fredag 14 februari 2020

Ta ut lönen i förväg

Alla har vi träffat människor som bara måste bränna lönen så fort den kommit in på kontot. Magnus Uggla skrev en sång på temat och om inte det är bevis för att ett fenomen är utpräglad vet jag inte vad som skulle vara det.

Nu är det dags för Idiot 2.0, för de som vill kunna äta kakan innan den ens kommit ut ur ugnen. ”Tanken med tjänsten är att användarna ska slippa ta dyra smålån och istället använda pengar från sin framtida lön” är en snygg omskrivning för en annan variant av kortfristigt lån fast med lönen som säkerhet.

Låt dig inte luras av andra – låt oss göra det!

Det finns flera sådana här tjänster (ni får söka själva, jag vill inte ge dem reklam) och oavsett om de tar ut ränta eller uttagsavgifter, licensavgift, prenumerationskostnad eller något annat så är det ett lån. Dessutom ett helt onödigt sådant.

Unga människor behöver lära sig att vänta på belöningar och hushålla med sina tillgångar. Kloka föräldrar börjar detta uppfostringsarbete redan med lördagsgodis och veckopeng. Korkade och oansvariga föräldrar gör det inte alls. En inte alltför djärv gissning är att de själva aldrig lärt sig det ekonomiska tålamodets dygd.


Jag vet att jag låter som hundra år nu, men jag är så tacksam gentemot mina föräldrar som tidigt lärde mig att ta ansvar för egna pengar. En idiot och hans pengar går förr eller senare åt skilda håll.

24 kommentarer:

 1. Det är ju tur man ligger på riskfritt avstånd på IQ-skalan från dessa potentiella kunder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om beteendet beror på IQ har de nog inte tresiffrigt, men när det gäller ekonomi tror jag att det är lätt att kopiera sin omgivning.

   Radera
 2. Min far lärde mig att hushålla med de resurser jag tilldelades (månadspeng) och det är jag tacksam för. Jag försöker ge mina barn samma utbildning. Lika bra att kidsen inte har alltför dyra prylar på sig nuförtiden ändå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra strategi! Verkar snudd på omöjligt att lära sig som vuxen om man inte gjort det tidigare.

   Radera
 3. Kombinera ovan lösning med ett kreditkort samt sms lån så kan du plocka ut en halvårslön i förskott.

  Är tragiskt att det ens är lagligt med ovan nämnda sätt att tjäna pengar på folk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill visserligen inte att "tjänsterna" ska finnas, men jag tror att det är en farlig väg att börja förbjuda dåliga affärer.

   Radera
 4. Citat “Grace har en enorm potential i Sverige och Europa och kommer hjälpa oerhört många människor".

  Hjälpa? Jag tycker bestämt att ordet stjälpa passar bättre!

  De som går på det där några månader i rad kommer inte att få ut någon lön alls till slut och då ligger ju vanliga krediter nära till hands igen. Snälla värld så dumt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart! De hjälper människor att skjuta sig i foten.

   Radera
 5. Ha ha, klockren sista rad i inlägget.

  Det finns andra sätt attt se det och "Rika tillsammans" Jan Bolmensson brukar uttrycka det ungefär så här:

  När en person med pengar möter en person med erfarenhet brukar det ofta sluta med att den med pengar går därifrån med erfarenhet och den med erfarenhet går därifrån med pengarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Önskar att jag kommit på det själv, men betraktelsen att idioter och deras pengar skiljs åt brukar tillskrivas Warren Buffett.

   Bolmesons tanke stämmer ibland, men ofta har jag en känsla av att den som tappar sina pengar inte gör några erfarenheter av det utan samlar ihop nya pengar att tappa.

   Radera
  2. Warren Buffet får mer beröm än nödvändigt. Det verkar först uttalat sisådär 400 år innan Buffet.

   Radera
  3. Kan tänka mig det, det var därför jag skrev "brukar tillskrivas". För jag läste det så sent som häromdagen att citatet är hans och ställde mig tveksam.

   Radera
 6. Man blir helt matt.

  Om det här vore lösningen på några problem alls så kunde ju arbetgivarna bara börja betala ut lönen en vecka tidigare istället!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra lösning första månaden, men nästa månad kommer det ju återigen vara för mycket månad kvar i slutet av lönen.

   Radera
 7. har haft ett par kollegor som av olika anledningar behövde förskott på lönen. de ringde lönekontoret och vips så fanns pengarna på kontot. så länge man har ett fast jobb och en ordentlig arbetsgivare så ser jag inte behovet av den tjänsten, men det blir väl som smslånen. en ond spiral som bara genererar skulder för användaren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det handlar om någon gång och anställda som varit på företaget ett tag tror jag att de flesta arbetsgivare ställer upp på det, men tredje gången på ett år de behöver förskott blir nog lönekontoristerna lite gnälliga.

   Radera
 8. Jag skulle gärna ta en årslön i förskott. Då har jag ett helt år extra att generera avkastning på kapitalet INNAN jag faktiskt har bytt min tid mot pengarna. Men nej, 1ggr/år får man begära förskott så jag brukar göra det i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gjorde tvärtom en gång på ett tillfälligt jobb. Eftersom jag inte låg i det vanliga registret lyckades lönekontoret missa mig en månad. Så jag berättade att de missat att betala och bad dem lägga det på nästa månad "för att inte krångla till det". Ansiktsuttrycket hos lönetanten var ränta nog för mig :-).

   Radera
 9. Det låter som en klockren affärside för Sverige det där. Bara i Riksdagen har du 249 personer som säkerligen skulle nappa, då de alla tycks helt ekonomiskt förståndshandikappade.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. I så fall är det 349 ;-). Fast jag tror att många av dem har lön så att de klarar sig, och så lite sidouppdrag på det.

   Radera
 10. Under en period i ungdomen med mycket disco och uteliv, brukade jag äta knäcke med margarin, (äckligt) och dricka te, i en veckan innan lön. Hände väl att man vigga en och en annan hundring men inga större lån och sms-lån fanns inte som tur var.Blev så småningom vis av erfarenheten, efter några år hade jag alltid tillräckligt med pengar hela månaden och så har det fortsatt.
  Har du alltid varit klok och förståndig vad det gäller pengar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt att jag har det. Jag fick lördagsgodis och veckopeng och när det var slut var det slut, så när jag så småningom fick egna pengar kunde jag hushållningens principer utan och innan. Så jag tackar mina föräldrar, men utesluter inte att jag helt enkelt är född tråkig :-).

   Radera
 11. En delägares son sommar"jobbade" hos oss. När veckan var slut bad pappan mig att betala ut lönen på en gång eftersom sonen ville ha sina pengar. Glöm det sa jag, nu väntar livet och han får, som alla andra, vänta till den 25:e.

  Personligen älskar jag känslan av att alla dagar är lika ur en ekonomisk synpunkt, enda skillnaden är att i slutet av månaden köps det oftast lite mer aktier än annars :)

  SvaraRadera