fredag 14 juli 2017

Mycket vill ha mer

När jag jobbade natt på ett kontor var dealen att jag kunde komma när jag ville och gå hem när jobbet var klart även om jag enligt avtalet skulle jobba till 21.00-7.30. Jag kunde inte styra det helt själv, det berodde mycket på andra människor i världen, datorer och flygmaskiner om jag skulle få gå hem klockan 5 eller halv 8. Det visste jag aldrig i förväg, men det var en sporre att veta att jag kunde gå tidigare om jag jobbade snabbt och hade lite tur. 

En av mina första lärdomar i arbetslivet var att muntliga överenskommelser är värdelösa. Efter ett tag var jag tvungen att komma i tid varje kväll och om jag hann klart i förtid fick jag hjälpa dagskiftet fram till att min arbetstid var slut. Detta betydde i praktiken att jag fick tid att läsa på natten och såg till att varje morgon bli klar med mina egna arbetsuppgifter exakt kl 7.29.


Det är möjligt att lönen och jobbet var okej ändå. Jag var t ex den enda i bekantskapskretsen som kunde läsa in hela körkortsteorin på betald arbetstid. Men jag var besviken eftersom det hade varit mycket bättre innan.

Förra veckan gick Reno Nordens sopåkare i Stockholm ut i vild strejk efter att arbetsgivaren krävt att de ska jobba 34,5 timmar/vecka istället för nuvarande 29,5 för att få behålla lönen på i snitt 35000 kr/månad. Å ena sidan är det en fjortonprocentig lönesänkning och precis som jag blev sur när jag tvingades vara på jobbet fler timmar fattar jag att det svider för sopåkarna.


Å andra sidan, företaget håller på att gå i konkurs och åkarna har fortfarande en lön som motsvarar över 40000 kr för heltid. Det är mer än väldigt många yrkesgrupper som behöver både 3 och 4 års högskolestudier. Om vi jämför med andra chaufförer har runt 30 procent av landets piloter lägre lön och det är ju inte heller en yrkeskår känd för låga löner.

Vad behövs för att köra sopor, C-kort, YKB och hyfsad fysik. Något mer? Efter ett par ordväxlingar med sopåkare vet jag att social kompetens inte står på kravlistan.

Nu har många av förarna sagt upp sig och jag satt ju nyligen i Onkel Toms podd och propagerade för att fler människor skulle säga upp sig istället för att svälja sin stolthet. Jag undrar ändå hur många av Reno Nordens sopåkare som kan förvänta sig ett jobb med tillnärmelsevis så bra villkor som det de nu lämnar.

24 kommentarer:

  1. Jag vet inte om sopåkarna hade förväntat sig sympati från allmänheten när de gick ut i strejk men det känns iaf som om de fått motsatsen till sympati. Det är nog bara inom fackföreningarnas slutna mötesrum som sopåkarnas lön är för låg.

    Det talas mycket om att det kommer behövas "enkla jobb" i framtiden. Deras jobb kräver bara körkort för lastbil. Finansiera körkort åt nedanstående och låt sopgubbarna strejka. Det kommer vara en bra investering för Sverige.

    https://www.centerpartiet.se/landningssidor/2016-juli/enkla-jobb---jobb-utan-utbildning.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Din länk talar om "unga, nyanlända och funktionsnedsatta". Av dessa är det väl främst den första gruppen som skulle bli aktuell. Om de har B-kort borde inte ett C-kort bli farligt dyrt eller tidsödande även om det inte löser den akuta krisen.

      Radera
    2. Jag tänker att alla tre grupperna skulle klara av att utföra jobbet men min poäng var att sopkörning är ett enkelt jobb.

      Radera
    3. När det gäller funktionsnedsättning beror det väl på hur den ser ut. Jag ser riktigt handikappade framför mig och på ett fysiskt plan tror jag inte att sopkörning är så enkelt.

      Nyanlända invandrare med obefintliga svenskkunskaper och utan vanligt körkort tror jag också har en rätt lång väg innan de fått både B- och C-kort samt läst in YKB, men går det att ordna är det absolut bra.

      Radera
    4. Jag ser mer Samhall framför mig när jag tänker funktionshindrade. Grävt handikappade jobbar väl inte alls tänker jag.

      Och du verkar ha en aning högre tankar om sopåkarna än mig hör jag. Jag stöter på dem en del i jobbet och har min uppfattning klar (den är lägre än din trots att din inte verkar vara jättehög) ;).

      Radera
    5. Jag tänker mig att det finns olika varianter, både på handikapp och sopåkare, men hur många på Samhall skulle kunna ta lastbilskort?

      Radera
  2. Duktig du är, Mikael. Kanske jag kommer skaffa Twitter enkom för dina farbor Einar-fasoner

    - Christoffer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick googla Farbror Einar, så jag är nog inte så inspirerad av honom :-). Och för att bara läsa Twitter tror jag inte att du behöver Twitterkonto, men det är ju gratis (om än en aning beroendeframkallande).

      Radera
  3. Det är intressant att nästan alla röster som hörts i debatten om sopåkarnas arbetsvillkor står på arbetsgivarens sida, det är ju ändå i Sverige, fackföreningarnas paradis. Jag håller med till största delen, det är bortskämt att ha en sådan fantastisk lön för så få timmar med så låga krav på utbildning. Både sopåkarna och många andra som lyckats få ett bra avtal kan nog vänta sig både lönesänkningar och uppsägningar i takt med automatiseringen de närmaste åren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det håller jag inte med om. Både jag och Günther Mårder har andats sopåkarkritik på Twitter och blivit rejält attackerade från människor som menar att sopåkarjobbet är både svårt, tungt, smutsigt och ansvarsfullt, samt att vi med fördel borde hålla käften.

      Radera
    2. Jag känner likadant Kaizen. Kanske har jag inte lyssnat tillräckligt för att höra de kritiker som Micke och Günter tydligen stött på.

      Normalt brukar minst 90 % av de som uttrycker sig i samband med strejker vara positiva till de som strejkar är min uppfattning. I det här fallet är det iaf färre även om det tydligen förekommer de som tar sopgubbarnas parti.

      Radera
    3. Kolla framförallt kommentarerna på Günthers tweet (han har någon miljon fler följare än jag) så ska ni få se på förakt.

      Men jag håller med om att mot- och medhållet inte kommer från de vanliga hållen.

      Radera
  4. Ett sätt för arbetsgivaren att få ned lönerna är att anställa och därefter snabbutbilda sopåkerskor och ge dem gratis gymkort att använda 4 av 40 timmars arbetstid. Garanterat lönsamt och jobbet blir gjort. Kostnaden är endast den dyre sopåkarläraren som, visserligen kortsiktigt, lär kräva minst professorslön för insatsen.

    Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte var man hittar människor som kan ta över och vad man måste erbjuda dem, men det måste gå att hitta folk som kan göra jobbet billigare än 47000 kr på heltid, helt enkelt för att det i längden blir ohållbart att betala sådana löner.

      Radera
  5. Företaget vill nog bli av med sina sopåkare så de kan anställa billigare personal. Kanske tom. kan halvera lönen och det är alltid någon som vill ha arbetet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Reno Norden gråter nog inte blod över att bli av med just de här åkarna, och med tanke på att de strejkar vilt gissar jag att inte heller facket har något emot lite personalomsättning.

      Radera
  6. Man behöver bara körkort, sopbilen fixar lastning och tömning från hytten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det varierar. I mitt bostadsområde måste gubbarna hoppa av och rulla ut soptunnorna över en liten tröskel. Inte oöverstigligt tungt, men hundrade tunnan går nog inte av sig själv :-).

      Radera
  7. Tycker allvarligt att ni har fel om sopåkarna.
    Varför ska dom acepptera och få sänkt lön?
    Det ska väl ingen yrkesgrupp acepptera ?
    Det verkar som ni tycker att har man inte högskole-poäng så är man inte värd nånting.
    Men alla dom som utför dom här "enkla" jobben är sveriges ryggrad.
    Skulle alla gå på högskolan och läsa så skulle sverige stanna efter par dagar.
    Sverige byggs upp av simpla snickare, rörmokare, elektriker.
    Och sverige underhålls av simpla snöröjare,sopåkare,undersköterskor, städare mm.
    Alla har dom nåt gemensamt.
    Dom har inga högskolepoäng och det råder som oftast personalbrist i dessa yrken.
    Hur skulle sverige se ut utan dom ?

    Jag själv jobbar som rörmokare och deltidsbrandman.
    Jag fick själv sänkt lön som deltidsbrandman för ett halvår sen.
    Dom tog bort vårat ob-tillägg då dom ansåg att det inte var jobbigt och åka på en trafikolycka kl 3 på natten.
    Vi hade hade kraftiga protester Och fick behålla lönen med ett lokalt avtal efter mycket om o men.
    Men man undrar hur arbetsgivarna tänker när dom sänker lönen samtidigt som det råder personalbrist?
    Det blir inte så att det ramlar ansökningar till jobben då.

    Man undra hur folk ska kunna bo på östermalm om det inte kommer en rörmokare vid avloppstopp eller vid en ev vattenläcka?

    Det kanske är dags att omvärdera jobben lite ?
    Råder det personalbrist som med undersköterskona tex så måste ju lönerna upp.

    Jag som simpel röris har lyckas bygga upp en utdelningsportfölj som slår dom mesta på fingrarna här i aktieblogg-världen.

    Lärdom av det=
    IQ sitter inte i hur många högskolepoäng man har.

    Stödjer sopåkarna fullt ut.
    Ingen ska behöva acceptera sänkt lön.



    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte exakt vilken kritik som gäller mig och vilken som gäller andra som kommenterat, så jag kommer försvara mig mot allt för säkerhets skull.

      Jag tycker nämligen inte alls att man är värdelös utan högskolepoäng, och inte främst för att jag själv har rätt klent med formella utbildningar. Inte heller tycker jag att fler borde utbilda sig på högskola, snarare tvärtom. Och om IQ skulle sitta i hur många högskolepoäng man har skulle jag uppfatta mig själv som korkad, och det gör jag inte.

      Du återkommer till att ingen ska behöva acceptera sänkt lön. Som jag skrivit i inlägget förstår jag att ingen vill ha sänkt lön, men samtidigt har jag svårt att se varför ett jobb som sopåkare ska behöva ge över 47000 kr/månad baserat på heltid. Det känns helt enkelt inte rimligt.

      På samma sätt tycker jag att det är orimligt att riksdagsmän har 63800 kr/månad utan något som helst prestationskrav eller ens närvaroplikt, plus en massa förmåner och så en saftig "pension" på det.

      För precis som du tycker jag att man måste värdera och omvärdera jobb. Hade det gått genom att värdera upp alla jobb med sämre än topplön vore det fint, men hur hög skulle skatten behöva vara om alla offentligt betalda skulle värderas upp till sopåkarnivå och pension efter åtta års anställning som politikerna - 120 procent?

      Radera
  8. Håller med Wild West en del i vad han skriver.Kan ibland tycka att det florerar ett förakt för människor med enklare arbeten i en del bloggar och kommentarer. Välfärden kommer sig ju inte bara av en ökad konsumtion, utan också på den breda massan av arbetare som jobbade intensivt, exempelvis inom industrin efter andra världskriget,(och att vi slapp krig). Sverige gjorde stora framsteg, mycket tack vare den hårt arbetande befolkningen, som utförde så kallade enklare arbeten. För att inte tala om alla dessa innovatörer, entreprenörer som startade företag utan x antal högskolepoäng i bagaget.
    All respekt till dem som tar sig igenom långa universitetsutbildningar och besitter kunskaper, långt utöver ett enklare arbete. Trots det finns det högskoleutbildade som kan vara precis lika korkade som en del sopåkare. ME

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Kan ibland tycka att det florerar ett förakt för människor med enklare arbeten i en del bloggar och kommentarer."

      Det kan så vara, men i just det här fallet tycker jag att det från sopåkarnas försvarare läggs väl stor vikt vid att det handlar om just sopor. Innan Wild West tog upp den aspekten hade jag inte nämnt högskolepoäng med en enda stavelse och när det gäller överbetalda människor är jag rätt säker på att de flesta jag kritiserat för hög lön i denna blogg har ganska många högskolepoäng.

      Kopplingen högskolepoäng och intelligens har jag inte hört någon på "min" sida i diskussionen nämna.

      Radera
  9. Håller med dig Sparo. Det är inte rimligt att man har dessa löner för ett jobb som kräver väldigt lite utbildning. Vad säger det om brandmän, poliser etc som ofta jobbar i betydligt farligare miljöer och inte har i närheten samma lön. Dessutom verkar de tjäna mer än de flesta av mina kollegor (mig själv inkluderad) som är seniora civilingenjörer och systemutvecklare med +15 års erfarenhet. Säger inte att det är fel att en sopåkare tjänar 45000 kr i månaden, svenska löner är ganska låga över lag om vi tittar på vad saker och ting kostar, men då måste de flesta andra yrkesgrupper justeras upp och det rejält. T.ex. hade jag då gett mig själv en lön på 60000 kr, en polis kanske 50-55000 kr etc.

    Tycker dessutom att det är väldigt svagt av LO och facken när det gäller att kritisera denna olovliga strejk, som inte verkar ha något stöd i avtalet alls. Skulle man inte värna om den svenska modellen? Då ska inte facket ordna gratis advokater till folk som inte har rätten på sin sida att strejka.

    Svårt att säga vad som avgör vad en lön ska vara. Kan ju tycka att utbildningskrav, svårighetsgrad, fysisk belastning samt utbud på arbetsmarknaden borde spela in. Och för en sopåkare är det väl egentligen bara fysisk belastning som är en faktor som spelar roll. Ta då en undersköterskelön på 20000 kr och lägg på ett par tusingar för eventuella belastningsskador om det är många tunga lyft och risk för skärskador etc så hamnar vi på 23000 kr i ingångslön. Alltså ungefär hälften mot vad de tjänar idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst vore det bra om man kunde höja upp andras löner, men i praktiken går inte det. Istället får vi ett samhälle där utbildning och andra faktorer drabbas av en slags omvänd bestraffning. Det blir svårt att rekrytera poliser om man får klart mer pengar för att köra sopor. Tvingades jag välja mellan de två jobben skulle jag utan betänketid välja soporna. Deras last slår aldrig tillbaka (och tusan vet om den ens luktar mer).

      Radera