tisdag 11 februari 2020

”Böter ska svida lika mycket”

Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson Linda Snecker visar att hon inte är klok snudd på varje gång hon öppnar munnen, men här är ett förslag värt att fundera över – att inkomstbasera fortkörningsböter.

Tanken är väl att hindra ”rikingarna” (som det av en ren slump inte finns så många av i väljarbasen till Vänsterpartiet Kommunisterna) från att kalkylera med böter utan tvinga dem att lätta på gasen. Inte helt fel tänkt. För ett par år sedan bloggade jag om progressiva böter (som jag tycker är en bättre idé) vid fortkörning och felparkering just för att ingen ska kunna välja att inte bry sig.

Ibland blir det lite tokigt...

Problemet med att bara utgå från inkomst är att redan första fortkörningen skulle kunna bli larvigt dyr. I Finland har man det systemet och skriver ut bötesbelopp på miljonbelopp. Är det verkligen rättvisa?

För övrigt kommer straff ändå kännas olika, även om man skulle sätta folk i fängelseceller som är olika stora beroende på bostadsstorlek eller strafftid efter hur många levnadsår man kan förväntas få. Jag håller med Stellan Skarsgård:

Det finns ingen rättvisa i världen. Varför ska det vara rättvist just i det här rummet?

Disclaimer (det har ju blivit så populärt nuförtiden): Jag har aldrig fått en fortkörningsbot i hela mitt liv och har mycket svårt att tro att det någonsin ska hända.

17 kommentarer:

 1. Helt seriöst. När man hör henne uttala sig blir jag riktigt orolig. Hur i h-e kunde hon komma in i riksdagen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hur kan hon få stanna kvar? Inte bara det, hon nämndes som tänkbar partiledarkandidat, partiets statsministerkandidat.

   Radera
  2. Säger allt om partiet, som förutom att vara kommunister gärna värnar om extremister.

   Radera
 2. Sade hon inte något om att hårdare straff inte leder till minskad brottslighet och i nästa andetag att de som köper sex skulle absolut ha hårdare straff

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första delen tycker jag täcks in av citatet ovan och även det andra låter bekant.

   Radera
  2. När brottslingen är vit och/eller man då hjälper hårdare straff, inte annars.

   Radera
  3. Kan det vara så enkelt :-)?

   Radera
 3. Men är inte tanken här i princip bara att ändra från fasta bötesbelopp till i praktiken dagsböter? Om det är vad vänster partiet vill hålla på med i förhandlingarna som viktiga frågor så ge in på det för att de vuxna kan leda Sverige istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har för mig att jag sett vänsterpartister argumentera för att det inte är dagsböter, men även om det skulle vara någon teknikalitet som gör att det inte är det håller jag med dig om att inkomstbaserade böter i princip är en form av dagsbot.

   Jag håller också med om att det inte är den viktigaste frågan för Sverige just nu, men jag tycker att principfrågan är intressant, ifall det är rättvisa att utdela samma straff eller om det är rättvisare att försöka göra straffet lika kännbart.

   Radera
 4. Hon kom in och sitter kvar pga den kultur som råder i landet. Signalerings- & indentitetspolitik är vad som funkar. Men ju sämre det går med allt ju svårare kommer det bli att motiviera den politiken som drivs. I takt med försämringen kommer fler ifrågasätta legitimiteten hos politiker som denna ovan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde åtminstone bli så, men jag är inte säker.

   Radera
  2. Ha, ha. I teorin ja, men i praktiken sitter svensken lugnt i båten, precis som på Titanic. Ser ni några tecken på annat?
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Ja, några, men inte alls i samma fart som den försämring de skulle kunna reagera på. Därav min tveksamhet.

   Radera
 5. Visst kan det vara bra med olika stora böter och just fortkörning kan jag förstå. Det finns riktiga idioter som tycker det är säkrare att köra fort för man är mer fokuserad. Vilket absolut inte är sant. Dock har jag inte det blekaste om rika kör mer vårdslöst i trafiken än fattiga. Det borde lite logiskt vara fattiga som skiter i regler och lagar. Framför allt unga som haft körkortet i mindre än 2 år om man skall tro statistiken. Bättre med att den tredje fortkörningen så ryker kortet eller något. Kastrering kanske ett annat alternativ. Okej den sista var ett skämt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte heller om rika eller fattiga kör snabbast. Poängen med V-förslaget uppfattar jag är att rika inte drabbas lika hårt av ett fast bötesbelopp och det stämmer ju.

   När jag bloggade om progressiva böter nämnde jag bl a Oldsberg och Carola, två personer som tycktes ge fan i hur mycket straff de fick. För att drabba dessa skulle jag gärna se att det blir värre och värre. Inte upp till kastreringsnivå, men jag tycker att det vore rimligt att den tredje boten är åtminstone dubbelt så hög som den första för samma förseelse. Om det gäller fortkörning eller felparkering, inte för misshandel eller förskingring.

   Unga som haft körkortet mindre än två år borde bry sig lite mer eftersom de har "provkörkort". Om det ryker kommer det inte tillbaka utan uppkörning.

   Radera
 6. Poängsystem kopplat till trafikförseelser, som man har i bl.a Spanien, Frankrike och Danmark, är inte så dumt. Varje förseelse har ett visst poängvärde och när du ett visst tak dras körkortet. Du kan bli av med poäng om du kör prickfritt i tre år eller går en kurs. Ett sådant system drabbar alla lika. /nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter schysst. För oavsett lagar och villkor är det olyckligt om en del känner att det är värt att skita i reglerna.

   Radera