söndag 16 februari 2020

Märkes-t-shirts

Jag fattar att många har dyrare klädkonsumtion än jag även om jag tror att många skulle kunna pressa kostnaden utan att kompromissa. En del har jobb där de inte kan gå runt som en slashas, andra vill inte för allt i världen synas i matbutiken i fula kläder, en tredje grupp vill ha högsta komfort när de är ute i skog och mark. Kanske är det också så enkelt att man tycker att glädjen att klä sig i en Armanikostym är så så stor att det helt enkelt är värt pengarna.


Allt det där är helt okej. Men så finns det klädval jag bara inte begriper. T-shirts kan vara det bästa exemplet. Nästan alla bär dem. De funkar utomhus på sommaren, inomhus jämt och en del sover i dem. Dessutom funkar de under en skjorta eller tjockare tröja.

Själv kan jag nog inte se mig klä upp mig i en kortärmad t-tröja. Kanske i rätt färgsättning under en kavaj om tillfället är tillräckligt informellt, men mest ser jag t-shirt som ett vardagsplagg, ungefär som blåjeans och rutiga flanellskjortor. De flesta tycks hålla med, man ser sällan t-shirts på galamiddagar och filmpremiärer.

Så hur kommer det sig att det finns en marknad för t-shirts som kostar uppemot tusenlappen? Här är tre exempel på vanliga tröjor som kostar 400-1000 kr. Naturligtvis är det märkeskläder, men med så diskreta loggor att de ändå knappt syns. Jag tog mig friheten att plocka bort två av dem nu, men bara en syntes ändå när man har på sig tröjan.


Vad är grejen? Jag hade inte köpt någon av dessa för över femtiolappen. Dessutom har jag nog t-shirts så det räcker hela livet, har inte alla det? T-shirts är lite som bläckpennor – ingen köper dem, men alla har dem. Enda anledningen jag kan se till att köpa en t-shirt är om den har ett speciellt tryck eller viktigt budskap.


Om jag skulle ha en tröja för det facila priset av 899 kr och någon till äventyrs skulle uppmärksamma det skulle jag ärligt talat förakta dem lite för att de ens vet detta. För de pengarna kan jag köpa något betydligt roligare än en vit t-shirt. En hel kostym t ex. Nej, inte Armani, jag vet.

37 kommentarer:

 1. God morron herrn och tack för en bra blogg! Detta blir min första kommentar här.

  Jag äger inte en t-shirt.. Då jag är överviktig. Hellre går jag i stora långärmade skjortor

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, god morgon och välkommen till kommentarsfältet!

   Jag förstår inte riktigt, blir man mindre överviktig i skjorta? Jag fattar att man inte vill ha en tight t-shirt som visar halva magen, men de finns ju i XXXL.

   Radera
  2. Om jag får lägga mig i denna angelägna frågeställning, skulle jag säga att man som överviktig lätt ser slafsig(are) ut i t-shirt än normalviktiga personer gör! När man är modell större (vilket alltså även jag är) så ser man ofta bättre ut i kläder med lite bättre passform. Som till exempel skjortor. Anser jag då.

   Radera
  3. Har inte tänkt på det, men det stämmer kanske. Svårt att göra empiriska studier den här tiden på året.

   Radera
 2. Tycker t-shirts ser så pösiga ut på nåt vis, när de är stora. Jag vet inte riktigt. Sedan trevligare material med skjortor. Men jag har inte Armani.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trycker ihop midjan med ett bälte, täcker konstruktionen med en t-shirt och går fort så att man ska luras att jag är smal :-).

   Radera
  2. Så kan man också göra. :)

   Radera
  3. Jag känner lite som latvecka här. Skjortor tenderar att vara aningen mer förlåtande. Körde nästan bara t-shirt tills jag byggde upp en Dadbod. Nu är det nästan bara skjortor 😀

   Radera
  4. Jag kämpar hårt mot naturen.

   Radera
 3. Inte får jag några gratis t-shirts, går du runt med reklam på dina t-shirts? Mitt klädkonto ligger på 900 kr om året+presentkort från undersökningar, det finns inte plats för tishor i tusenkronorsklassen. Helt galen att betala så mycket för en t-shirt och vad det skulle svida, om man efter ett tag inte skulle trivas i det snordyra plagget/EM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har fått t-shirts från gamla arbetsgivare och uppdragsgivare, kompisar... En killes företag hade bytt logga så han frågade om jag ville ha ett tiotal helt nya t-shirts med den gamla loggan. Gärna det...

   Men jag har väl köpt också, för ett par tior, inte för åttahundra :-).

   Radera
 4. Du kanske skulle försökt få till några affiliate-länkar till lite tjusiga kortärmade märkeströjor i det här inlägget 😉. Det hade blivit lite 90-tals-ironiskt. Själv går jag helst klädd i pikétröjor, märke spelar ingen roll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har så mycket t-shirts att jag nog aldrig mer behöver köpa så då föredrar jag pengar.

   Radera
 5. God förmiddag,

  Ja, folk konsumerar alldeles för mycket kläder och vad beror det på? Ååå vi måste bli accepterade, ååå jag vill känna mig fräsch så jag köper en ny T-shirt. Äh, jag tar en dusch - då känner jag mig fräsch. Det sitter i hjärnan, är man mentalt stark så behöver man inte. Mitt klädkonto ligger på ca 0-300 kr/år max. Jag har kläder så jag använder dem istället.

  /Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dels i hjärnan, dels tror jag att många övervärderar hur mycket andra lägger märke till deras kläder.

   Radera
 6. Men det handlar ju om att signalera vart i apflocken man befinner sig, Micke. Sådant är extremt viktigt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det, jag försöker undvika flockbeteende i allmänhet.

   Radera
 7. Jag har faktiskt en Armanikostym då det ansågs nödvändigt på ett tidigare jobb. Vet inte om det finns någon andrahandsmarknad för det?
  Jag trivs ju bäst i t-shirts och eftersom jag struntar i om det står "Vattenfall" eller "She's with stupid" på, så har jag också ett lager som räcker ett par livstider.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ansågs det nödvändigt med just Armani?

   Det finns andrahandsmarknad för det mesta. Kanske inte begagnade t-shirts men garanterat för Armanikostymer.

   Radera
  2. Några ytterligare märken godtogs, men det skulle vara löjligt dyrt och välkända lyxmärken.
   Jag påstår inte att det finns ett samband, men bolaget har nu konkursat...

   Radera
  3. Ändå en intressant betraktelse även om sambandet inte kan bevisas.

   Jag minns när Sven Hagströmer fick frågan om varför han körde Volvo när alla mäklare på firman körde Jaguar och han svarade han hade råd, han behövde inte visa upp sig och pinka revir som ungtupparna. Och han är troligen fortfarande rikare än allihop.

   Radera
 8. Med mina 55cm biceps är det OK med gratisvarianter av t-shirtar där det står i princip vad som helst...tex "XL Bygg en riktig bygghandel". Piprensararmar där tyget bara hänger och fladdrar ser däremot inte bra ut. På TV4 såg jag nyss att man ska klä sig efter kroppstyp.

  I övrigt håller jag med dig om konstaterandet kring överprissatta kläder. Men om folk köper så måste väl priset vara korrekt ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har garanterat piprensararmar, men alldeles oavsett tycker jag t-shirts inte är "show-off-kläder".

   Ja, betalar folk t ex 995 kr för en t-shirt är det på ett sätt korrekt pris, men jag tycker ändå att det är för dyrt.

   Radera
 9. Med risk för att vara lite anal.. Jag köpte t-shirtar (4 st) av ett dyrt märke för fyra år sedan. De är fortfarande i fint skick. Maken köper billiga på lågpriskedja och har säkert avverkat 30 st på samma tid. Så i slutändan typ samma peng men för planeten bättre.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul med mothugg!

   Och nyfiken på makens handlingsmönster. 30 t-shirts på fyra år?! Gillar han att åla runt på grus eller hur lyckas han göra av med så mycket tröjor?

   Radera
 10. Tycker ett större problem är att t-shirts tvättas sönder snabbt varför man inte vågar använda t-shirts med motiv ofta. För det priset skulle jag inte ens köpa en kvalitetsskjorta...

  Tror det är så enkelt som att marginalerna är mycket goda då t-shirts är billiga, det kostar lite att trycka och folk är dumma nog att betala flera gånger vad en t-shirt kostar för att få den tryckt. Gör du en förtjänst på några hundra kronor per t-shirts så varför inte liksom? Du skulle säkert kunna kränga t-shirts med #sparadkrona tryckt för över hundralappen också om du går in för det trots ironin i att betala onödigt mycket...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, marginalerna måste vara extrema eftersom det ändå verkar gå att göra vinst på en tröja för en tjuga. Hur exklusiva material man än använder borde det inte kunna kosta 20 gånger mer.

   #sparadkrona-tröjan är ett bra tips. Tror också det skulle gå.

   Radera
  2. ska vi slå oss ihop och börja sälja tröjor? problemet är bara att målgruppen är snåljåpar som inte handlar...
   https://twitter.com/srednq/status/1082662314699116545

   Radera
  3. Haha! Nej, kör det där racet du. Jag har fullt sjå att bli av med allt skit jag har utan att producera ännu mer :-).

   Radera
 11. Kört en hel del billiga, 20:-/st t-shirts, kvaliten är kass (men perfekt att träna i när ändå ingen ser en i källaren + om man mot förmodan lägger sig i gräsmattan och börjar rota, perfekt ändamål ), passformen, färgen borta efter enbart några tvättar, har gått över till 100:- t-shirts, ska återkomma med recension när jag haft dom en längre tid, efter iaf 5-6 tvättar så är dom minst lika fina iaf.
  (Självklart handlas detta på rea inget annat, som i sann sparoanda... )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rea är bra grejer :-)!

   Jag tränar bara i funktionströjor, men det är samma där. Så fort jag ställer upp i ett lopp skickar de på mig en t-shirt som en del av paketet.

   Radera
  2. Här är en som aldrig fått en T-shirt. Jag köper dyra T-shirt (400-600 kr) av riktigt bra kvalitet som håller länge, vi pratar 5-10 år. Senaste 5 åren har det handlats tre stycken. Jag råkar gilla design. Jag har en noga urvalsprocess då den ska sitta riktigt snyggt och jag ska vilja ha den till den ramlar sönder 10 år senare av frekvent användning. Förstått att du ser lite annorlunda på det här... /Babette

   Radera
  3. Jag känner igen mig i mycket, jag gör också den där noggranna urvalsprocessen på mycket. Bara inte t-shirts.

   Radera
 12. Klart du ska "unna" dig en gå-bort-t-shirt, Micke! Alla har ju det :-). Jag hittade en juste t-shirt till dig till det facila priset av 699 riksdaler... https://www.careofcarl.com/sv/artiklar/polo-ralph-lauren-luxury-pima-cotton-crew-neck-tee-andover-heather.html Den påminner starkt även med lilla loggan om den gratis-t-shirt jag fick när jag gav blod :-). Boktips i samma spår: "No logo" av Naomi Klein som jag läste för rätt många år sedan nu. Ha en fin dag! Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det där är obegripligt. Jag har säkert dålig smak, men skulle säga att jag har 50 snyggare t-shirts som dessutom knappt kostat mig någonting.

   Har läst No Logo, men också för väldigt många år sedan.

   Radera
 13. Jag har två som jag tryckt upp mitt eget efternamn på. För inte fan heter jag Björn Borg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Nej, det tror jag är han tenniskillen. Fast jag tror han har slutat nu.

   Radera