onsdag 19 februari 2020

VM i budgetmiss

Att planera och budgetera påstås vara bra, men det lyckas inte alltid. Idrottsevenemang tycks vara något av det sämsta man kan satsa på för att tjäna pengar, men alpina VM i Åre 2019 förväntades gå med 50 miljoner i vinst och det är ju inte kattskit!

Fast några dagar innan tävlingarna kom organisationen fram till att det bara skulle bli 40 miljoner. Detta efter en Excelmiss som man tydligen inte dubbelkollat förrän då, så där rök tio mille. Om det stannat där hade det ju ändå varit succé, men när tävlingarnas kassa räknades visade det sig ha blivit 30 miljoner i förlust istället, så där rök 70 till.


Hur då, frågar sig vän av ordning. Låt oss fråga vd:n. Eller, rättare sagt, låt SVT ställa frågan.
 - Sen efter VM, precis för ett år sen, det var då vi började gå igenom ekonomin. Vi såg att kostnader hade ökat, intäkter blev mindre och det är ju självklart nåt man har ägnat nätter och dagar och timmar åt att fundera hur kunde det bli så här.
 - Vad har du kommit fram till?
 - Ja, jag är ytterst ansvarig som vd och det är många, många delar i det hela som har varit väldigt lärorikt för mig på ett otroligt tråkigt sätt.

Är det fler än jag och SVT:s André Pops som inte fattar? De har med en omsättning på 400 miljoner lyckats få till ett resultat 80 miljoner sämre än väntat. Jag följer inte alpin skidåkning sedan Stenmark slutade, så jag vet inte hur själva tävlingarna gick, men det ekonomiska handhavandet måste ha slagit något slags rekord.

14 kommentarer:

  1. Nej, det där var verkligen inte lyckat. Påminner nästan om hur AMV bedrev projekt under tiden då jag arbetade på Arbetsförnedringen. Planlöst och slumpmässigt. Men det är ofta inte så mycket bättre i det privata näringslivet heller. Det kommer dock inte alltid upp i offentlighetens ljus...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är sant, viktigast är att det inte är ens egna pengar. Företag som drivs av sin ägare tror jag förskonas i betydligt större utsträckningen även om det såklart är lättare i Nisses El än i H&M.

      Radera
  2. Det tävlas förstås i budgetmiss även i OS. Grekland är, föga förvånande, klara vinnare där. https://www.cnbc.com/id/37484301

    De som beslutar om större allmänna satsningar borde behöva skriva under om att de personligen går i borgen om budgeten missas med mer än ett visst antal procent.

    Om samma hade gällt politiker, skulle nog Maud Olofsson varit mindre sorglös kring att langa iväg miljardbelopp till Nuon.

    /M

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olympiader är ju Greklands grej ;-).

      Japp, fram för mer personligt tjänstemannaansvar, det tror jag skulle lösa mycket. Det som störde mig mest med Maud Olofsson var att hon inte ville komma till KU eftersom hon inte längre jobbade som minister, men ministerpensionen hade hon inget emot.

      Radera
  3. Det går ju inte dåligt för att de missköter affären och genomförandet i sig. Det går dåligt för att hela budgeten är en gigantisk glädjekalkyl som ska ligga till grund för att överhuvudtaget få arrangera tävlingarna.

    Så här ser det ut oavsett om det är OS, VM eller något annat, vilket land det rör sig om spelar heller ingen roll.

    Alla huvudorganisationer kräver garantier från stater för att orter ska få arrangera oavsett hur budgeten ser ut, för att staten ska gå in med garantier krävs en budget som visar att staten inte ska behöva gå in med kulor etc etc.

    Dock är det bara ett spel för galleriet i alla led då allt till slut syftar till att få driva prestigeprojekt och sätta sig själv på kartan till vilket pris som helst. Skattebetalarna får betala till slut men det kan man ju skita i för det är någon annan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, på vd:n låter det som att lite sämre väder gjorde att de tappade åtminstone 70 miljoner, vilket känns rätt märkligt. Men har man sagt att man ska tiotals miljoner i vinst och sedan går tiotals miljoner i förlust tycker jag att man måste kunna redogöra för orsakerna mer konkret än detta snömos.

      Radera
    2. Svaret på din fråga är i korthet vi ljög i budgeten. Vi skrev att kostnaderna skulle bli 40 miljoner fast vi visste att de skulle bli minst 60 miljoner sen skrev vi vidare att vi räknade med 100 miljoner i intäkter fast vi visste att vi aldrig skulle ta oss över 60 miljoner. Hade vi inte gjort det hade vi inte fått de nödvändiga garantierna och i förlängningen inte fått arrangera eventet.

      Men det där kan man förstås inte säga så då får det bli snömos istället. Det blev lite fel i excel och Janne på macken hade skickat in fel papper.

      Radera
    3. Jag tror tyvärr att det är en bra sammanfattning :-(.

      Radera
  4. Någon/Några bör få sparken omedelbums!

    /Stefan @ https://ihallandeinvest.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag röstar på vd:n, men han har tydligen redan gått vidare till nytt skattefinansierat jobb.

      Radera
  5. Märkligt konsortium det där. Skistar, skidförbundet och skattebetalare (50%). En stor del av förlusterna berodde på inköp av snökanoner och en fastighet. Nu när det är över får skistar kanonerna, förbundet får fastigheten och skattebetalarna får lång näsa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänkte också på det, att vd:n försöker rättfärdiga förlusten med att investeringarna kommer det privata aktiebolaget Skistar till del. Jag skulle föredra höftledsoperationer framför snökanoner för mina skattepengar.

      Radera
  6. Det där är väl inget. Det är ju en svensk nationalsport, detta att tex kommunerna hellre bygger ett flertal asdyra simhallar än att sköta tex äldreomsorg.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Simhallar är viktiga grejer. Simmare ska rösta i 10-20 val, åldringar i 1-2.

      Radera