lördag 22 juli 2017

Utlandsboende

Såväl bekanta som ekonomibloggare och folk i allmänhet diskuterar då och då möjligheten (eller nödvändigheten) av att flytta från Sverige. Det här ämnet lägger jag rätt mycket tid och energi på och eftersom jag har världens bästa läsare vill jag brainstorma ihop med er för att få nya infallsvinklar.


Funderar ni på utlandsflytt eller har ni redan gjort en? Varför/varför inte? Vilket land lockar, vilket skrämmer, och varför?

Mina krav:

 • Jag vill kunna driva företag i en form som åtminstone påminner om enskild firma i Sverige, och detta vill jag kunna göra utan att anställa en jurist på heltid för att ta hand om administration och myndighetskontakter.
 • Snabbt och stabilt internet.
 • Begripligt språk, antingen redan nu eller möjligt att lära sig hyfsat snabbt. Svenska, övrig skandinaviska, engelska – inga problem. Tyska, spanska – har läst och bör kunna plocka upp igen. Övriga språk: jag är en jävel på att plugga och har hyfsat språköra, men jag tänker inte lägga tio år på att göra mig förstådd, så mandarin och swahili går bort.
 • Möjligt att kunna handla med svenska värdepapper, gärna från Avanza eller Nordnet.
 • Natur och miljö. Jag vill kunna besöka skogar och öppna landskap om inte dagligen så nästan. Gärna någon form av vattendrag också. Tre buskar, en fontän och fyra träd i en stadspark räcker inte, så då kan vi nog helt stryka små öar förutsatt att de inte är obebodda. Vidare vill jag kunna andas utan gasmask, hänga ut kläder utan att de blir svarta av föroreningar osv.
 • På samma tema: vädret måste vara okej. Temperaturer motsvarande norra Norrland går bort, liksom thailändsk hetta. Årstider är ingen nödvändighet och definitivt inte snö, men jag kan leva med det i Stockholm, så det funkar.
 • Vet inte om det ens behöver sägas, men det får inte vara svindyrt. De flesta städer jag jämfört Stockholm med (exempelvis här) är billigare, vilket såklart är att föredra för någon som kommer att ha alla utgifter i det nya landet, men många kunder i det gamla. En viss ökning kan jag leva med i rätt stad, men det går att hitta städer som är 40-50 procent dyrare än Stockholm och då är jag inte intresserad oavsett.


Sedan finns det såklart en massa annat som spelar in. Skattesatser, lagar, kultur, sjukvård och annan samhällelig service, bara för att nämna några. Men vad mer borde jag fundera på? Vad skulle krävas för er att lämna Sverige – tillgång till svenska köttbullar, att det är ett annat EU-land eller att de saknar utlämningsavtal med Sverige ;-)? Jag vill inte stå där och tänka: "Oj, det här blev dumt..."

76 kommentarer:

 1. Precis som du så är jag allt mer inne på en framtid utanför Sverige. Jag älskar detta land, men utvecklingen får nu oerhört fort åt helt fel håll. Vi ser den ena myndighetsskandalen efter den andra, ökande våld och kriminalitet, ökande ekonomiska risker då politikerna inte tycks kunna ett dyft om vanlig grundläggande ekonomi. Islamisering och kvinnoförtryck, där allt fler kvinnor numera räds att gå ensamma ute. I ett sådant land vill inte jag leva, jag vill inte att mina barn ska ha det så. Sist, men inte minst, så har politikerna brutit samhällskontraktet helt. Varför ska vi betala för något de inte levererar?

  Det blir ett lagom soligt och skattemässigt förmånlig land för oss i en framtid. Men förmodligen inte innan våra föräldrar gått bort.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vilket land har man inte myndighetsskandaler och politisk korruption? Det är väl snarare så att man blivit bättre på att granska myndigheter de senaste 10-15 åren?

   I vilket land har våld och krimininalitet inte ökat?

   I vilket land har Islam inte ökat?

   Radera
  2. Föräldrar är ett problem i sammanhanget. Eftersom jag lever själv är det två att ta hänsyn till, men bara en i livet. Sedan finns inget som håller mig fast i Sverige.

   Anonym, det är ungefär de frågorna jag hoppas få svar på. Särskilt den första. Jag anar dock att de är retoriska i ditt fall, att du underförstått menar att det inte finns sådana länder, men du kan väl inte mena att exempelvis islam flyttat fram sina positioner exakt lika mycket i hela världen? Så närliggande områden som Öst- och Västeuropa har ju tacklat denna "utmaning" helt olika.

   Radera
  3. Rösta på https://www.medborgerligsamling.se så blir det bättre i framtiden ��
   Jag har hus på Phuket men kommer inte flytta dit som pensionär (tror jag), gillar Sverige och Skåne 7-9 månader om året men resten av tiden kanske blir Kanarieöarna, eller södra USA eller kanske Sydamerika, vi får se vad framtiden har i sitt sköte ��

   Radera
  4. Kanske ett dåligt argument mot ett parti, men som jag ser det finns det ingenting som tyder på att de skulle klara fyraprocentsspärren ens om man gjorde om det till en noll-komma-fyraprocentsspärr.

   Följer några MED-företrädare på Twitter, men har ändå inte fattat på vilket sätt de skulle skilja sig från befintliga partier. Kanske är det därför de inte attraherar i opinionsundersökningarna.

   Att bo kvar i Sverige och leva någon annanstans bara delar av året skulle förenkla mycket, men jag gillar inte att resa.

   Radera
 2. Intressant diskussion. Investeraren - med min begränsade fantasi har jag svårt att se vilket land som skulle uppfylla din kravspec om ni inte vill bo i en "gated community" men då faller väl hela resonemanget!?

  Med vänlig hälsning,
  Skägget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min kravspec då?

   Fenomenet gated community har jag varit inne på förut (https://sparosverige.blogspot.se/2017/01/varfor-finns-inte-fler-grindsamhallen.html) mycket för att jag fascineras över det klena utbudet i Sverige.

   Radera
  2. Har svårt att se fördelarna med Östeuropa då jag tycker nackdelarna där är större än den i mina ögon generaliserade bilden av islam som förekommer (iaf jmfrt med de muslimer jag har i min omedelbara närhet vilka är mer SvenneBanan än jag själv).

   I Schweiz är det ordning och reda men för dyrt. Kanske Österrike kan vara något? Där kan du ju få löpa lite kuperat för en gångs skull också!

   Med vänlig hälsning,
   Skägget

   Radera
  3. Det finns inget annat land i världen där politikerna medvetet gödslar med landets resurser (inte till svenskar) på det sätt som sker i Sverige. Svenskarna och deras politiker är extremt naiva (i.e. korkade) när det kommer till konsekvensanalyser. De problem som nu accelererar i Sverige är helt självförvållade. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

   Radera
  4. Skägget: Även Östeuropa är ju ganska många olika länder, kulturer och förutsättningar. När vi nu är inne på generalisering...

   Jag gillar Schweiz men håller med om att det är dyrt ("Det har blivit dyrt här i Schweiz", som Hedlund konstaterar i Sällskapsresan). Österrike är kanske billigare. Kuperad terräng ser jag däremot inga fördelar med :-).

   Radera
  5. Ok jag kanske drog lite förhastad slutsats och tänkte att du syftade på Ungern med staketet and what not. Syftade iofs också på nackdelarna gentemot din kravspec. Mig veterligen så härstammar inget av språken från den germanska, latinska eller anglosaxiska språkstammen.

   Vad gäller politisk stabilitet så kanske baltiska staterna, Tjeckien, Slovakien, Slovenien och delar av Kroatien kan kvala in. Polen, Rumänien, Bulgarien, Serbien, Bosnien och allt söder om det går väl bort dubbelt om inte trippelt upp jämfört dina önskemål om vi nu ska sluta generalisera.

   För övrigt ger kuperad löpning bra löpstyrka samt att plan mark känns som utförslöpning ;-)

   Med vänlig hälsning,
   Skägget

   Radera
  6. Jag syftar faktiskt inte på någonting utan försöker i det här skedet att tänka förutsättningslöst. Ungern och Polen är ju hatade av svensk media, men det betyder inte per definition att de är utomordentliga länder ledda av rekorderligt folk även om jag själv ofta luras att tro att det är så. Politisk stabilitet är däremot inget självändamål.

   Gemensamt för samtliga östeuropeiska länder är att jag inte begriper språket och det problemet lär inte försvinna.

   Jodå, jag kan t o m leta upp en överjävlig backe och springa upp och ner där några gånger, men det är inte de roligaste löppassen.

   Radera
  7. Hatad av svensk media eller ej så känns rättssäkerheten hyfsat låg i Polen just nu då regeringen vill tvångspensionera högsta domstolen.

   Ska vi spinna vidare på extrem religiositet så ligger Polen bra till där också vad gäller extremkatolisism men det är inte lika poppis att klanka ner på som islam...för att citera en god vän "jag vet inte om jag är för religionsfrihet".

   Vad gäller Ungern är jag för dåligt påläst men de har ju god Gulasch iofs men det gagnar ju inte dig som vegetarian. Dessutom har jag svårt att respektera ett land där en av nationalikonerna tillbringat karriären i mjukisbyxor....Vad som är pest eller kolera av högernationalistiska vindar eller folkmigration är upp till var och en att bedöma, mediaprodukt eller ej.

   I mina ögon känns Sverige fortfarande som ett överlägset alternativ jämfört med Ungern eller Polen men det är mina 50 öre.

   Med vänlig hälsning,
   Skägget

   Radera
  8. Jag varken kan eller vill försvara Polen (eller Ungern), men i Sverige har vi ett system där Högsta Domstolen väljs av en kommitté där bl a Advokatsamfundets Anne Ramberg sitter, och även justitieråd som Göran Lambert visar med all tydlighet att rätt partibok är långt viktigare än kompetens.

   I valet mellan extrem katolicism och islam väljer jag glatt katolicismen alla dagar i veckan. När det gäller religionsfrihet har jag aldrig förstått poängen med särlagstiftning för religiösa. För det är ju vad den i praktiken innebär. Åsikter och handlingar som tveklöst vore diskriminering eller hets mot folkgrupp utförd av icke-religiösa rättfärdigas med gamla böcker.

   Radera
  9. Ok, då kan ju Polen eller Ungern vara alternativ om språkbarriären kan överbryggas.

   Det öppnar möjligheter.

   Hela Afrika utom möjligen Sydafrika kan vi kanske stryka dock dålig koll på hur juridik kring egen firma ser ut samt möjlighet till handel hos Avanza/Nordnet.

   Europa verkar vi avhandlat.

   Östasien är för det mesta äckligt varmt/fuktigt om än billigt. Språket, internetuppkoppling samt byråkrati känns dock skakigt.

   Sydamerika faller till stora delar på klimatet men södra delarna är mer tempererade dock inbillar jag mig att byråkrati, internet etc blir för knöligt.

   Centralamerika faller på samma grunder som Sydamerika.

   Nordamerika/engelskspråkiga delen av Kanada kan absolut vara alternativ liksom Australien/Nya Zeeland.

   En joker är södra Ryssland om språkbarriären kan överbryggas. Du och Snowden skulle var ett episkt radarpar :-) på nätet!

   Allt detta med glimten i ögat förstås!

   Med vänlig hälsning,
   Skägget

   Radera
  10. Sydafrika och Sydamerika faller på vädret om inte annat. Samma med Östasien, där jag tror att även luftföroreningarna är en faktor. Kanada, Australien och Nya Zeeland tror jag inte tar emot mig, även om jag är ute på lite hal is nu. Ryssland faller definitivt på språket. Länder som inte ens använder riktiga bokstäver går bort :-).

   Radera
  11. Helt seriöst tror jag din kravlista inte går att uppfylla utanför södra Sverige eller Danmark.

   Hoppas för din skull att jag har fel då du inte verkar trivas i din nuvarande situation.

   Lycka till!

   Med vänlig hälsning,
   Skägget

   Radera
  12. Inga krav är huggna i sten utan relativt flexibla, särskilt ifall samtliga inte går att uppnå. Jag tänker inte byta planet.

   Radera
 3. Beror lite på din inkomst känner jag också. Sett en hel del artiklar om hur ex Frankrike gynnar den medelinkomsttagaren men höginkomsttagaren kan finna skattelycka i Portugal och Thailand. Tyvärr blev ju detta uppmärksammat via SVT så att Magdalena var tvungen att ta krafttag att göra Portugal mindre attraktivt... Mvh Kneg till Deg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, jag trodde detta mest gällde pensioner och eventuell dubbelbeskattning av dessa, men jag har verkligen inte hängt med.

   Radera
 4. Jag känner att jag bör ge mina synpunkter... Jag bor på spanska medelhavskusten sedan 17 år, och från min synvikel får ganska många av punkterna på din kravlista klartecken.

  -Företag. Av egen erfarenhet vet jag att spansk byråkrati är krånglig när det gäller att starta ett företag. Jag försökte göra deklarationen själv, men gav snabbt upp. Det kostar dock inte så mycket att låta en handläggare sköta pappersarbetet.

  - Internet. Utan problem. Snabbt och bra, lite dyrare än i Sverige. Även mobilt internet är bra.

  -Språk. Att kunna spanska är nödvändigt om man vill integrera sig.

  -Aktiehandel. Inga problem. Om du är permanentbosatt är dessutom skattesatsen för utdelningar lägre. Jag använder själv Avanza samt lokala mäklare...

  -Natur och väder. Detta är en smaksak. Om du kan tänka dig att bo i Spanien kanske norra halvön passar dig bättre. Spansk medelhavsnatur präglas av hög värme under större delen av året. Men luften är ju ren i alla fall, om än mycket fuktig och varm...

  - Prisnivå. Det mesta är lite billigare än i Sverige. Du skulle säkert lyckas leva betydligt billigare än jag.

  Det är viktigt att du tittar och funderar på alla dessa parametrar när du funderar på lämplig plats att bo. Det är stor skillnad att vara på ett semesterparadis under en vecka och att bo där jämt...

  Jag skriver för övrigt om dessa ämnen på apelsinblomskusten.blogspot.com ifall någon är intresserad att läsa mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det uttömmande svaret. Om läsare från alla länder kunde ge ett lika bra svar vore det bara att jämföra och packa väskorna :-). Det är för övrigt en av anledningarna till att jag redan följer din blogg.

   Jag håller med om att det är stor skillnad på semester och heltidsboende, det är så otroligt mycket mer som måste funka.

   Spansk byråkrati skrämmer mig lite. Har en kompis som bodde där ett tag och behövde en blankett för att sedan få svensk a-kassa. Kändes som att spanska myndigheter bara sket i det. Känns lite läskigt att ha företag i ett sådant land.

   Det skrivna språket skulle gå hyfsat fort att få in, tror jag, men de ska ju prata så förtvivlat fort hela tiden :-(.

   Är det stora prisskillnader mellan olika delar av landet? Alltså inte bara mellan stora städer och landsbygd, för den skillnaden finns nog överallt.

   Radera
  2. Spansk byråkrati var hemsk när jag flyttade ned. Man var tvungen att gå till minst tre olika myndigheter för att få sina papper stämplade. Sedan har det blivit bättre men det är inte bra än.

   Det talade språket är mest en vanesak. Spanjorerna sänker tempot om de märker att du inte hänger med.

   Prisnivån varierar mer mellan landsbygd och stad än mellan regioner, men norra Spanien är generellt sett dyrare än södra halvan.

   Radera
  3. Bra om det går åt rätt håll. Och fint om de sänker taltempot ifall man ser ut som en fågelholk (fördomsfullt skulle jag tänka att exempelvis fransmän inte skulle göra det), men frågan är om de är beredda att gå ner på nivå "Kristina Lugn på Valium" :-).

   Varför är norra Spanien dyrare? Jag hade spontant gissat tvärtom pga turism, arbetsmarknad och köpstarka inflyttade pensionärer.

   Radera
  4. Hehehe! Skulle vilja se Kristina Lugn i spansk versión!

   Norra Spanien är dyrare p g a mer tyngre industri och högre löner, ungefär som i Italien.

   Radera
  5. Där ser man, alltid lär man sig något nytt.

   Radera
  6. Nu är jag tillbaka vid datorn. Att skriva på mobilen med automatiska "rättningar" till spanska är ingen höjdare.

   Norra Spanien (läs Baskien och till viss del Katalonien) har generellt en högre levnadsstandard, man har mer industri som tillför värde till produkten än andra delar av Spanien, lönerna är högre och arbetslösheten lägre. Bostadspriserna är också höga men har påverkats i mindre grad än övriga delar av Spanien.

   Som du skriver, turism spelar stor roll och omsätter mycket pengar, men lönerna är låga och anställningarna begränsade till sommarhalvåret. Inflyttade pensionärer pressar upp bostadspriserna, men de brukar vara geografiskt koncentrerade till kuststäderna, där de brukar flockas och driva omkring i skränande klungor.

   Radera
  7. Flockar av skränande pensionärer ("Bingolotto - tjalalalala...!" vore en upplevelse, men jag vill inte bo med dem :-). Ändå är det södra Spanien (och Kanarieöarna och Mallorca) jag ser framför mig när jag tänker ett liv i Spanien. Kanske för att jag vet så lite om norra. Baskien associerar jag till separatistisk terror och Katalonien till ett konstigt språk.

   Radera
  8. På tal om konstiga språk talas det i de olika regionerna av Spanien antingen ett andra språk eller en dialekt av Spanska. I Baskien är det euskera och i Katalonien katalanska. På Mallorca talas mallorquín och i Valencia valenciano. Gemensam är dock spanskan (och jag har ännu inte stött på någon som inte vill använda det officiella språket), men i exempelvis Andalusien kan den vara riktigt knepig att förstå (ungefär som med skånskan om man inte är van).

   Radera
  9. Jaså, på Mallorca trodde jag att det var finska som gällde: https://www.youtube.com/watch?v=jRbGS0WQCu0

   Radera
  10. Mm, apropå obegripliga språk ;-).

   Radera
 5. När jag hade en prenumeration på Privata Affärer så minns jag att de skrev en hel del om bra artiklar utlandsboende. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Mycket av deras artiklar verkar finnas på nätet så det kanske är värt att leta lite där då.

   Radera
 6. Malaysia
  -engelska är huvudspråket (det finns tre folkgrupper i landet, indier, malayer och kineser. För att alla ska kunna kommunicera sker det mesta på engelska)

  -De vill locka företag och kapital till landet med tex låga skatter (tror de första fem åren är helt gratis och sedan typ 10%)

  - fantastisk natur med finns stränder, dykning, berg, djungler etc

  -höglandet har kallare klimat (kan vara nedåt 10-15 grader) än det tropiska kusterna (30 grader på sommaren)

  - landet håller europeisk standard vad gäller vägar, sjukhus, affärer och i ditt fall så viktiga internet.

  -landet är billigare än Sverige att leva i.

  -malayerna är muslimer, vilket är en klar nackdel men då kineser och indier ärähåller de som tjänar pengarna, så håller dessa malayerna i schack. sprit, barer, restauranger och prostitution är vanligt. Mycket engelsmän och européer bor där.


  Kände en dansk författare som slagit sig ner där. Hans son jobbade via Internet på någon datorspels utvecklingsfirma. Alltså mindre företag som är starkt Internet beroende. De såg inga nackdelar alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul idé, tack för tipset! Jag vet ingenting om landet så det här kräver research.

   Radera
  2. Skriv gärna mer om hur dina tankar går kring detta projekt, vilka slutsatser, erfarenheter du gör etc. Intressant! Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

   Radera
  3. Menar du mig så kommer jag garanterat få anledning att återkomma till ämnet.

   Radera
 7. Singapore? Har noterat att många på Realvision TV bor där. Vet iaf en svensk som utvandrat , grundaren av Liberty Silver Torgny Persson. Ett helt annat bemötande av myndigheterna en hemma i Sverige när det gäller att driva företag enligt honom.

  https://www.libertysilver.se/forum/thread/1416/1

  Tror tyvärr att boende är dyrt.

  https://www.libertysilver.se/forum/thread/1416/1  https://www.libertysilver.se/forum/thread/1416/1

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har också fått för mig att Singapore är dyrt. Och är inte det ett sånt där land där man behöver andningsmask när smogen sätter in? Hyfsat ren luft är nog överst på min önskelista.

   Radera
  2. Det är iaf fuktigt där, har besökt landet en vecka. Luften var ok då. Maten ute kostar mer än exv malaysia men är också riktigt bra. Utmärkt t-bana. Tryggt.

   Radera
 8. Paret Richert & Engström är ett exempel från din bransch; skribenter som stationerats utomlands: tidigare Georgien, nu Mexico. De verkar trivas med livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har följt deras framfart. Inspirerande.

   Radera
 9. Jag har funderingar på att flytta till Frankrike när jag går i pension. Tillbaka till Frankrike, jag bodde där under ett antal år i min ungdom så det blir lite som att flytta hem igen. Språket är inga problem för mig, det enda problemet är väl i så fall att det är så mycket fransmän där... ;) Skälen för flytt är framför allt vädret, maten och möjligheten till lite lägre skatter på pension (men den möjligheten kan ju försvinna när som helst, så den räknar jag egentligen inte med).

  Detta förutsätter självklart att inte Le Pen och hennes anhang får makten. Frankrike är ett ganska intressant land just nu när det gäller politik, med Macron som kom instudsande från ingenstans. Ska bli spännande att se om det leder någonstans eller om det bara blir samma gamla politiska soppa som vanligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv kan jag inte ett ord franska, men bedömer också att största felet med Frankrike är just att det är så mycket fransmän där :-).

   Macron borde väl bli samma soppa som tidigare eftersom han är globalist/socialist och satt i Hollandes regering.

   Radera
 10. Min plan är lite annorlunda. Jag satsar på flera alternativa boenden. Florida, Vancouver, Nya Zeeland, Österlen. Det bästa av allt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu framstår jag antagligen som väldigt opatriotisk, men jag förstår alla utom Österlen. Vad är bäst med det - Kiviks Marknad?

   Radera
  2. Inget opatriotiskt med din fråga, men Österlen är mycket mer än Kiviks marknad. Öppna ängar, skogsdungar, ett charmigt landskap helt enkelt. En bra plats för en stuga att tillbringa de svenska somrarna i. :-)

   Radera
  3. Jag har förstått att många tycker det, så jag får tro på det. Har bara aldrig uppfattat charmen själv.

   Radera
 11. Norge. Tjäna upp till ca200.000Nokr till bara 8% skatt. Vacker natur och lätt språk att lära sig. Dyrt att bo, men med en hytte på landsbygden kan du leva billigt.

  Madeira eller Azorerna som tillhör Portugal. Svensk sommar året om. Vackra vandringsleder där du kan springa omkring.nackdel med portugisiska.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norge, Portugal och Madeira fanns redan på önskelistan. Azorerna var nytt.

   Älskar Norge, språket och norsk film och tv. Det där med skatten var nytt. Vet du hur det funkar för företagare?

   I Portugal är språket ett stort minus, men mycket annat uppväger.

   Radera
 12. Bloggaren "en Mensans betraktelser" (du får googla själv) har gjort en genomgång av flera länder att emigrera till. Han har betygssatt klimat, brottslighet, prisnivå mm.
  Du behöver ju inte bry dig om betygen för kvalitet på skolan. Men resten kan funka som inspiration. (Tror de flyttade till Spanien sen.)
  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättebra tips! Det ska jag absolut kolla.

   Radera
 13. Flyttar jag så kommer det att bli till Gran Canaria eller Mallorca.
  Jag är bara ute efter varmt väder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vädermässigt känns det som bra idéer, men jag tycker ändå att vädret är en rätt liten del i ekvationen.

   Radera
 14. Sparo med all respekt. "Sydamerika/centralamerika faller på vädret"? Du har ju ingen aning om vad du pratar om. De bästa ställena på lite högre höjd och du kan välja klimat. Du vet ju uppenbarligen väldigt lite om världen utanför Sverige så dina bedömningar påminner om när jag köper aktier för att bolagen har coola namn (det går åt helvete). Om du vill hitta ett bra land börja med att ta bort dina förutfattade uppfattningar. Om du vill lära dig något om omvärlden måste du nog resa fast du inte tycker om det (man kan läsa sig till bara så mycket - och återigen vill du läsa dig till kunskap om omvärlden släpp de förutfattade meningarna).

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Med all respekt"? Ja jävlar, jag ska bara sluta skratt här innan jag svarar.

   Jag är naturligtvis fullt medveten om att det finns kallare områden i Sydamerika med bra skidåkning osv. Det du kalla fördomar är att jag ibland utgår ifrån att mina läsare inte är jubelidioter.

   Men om du nu tycker att jag "uppenbarligen" kan väldigt lite om allting och bygger mitt liv på förutfattade meningar har du två val - att försöka rätta mig eller att låta bli. Eftersom du valt bort ettan och lägger en hel kommentar på att peka finger åt mig istället har jag bara en fråga: varför går du inte till en blogg/webbsida ledd av någon med hjärna och kunskaper istället för någon som du uppfattar som idiot? Det hade jag gjort.

   Radera
 15. Kolla in Slovenien. en okänd pärla. Litet som två Skåne. Har djup skog och berg som Österrike. Från huvudstaden har du en timme till Italien, en timme till Kroatien två timmar till Venedig. Nord Östra delen har den finaste naturen i Europa i skogs och sjölandskap ( se Bled, Bovec bland annat). Södra delen har ett Toskana liknade landskap. Du har Bosnien och Ungern som grannland om du vill ha billiga saker. Priser är som i Spanien. Språket tror jag är lättare än ryska. Har 5 lägsta bolagskatten i Europa. Vädret här perfekt, då man kan ha medelhavs vintrar i söder med perfekt skid åkning i norr och blir det för varmt på sommaren så åker man norr ut till skogarna. Landet är väldigt modernt och om det är viktigt för dig så bor det inte så mycket multikultur där. Dock var det det ända jag saknade. Samt maten var inte super sexy, därför är det bra att ha nära till Italien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul förslag! Har för mig att jag skrivit om en nationalpark i Slovenien, och där var det i alla fall fint. När jag gick i skolan hette det ju Jugoslavien och jag är rädd att jag inte samlat på mig så mycket information sedan dess.

   Radera
 16. Jag skulle tänka mig att flytta till Norge. Naturligt val då jag har släkt på plats redan och spenderat mycket tid där och jag utgår från västkusten i min analys. Vädret är perfekt för aktiviteter (kan ha toppar och dalar men snittar 10-15 grader året runt). Underbar natur och en kultur där de flesta är ute och nyttjar den. Även festande Djs eller överarbetande bankanställd åker alla ut och tar en vandringsled på söndagen (eftersom alla butiker ändå är stängda). Priserna på friluftskläder är dessutom ganska bra, visst finns det dyrt men mina bästa fynd gör jag när jag är där. De säljer ju Bergans, Asics och andra sportmärken inne på coop.. Sen är väl priserna på mat inte de bästa, men jobbar du där bör du även ha en anpassad inkomst och då blir det ju inte lika dyrt. Och skulle jag själv bo där har jag ju ändå ärenden i Sverige och då kan man passa på att bunkra lite.

  Det som oroar mig är att jag jobbar inom just ekonomi. Skulle säkert snabbt kunna sätta mig in i exempelvis bankbranschen, men som redovisningsekonom skulle jag nog behöva utbilda mig helt på nytt. Dels kräver man fagbrev (som gesällbrev) inom alla branscher men också för att lära sig ett annats land regler. Här har man lärt sig under alla år vad som gäller i skattelagen, och då är det svårt att bara hoppa över till ett annat lands regler (till skillnad om jag vore mekaniker, en bil är en bil även i Norge). Jag skulle säkert kunna driva vidare företag i Norge, för just drivandet tror jag är helt överkomligt, det finns mycket hjälp att få när man väl vet var man ska leta. Däremot är ju mitt företagande baserat på en bransch jag inte kan tillräckligt bra där borta. Får väl helt enkelt byta yrke.

  I min anställning (har ju både en anställning och eget företag) jobbar vi en del mot Norge. Det företag jag sköter ekonomin för har ett registrerat bolag i Norge och det är tyvärr ganska omständigt att få fram rätt information. Att åka över som svensk och jobba är inga problem, det finns hur mycket information som helst om saken, finns tom en instans som jobbar med gränstjänster. Problemet är att hitta rätt mellan alltinn.no, skatteataten osv. Vem registrerar vad, vilket kontor måste du gå till osv. Och säga vad man vill om svenska skatteverket men det är verkligen lättarbetat om man jämför! Däremot tror jag det är betydligt lättare när man väl bor där själv eftersom det verkar vara så himla styrt på att dels man ska vara på plats och dels vilket kontor man kan kontakta. Det funkar inte att bara ringa "skatteverket", ringer du fel stad får du ingen hjälp.

  Jag vet inte jättemycket om de norska skattesatserna, men jag vet att de anställda har skattefritt i december för att konsumera mer till jul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, träningskläder är billigare i Norge. Det hade jag inte trott. Fast jag beställer ändå det mesta på nätet, så det spelar inte så stor roll.

   Det är just det där med priserna som gör att Norge tar emot lite för mig. Som egenföretagare med svenska kunder har jag allt att förlora på att bosätta mig i ett dyrare land. Kunderna skiter ju i ifall maten är dyr eller billig där jag bor. Men visst, ett extrajobb skulle säkert ge mer där.

   Nya regler drabbas man av överallt, men det är åtminstone lättare att göra det i ett land vars språk man förstår. Min bokföring är inte superavancerad, så i värsta fall får jag väl anlita en redovisningsbyrå första året som kan kolla att allt är i sin ordning (eller se till att det blir det). Skatteverket skulle jag sakna, men inga andra myndigheter, tror jag.

   Radera
  2. När du beställer saker från andra länder kan det ju vara en nackdel att bo i Norge eftersom det inte tillhör EU och då blir det ju inte lika smidigt att beställa hem saker från UK eller Tyskland etc och tullen tillkommer.

   Radera
  3. Sant! På träningskläder och -skor är det ofta Storbritannien som gäller för mig. Dock ska sägas att det inte är några jättekostnader för mig, så jag skulle utan tvekan ha råd med lite tullavgifter.

   Radera
 17. Frågan är om du skulle överleva (bokstavligen) utan allemansrätten?! ;) Den är väl unik för SE? Eller det kanske man bara är hjärntvättad att tro...

  Finns mycket att kritisera/bli trött på i Sverige, men ändå tycker jag att det är ett fantastiskt land. Tror att det kan finnas ett mått av "gräset är grönare" när man är inne på dessa diskussioner. Men visst, klimat och skattesatser osv är ju lätt att jämföra och då bli sugen på flytt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror att den är unik för Sverige, men hur stor praktisk betydelse den har för oss som inte har behov för att exempelvis tälta i skogen vet jag inte.

   Radera
  2. Tänkte att en stor (nåja :)) del av din föda tycks vara vildplockat... vet inte om det är ett riktigt ord, men du fattar.

   Radera
  3. Stor och stor... Visst uppskattar jag att kunna plocka bär, men det fenomenet finns ju ändå i andra länder, som bevisligen inte har allemansrätt.

   Radera
 18. Kanske har du gått igenom det tidigare, men vilka är dina främsta anledningar till flyttsuget? Ge mig Topp-3 :) För de flesta/alla punkter ovan checkar ju Svedala av. Skattetrycket gissar jag är en. Men du kanske skulle överväga att flytta till södra Sverige? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det vill jag inte göra, men så mycket kan jag säga att skattetrycket inte är med på topp-3 och att en flytt inom landet känns mycket avlägsen.

   Radera
  2. Okej, nu blev man ju ännu mer nyfiken :)

   Radera
 19. Hej, är utomlandsboende sedan snart 12 år. Vill börja med att säga att man skall inte underskatta vad det innebär att flytta till ett annat land. Integration är inte enkelt... Jag flyttade pga kärlek och bor i min frus hemland. Vad jag sett genom åren är att vi är nog de som stannar kvar - många andra flyttar "hem" igen. Jag saknar på din lista närhet/enkelhet att besöka Sverige. Har du anhöriga/nära vänner är detta ett viktigt krav kommer du att märka. Sedan bör man inte glömma bort att det ju inte är helt självklart att få uppehållstillstånd - så EU-länder är helt klart inte att underskatta.
  Jag skulle egentligen främst rekommendera Schweiz för dig, men det faller på att livet är dyrt där och man bör ha inkomsten lokalt för att få det att gå runt. (Min hemliga dröm att dock att varje person som överväger att rösta vänster först bor 3 månader där för att lära sig hur mycket vård/skola/omsorg man kan få med litet skattetryck)
  Så min rekommendation är ”Sverige för vuxna” som Horace Engdahl sade – Tyskland!
  Företag: Ja möjligt. Heter Einzelunternehmen på tyska. Def möjligt utan jurist/skattekonsulter att grunda
  Internet: Ok
  Språk: I större städer kommer man nog runt på engelska, men viktigt att kunna viss tyska för det dagliga livet.
  Aktiehandel: Inga problem
  Natur/miljö/väder: Närhet till natur (samt lång sammanhängande semester på sommaren) är nog det jag främst saknar från Sverige. Men det finns otroligt finna naturområden i Tyskland, framförallt södra Tyskland med närhet till Alperna, vinområden etc. Väder där helt ok med svenska sommartemperaturer från april till oktober, varma kvällar etc
  Priser: Lägre än i Sverige, framförallt om man inte bor i de större städerna. Kolla upp med sjukförsäkring som egenföretagare – misstänker att det kommer bli en kostnad som kommer till som du ev inte har idag (men gäller nog för många länder). Dessvärre relativt högt skattetryck.

  Mvh
  Gustaf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för infon!

   Närheten till Sverige är inte jätteviktig, men en och annan resa är ofrånkomlig och eftersom jag inte gillar att resa är det en klar fördel om det inte tar ett dygn.

   Uppehållstillstånd är desto viktigare och några av förslagen jag fått är inte självklart tillåtna/möjliga.

   Intressant att du egentligen vill rekommendera ett land, men sedan föreslår ett annat. Men visst verkar Schweiz vara klart dyrare än Tyskland även om det tycks skilja mycket mellan olika delar i landet.

   När det gäller språk är Tyskland helt klart att föredra. Jag är rädd att schweizarnas tyska skulle ta flera år att lära sig, för med min skoltyska känns den underlig.

   Naturen är viktig, men så skulle jag heller aldrig vilja bo i Hamburg eller Berlin, så kanske går det att ordna.

   Radera
 20. Hej! Först tack för en välskriven blogg, med intressant innehåll. Det märks att du kan skriva, till skillnad från många andra bloggare …

  Funderat på Österrike? Om Tyskland är Sverige för vuxna, så är stora delar av Österrike som Sverige var förr, typ sent 50-tal, tidigt 60-tal. Litet enklare, inte så bråttom med allt. Det finns platser kvar dit gentrifieringen inte hittat. Det går att undvika stormarknader, gallerior, generiska ⌘C + ⌘V-kedjebutiker. Istället finns skräddare som inte vet något om kemtvätt, små familjeägda bokhandlar strösslade litet varstans, du går till slaktarens butik för att köpa korv och dagens stek (jag vet, kanske inget för just dig …), till marknaden för grönsaker, bagaren för dagsfärskt bröd, öl, vin och sprit från lokala producenter et cetera, et cetera.

  De allra flesta butiker är stängda på söndagar, kollektivtrafiken och tågen fungerar, enkelt att välja mellan storstad, småstad och landsbygd. Flyget från Stockholm till Wien tar två timmar och en kvart. (Kan dessvärre inte rekommendera tåget; det kan numera ta hur lång tid som helst.) Många länder runtomkring som går att nå snabbt och enkelt.

  Prisindex ligger på 91 jämfört med Sverige (Forex). Det finns lediga lägenheter! Bättre sjukvård än i Sverige, stabil demokrati. Mycket natur i olika sorter att välja bland. Nackdelar kan vara att det tar tid att skaffa sig nya vänner, många är hyfsat konservativa och litet "gammaldags".

  Här är en rätt bra länk: http://www.viennawurstelstand.com/article/the-vienna-expat-survival-guide-13-ultimate-tips-for-internationals-moving-to-or-living-in-vienna/

  Lars

  SvaraRadera
 21. Tack för berömmet!

  Innan "Skägget" (nej, vi är inte släkt) här uppe föreslog Österrike hade jag inte alls funderat på det. Tyskland och Schweiz, men aldrig Österrike. Fast han försökte sälja in det med goda möjligheter till kuperad löpning, så du är bättre på att sälja in det. Backträning i all ära, men "som Sverige var förr" och lokala bagare lät mycket trevligare :-). Det här ska definitivt utforskas.

  SvaraRadera
 22. Vi som inte lever i "no-go" zoner har det fortfarande bra i Sverige, MEN med tanke på att integratioen och assimilationen är obefintlig så kommer det vara ett helvete i Sverige om 5-15 år. Ökade skatter och allt färre som ska försörja hela klaner.
  Vi har två små döttrar, jag vill inte behöva passa dem dygnet runt pga de anses vara ok villebråd om de är ute själva.
  Vill egentligen köpa oss ett trevligt hus med trädgård här i Stockholmstrakten, men vi har rätt seriösa planer på en australienflytt. Finns en del att klaga på där också förstås, men tror döttrarna har en säkrare uppväxt där.
  Schweiz skulle också vara intressant, liksom Norge, men jag tror Norge ligger ca 15 år efter Sverige... Hela europa är ju en stor bankomat just nu.
  Sorry för pessimismen, men känns inte som vi är ensamma om den heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Femton år efter Sverige 2017 låter som rena drömmen :-).

   Radera