söndag 16 juli 2017

Bärstatus

Nu när bärsäsongen är i antågande var det dags att inventera för att se om jag siktar på rätt lagernivåer.

Vinbär

En av de tidigaste bären. Jag har redan plockat röda vinbär i år. I frysen har jag en påse svarta vinbär från förra året, men den gör jag snart slut på. Vinbär är perfekt i sylt eftersom deras gelerande egenskaper gör sylten tjockare. På det sättet slipper jag köpa syltsocker.


Rabarber

Varför gör ingen som odlar rabarber av med dem själva? Jag kan ju inte säga nej, så det fyller hela frysen! Jag skulle nog klara mig flera år utan att ta emot mer.

Blåbär

Jag har några liter kvar i frysen, så det räknade jag ut rätt bra förra året. Tyvärr ser det ut att bli ett svagt blåbärsår. Det finns bär, men om de inte gör ett ryck de närmaste veckorna är de klart färre än vanligt. Jag skulle behöva runt tjugo liter, men det finns gränser för hur många timmar och dagar jag är beredd att lägga på att hitta dem.


Hallon

Som barn åt jag mycket hallon, men ledsnade märkligt nog inte trots att vi hade hela tomten full. På senare tid har det blivit dåligt med hallon för mig, men i år har jag hittat vildhallon på fler ställen än någonsin, så kanske kan jag bärga någon liter.

Äpplen

I höstas fick jag för mig att koka äppelmos. Troligen delvis för att kunna göra ett blogginlägg. Jag har ett par kilo kvar, så nu blir det till att äta gröt för att komma ner på noll.

Nypon

Årets sista bär som i mitt fall förvandlas till nyponsoppa som är något av den optimala sportdrycken på de långa löppassen. Kanske är det pga att skador, sjukdomar och trassel förhindrat långpass som jag har rätt mycket soppa kvar i frysen. Men nu är jag efter vårens helvetesförkylning och revbensbrott på väg upp på två mil och längre igen, så kanske hinner jag ner på noll till oktober.


På det stora hela kan jag konstatera att jag prickat ganska rätt i mina bärbehovsprognoser, så nu är det bara att damma av bärplockaren för en ny säsong.

18 kommentarer:

 1. Oj, du verkar lika produktiv med bären som min gamla mamma :) Jag är däremot troligen Sveriges största konsument av tex lingonsylt. Men jag kan inte uppbringa intresse nog för det att ge mig ut och plocka dem. Så det blir en dyr last för mig att handla dem. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror att jag var sylt- och safttant i ett tidigare liv. Lingon är ett rätt trist bär att plocka, åtminstone härikring. Jag vill ha snabba resultat. Den enda bärplockning jag gör som tar flera dagar är blåbär, men de är å andra sidan helt fantastiska.

   Radera
 2. Trots att det verkar vara ett dåligt blåbärsår tänkte jag ge mig ut och plocka någon gång i veckan. Jag har ändå sett rätt mycket bär i skogen utanför stan här hemma. Lycka till med din blåbärsskörd.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Men jag tycker att det är för tidigt. Jag väntar minst en vecka till innan jag börjar.

   Radera
 3. Jag måste bara påpeka att rabarber och äpplen inte är bär, men jag kan nog förlåta dig för detta språkliga misstag denna gång.
  I övrigt vill jag också påpeka att du missat det viktigaste bäret, nämligen hjortron. Men eftersom jag känner till din åsikt gällande det norrländska guldet så kan jag förbise detta.
  Jag hoppas hitta tillräckligt med blåbär i år så det åtminstone räcker till en blåbärspaj på min namnsdag, men jag börjar inse att det kan bli en pärs att få ihop det i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, men frukt är nästan bär. Hjortron måste jag ha glömt. Eller vänta... nej.

   Vet inte hur mycket blåbär du behöver till en blåbärspaj, men nog måste väl det gå? Själv ska jag ha åtminstone 15 liter, helst 20-25.

   Radera
  2. Rabarber är egentligen en grönsak, men det är ju nästan en frukt som nästan är ett bär! :P

   En halvliter till en liter, beroende på form. Så jag räknar med att det ska gå!
   Jösses, du kommer få bo i skogen om du ska få ihop den mängden, iaf om mina blåbärsrapporter stämmer. Dåligt blåbärsår i år är jag rädd!

   Radera
  3. Normalt plockar jag 25 liter, men jag har kvar så pass att 20 får räknas som fullt lager. Jag är en envis jävel, men är det helt hopplöst får jag sänka kraven.

   Radera
  4. För några år sedan plockade jag blåbär med utsikt mot Drottningsholms slott på andra sidan sjön. Därefter kallade jag sylten drottningsylt fastän den bara bestod av blåbär. Det var lite speciellt att plocka bär så nära de kungliga. ;)

   Eva

   Radera
  5. Du har helt klart högre tankar om kungafamiljen än jag. Själv hade jag nog undvikit blåbären där av rädsla för att det är något fel (även) på bären.

   Radera
 4. Är det "fel" att köpa bär av försäljare från "lastbil" plockade av andra ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut inte, men det är ju dyrt :-).

   Radera
 5. Jag älskar känslan av att ha sparat pengar när man fyllt sin hink med gratisbär i skogen! Det som hindrar mig från att plocka ner är plats i frysen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har man platsen kostar en extra frys bara ett par hundralappar på Blocket, men det är en farlig väg för snåljåpar :-).

   Radera
  2. Ha ha, det som kostar är väl elen till frysen, en ny frys drar väl el för en femhundring per år, en gammal dito kanske några tusenlappar. För de kronorna får man många burkar sylt.

   Radera
  3. Enligt http://www.aeservice.nu/elspar/happforb.htm drar en äldre frys 1300 kr per år. Köper du bär (istället för färdig sylt med hälften socker och förtjockningsmedel) är de pengarna snart upphandlade. Och så kanske man inte behöver ha den på hela året heller, framåt senvintern kanske förrådet är nere på en sådan nivå att du klarar dig med en frys.

   Radera
  4. Det är ju bara att koka sylten direkt så kan man förvara burkarna svalt i åratal. Frysen behövs till annat.
   Angående blåbären så är det dåligt i år här i södra dalarna pga frost mitt under blomningen i våras. Det kanske finns bättre i norr där blomningen kom senare?

   Radera
  5. Det beror väl på vilken sylt man kokar, ifall man inte vill använda konserveringsmedel? Och att det är just sylt man ska göra av bären: http://sparosverige.blogspot.se/2016/10/blabarspannkaka.html

   Runt huvudstaden är det dåligt med blåbär trots avsaknad av frost. Här handlar det nog mer om brist på väta i våras.

   Radera