tisdag 18 juli 2017

Dags att kliva av?

Det sägs att när alla jävlar pratar börs är raset nära. Det kan vara ett sjukt överlägset sätt av börsintresserade att se på sina medmänniskor, men grovt förenklat ser jag två trender nu:

1. Fler nybörjare som räknar med några procents kassaskåpssäker avkastning varje månad, stärkta i sin tro av kompisar som tjänat storkovan på Fingerprint.
2. Gamla rävar som var och varannan mening pratar om förestående sättningar, krascher, bubblor och ”slut på festen”.


Jag är med i ett par Facebookgrupper med börstema. Där ser jag den första kategorin. ”Jag har haft mina aktier sedan april och är back på allt, totalt tre procent. Ska det vara så? Jag är på väg att sälja rubbet.

Får man sömnsvårigheter av att tappa tre procent av kapitalet ska man absolut sälja, eller – ännu hellre – aldrig köpa. Ofta handlar det inte ens om att de gått sämre än snittet utan bara kommit in i ett sådant läge att det började åt fel håll. Det gör ju som bekant det på börsen ibland.


Och så grupp 2, ”bubbelprofeterna”. Jag ser jag dem överallt, kanske för att jag själv är en sådan (med den väsentliga skillnaden att jag inte är en gammal erfaren räv) och vill få min världsbild bekräftad. Här är det senaste tillskottet, ett par fondförvaltare som backar upp sin bottenkänning med lite statistik.

Nu är det ju så att statistik går att hitta lite vad man vill i, men helt klart har uppgången hållit på längre än vanligt. Det främsta argumentet emot en större dipp (såg ni hur snyggt jag förvandlade ”kraschen” till en "dipp”?) har varit att med så här låga räntor finns inget bättre att göra med sina pengar än att plöja ner dem i börsen. För mig är det argumentet i klass med Jens Spendrups gamla argument för att få in Sverige i valutaunionen: ”Det är roligare att säga ja.


Så vad tror ni? Ska börsen ner snart eller är det roligare om den går upp?

40 kommentarer:

 1. Jag är så lat och måttligt begåvad så jag anser mig inte kunna tajma marknaden och lutar mig mot detta: https://blogg.avanza.se/avanza/market-timing-eller-time-in-the-market/
  Sen är det inte pengar som jag ska använda inom dom närmaste sju åren om någonsin, avkastningen i form av utdelningar mm är tänkt som tillskott vid pension är det tänkt,,
  Och som nettohandlare på börsen så välkomnar jag lite rea på tillgångarna,, 😉
  Mvh sköldpaddan/snickar'n

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men kan man undvika de där -40%-rasen är det en riktigt bra bonus till portföljen om 25 år med ränta-på-ränta-effekt.

   Radera
  2. Förvisso sant, tänkte tanken våren 15 att det kanske var läge men avstod och utdelningarna trillade in ändå och placerades till lägre kostnader och i våras kom det mera utdelningar,, 🙂
   Och kursen har repat sig rätt bra på många bolag med,, 😉
   Idag lämnade shb en rätt bra rapport med tillväxt på nya marknader med fick en sänkning av kursen som tack, men som jag ser det så finns det alltså fortsatt kapital till hyfsade utdelningar och kursen kommer nog ikapp igen.....
   Överlag har bolagen jag har än så länge lämnat rätt ok rapporter så det känns än så länge ok,,
   Med tanke på hur björnaktig den här uppgången har varit sen 2009 så är ju frågan hur många som stått kvar på sidlinjen och väntat på att det ska falla någon gång......
   Började investera mer målmedvetet 2010 och har läst om hur dyrt det har varit ända sen dess känns det som....
   under tiden har qviberg gett mig drygt 150% plus utdelningar på det kapitalet, känns rätt ok för en gammal snickare som till slut övergav fackets trams om kapitalet som fienden,, 😉
   Framtiden får utvisa om det är en korrigering eller en längre nedgång som kommer i höst, för nånting blir det väl i vanlig ordning, kanske i september när trumpen ska få igenom budgeten igen.....

   Radera
  3. Jag sålde av mycket i april -15 och är nöjd med det. Skulle klivit in igen april -16 så hade glädjen och självgodheten varit total :-).

   Jag har inte kollat på SHB och hinner/orkar inte nu, men rent generellt ser jag det som ett varningstecken när bra rapporter resulterar i sänkt kurs.

   Radera
 2. Jag har ingen spåkula, så jag kan tyvärr inte ha en åsikt om börsen rent generellt :) Men, vad fasiken, många uttalar ju sig glatt om allt de inte vet något om, så man kanske borde köra på och bara dra ngn konsensusåsikt ur hatten ändå? Däremot bevakar jag mina bolag, för att se att de utvecklas åt det håll jag räknat med. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att man ska låta marknaden den styra utan personlig och politisk åsikt?😯😳
   Det låter ju nästan insiktsfullt... 😉
   Mvh snickar'n

   Radera
  2. Jag har inte heller någon spåkula, men nog kan man väl ha åsikter/gissningar utan att ha facit? Har du t ex aldrig spekulerat i utgången av en fotbollsmatch?

   Radera
 3. Bra kommentarer, har handlat på börsen ganska många år nu och den erfarenhet jag kan dela med mig av är att om man inte är beroende av det investerade kapitalet kan det bästa faktiskt vara att inte göra nått alls.
  Har tidigare hoppat ur börsen vid ett par tillfällen (inte så bra tajmade) men lite i det läge som råder nu och om man tittar på det i backspegeln hade det faktiskt varit bättre att inte göra nått alls.
  Om man däremot funderar på att göra sina första investeringar, kan det säkerligen vara bra att vänta in ett bättre tillfälle.
  Allt detta bygger naturligtvis på en lång investerings horisont och då talar jag inte månader utan år.

  Älskar Tintin rutan! Underbar !!!!

  En som sällan säljer aktier, det är dom oftast för bra för :-)
  Har aldrig ägt några Fingerprint eller den typen av aktier, tycker risken är större än chansen till den fantastiska avkastningen.

  Vänliga Hälsningar
  /Rille

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att inte agera är absolut ett alternativ att beakta. På samma sätt tycker jag att för många är för fixerade vid att alltid vara fullt investerade. I det långa loppet har det alltid varit rätt, men varje dag börsen går ner är det fel.

   Ja, Tintin är suverän! Överhuvudtaget är det alldeles för sällan folk kallas för "Satans lakej".

   Radera
  2. Hupp!
   Jo det där med timing ja ....
   Det kräver en stor räcka tålamod som jag inte besitter, om du menar fullinvesterad med kapital man kan klara sig utan, så ja då är jag det. Om du menar fullinvesterad med allt kapital man äger, så nej då är jag aldrig det.
   Det fungerar bra för mig, som inte klarar att tima börsen och konjunkturernas svängningar.

   Med vänlig hälsning
   från Satans Lakejen :-)
   /Rille

   PS. Måste gräva fram mina gamla Tintinalbum ikväll :-)
   DS.

   Radera
  3. Ja, jag menar fullinvesterad med kapital man inte behöver i närtid, för de pengarna tycker jag att man ska hålla utanför börsen.

   Men du har ju ett kapital bundet i Tintinalbum också, som inte lär gå ner.

   Radera
  4. Alla pratar om spåkulor men Herregud Professor Kalkyls pendel skulle ju lösa alla investeringsbeslut :-)

   Fast håller med dig visst är börsen historiskt högt värderad och uppgången har varat länge.
   En viss försiktighet i sina investeringar bör man ha i detta läge. Man kan t.ex lägga sig i hängmattan under semestern och läsa Tintin :-)

   Önskar en trevlig sommar!
   /Rille

   Radera
  5. Professor Kalkyl vore överhuvudtaget en tung investerare!

   Ja, att iaktta lite extra försiktighet borde inte vara fel. Visst, börsen har alltid gått upp på sikt och visst, det är omöjligt att med exakthet förutse upp- och nedgångar, men det innebär inte att man blint måste satsa allt på att vi alltid är på väg rakt uppåt.

   Radera
  6. Supertung!
   Haddock skulle ligga "all in " i nya Whiskey ETF:en,
   med Moulinsart hårt belånat :-)

   /Rille

   Radera
  7. Jag tänker mer Nobelindustrier till Haddock - bomber och granater!

   Radera
 4. Vi har högkonjunktur, 1 års konstant uppgång sedan sidledes i 3 månader, höga volymer på försäljningsdagarna, dåliga rapporter.

  Tror vi ska ner nu.

  SvaraRadera
 5. Behöver man inte kapitalet på många år ska man inte sälja. Börsen kan lika gärna fortsätta gå upp i flera år till. Å andra sidan verkar du vara lite mer kortsiktig än många blogginvesterare så det blir kanske annorlunda i din situation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är absolut mer kortsiktig än de flesta ekonomibloggare. Å andra sidan är det ingen bedrift när den gängse uppfattningen är att man aldrig ska sälja en enda aktie och det enda som egentligen betyder något är utdelningen. Glömmer aldrig diskussionen jag hade med en som tyckte att ett bolag var bra och att aktien var billig, men han köpte inte av anledningen att han inte trodde att aktien skulle gå bättre än index på en TRETTIOÅRSPERIOD! Den parametern funderar jag exakt inte en enda sekund på.

   Radera
 6. Fick senaste elräkningen för juni månad och elbolaget vill ha 15,50 kr för elförbrukningsdelen.
  Nästa månad räknar jag med kommer att bli lika stor, eller några kronor lägre. Möjligen bryter jag 10-kronorsgränsen.

  Hur gick det för dig, bytte du elleverantör eller det är kanske för små summor som du kan spara så du ids inte göra något (aka "jag är nöjd") ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag "valde" alternativ C: Har inte hunnit kolla. Känner mig absolut inte nöjd, men har fullt upp. Igår kväll jobbade jag till kl 1.30. Att i det läget börja kolla elräkningar kändes inte lockande :-).

   Radera
 7. Problemet med alla tyckare är ju att de alla har den gemensamma nämnaren att de inte har en j-vla aning ;-) Som komplement till detta är de dessutom okunniga och/eller partiska.

  "Proffsen" som liksom amatörerna alltid har fel, med mycket få undantag, är likt nybörjarna inte bara inkompetenta utan också partiska. Många av proffsen har sålt av för att de påverkats att tro att det är "dyrt" nu, när minsta lilla halmstrå bekräftar detta gör de så klart vad de kan för att accentuera detta med syftet att det skall bli en faktisk nedgång, så att de slipper sitta på bänken och se hur kurserna når nya höjder utan dem.

  Den andra halvan, som bara är inkompetent, lider dessutom av övermod och en gravt skev världsbild både av sin egen förmåga och hur det här med investeringar egentligen fungerar. Din egna ganska underhållande beskrivning av nybörjarna som funderar på att sälja när de ligger tre procent back efter några månader är väldigt talande ;-)

  Själv fokuserar jag sedan en tid på utdelningar. Går kursen upp kan jag köpa något med högre utdelning, går kurserna när, ja då kan jag öka mitt ägande ännu snabbare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant. Vem som helst, inklusive guldfisken i sin skål, kan tjäna pengar på en uppåtgående börs. Det svåra är när det vänder nedåt.

   Utdelningsstrategin är en av många - dessvärre inte självklart bättre.

   Radera
  2. Att ingen har en aning och alltid har fel tycker jag är att överdriva en smula. När börsen stigit åtta år på raken är historisk statistik ganska tydlig med att det finns en nedsida.

   Min beskrivning av nybörjaren som var -3 procent var - tyvärr! - ett autentiskt exempel som jag läste häromdagen.

   Ja Per, att varje undviken förlorad krona är värd exakt lika mycket som varje tjänad krona.

   Radera
  3. Så var det detta med att sitta och dra slutsatser baserat på godtyckliga perioder, i ditt fall kalenderår. Till att börja med är det ingen naturlag att börsen måste backa snart bara för att den varit upp åtta år i rad enligt dina godtyckligt valda perioder och index.

   Om jag inte missminner mig har vi haft minst två sättningar sedan 2008. För att nämna några så var det en rejäl sättning hösten 2011 samt en mellan 2015-2016. Börsen är alltså bara upp ett helt kalenderår sedan senaste kalenderåret med minus under 2015.

   Sedan vet jag inte riktigt vart du vill komma eller säga med detta inlägg egentligen. Att försöka komma fram till något slags generellt konsensus om det är bra eller dåligt att kliva av börsen är helt meningslöst.

   Sedan vill jag stå på mig beträffande det om att ingen har en aning om vart vi är på väg. Nämn någon som någonsin förutspått en nedgång med rimlig precision. Menar inte att man måste ange dag eller månad, men åtminstone år vore lämpligt.

   Och nej, du kan inte ta upp sådana som alltid är negativa eller positiva till börsen ;-)

   Radera
  4. Nej, jag har inte dragit slutsatser baserade på godtyckliga perioder. Jag skrev: "När börsen stigit åtta år på raken är historisk statistik ganska tydlig med att det finns en nedsida." Vill du hävda att det är lika rimligt att tro att börsen för alltid kommer att fortsätta uppåt, utan rejäla nedgångar, får du göra det, men jag har inte sett några argument för det.

   "Sedan vet jag inte riktigt vart du vill komma eller säga med detta inlägg egentligen. Att försöka komma fram till något slags generellt konsensus om det är bra eller dåligt att kliva av börsen är helt meningslöst."

   Du har rätt! Om du tror att det är konsensus jag är ute efter har du verkligen inte förstått vad jag vill säga med inlägget. Om du läser hela ser du ganska tydligt att jag inte ens själv är på det klara med vart börsen är på väg.

   "Nämn någon som någonsin förutspått en nedgång med rimlig precision." Svar: Jag, april 2015.

   Radera
 8. Ja, det är spännande tider. Och man kan prata sig blå om att börsen inte borde gå ned av en mängd anledningar - då brukar jag ta fram mitt trädgårdsintresse och fundera på tulpanlökar. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och med risk för att beskyllas för åldersrasism tror jag få under 30 ens fattar tulpanlöksreferensen.

   Radera
 9. Det beror på vad Fed gör. Kommer de fortsätta höja räntan trots att ekonomin inte tillåter det, så kommer det krascha. Men nu har de en scapegoat i Trump. Att exemplevis höja räntan från 0.5 till 1 % kan tyckas vara fortsatt löjligt låg ränta. Men för de bolag vars största utgifter är räntekostnader blir det en dubbling av kostnaderna. Kommer Fed istället krypa till korset och sänka räntorna igen, så kommer det fortsatt strömma in "cheap money" i aktier, då alternativet med 0 % ränta på sparkonto är uteslutet. Jag tror trots allt mer på scenario 2.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant teori! Men förr eller senare måste räntorna upp och riksbanker världen över har då en förmåga att höja så pass snabbt att det ger negativa effekter på börserna.

   Radera
 10. Nej å spå framtiden är svårt. Kanske lika svårt som att känna sig själv? Hur man reagerar i ett börsras är svårt att veta innan man är där. Själv så tröttnade jag helt på börsen efter förra finanskrisen. Lärdomen för mig blev att jag är beredd att offra avkastning för stabilitet. Så är nu till största delen investerad i de agnostiska permanenta/golden butterfly portföljerna.
  Golden Butterfly är en av de portföljer som historiskt supportar högst SWR på 5% av kapitalet. En fördel för mig som tänkt leva på kapitalet om några år.

  https://portfoliocharts.com/portfolio/golden-butterfly/

  Kan dock inte låta bli att spekulera med ca 10% av kapitalet. Även fast det år svårt känns det iaf lättare med 90% krockkudde.

  Kan inte låta bli att längta lite, tycka att nästa krasch ska bli spännande. Ska jorden/banksystemet gå under denna gång?

  Eller blir det precis som vanligt?

  Jnana


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken och tankarna! Världen går nog inte under den här gången heller, men jag känner både igen känslan av börströtthet (kände den efter IT-kraschen) och en viss förväntan.

   Radera
 11. Jag har en strategi som jag följer och så även nu - jag tror också att börsen kommer att gå ner. Vad jag gör är att jag går ur börsen med en del, särskilt de aktier som har hög vinst. Jag går dock inte ut helt, men minskar risken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så gör jag med, samt lägger om från aktier till råvaror. Inte helt, jag kommer också att förlora pengar om det blir ett ras. Bara förhoppningsvis mindre än om jag gått all-in aktier.

   Radera
 12. Kuliga funderingar. Tänk tanken om du inte behöver dina investerade pengar på börsen idag eller om sju år . tror du att din summa investerade pengar är lägre den 18 juli 2024 ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju bra med statistik på sådant. Sannolikheten att börsen står högre om 7 år är tämligen hög. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

   Radera
  2. Jag håller med Investeraren. Därmed inte sagt att det bästa man kan göra är att köpa en indexfond för alla pengar idag och låta pengarna sitta där i sju år. Kanske har jag dubbelt så mycket pengar genom att investera defensivt 2017-2018 för att sedan ta högre risk 2019-.

   Radera
 13. Larsson,

  Kan vara bra att påminna om vad som står i krönikorna. Under 1980-talet gav en indexinvestering runt 17% i avkastning per år inklusive utdelningar. Hade du missat de 10 bästa dagarna under 10 långa år hade det bara blivit 12%.

  Det kan vara förenat med rätt stora risker att lämna marknaden helt.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som motvikt har jag för mig att jag skrivit (eller bara läst om) hur mycket bättre det hade blivit om man istället undvikit de sämsta dagarna.

   Men jag håller ändå delvis med dig. För mig har det aldrig varit tal om att lämna marknaden helt. Bara att ligga lite mer likvid och ha lite ädelmetaller i portföljen när det känns som osäkrast.

   Radera