Nu när bärsäsongen är i antågande
var det dags att inventera för att se om jag siktar på rätt
lagernivåer.
Vinbär
En av de tidigaste bären. Jag har
redan plockat röda vinbär i år. I frysen har jag en påse svarta
vinbär från förra året, men den gör jag snart slut på. Vinbär
är perfekt i sylt eftersom deras gelerande egenskaper gör sylten
tjockare. På det sättet slipper jag köpa syltsocker.
Rabarber
Varför gör ingen som odlar rabarber
av med dem själva? Jag kan ju inte säga nej, så det fyller hela
frysen! Jag skulle nog klara mig flera år utan att ta emot mer.
Blåbär
Jag har några liter kvar i frysen, så
det räknade jag ut rätt bra förra året. Tyvärr ser det ut att
bli ett svagt blåbärsår. Det finns bär, men om de inte gör ett
ryck de närmaste veckorna är de klart färre än vanligt. Jag
skulle behöva runt tjugo liter, men det finns gränser för hur
många timmar och dagar jag är beredd att lägga på att hitta dem.
Hallon
Som barn åt jag mycket hallon, men
ledsnade märkligt nog inte trots att vi hade hela tomten full. På
senare tid har det blivit dåligt med hallon för mig, men i år har
jag hittat vildhallon på fler ställen än någonsin, så kanske kan
jag bärga någon liter.
Äpplen
I höstas fick jag för mig att koka
äppelmos. Troligen delvis för att kunna göra ett blogginlägg. Jag har ett
par kilo kvar, så nu blir det till att äta gröt för att komma ner
på noll.
Nypon
Årets sista bär som i mitt fall
förvandlas till nyponsoppa som är något av den optimala
sportdrycken på de långa löppassen. Kanske är det pga att skador,
sjukdomar och trassel förhindrat långpass som jag har rätt mycket
soppa kvar i frysen. Men nu är jag efter vårens helvetesförkylning
och revbensbrott på väg upp på två mil och längre igen, så
kanske hinner jag ner på noll till oktober.
På det stora hela kan jag konstatera
att jag prickat ganska rätt i mina bärbehovsprognoser, så nu är det bara att damma av bärplockaren för en ny säsong.
Oj, du verkar lika produktiv med bären som min gamla mamma :) Jag är däremot troligen Sveriges största konsument av tex lingonsylt. Men jag kan inte uppbringa intresse nog för det att ge mig ut och plocka dem. Så det blir en dyr last för mig att handla dem. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/
SvaraRaderaJa, jag tror att jag var sylt- och safttant i ett tidigare liv. Lingon är ett rätt trist bär att plocka, åtminstone härikring. Jag vill ha snabba resultat. Den enda bärplockning jag gör som tar flera dagar är blåbär, men de är å andra sidan helt fantastiska.
RaderaTrots att det verkar vara ett dåligt blåbärsår tänkte jag ge mig ut och plocka någon gång i veckan. Jag har ändå sett rätt mycket bär i skogen utanför stan här hemma. Lycka till med din blåbärsskörd.
SvaraRaderaTack detsamma! Men jag tycker att det är för tidigt. Jag väntar minst en vecka till innan jag börjar.
RaderaJag måste bara påpeka att rabarber och äpplen inte är bär, men jag kan nog förlåta dig för detta språkliga misstag denna gång.
SvaraRaderaI övrigt vill jag också påpeka att du missat det viktigaste bäret, nämligen hjortron. Men eftersom jag känner till din åsikt gällande det norrländska guldet så kan jag förbise detta.
Jag hoppas hitta tillräckligt med blåbär i år så det åtminstone räcker till en blåbärspaj på min namnsdag, men jag börjar inse att det kan bli en pärs att få ihop det i år.
Jag vet, men frukt är nästan bär. Hjortron måste jag ha glömt. Eller vänta... nej.
RaderaVet inte hur mycket blåbär du behöver till en blåbärspaj, men nog måste väl det gå? Själv ska jag ha åtminstone 15 liter, helst 20-25.
Rabarber är egentligen en grönsak, men det är ju nästan en frukt som nästan är ett bär! :P
RaderaEn halvliter till en liter, beroende på form. Så jag räknar med att det ska gå!
Jösses, du kommer få bo i skogen om du ska få ihop den mängden, iaf om mina blåbärsrapporter stämmer. Dåligt blåbärsår i år är jag rädd!
Normalt plockar jag 25 liter, men jag har kvar så pass att 20 får räknas som fullt lager. Jag är en envis jävel, men är det helt hopplöst får jag sänka kraven.
RaderaFör några år sedan plockade jag blåbär med utsikt mot Drottningsholms slott på andra sidan sjön. Därefter kallade jag sylten drottningsylt fastän den bara bestod av blåbär. Det var lite speciellt att plocka bär så nära de kungliga. ;)
RaderaEva
Du har helt klart högre tankar om kungafamiljen än jag. Själv hade jag nog undvikit blåbären där av rädsla för att det är något fel (även) på bären.
RaderaÄr det "fel" att köpa bär av försäljare från "lastbil" plockade av andra ?
SvaraRaderaAbsolut inte, men det är ju dyrt :-).
RaderaJag älskar känslan av att ha sparat pengar när man fyllt sin hink med gratisbär i skogen! Det som hindrar mig från att plocka ner är plats i frysen.
SvaraRaderaHar man platsen kostar en extra frys bara ett par hundralappar på Blocket, men det är en farlig väg för snåljåpar :-).
RaderaHa ha, det som kostar är väl elen till frysen, en ny frys drar väl el för en femhundring per år, en gammal dito kanske några tusenlappar. För de kronorna får man många burkar sylt.
RaderaEnligt http://www.aeservice.nu/elspar/happforb.htm drar en äldre frys 1300 kr per år. Köper du bär (istället för färdig sylt med hälften socker och förtjockningsmedel) är de pengarna snart upphandlade. Och så kanske man inte behöver ha den på hela året heller, framåt senvintern kanske förrådet är nere på en sådan nivå att du klarar dig med en frys.
RaderaDet är ju bara att koka sylten direkt så kan man förvara burkarna svalt i åratal. Frysen behövs till annat.
RaderaAngående blåbären så är det dåligt i år här i södra dalarna pga frost mitt under blomningen i våras. Det kanske finns bättre i norr där blomningen kom senare?
Det beror väl på vilken sylt man kokar, ifall man inte vill använda konserveringsmedel? Och att det är just sylt man ska göra av bären: http://sparosverige.blogspot.se/2016/10/blabarspannkaka.html
RaderaRunt huvudstaden är det dåligt med blåbär trots avsaknad av frost. Här handlar det nog mer om brist på väta i våras.