tisdag 25 februari 2020

Vardagsbeslut

Jag uppskattar att ha gott om tid och ingen press när jag ska ta ekonomiska beslut i vardagen. Ska jag köpa något vill jag systematiskt kunna gå igenom alla alternativ och väga för- och nackdelar. Det värsta jag vet är att behöva stressa och improvisera. Men ibland väljer man inte själv, när saker och ting kommer i ens väg. Träd t ex.


En stor skillnad mellan kullfallna träd och exempelvis bilar är att de förstnämnda inte reflekterar. Ligger det ett träd över en mörk landsväg ser man det inte förrän man plötsligt hamnar mitt i djungeln. Det kan gå hur illa som helst och bilden här uppe är i det perspektivet inte så farlig. Jag lever och har hälsan, bara inte längre en fungerande bil.

Den är trafikförsäkrad, så eventuella reparationskostnader får jag stå för själv. Ny eller begagnad vindruta, ett lyse eller möjligen bara glaset samt lite annat smått och gott. Jag gillar den här bilen, men vill inte lägga ner mer pengar än den blir värd när det är färdigt.


Och om den ska bytas ut, mot vad? Jag har en förestående flytt att planera för. Dragkrok är ett absolut krav, men gärna också lite mer lastutrymme än Volvokombin. Fast den måste gå att framföra med B-körkort, jag har inte ens BE. Och eftersom jag just nu saknar fortskaffningsmedel är det inte läge att dra på beslutet några månader, som jag normalt hade önskat.

Det är ändå lite av ett I-landsproblem. Den dyraste begagnade bil jag hittat hittills var en Hummer för 598000 kr och vore jag tvungen skulle jag kunna casha den i morgon. Ända kruxet är att jag då snabbt som tusan måste skaffa en ny bildekal.


Dessutom vill jag inte lägga sexhundratusen på en bil. Helst inte ens en tjugondel. För jag har inte alla pengar i världen, och definitivt inte all tid i världen. Så här sitter jag med svåra beslut att ta, delvis med hjälp av svar som aldrig kommer. Och helst skulle jag ha velat ta besluten igår.

43 kommentarer:

 1. Mycket fin dekal på bilden.
  Jag har en likadan på min bil.:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vågar man ha det? Många miljöaktivister verkar inte tycka att det är så viktigt att bilar används tills de tar slut pga användning.

   Radera
 2. Ett flyt? Nu blir jag nyfiken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, flytt. Inte flyt, det har jag aldrig haft :-).

   Jag återkommer i ämnet och är övertygad om att jag i sinom tid kommer få kommentarer om att jag tjatar för mycket om det, men inte riktigt än.

   Radera
 3. Det verkar ju ha gått bra med dig iallafall och det är ju det viktigaste. För precis som du säger, såna olyckor kan gå hur illa som helst.
  Om du väljer att reparera brukar man kunna hitta billiga reservdelar på bildelsbasen.se
  Väljer du att byta bil skulle jag satsa på en skåpbil, typ Caddy eller Transporter. De finns i alla prisklasser, lastar enorma mängder och har oftast drag. Enligt min uppfattning är "arbetsfordon" också enklare att sälja, man slipper de där "sista-priset-kompisarna".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är det viktigaste.

   Har kollat allt från Bildelsbasen till Blocket.

   VW Transporter är definitivt med på önskelistan.

   Radera
 4. Var står bilen nu?
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hemma i mitt garage, men jag vill inte gärna åka ut med den igen i detta skick.

   Radera
 5. Behöver du en stor bil för EN flytt? Är det inte mest ekonomiskt att köpa en liten och hyra en stor vid enstaka behov ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Flytta ett helt bohag till ett annat land känns inte riktigt som enstaka behov.

   Radera
  2. Inte? Hur ofta tänker du flytta bohaget till ett annat land?

   Radera
  3. En gång, men ska jag inte köpa en långtradare (och det har jag inte körkort till) blir det flera vänder, och innan dess några resor att reka det nya landet. Så 5-10 resor totalt kanske.

   Radera
 6. Som någon skrev ovan. Duger inte en mindre bil med dragkrok lika bra som en stor som oftast inte kommer att fyllas.

  Skulle tro att en 1:a generations kia Ceed SW med dragkrok är en billig (total cost of ownership) bil idag. (Dvs herrgårdsvagnsversionen)

  Torde få dra ett släp på minst 1300kg vid flytt.


  En ännu mindre bil med god lastförmåga är 1:a generationen av Toyota Yaris Verso. Den har en enorm lastförmåga för en sådan liten bil. Får dock bara dra 900kg tror jag...och det lär inte finnas många med dragkrok. Varning dock...bilen är ful som stryk....den är gjord för att vara praktisk...inget annat.


  En annan bil skulle vara Toyota Corolla 98-02 i herrgårdsvagnsstuket. Torde vara hyffsat hållbar. Inte heller så snygg dock.


  Om planerar att inte transportera folk i bilen, så torde en liten "byggare-bil" fungera mkt väl. Du får bara två säten men ett lastutrymme som är mkt gott. Oftast mkt bra dragvikt på dessa bilar också.


  Sedan om du skall på resa så måste du överväga Toyota Land Cruiser. UN edition, med snorkel och min-skydd undertill. Tror dock de är lite dyrare...….. dvs inte seriöst förslag från min sida.  Med vänlig hälsning
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag tänker inte flytta med en Kia. Möjligen om jag skulle flytta inom länet. En Toyota Yaris skulle jag helst inte åka i alls. Den lär väl bli totalkvaddad om man krockar med en hare. Jag kan bara ana vad som hänt om det varit den som frontat ett träd.

   Toyota Corolla tror jag är en schysst bil. Men, som sagt, inte för mina behov. Land Cruiser gissar jag är i törstigaste laget för ekonomiska långresor.

   Radera
 7. Då får du skriva upp en krav och önskelista så kan nog folk komma med förslag.
  Dvs hur kommer du att resa? med hur många? hur långt? med vilken last?

  Det tjatas ju alltid om att vi oftast köper bilar för det vi gör en gång om året....men skulle ha klarat oss med en betydligt mindre bil till "vardags"

  Sedan en detalj som du får komma ihåg är att beroende på vart du flyttar kan bilen vara mindre lämplig.

  Ex. En gammal volvo fungerar väl i Sverige. Det finns gott om reservdelar på närmsta skrot om du behöver. Flyttar du dock till ex tyskland så tror jag en gammal BMW/ Merca är ett bättre val vad det gäller tillgång på reservdelar.

  Spanien? SKulle misstänka att SEAT ligger bra till, skulle kunna tänka mig att Fiat ligger betydligt bättre till än i Sverige.

  Alla bilar oavsett hur hållbara de är kommer behöva någon form av lagning. Kan vara värt att hålla i tanken. Samma bil som är perfekt i Sverige, kanske inte är lika lämplig i ett annat land/ stad

  Jag valde vid ett tillfälle ex en Toyota istället för Honda (som
  hade den bättre bilen) för att det inte fanns/ finns någon återförsäljare på orten, men Toyotahandlaren har gått rykte.
  En annan bil där egentligen skoda hade bättre blev inte köpt pga STORA bekymmer med verkstaden....

  Nu köper du äldre bil....men kan vara värt att kolla upp vilka bilar som finns dit du tänker flytta.


  Men till den viktiga frågan. Vad behöver du egentligen för bil? Vad är viktigt?


  Med vänlig hälsning
  THZ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill inte vara så specifik i kravlistan. Delvis för att jag inte riktigt har koll på den själv. I Sverige har Volvo absolut varit bra och det är möjligt att jag skrämmer liv i den jag har. Ska jag köpa nytt vill jag tänka framåt så att det inte bara känns som pengar i sjön (som ju bilpengar alltid är på något sätt).

   Radera
 8. Kolla på en Ford Mondeo kombi 01-07. Urbillig och lastar massvis!

  Hälsn
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske kan vara något. Tack för tipset!

   Radera
  2. Håller med. Vi hade en sådan förr och den var fantastisk. Komfortabel, billig, driftsäker och lättskruvad.

   Radera
  3. Inga bilar är lättskruvade för mig.

   Radera
 9. Ska du flytta till ett annat land? Eller ska du hjälpa någon annan flytta? Om du ska flytta vill vi veta vart och varför - såklart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är tanken, förhoppningsvis i år. Har skrivit en del om det på bloggen, bl a här:
   https://sparosverige.blogspot.com/2017/07/utlandsboende.html

   Vilket land håller jag för mig själv tills allt är klart.

   Radera
 10. Hur gammalt är ditt b-körkort? Jag som tog kortet - 89 får dra mer än de som tar b-körkort idag.

  Annars föreslår jag en lite nyare bil, en suv är behaglig. Tex mazda cx5. Finns en anledning att mazda ger tio (10) års garanti. Fäller du säten får du in en lastpall, fyrhjulsdrift hjälper etc

  SvaraRadera
  Svar
  1. -90. SUV:ar är behagliga, men de brukar vara lite törstiga också. Samma med fyrhjulsdrift. Hade en Mazda B2600 en gång och den tog sig fram precis överallt. Men törstig.

   Radera
 11. En tidig -90 Toyota hilux eller mitten av -90 cheva G30 van är vad du behöver. =) Hållbara, stabila grejor som lastar massor!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gärna det, särskilt Chevan. Men jag har en känsla av att man kan höra ljudet från tanken av virveln som uppstår när den sörplar i sig bränslet, oavsett om det är bensin eller diesel.

   Radera
  2. Ja, det har du rätt i. Diesel brukar ligga runt 1,4-1,5liter milen och bensinaren en halvliter till. Men du som har körkort före -96 får ju köra buss också och ta med 10-14 ton last. Kanske är lönt att göra det och åka en vända istället för 10?

   Radera
  3. Buss? Jag har vanligt B-kort. Du menar inte 1896 ;-)?

   Helst vill jag ha en bil jag kan lasta mycket i, men som jag har råd att åka med även innan. Det är därför jag tänker VW Transporter, Ford Transit eller liknande.

   Radera
  4. Nix, före -96. Bara den är inredd, men det finns ju färdiga att köpa. Svar från transportstyrelsen: https://www.vibilagare.se/bilfragan/bilfragan-galler-bilkort-buss

   Radera
  5. Det var som tusan, där lärde jag mig något nytt. Fast jag undrar om regeln gäller utanför Sverige eller om jag måste stjälpa av mitt bohag vid svenska gränsen och sedan fortsätta till fots :-).

   Radera
  6. Husbilar skall man få köra i hela europa mig veterligen. Dock så kan det finnas vägar som man inte får framföra 20+ ton på, men det är ju en helt annan femma. Och även om hastigheten på skyltarna gäller eftersom att det formellt är en bil så bör man nog hålla igen på gasen lite, försöka preja upp en gammal volvo-buss med 150 000mil på mätaren på autobahn är nog inte att rekommendera.

   Radera
  7. Att man får köra husbil överallt tvivlar jag inte på, men om man får köra en "bil" som väger tio ton med B-kort är jag lite skeptisk till.

   Pressa upp några mätare gör jag inte med något fordon.

   Radera
 12. Vet inte om den fortfarande är till salu, men begagnad "lågmilare" med en högre prislapp än hummern du nämde.
  https://www.bytbil.com/nyheter/en-samlares-drom-unik-koenigsegg-till-salu-24433

  Kanske inte optimala flyttbilen, men vändorna fram och tillbaka går iaf snabbt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uttrycket "pärlor för svin" har aldrig varit mer korrekt. Jag kommer knappt ens över 100 på 110-väg, oavsett bil.

   Radera
 13. Jaha, så du ska inte flytta så himla långt då alltså? Jag som trodde du skulle längre än så, för att finna solen och ha det lite gött.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att jag håller mig i Europa, så jag kommer att kunna köra bil utan att simma.

   Radera
  2. Färja går bra?

   Radera
 14. Aj, aj, aj. Stackars tilltufsade bil.
  Har du kollat möjlighet för eventuell ersättning för sveda och värk. (För dig alltså.) ;-)
  Ska du förnya ditt körkort i år? Är det något med det som behöver kollas upp för boende utomlands?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varken sveda eller värk, bara huvudvärk över att inte ha en körbar bil.

   Jag tror att svenskt körkort kan omvandlas, men helt säker är jag inte.

   Radera
 15. Om du tänker ta med dig bilen som flyttgods till utlandet så är det en parameter att tänka på. Vad kostar den att registrera i det nya landet?

  Men det går ju att lösa genom att sälja den 😜

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en parameter jag har tänkt på, men det mesta lutar åt att den säljs innan jag hoppar över i folkbokföringen, så troligen kvittar det.

   Radera
 16. Har två tips för bra bil.
  1. Volvo V70 årsmodell 02-08, suverän komfort och mycket rymlig till bra pris. Även driftsäker och relativt billig att laga och serva. Men om du behöver större för att få in helt flyttlass så rekommenderar jag:
  2. Toyota Hiace, rymlig och driftsäker skåpbil som finns över hela världen. Mycket vanlig i södra Europa så den går nog att laga överallt. Mycket vanlig även i Afrika om du siktar på ett frugalt land. Där står de konstigt nog högre i pris än här hemma för gamla slitna exemplar. Se till exempel denna intressanta dokumentär: https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/har-skickas-bilar-fyllda-med-gammal-elektronik-till-afrika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då undrar jag om inte 740:n har mer lastutrymme. Ska jag ändå byta vill jag gå åt rätt håll.

   Toyota-förslaget gillade jag bättre, kan absolut vara något.

   Radera