torsdag 13 februari 2020

Studiecirklar till droger

Godtyckligheten och den snudd på obefintliga kontrollen av studiecirklar har jag retat mig på förr och nu är det dags igen. Den här gången gäller det Nykterhetsrörelsen och organiserat fusk i en imponerande omfattning.

Har lektionen börjat?

9000 cirklar och evenemang på totalt 286000 timmar med 42000 deltagare verkar ha varit rent hittepå. Ingenstans hittar jag hur mycket pengar det rör sig om, men det lär ju vara några miljoner i alla fall. Totalt lägger staten fyra miljarder per år ”för att stärka demokratin och samhällsengagemanget i Sverige”, vad det nu kan betyda.

Att två förslagna medarbetare hos Nykterhetsrörelsen valt att spendera tillskansade fuskpengar på att köpa droger är väl närmast en lustig detalj i sammanhanget. Mindre lustigt är att ingen bryr sig. Nykterhetsrörelsens kommunikationschef ”ser allvarligt” på det inträffade, men det ger ju inte skattebetalarna pengarna tillbaka. Folkbildningsrådets kommunikationsansvariga ”tittar närmare” på ärendet, vilket rent konkret betyder absolut ingenting.


Fick jag bestämma (det får jag ytterst sällan och inte heller nu) hade alla utbetalningar till Nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet stoppats med omedelbar verkan. Till att börja med. Jag hade nog övervägt att lägga ner hela upplägget med bidrag för studiecirklar. Det är något sjukt med att alla människor ska ha pengar för att ägna sig åt hobbies och självstudier.

23 kommentarer:

 1. Skulle så många cirklar och evenemang som 9000 vara rent hittepå och täckmantel för det stora missbruk som pågår inom nykterhetsrörelsen?
  Lyssnade på inslaget och vad jag uppfattade så hade de för avsikt att betala igen varenda krona,och att de tog väldig allvarligt på det som hade skett.
  Det tråkiga är att folk är oärliga och inte drar sig för någonting, tyvärr finns ju såna i alla sammanhang och alltmer attityden att det inte gör något om skattepengarna rinner mellan fingrarna till ingen nytta. Att fusket har kunnat pågått så länge visar ju på uppenbara brister i organisationen.EM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste precis nu att det var 9000 evenemang och cirklar som var bluff, helt otroligt, hur kunde de komma undan med det!?/EM

   Radera
  2. Jag tycker också att siffrorna är fantastiska. 9000 cirklar med 42000 deltagare. Och allt detta på bara tre år. Om så mycket är fusk undrar man ju hur mycket som inte är det, om det är en majoritet av Nykterhetsrörelsens cirklar eller om de under en treårsperiod i själva verket anordnar hundratusen cirklar med en halv miljon kursdeltagare. Så många frågor och så få svar i de artiklar som skrivits.

   Radera
  3. Anonym sa...

   Redan början på 80talet hade jag kamrater som bildade studiecirkel och fick bidrag, dock var kompisarna trots allt lite seriösa och träffades för studier ibland.
   Säkerligen åt hilskottas för mycket skattepengar som under minst 40 år betalats ut till studiecirkelbedragare.

   /Kent

   Radera
  4. Jag minns också de där fejkcirklarna där man kunde få ut ett par hundralappar eller kurslitteratur, men 9000 cirklar anordnade av två personer känns som nästa bedrägerinivå.

   Radera
 2. Man har väl kunnat ana att det slarvas bort rätt mycket pengar i Sverige med tanke på vilket skattetryck vi lever under och vad relativt lite vi får för pengarna. Jag läste precis på Twitter att Elöverkänsligas förbund fått knappt 8,5 miljoner från socialstyrelsen. Socialstyrelsen säger också att elöverkänslighet inte finns som sjukdomstillstånd. Suck!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantastiskt! Antingen finns det eller också finns det inte. Man borde inte behöva lägga en massa pengar på ett problem som inte finns.

   De som idag kallar sig elöverkänsliga kan ju mycket väl behöva vård ändå, men jag antar att av dessa 8,5 miljoner till förbundet går exakt 0 till vård.

   Radera
 3. Detta skojeri med skattebetalarnas pengar pågår hela tiden. Malmö kommun har spenderat 500000kr på att ta fram en ljudbild som skall vara representativ för staden. Samtidigt mottager kommunen mer än 5 miljarder i utjämningsbidrag. Detta finansiella korthus hålls uppe av markförsäljningar och andra kommuners pengar. Vi står inför stora utmaningar som det heter. Själv har jag inte klurat ut vad det innebär.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, jag tänkte högt om "Malmös ljudbild" i förrgår:
   https://twitter.com/bittermicke/status/1227157965888802816

   Visst är det märkligt. Om en privatperson lever på bidrag har samhället (med viss rätt) åsikter om hur pengarna ska användas. Nyligen kom ett förslag om att en del av försörjningsstödet bara skulle gå att använda till frukt och grönsaker (https://www.nsd.se/nyheter/forslag-socialbidrag-till-frukt-och-gront-nm5297544.aspx). Men när en kommun lever på bidrag verkar pengarna gå att slunga ut på vilka dumheter som helst.

   Radera
 4. Larsson,

  Har inte kollat på din blogg på ett tag. Såg att du tagit upp detta. Får skärpa mig:-))Fast du är så klockren att man hittar aldrig något att kommentera.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Svårt ändå att tolka det som kritik :-).

   Radera
 5. Såssarna blir alltmer avslöjade i sina paradgrenar - dupera/indoktrinera sv folket & sedan låta dem betala dyrt för det via skattsedeln...
  IOGT-NTO, Unga Örnar, studiecirklar, etcetera etcetera.
  Idag ifrågasatte ju Åkesson öppet Shakarabis siffror om asylinvandringen. Såssarnas luftslott faller mer & mer samman.
  Och det känns fantastiskt!
  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apropå siffror och Shekarabi var det ju han som var SSU-basen som bl a hade Kjell-Olof Feldt, 60+, i registret med medlemsbidrag som följd.

   Radera
  2. Visst var det så. Och i sann socialdemokratisk anda sparkas man snett uppåt...

   Radera
  3. Eller rakt upp. Hörde att Shekarabi går under namnet "Fasadklättraren" eftersom han alltid lyckas runda alla kontrollstationer i sin väg uppåt.

   Radera
 6. Appropå belopp - få kommuner anger vilka belopp de betalar ut i bidrag. Min hemkommun verkar betala ut aktivitetsstöd till föreningar på 6kr per person vid sammankomster på minst 60 minuter. Översatt till nykterhetsrörelsen skulle det bli ca 1,7 miljoner. Inte illa. Sedan går det få bidrag för lokalhyra, ledarutbildning och lite av varje också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt att inte dessa siffror redovisas. Jag trodde kommunens personal skulle jobba åt oss ;-).

   Radera
 7. Hur kan någon tro att skattemoral tillslut faller så pass mycket att de som betalar ger upp, packar väskan och drar?
  Jag brukar trösta mig med att Sverige är ett av världens minst korrupta länder, för det har de tryckt upp i halsen på svenskarna sedan jag föddes, minst.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att vi är på väg dithän. T o m människor jag aldrig trodde skulle flytta börjar åtminstone leka med tanken.

   Radera
 8. Spelade rollspel med kompisar på 80 talet, upptäckte att vi kunde få pengar om vi startade en förening. Var kanon för oss då vi var tonåringar och därför inte riktigt var vid stadd kassa. De regelböckerna var ganska dyra.

  Men vill minnas att vi hade helt 100% sanningsenliga mötesprotokoll, spelade väldigt ofta dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var inblandad i något liknande och minns det också som att vi var otroligt ärliga.

   Radera
 9. Kan tycka att det kan finnas en viss vits att gå in och stödja vissa verksamheter, framförallt som riktar sig mot barn/ungdomar, kanske med tillgång till lokal etc. Men det här med att de försöker värva folk som ska ha studiecirklar för att de ska få dela ut pengar (och själva få lite extra från staten) är ju vidrigt. Vi har en bokklubb, 8 vuxna arbetsföra människor, som tack för detta får 800 kronor om året i bidrag. Inget hisnande belopp, men varför ska vi få pengar att gå och köpa vin för, bara för att vi läser böcker tillsammans en gång i månaden? Sen borde det ju vara öppen redovisning för alla föreningar som ska få pengar från skattebetalarna, allt annat är ju bara idioti.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, någon vits är det när man vänder sig till unga. Vi andra borde få försörja oss själva.

   Det skrämmande är ointresset (som jag upplever) av att lösa det. "Oj, det försvann några miljoner, det ser vi allvarligt på..."

   Radera