söndag 9 februari 2020

Svenska skolflyktingar

Jag retar mig på många svenska lagar och regler, men få saker retar mig mer än att Sverige förbjudit hemskolning. Mest skyller jag på Jan Björklund, som var ansvarig minister och som varit en av landets starkaste röster mot fritt tänkande och frihet i allmänhet, men alla riksdagspartier är på samma sida i denna fråga trots att övriga Norden och övriga världen istället välkomnar att föräldrar engagerar sig i och tar ansvar för sina barns bildning. Där är det viktiga vad barnen lär sig, inte av vem.


Det här leder till att allt fler svenska familjer blir politiska flyktingar på Åland. Just nu bara 67 elever och deras föräldrar, men gissningsvis är majoriteten, om inte alla, driftiga familjer som försörjer sig själva, vars skattepengar nu inte landar i Sverige, och fortsätter det i den här takten är de snart flera tusen.

En av föräldrarna är Nicklas Lantz som knåpat ihop en sång om att vara politisk flykting. Jag kan bara sjunga med i strofen ”Ett hopplöst land, där man måste vandra samma väg som alla andra”. Jag stoppar citatet där för annars åker jag väl dit för förberedelse till terrorbrott, men lyssna gärna på låten i sin helhet:


Sveriges utbildningsminister (som själv är utbildad, hon har bl a gått riksdagens stenografiutbildning) säger att det ”finns inget som är så bra för att barn ska lära sig mycket som behöriga och utbildade lärare”, men som så ofta med tvärsäkra uttalanden från socialdemokratiska ministrar har påståendet inget vetenskapligt stöd. Tvärtom: ”Pedagogiskt outbildade föräldrar åstadkommer lika bra eller bättre resultat än skola, både socialt och akademiskt.

Riksorganisationen för hemundervisning i Sverige för av naturliga skäl en tynande tillvaro eftersom många av deras medlemmar flyr till utlandet och fortsätter sina liv där. Jag förstår dem.

Hade jag haft barn skulle jag inte överväga att sätta dem i den svenska skolan där man bevisligen kan gå ett helt decennium utan att ens lära sig läsa. Förutsatt att man överlever alltså! Skolans personal kan inte garantera deras säkerhet och om barnen blir misshandlade är det inte ens säkert att skolan polisanmäler trots att lärare har sett hela händelseförloppet.

32 kommentarer:

 1. Hemundervisning har tillämpats i decennier av svenska föräldrar!

  Allt deras barn behöver lära sig av ren kunskap, har dom av nödvändighet tvingats att lära barnen själva.

  Skolans uppgift har sedan länge varit att lära dina barn umgås och samarbeta med utmanade klasskamrater.

  En mycket viktig färdighet det också i dagens samhälle!
  Kalle56

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns massor med viktiga kunskaper att ha i samhället, t ex hur man handskas med människor. Men hade jag haft barn hade jag i första hand sett att skolan skulle lära ut skolämnen.

   Radera
 2. Ännu värre blir det väl om miljöhatarpartiet får igenom sitt senaste experiment: "Fördela eleverna för att motverka segregation". Hade mina ungar blivit kvoterade att gå i Rinkeby, Rosengård, Bergsjön m.fl. skulle jag packat ihop och stuckit också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir så när staten ser barnen som statens och det kolliderar med föräldrarnas tro att de är deras.

   Radera
 3. Ränderna går aldrig ur. Det man lär sig under de 10 första levnadsår präglar en för resten av livet.

  Att tillhöra ett samhälle innebär att man underordnar sig vissa gemensamma värderingar i juridisk, moralisk och traditionell bemärkelse. Annars fungerar det inte. Det är en typ av nödvändig hjärntvätt. Alternativet, total frihet fungerar inte om vi vill ha ett fungerande samhälle.

  Därför finns det en risk med fri hemundervisning. På info individnivå kan det fungera utmärkt men på gruppnivå kan det lägga grunden till splittring. Förr var det kyrkan, en disciplinerad skola, allmän värnplikt och den sociala kontrollen som satte gränser. Nu finns inget av detta kvar. Ränderna går aldrig ur. Grundskolan kan vara vår möjlighet att tidigt "skola" in oss i ett enat samhälle. Men då måste skolan fungera bättre än idag.
  /nils

  SvaraRadera
  Svar
  1. På individnivå kan även detaljstyrd myndighetsskola fungera utmärkt, men bevisligen finns elever som går ur grundskolan utan grundläggande kunskaper. Tror att det ska mycket till för att drabba hemundervisade elever. Dessutom vet jag inte om det finns några undersökningar överhuvudtaget som pekar på att hemundervisade elever får negativa konsekvenser i högre utsträckning än statsundervisade. Alternativet ska såklart finnas för de familjer som önskar, men att man inte får hemundervisa i Sverige är skandal.

   Radera
  2. De som bedriver hemundervisning idag, i landsflykt, är drivna och intresserade. Problemet uppstår om vem som helst skulle få ha rätt att undervisa hemma.

   Med omtanke om barnen och samhället, låt inte detta ske.
   /nils

   Radera
  3. Jag gissar att alla som väljer att hemundervisa är drivna, även i andra länder där man inte måste emigrera för att få göra det. Finns det en kommunal skola och man inte vill undervisa sina egna barn gör man nog inte det.

   Sedan finns det ju alltid undantag, människor som t o m kan plåga sina barn till döds, men de är extremer.

   Radera
  4. Tack nils för ett intressant inlägg angående samhällets behov av gemensamma värderingar och skolans roll i detta.

   Jag tror också på att samhället behöver ett mått av gemensamma värderingar för att fungera. De senaste decenniernas fokus på att maximal mångfald är lösningarna på alla problem, har jag inte riktigt förstått.

   Skolan har ju den rollen men då borde man rensa lite i friskoledjungeln där allsköns religiös indoktrinering uppenbarligen äger rum.

   Hemundervisning i Sverige motarbetas hårt. Det betyder också att det bara är de mest medvetna och beslutsamma som trots allt genomför det, genom att exempelvis flytta till Åland. Därmed är det också troligen pedagogiskt mer genomtänkta vårdnadshavare. Om det skulle vara väldigt mycket lättare skulle fler av den typer av individer som är okunniga, välja att genomföra hemundervisning vilket skulle dra ner genomsnittsresultaten.

   Svenska skolan är ju ett kapitel i sig. Politisk lekstuga sedan decennier och en (o)ordning i skolan där lärarnas roll mer är som fritidsgårdsledare än som undervisare. Det är fullt förståeligt att man som förälder söker alternativ.

   Jag kommer aldrig låta mina barn gå i en kaosskola. Då blir det hellre Åland för min del, men än så länge finns tack och lov andra val.

   /M

   Radera
  5. "Om det skulle vara väldigt mycket lättare skulle fler av den typer av individer som är okunniga, välja att genomföra hemundervisning vilket skulle dra ner genomsnittsresultaten."

   Tror du verkligen det? Har det blivit så i Finland, Åland, Norge, Danmark...? Jag vet inte, men tänker kallt att svenska förbudsivrare i så fall skulle framhäva dessa fall som varnande exempel.

   Radera
 4. Men läroplikt, istället för skolplikt/ "hemundervisning", behövs ju kontroller att eleven faktiskt lär sig något, eller iallafall uppnår de mål som satts upp. Och det innebär KONTROLLER och myndighetsutövning av explicita färdigheter.
  DET om något är det som staten/skolmyndigheten skyr som pesten (och i praktiken politiker). För då skulle ju någon kunna få för sig att motsvarande skulle gälla även inom skolplikten (kanske genom pröva lagen rättsvägen). Och om man inte kontrollerade och inga sanktioner fanns skulle det i praktiken innebära att skolan skulle vara i princip frivillig.
  Att införa läroplikt i läget som är nu, kan du tänka dig hur det skulle gå? I många förorter skulle det stå tomma skolor på rad då många inte skulle bry sig om ev kunskapskrav.

  Fast som idé till högre bnp per capita kanske det funkar med tanke på att en del barn blir satta i arbete, men å andra sidan lär de knappast offentligt redovisas. Kanske det här kan vara en ide ide för lööf och hennes CP? Det kan bli som ett andra mantra vid sidan av hennes famösa "i Sväje är det fööbjuuudeet att va kjiminell"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart ska det finnas kontroller. För alla, även om det tycks funka sådär när elever går ut nian utan att kunna läsa och skriva.

   Ett skäl att hemundervisning är förbjudet just i Sverige skulle kunna vara att politikerna inte vill ha en referensgrupp till sin skola.

   Radera
 5. På tal om Åland, vilka fler fördelar finns att flytta dit?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning! Beror väl på vad man är ute efter. En fördel jag kan komma på direkt är att man förstår språket (även om de låter som mumintroll).

   Radera
  2. Sparo, bra att du sa just ingen aning för det du refererade till är ju finlandssvenska.
   Åländska är mer som en vanlig dialekt, låter lite som åt de i svenska norrländska kusttrakter. Det kan mycket väl vara så att du träffat eller hört personer från Åland utan att du reflekterat över deras dialekt.

   Radera
  3. Jag har haft en åländsk lärare så jag är hyfsat förtrogen med dialekten. Men visst, mumin var lite generaliserande. Många ålänningar pluggar dessutom i Sverige så att de låter lite mer som vi, så då kan de säkert lura mig att de är svenskar.

   Så beror det ju på det egna intresset också. Det är som när folk flyttar från landsbygden till Stockholm. En del behåller dialekten hela livet, en del låter som Jerry Williams efter en vecka.

   Radera
 6. Utanför ämnet,men ramlade på en skribent vid namn Bodil Bergh, lite samma anda som här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Inte hört namnet, men ska kolla upp.

   Radera
 7. Det största problemet med svensk skola idag är väl kanske annars den politiska styrningen och indoktrineringen som styrs upp med allt slugare och återkommande försök från skolverket? En myndighet som framstår som en lokalavdelning till DDR, liksom mycket annat.

  Som sagt var, ränderna går aldrig ur en djupt socialistisk nation som Sverige. Trots graden av elände som partiet orsakat så kan en fjärdedel av befolkningen ännu tänka sig att rösta på S. Det är sådant som kan få mig att tappa hoppet helt och hållet om nationens framtid.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just de politiska inslagen skulle störa mig som förälder. De störde mig redan som elev, men jag tror att det var en lätt bris mot dagens indoktrineringsstorm.

   Radera
  2. Vilket data har du som visar på indoktrinering? Och vad för indoktrinering syftar du på?

   Radera
 8. Med tanke på att tex Livets Ord får bedriva friskola så fasar jag även för vad föräldrar hittar på för sina parvlar hemma.. Såklart hemskolning kan vara en nödlösning när den vanliga skolan kommer till korta (tex vid svåra diagnoser) men annars tror jag seriöst inte att många föräldrar är lämpade, och speciellt inte de som är intresserade av hemskolning...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur kommer det sig då att det inte finns massa skräckexempel från våra grannländer? Vad är det som gör just svenskar olämpliga att hemskola sina barn?

   Radera
  2. Det finns kanske "skräckexempel", men svensk media skriver kanske inte om det? Ingen svensk läsare är väl intresserad av vad som händer i grannländerna ;-) ?

   Radera
  3. Finns det varnande exempel från mer frihetliga länder än Sverige (alltså de flesta utom Nordkorea och ett par till) skulle vår regimvänliga media med DN och Sveriges Radio i spetsen älska att rapportera om dem, men jag letade inte specifikt i svensk media för det här inlägget.

   Jag tvivlar ändå inte på att de finns, men innan jag hör talas om något barn som går genom hela skolsystemet utan att lära sig läsa och skriva - precis som det finns exempel från kommunala skolor - så kommer jag förutsätta att hemskolning vore önskvärd för att höja kvaliteten på undervisningen.

   Radera
 9. När jag gick i skolan fick vi besök av både KD och SD. Jag hade uppskattat lite mer indoktrinering utav demokratiska värden. Men så ser det ju ut som det gör nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är skeptisk till besök av politiska ungdomsförbund i grundskolan. Inte så att jag vill ha ett förbud, men jag undrar om det kommer ut något vettigt av det.

   Radera
 10. Det gäller som förälder att engagera sig lite i valet av skola, nu när den möjligheten finns. Lilla Snålgris börjar nollan till hösten och vi valde en friskola med vettiga värderingar, totalt mobilförbud och av med mössan på lektionen. Denna skola har erkänt bra resultat och ligger långt före den kommunala i fråga om kunskap och ordning. För 30 år sedan när jag gick i skolan var allt inte bra heller, men det var lite ordning och reda på lärarna och inte tillstymmelse till lika många bråkstakar. Det fanns en och annan idiot såklart, men lärarna var inte rädda att ta i rejält om det blev stökigt.

  Visst är väl hemskolning tillåtet, hur lyckades annars de där familjerna som reste jorden runt i segelbåt att undervisa sina barn? Gick nåt program om dem på svt för några år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte tillåtet om du bor och verkar i sverige "normalt". Om du exemeplvis reser mycket (som spenderar halva året i thailand eller dylikt) och tar dig barnen så kan du få rätt till undantag. Det är därför vissa föräldrar faktiskt reser för att få ut sina barn ur svenska skolsystemet.

   Radera
  2. Hemskolning förbjöds 2009 och kräver särskilt tillstånd.

   Radera
 11. Tyvärr finns det också exempel på föräldrar som har ganska knepiga ideér som de överför på sina barn. I det knepiga kan det t ex ingå att barnet under inga omständigheter får umgås med andra människor, barnet/barnen träffar inga andra barn och ibland inte heller andra vuxna. Isolering som en väg till framgång? Tandvård, behövs det verkligen, tandborstning är ju inte nödvändigt? Vid sjukdom som kräver läkarkontakt utförs ibland hemkokad egenvård långt ifrån beprövad erfarenhet och vetenskap med ibland fatala konsekvenser. Mm mm. Naturligtvis gäller ovanstående avarter inte alla familjer som "kräver" hemskolning av sina barn. Men, jag känner till ett fall där barnet verkligen for illa och föräldrarna försökte fly utomlands (ej till Åland) med barnet för att kunna fortsätta vansinnet. De blev stoppade på flygplatsen, som tur var. Ibland är det bra att andra får se hur vi mår, även om det är i den utmärglade kommunala skolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är ju rena psykfall och det tror jag är svårt att gardera sig mot oavsett skolform. Däremot borde det gå att fånga upp om vuxna människor träffar barnet i samband med utvärdering. Men visst är det svårt.

   Radera