torsdag 6 februari 2020

Vem röstar för pengar?

I min livslånga kamp att försöka förstå min samtid har jag nu kommit fram till tv-omröstningar. Häromdagen föreslog någon på Twitter att man skulle ringa och rösta på Jerringpriset. Det var idrottsgala på tv och nu fick tittarna för några kronor per röst berätta vilken idrottsstjärna man tyckt gjort sitt jobb bäst det senaste året.

Calle Halfvarsson!!!

Jag har ofta åsikter och kan häva ur mig dem även när ingen efterfrågat dem, men jag skulle aldrig betala för att få berätta för omvärlden vad jag tycker. Särskilt inte i en omröstning där min röst inte väger tyngre än någon av övriga hundratusentals röstande.

För detta är ingen liten företeelse. I förra årets Melodifestivalfinal blev det femton miljoner telefonröster! Detta program samlade visserligen 3,6 miljoner tittare. Fråga mig inte varför, någon gång har jag råkat se en trailer och velat begära skadestånd för psykiskt lidande. Det dyraste alternativet där kostar 9,90 kr/samtal. För tio spänn vill jag ha en middag! Eller (om det vore ett alternativ) själv få bestämma utgången av tävlingen. Men nej, man får en femtonmiljontedels andel i tramset.


Med femton miljoner röster kan vi ändå dra slutsatsen att det finns människor som röstar 10-20 gånger. Då snackar vi pengar. Och om det nu är en miljon (jag gissar vilt här) som röstar bara i Melodifestivalen lär flera miljoner svenskar ägna sig åt detta vaskande i någon av alla galor. Rent statistiskt borde en del av dem läsa detta inlägg. Kan inte ni förklara varför? Jag fattar att ni har råd, sitter man inte och ringer hela kvällen blir summan hanterbar. Men ändå, varför?!

28 kommentarer:

  1. För att sura gubbar ska ha något att irritera sig på.

    SvaraRadera
  2. Folk har inget bättre att lägga pengarna på. Har man lön och tänker att pengarna ska räcka en månad endast för ny påfyllning gör man lite som man vill. Tror det är det tankesättet.

    Jag tänker tvärtom, försöker investera massor hela tiden men ändå leva gott och strunta i såna där knasiga grejer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tänka mig tusen bättre grejer att lägga pengarna på. Även med dålig fantasi borde alla komma på hundra.

      Radera
  3. Melodifestivalen är väl totalt ointressant och tråkigt. Det var bättre förr/Surkärringen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte sett den sedan c:a 1990 eftersom jag ställde mig frågan varför jag skulle offra två timmar på att lyssna på musik jag tycker är usel. Motsvarande siffra nu är väl en bit över tio timmar med alla delfinaler och extrachanser, vilket inte gjort mig mindre övertygad i mitt beslut.

      Radera
    2. Har de delfiner nu också, tar det aldrig slut på spektaklet.

      Radera
    3. Delfinaler, inte delfinarier :-).

      Radera
    4. Hade de haft delfinarier kanske jag skulle titta. :)

      Radera
    5. Större chans att jag skulle ge det en chans i så fall, men troligen inte.

      Radera
  4. Jag har aldrig begripit det där med att betala för att rösta även om det går till välgörande ändamål.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Möjligen om allt gick till välgörenhet, men inte när hälften går till en välgörenhetsorganisation där en tiondel går till offer och nio tiondelar till administration.

      Radera
  5. Jag tittar aldrig på melodifestivalen men har röstat en gång på ett bidrag (nej jag tittade inte då heller). Jag la min röst på Hard Rock Halleluja av och med Lordi från Finland. Sjukt värt bara för att se alla jävla mellomuppar runt fikabordet dagen efter på jobbet. Bästa spenderade tio kronorna någonsin...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast resonemanget bygger väl på att det var din röst som avgjorde. Om inte det som fick dem att tappa hakorna var att du hade röst på Lordi.

      Sen märker jag att jag är ännu sämre insatt än jag trodde (mitt enda reella Melodifestivalminne är att jag jobbat ihop med Claes Göran Hederström, Sveriges bidrag -69). Lordi är väl helt i den stil som brukar vinna? Någon som inte riktigt kan sjunga, lite ful på ett ocharmigt sätt och mer jippo än musik.

      Radera
    2. Alla jag pratade med runt fikabordet på jobbet tyckte att lordi förstörde mellokänslan. Sp jag va rätt nöjd...

      Radera
    3. Ser att det var 2006. Det kanske var innan band av Lordi-typ var själva "mellokänslan".

      Radera
    4. Hehe. Kanske var lordi som startade en trend... 😅

      Radera
    5. Så det är DU som sabbat tävlingen?! Nejdå, den var paj långt tidigare.

      Radera
  6. Jag stör mig mer på att behöva betala tv-licens även om jag inte tittar på tv!
    Kalle56

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör jag med. Det här är ju frivilligt och om folk vill betala för att rösta tänker inte jag protestera. Där är jag bara intresserad av att veta tanken bakom. SVT-avgiften däremot, den är värd att bekämpa hur långt som helst.

      Radera
  7. Vill bara flika in att hade du kollat i lördags så hade du fått se Sollentunas stoltheter Lili & Susie framföra Okey, okey! Bara en sån sak.

    Antar att du tänker spela cool och hävda att du minsann inte alls gillar Lili & Susie längre, men det går jag inte på. Somliga ljus brinner aldrig ut! ;-)

    Cheers,

    /P



    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker gå ännu längre och säga att jag aldrig gillat dem. Tacka vet jag Anki Bagger... (Obs! Ironi)

      Faktiskt visste jag inte om att tävlingen gick i lördags. De såg jag först några dagar senare och även om jag alltid försöker undvika skiten brukar det inte gå att missa när det drar igång.

      Radera
    2. Ja, Ankie Bagger var ju också bra! :) Hon hade väl snappat upp ett och annat när hon körade bakom L&S.

      Men allvarligt talat, hur kan man inte gilla denna 80-talsöverdos, koreografin, publiken, allt:

      https://www.youtube.com/watch?v=emih_vEKkFQ

      Överhuvudtaget så var det mesta av Norell, Håkansson och Bard riktigt bra grejer. Secret Service till exempel. Ola Håkansson (en annan Sollentunahjälte för övrigt) lyckades även med att komma sist i melodifestivalen på noll poäng en gång. Borde väl vara en merit i dina ögon. :D


      Cheers,

      /P


      ps. Din kompis vann 68, apropå annan kommentar. -Messerschmidt


      Radera
    3. Det där var fan bara tragiskt, men visst fanns det ett och annat bra på 80-talet (även om jag inte kommer på något nu).

      Ola Håkansson var bäst som frontfigur i Ola Frukt & Flingor. Hur man kan byta ut det namnet mot ett band som heter Secret Service är obegripligt.

      Radera
  8. Hade lätt betalat en hundralapp för att rösta några gånger på Tove Alexandersson om jag var i Sverige. Tycker det är uppfriskande att en sund idrottare från en så ohipp sport som orientering kan vinna på riktigt bra prestationer mot stora lobbysporter som annars kammar hem priset.

    Annars har jag en förkärlek för ironiska röster. Utöver en kompisröst har jag bara röstat tre gånger i melodifestivalen: Amy Diamond, Brandsta City Släckers och Björn Ranelid. Ungefär så ser jag på Melodifestivalen och dess konstnärliga verkshöjd...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade inte vetat att hon var orienterare om du inte sagt det, sån koll har jag. Den senaste (enda?) orienterare jag kan namnet på är Anniken Kringstad, men hon har nog slutat.

      Artisterna har jag också dålig koll på, men Amy Diamond är väl en riktig artist som gör så gott hon kan? Brandsta City Släckers ser jag som ett after-ski-band som kräver tre promille för att orka lyssna på. Ranelid har jag inte hört sjunga, men jag kan ana.

      Radera
  9. Du kan ju ha någon omröstning här på bloggen där man får betala för att rösta på något, så får vi se hur många läsare som röstar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill verkligen inte uppmuntra sånt.

      Radera