där har jag nog tystnadsplikt :-).
RaderaI know men nu fick du en bra affärsplan light av mig. Helt gratis hahaha ;).
RaderaAtt publicera köpta inlägg utan att låtsas om att de är köpta skulle jag dock inte drömma om.
RaderaNu kanske jag framstår som hycklare när jag glatt skriver inlägg åt andra utan att bry mig ett dugg om huruvida de redovisar att inläggen är sponsrade, men det tycker jag är en annan sak. "Jag lydde bara order..." :-)
Helvete, vad jag blir imponerad! Vi lägger ca 5500-6000kr/mån i en familj om fem (2vuxna, tjej 10, pojke 11 & pojke 16). VET att vi kan bättre, men orkar inte klagomålen om vi tex är lite hippa å kastar ner nån böna eller lins i maten. De formligen dissekerar maten å petar bort sånt, å det känns ÄNNU slösigare! Vill inte baka bröd på fritiden, orken räcker inte dit i nuläget, men just mackor och pålägg samt "fredagsmys" är våra stora bovar i dramat. När jag tänker efter så kan vi säkert dra ner summan med 1000-1500kr om vi tar bort "allt skräpet" (alkohol inkluderat). Oh vilket ramaskri det skulle bli. He he hee. /J.
SvaraRaderaTack! Jag var själv en kinkig unge som vägrade äta sånt jag inte visste vad jag tyckte om. Kanske kan ni börja med att försöka lura ungarna. Vegetarisk lasagne kom upp som exempel här uppe. Eller vegetariska biffar:
RaderaAv bönor
Eller morötter
Att baka matbröd är superenkelt! Inte särskilt tidskrävande heller. Det som tar mest tid är jäsning och under den kan man göra annat. Kanske går det att blanda in barnen i bakandet - gott bröd hägrar vid andra sidan brödbaket och det är inte svårare än att tioåringar kan göra det.
Klagomålen? Bestämmer barnen hemma hos er? Det förklarar varför elever i skolan blir som galna så fort något går dem emot. De är inte vana vid att det är vuxna som bestämmer här i världen. Barnens tid kommer när de vuxit färdigt. Känner inte till någon i min generation (70-talist) som fick bestämma över något som vi inte själva betalade. Och då vi knappt betalade något så var bestämmanderätten nära noll på de flesta områden. Barn är galet bortskämda och vi lärare drabbas hårt av dagens "snälla" föräldrageneration.
RaderaEva
Även om barnen till slut blir tvungna att äta vad som bjuds måste det ändå vara otroligt surt för en förälder att dränkas i gnäll över maten. Min mamma gick en kurs i vegetarisk matlagning när jag var liten och hon minns fortfarande, 35 år senare, reaktionerna på de rätter hon försökte introducera hemma.
RaderaDet är därför jag är inne på manipulation. En helt mald böna går inte att peta bort. Med rätt kryddning kan den nog passera som kött. Eller byt ut hälften av köttfärsen mot vegetarisk färs. Lura glinen, det får man :-)!
Larsson,
RaderaDet finns inget som heter vegetarisk lasange, eller för den delen vegetariska biffar. Lasange är en maträtt där grunden är köttfärs, lasange plattor, och tomater. Själv har jag sparat in på tvål har inte andvänt det på flera år. Det var någon som sade till mig att en man skall dofta snus, svett och brännvin. Ligger faktiskt en del i det.
Med vänlig hälsning
Lars
Jodå, på samma sätt som fruktkött inte kommer från djur behöver inte morotsbiffar innehålla köttfärs. Hade du exemplifierat med "vegetarisk sushi" hade jag hållit med dig eftersom själva begreppet sushi betyder fisk. Och rent praktiskt, om jag gör lasagne genom att varva lasagneplattor med tomat- och ostsås, eller en vegetarisk färs gjord av baljväxter eller alger - vad ska jag då kalla den utan att använda ordet lasagne? Pitepalt innehåller fläsk, men skulle jag kalla min variant med stekt svamp för potatisbollar istället för palt blir det obegripligt.
RaderaEn fast tvål kostar runt fem spänn och för den slanten får man inte mycket snus och brännvin.
Jessica3 juli 2017 19:19
SvaraRaderaNej, de bestämmer inte. Däremot är alla nöjda om alla är mätta i magen - så vi försöker väl sno ihop en matsedel där så många som möjligt är det. Nog får de "äcklig mat" också om du frågar dem.. Men vi brukar äta ärtsoppa & sånt när de inte är hemma. Win win. De älskar nudlar, fiskbullar & makrill i tomatsås - så nog fan får de smaka - innan dess vet man ju ingenting om vad man tycker. Lillan gillar gäddbiffar. Men alla har vi väl saker vi inte pallar? Ge mig kalvsylta och jag visar hur man överlever på potatis.
Vi har hivat ner linser i grytor, riven lök i färs och lasagne, rivna grönsaker.. Det är bara trist om matstunden blir otrevlig, menar jag. Det är enda gången vi samlas hela familjen en längre stund, äter & pratar & då är det trevligare om alla "får sitt". Man hittar lösningar. (Tex svamp bredvid, eller så.)
OCH drabbas man i skolan av vad barnen inte äter hemma, så kanske man ska se över om man har rätt jobb....? (Nej, jag är inte ointelligent, jag förstår vad du menar. Tror dock inte problemet med skolan ligger där. Skolan är fyrkantig och barn har alla möjliga former. Jag har själv jobbat som lärare & upplever snarare att det är tomheten och meningslöshetskänslan med samhällets nuvarande sociala norm som gör elever omotiverade. Det behövs fler inspiratörer och mentorer och färre regelryttare & surkorkar.
RaderaMed risk för att förarga folk.
RaderaJag är glad att jag varken är förälder eller lärare, men snackar vi barn på 10+ (som i J:s exempel som fick igång barnspåret) går det nog att förhandla lite. Men ofta (nu kommer jag också förarga lite) tror jag att föräldrarnas bekvämlighet gör att de inte vågar ta "striden". Det är rätt skönt att köpa hem pizza, för då vet man att ungarna blir nöjda, till skillnad mot när man ger dem linsgryta. Eller ännu värre, en kniv och order om att hacka grönsaker inför grytan.
RaderaDe hjälper gärna till i köket, faktiskt. Speciellt lillan. Tonåringen äter lite sådär ett par ggr per dygn, trots en tjatmorsa. Och vi äter fisk varje vecka trots att inte alla vill ha det, å den godare maten på helgen. Grönsaker finns nästan alltid på bordet då de gillar råa mer än tillagade. (Sen vet de ju inte alltid om allt de äter. Magiskt vad som passerar med lite tacokrydda...!)
RaderaHämtmat äter vi kanske en gång i månaden.
Ja, man uppfattar saker på olika sätt och det är ju helt i sin ordning. Tycker själv att skolan är alldeles för rund istället för fyrkantig. Det behövs färre inspiratörer, mindre mentorstid och fler som vill följa regler och fokusera på kunskap. Jag vore helt klart fel person att jobba med yngre barn, sådana har jag inte alls tålamod med. Lyckligtvis är jag på gymnasiet och kan kräva mer av elever som i vissa fall ju är myndiga. När de fyllt 18 får de ta mer ansvar och bestämma nästan allt själva istället. Det knepiga är att de inte alltid vill det plötsligt eftersom ansvarsbiten inte är lika lustfylld. Men då släpper jag taget i alla fall. Är dock ganska säker på att jag agerat helt annorlunda om jag själv haft annan uppfostran. Jag gör nämligen nästan likadant som mina föräldrar gjorde och det tycker jag är bra! :)
RaderaEva
Det finns onekligen en poäng där ändå - jag vill inte ta den striden - då jag tycker den är onödig. När vi körde matkasse blev det spännande. Vem ska man gnälla till då? Vi rankade maträtterna och efter fyra kassar kom vi fram till samma sak som när vi lagar maten: ibland är det gott, ibland är det mindre gott, men det är sällan (aldrig) oätligt.
RaderaSom f d skolkonsument är jag en varm förespråkare av katederundervisning, med förbehållet att den ska utföras av lärare som brinner för sitt ämne och viljan att lära ut. En del av mina lärare brann mest för sommarlovet.
RaderaKul med mycket egentillverkad (bakat bröd, sylten), inte då för kostnaden även om det är ett plus, utan för känslan. Alltid, verkligen alltid, roligare att äta något som är hemlagat.
SvaraRaderaApropå Wasa husman, nästa gång, kolla prisskillnaden (i absoluta tal) på helpaket mot halva paketet. Jag blev förvånad, sen bara skrattade jag.
/David
Tack! Själv är jag särskilt förtjust i bristen på konserveringsmedel, färgämnen och annan smörja. I min sylt är det bär och socker. I Önos, med sin slogan "som det smakade förr", är det diverse skit man definitivt inte använde förr.
RaderaJag vet inte om min stambutik har mer än en storlek på Wasa Husman. Ibland blir jag dock irriterad på hur lite man tjänar på att köpa stort. Exempelvis matolja, 1 liter=14,95 kr, 2 liter=29,80 kr. Fem öre billigare per liter känns i minsta laget :-(.
Appopå mängdrabatt, Axa fiberhavregryn i stor förpackning hade under många år konsekvent högre kilopris än den mindre. Nu verkar det ha rättat till sig eller så finns det bara den mindre storleken.
RaderaIbland ser man dessa ekonomiska anomalier som inte är riktigt begripliga. Kan dock vara grossisten som har felaktig prissättning och inte de enskilda butikerna.
Wasa husman brukar se ut såhär: paket 520 kr, 8,9 kr. Paket 260 g, 8,9 kr. :)
RaderaSant, bra att veta att ingredienserna är schyssta eller iaf de man väljer själv.
/David
Bilmek: Marknaden kanske aldrig riktigt tog fart för den större förpackningen :-).
RaderaDavid: Det där låter ju nästan som att någon i butiken gjort fel och inte upptäckt att det finns två storlekar.
Har sett samma prissättning i flera butiker. Tycker det i sig är roligt, de som jnte tittar på priserna får betala dubbelt så mycket, och vi som tittar på priserna och jämför får desto bättre pris per enhet.
RaderaMärkligt! Men att folk köper direkt fel tycker jag händer ofta. Ta den som inte köper billigaste mjölken t ex. Tror knappast att de skulle märka i ett blindtest om mjölken kommer från Arla, Garant eller Klövern.
RaderaPrecis, bra exempel. Jag tänker att saker som inte består av mer än en ingrediens sällan kan variera så mycket i kvalitet. Däremot när man blandat i massor av ingredienser, då kan kvaliteten på varan variera desto mer.
RaderaSå är det. Därmed inte sagt att den dyraste blandningen också är den bästa.
RaderaImponerande lågt matkonto. Jag skulle nog kunna hamna däromkring också; vegetarian, bakar det mesta matbrödet och har bär och frukt i trädgården, om jag skärpte till mig och helt avstod från fika ute t.ex. Vad jag inte skulle klara däremot är att skära i hundarnas matkonto. Var och en av dem äter för mer än du i månaden.
SvaraRaderaAlla kan, det här är busenkelt. Om alla vill är en annan sak.
RaderaDet ante mig, jag har fått för mig att hundmat är dyrt. Köpte ut åt en granne en gång och gladdes åt att det inte var jag som betalade.
Tjenare Micke
SvaraRaderaVille bara säga att jag lagt till din blogg på listan över svenska ekonomibloggar. http://utdelningsseglaren.blogspot.se/2017/07/svenska-ekonomibloggar-hela-lista.html
Hälsar Seglarn
Såg det, men har tyvärr inte hunnit läsa än. Du verkar ha lagt ner ett jättejobb!
RaderaGäller att hålla sig sysselsatt på semestern så att man inte tacklar av :)
RaderaSant! Man ska inte ha det för lätt :-).
RaderaHar aldrig ätit blåbärssylt på mackor och kommer nog aldrig göra det heller :P
SvaraRaderaDet är en smaksak, men min länkade sylt av blåbär, vinbär och rabarber är klockren både på smörgås och gröt.
RaderaTack för en trevlig blogg jag har mycket att lära ang matkostander.
SvaraRaderaLigger på 2000-4000kr inkl allt bor ensam med 2 katter och 2 hundar mat och tillbehör som köps i matvarubutiker ingår i summan ovan.
Kan nog pressas ordentligt. Har även fördelen att få ägg mjölk och köttfärs närproducerat direkt från bonde för inte många kronor. Jag måste skräpa mig!=)
Tack! Som någon annan skrev är hundmat dyrt, och även om kattmat används som symbolmat för fattigpensionärer misstänker jag att den också går lös på en del.
RaderaMen nästan alla kostnaden går att pressa för den som vill. Antingen leder det till mer rikedom eller en visshet om man var nöjdare innan och det är ju inte heller fel.
Läst många av dina kommentarer lite varstans. Blev glad över din något oväntade kosthållning.
SvaraRaderaTack! En del blir bara provocerade :-).
RaderaInser att jag är lite pucktvåa med att kommentera i den här tråden men...mysteriet hur man kan äta för så lite som 2000 Kr i månaden diskuteras nu med stor intensitet på Flashback.
SvaraRaderahttps://www.flashback.org/t3274661
"3800 är väl ok ändå tycker jag, men går säkert att pressa ytterligare."
"Där slog du huvet på spiken! Det måste vara jättesvårt att äta billigt om man är singel!"
"Men när jag såg vad 7000kr är om dagen så insåg jag att det bara är 230kr om dagen"
"Ett billigt (och framförallt enkelt) råd jag kan ge är att äta färdiga portioner ur frysdisken. Dessa går på ca 30 kr styck (varierar mellan 20 och 45 kr, de flesta är under 30). Ät en till frukost, en till lunch, och en till middag, det är 90 kr. På 30 arbetsdagar är det 2700."
/Surgubben
Alltid kul när det kommenteras i gamla trådar även om jag blir nyfiken på hur man hittar tre år gamla inlägg.
RaderaNu har jag bara scrollat förstasidan i tråden, men den får mig att tänka på den gamla devisen "Felet med världen är andra människor". Sagolikt vilka trångsynta människor det finns. Ska läsa mer när mitt hjärta orkar med det.