fredag 21 augusti 2020

Alla ska ha det lika dåligt

Socialminister Lena Hallengren rasar. Inte för att den svenska coronataktiken varit en av världens sämsta eller för att bara en av fem svenskar har förtroende för henne. Istället är hon arg för att det fortfarande finns svenskar som sett till att skaffa sig bra vård genom egna försäkringar. Människor som först betalar världens högsta skatter och sedan är beredda att betala vården ur egen ficka en gång till. Alla måste ruttna i köerna, och hör sen!Vi kan inte ha en ordning där det är möjligt att köpa sig före sjukvårdskön.


Tror ni att hon avsagt sig sin egen gräddfil till vård som riksdagsmän och statsråd får på vår bekostnad? Det skulle man kunna fråga henne på Twitter om hon inte hade varit en av många politiker som aldrig någonsin reagerar på frågor från icke-politiker och en och annan ryggdunkare. Min gissning är nej och det baserar jag på att politiker alltid ser om sitt eget hus och nästan aldrig lever som de lär.

När hon för en gångs skull visar handlingskraft handlar det alltså inte om att försöka få bort vårdköerna utan att fylla på dem med de människor som har möjlighet att komma förbi dem genom att betala två gånger.

Ryck tag i foten bara!

Jämlikhet låter bra, men när man inser att det betyder att alla (utom politikerna själva) ska ha det lika dåligt blir man inte så sugen. Prio 1 är att dölja problemen genom att skuldbelägga alla som pratar om dem. Prio 2 är att dölja, eller i bästa fall hindra, att människor kommer runt problemen. Om någon människa, stad eller stadsdel inte drabbas av vårdköer, lärarbrist eller kriminalitet är det det som ska bekämpas.

Vad är det för prioritering för politikerna att försöka skapa ett hållbart samhälle de själva vill leva i – 3, 5, 47...?

39 kommentarer:

  1. Ett av dina bästa inlägg någonsin - och så rätt. Hallengren sällar sig till Ohly (som kritiserade både privatskola och privatvård, och gärna nyttjade båda). Svineri är vad det är och jag kan inte annat än att känna förakt för de här politikerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj då, så pass?

      Ja, politiker kör oftast motsatsen till pilotskolan (passagerarskolan?). Samtidigt som de kritiserar andras gräddfiler har de ännu bättre själva och är nog ibland så inkörda med det att de inte ens förstår det.

      Radera
  2. Bra skrivet, spiken på huvudet så att säga!

    “ Om någon människa, stad eller stadsdel inte drabbas av vårdköer, lärarbrist eller kriminalitet är det det som ska bekämpas.”

    Känns som att denna mentalitet genomsyrar hela samhället. Om någon gör något åt sina problem och således slänger av sig offerkoftan så är det denna personen som är en idiot och skall kritiseras. (Inte för att vårdköer etc är en offerkofta, men tänker de flesta andra problem människor säger sig vara oförmögna att ändra)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är inte bara sossar eller ens politiker som verkar tycka att problem som inte märks inte finns. Ett tag var "Sverigebilden" på tapeten. Inga problem att det brändes bilar, men när omvärlden började rapportera om det var det åt helvete.

      Radera
  3. Sjukvårdsförsäkringar är populära Twitter-teman för politiker som inte orkar skapa svåra problemformuleringar utan hellre polariserar och agiterar upp massorna genom att måla världen svart/vit. Hur ska de annars få likes? Jättesvårt för svennebanan att fatta att den vanligaste försäkringstagaren för privata sjukvårdsförsäkringar är en snittavlönad knegare ansluten till LO, exempelvis. Bättre då att dra en till omgång av uttjatat klasspolemik, det brukar gå hem. Orättvisor, även icke existerande sådana, engagerar ett folk som älskar att känna sig som offer.

    Och om man lyssnar på nedan podd förstår man att vårt sjukvårdssystem jobbar med de två parallella systemen i symbios: Sjukvårdsförsäkringskunden går aldrig FÖRE ett prioriterat fall från den allmänna vården, men den hjälper till att effektivisera dödtid.

    Eftersom jag själv haft privat vårdförsäkring när jag tidigare var anställd vet jag dessutom att de suger. Du betalar sjukt hög självrisk (jag betalde exempelvis 500 kronor PER FOT när jag vid ett tillfälle fick ont i fotvalven och de trollade fram en tid hos skum ortoped redan samma dag - jättenödvändigt). Vid svår sjukdom har vi jämlik sjukvård i Sverige. Det är ju inte så att din cancerläkare förhör sig om läget kring din försäkringsstatus när han planerar för din operation.

    https://www.svd.se/privata-sjukvardsforsakringar--bot-eller-hot

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vanligt folk, och anledningen att de skaffat försäkringarna är inte som statussymbol utan för att de riskerar att dö i köerna till det system de redan betalt för.

      Att de lyckades ta ut en självrisk för vardera foten var imponerande :). Hade varit oväntat om du haft olika åkommor i respektive fot.

      Radera
    2. Min bild av den privata sjukvården är att jag faktiskt träffar läkare som tar sig tid att lyssna och kan svara något annat än jag vet inte. Jag har varit nöjd med besöken. Sen är självrisken hög som du säger men jag betalar hellre det än krånglar med vårdcentralens tidsbokning.

      Radera
  4. Klockrent inlägg Sparo! Jag förstår inte att folk fortsätter att acceptera sånt här skitbeteende från våra politiker. Kan det vara att dom inte vet hur blåsta vi blir av politikerna eller tycker dom det är okej? Jag tror på det första och därför borde din blogg vara obligatorisk läsning!

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Kanske för att politikernas vänner i media matat den lydiga delen av befolkningen med information om att korruptionen och orättvisorna är värre i exakt alla andra länder.

      Radera
    2. Jo men precis! Och vi svenskar verkar tro att korruption måste innefatta sedlar. Att man byter tjänster (politiska poster, landshövdingeuppdrag mm) räknas absolut inte som korruption!

      Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

      Radera
    3. Jag tror att de flesta skulle se även det som korruption, men av någon anledning tror de inte att man håller på med sånt i Sverige. Här är allting hederligt och den som får ett uppdrag är den som bäst förtjänar det ;)

      Radera
  5. LO hade en debattartikel om det orättvisa med vårdförsäkringar eftersom majoriteten enligt dem innehas av rika gubbar. Det finns många arbetaryrken där arbetsgivare erbjuder sina arbetare privata sjukförsäkringar för att det blir billigare. Jag ska byta arbetsgivare och kollade vad deras sjukförsäkring kostar dem med tanken att de kanske kan finansiera min och det landade på ca 3500 kr beroende på paket. Jag betalar ungefär det dubbla idag själv för jag har inte velat vara beroende av en arbetsgivare för min sjukförsäkring. Det krävs inte en minskning av mer än någon sjukdag för att du ska tjäna in de 3500 kr.

    Personligen skaffade jag den för att det var i princip omöjligt att få tid på vårdcentralen och fick man så var det ofta goddag yxskaft svar. Min nuvarande vårdcentral verkar dock bättre men föredrar att prata med personer som inte vill ha mig ut fortast möjligt r rummet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, sjukvård är ju en tjänst som när den verkligen behövs kan vara värd nästan hur mycket som helst.

      Jag bytte själv vårdcentral för några år sedan och det blev en fantastiskt positiv överraskning.

      Radera
  6. Kul att du tar upp det här! Jag tror att det kommer bli mycket snack om det här inför valet 2022.

    Igår kväll skrev jag ett (alldeles för?) långt inlägg om just den här utredningen som de hade presskonferens om i tisdags.

    Men det är precis den här vinklingen som du tar upp som jag inte skriver eftersom det är så politiskt och ideologiskt laddat. Jag försöker ju vara insnöad på aktier i hälsovårdssektorn istället och det finns en del sådana kopplingar också.

    Men det idiotiska med hela den potentiella förändringen är att det i många fall nog skulle missgynna även dem som bara har tillgång till den offentliga vården om man börjar jävlas med dem som har sjukvårdsförsäkringar. Jag skrev en hel del om det.

    Vet inte om det är ok att länka till sitt eget inlägg, men ni hittar det säkert ändå...!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte säker på det. Media brukar sätta agendan och "vi" lyder.

      Ett aktuellt inlägg på temat är absolut okej att länka till. Lägg den gärna här.

      Radera
  7. Jag brukar inte kommentera i bloggar annars och gillar inte när det blir så spammigt med egna länkar osv.

    Men här är iaf länken till det jag skrev igår:
    https://murgata.se/privata-sjukvardsforsakringar-i-skottgluggen/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gillar inte heller spam, men det här hänger ju ihop och hör till.

      Radera
  8. Av rent ideologiska skäl så agerar alltså Socialdemokraterna på ett sätt som berövar sina medborgare rätten till vård!

    Först skapar politiken enorm överbelastning med vårdköer, offentliga medel prioriteras till annat än kärnområden, men dessutom ska effektiviteten i vården nu sänkas gnm att bekämpa sjukvårdsförsäkringar. Det kan ju i vissa fall även likställas med mord, om folk dör i kö tack vare detta.

    Med sådana politiker så behöver folket inga fiender.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huruvida skälen är ideologiska är jag inte säker på. Det handlar nog mest om makt och viljan att fortsätta styra. Fast det kan nog argumenteras för att det ÄR socialdemokraternas ideologi numera.

      Radera
  9. "Fattigdomen fördrages med jämnmod, då del delas av alla", som Ernst Wigforss lär ha skrivit i en riksdagsmotion...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ligger något i det, men problemet med fattigdom är inte att andra har det bättre utan att den finns. Så då är det bättre att bekämpa fattigdom än att bekämpa rikedom.

      Radera
    2. Självklart ligger det något i det - problemet är att alltför många ledande politiker inte väljer den linje du (och jag också, jag lovar) föredrar...

      Radera
  10. Det är som vanligt bara ett sätt att försöka flytta fokus från vårt misslyckade samhällssystem där skatterna inte går dit de ska som till sjukvård, och från den det ineffektiva användandet av den lilla del skattepengar som går till sjukvården.

    Istället försöker de piska upp det som den onda privatiseringen, och skapa ett fantasifoster som deras 1800-talsideologi grundar sig på,men inte finns längre

    Var det en medveten parafrasering av Churchill?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är även min bild, att privatisering används att skylla på. Och ibland lite tvärtom på andra sidan, att vore det bara privat och avreglerat skulle alla problem försvinna.

      Nej, jag kan inte säga att jag tänkte specifikt på Churchill, men inser att min tanke om att allt är bra så länge alla har det ungefär lika dåligt inte är unik.

      Radera
  11. The inherent vice of capitalism is the unequal sharing of blessings; the
    inherent vice of socialism is the equal sharing of miseries.
    Winston Churchill

    SvaraRadera
  12. Sen stämmer väl ”equal sharing” bara I den teoretiska, utopiska, socialismen. I verkligheten är ju vissa mer jämlika än andra....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, lite som att alla är lika mycket värda förutom de som inte tycker att alla är lika mycket värda :)

      Radera
  13. Vården är under all kritik. Vi borde alla ställa oss den legendariska frågan: Vad fan får jag för pengarna? Vi blir beskattade till döds och vården fungerar inte ens? Kan det vara så att våra skattekronor går till en massa dumheter såsom jämställdhetsmyndigheter, bidrag till valboskap och ineffektiva "gröna satsningar" aka elcykelfusk och dyligt blaj.

    Jag har inget emot att betala skatt så länge den går till sjukvård, skola (dock inte flumskolan vi har nu), försvar, infrasruktur samt rättsväsende. I övrigt tycker jag allt som inte kräver extrem långsiktighet ska skötas privat.

    Den som röstar på sossarna, liberalerna, centern, vänsterpartiet eller miljöpartiet i nästa val borde skämmas och ska absolut inte klaga när det går åt helvete, för det kommer det att göra, vi har inte ens sett början på eländet än. Är inte helt förtjust i andra sidan heller men den är i vart fall mer aptitlig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, även om jag har svårt att göra skillnad på riksdagspartierna. Tycker samtliga är ungefär lika värdelösa, det är gradskillnader i helvetet bara.

      Radera
  14. Hej! Tack för inlägget! Alltid spännande att läsa och fundera över det du skriver!

    Jag undrar:vilka vårdköer syftas på? Är det operationsköerna? Då vet jag faktiskt inte om det hjälper så mycket med privatförsäkring, jag trodde det prioriterades enligt patientens hälsotillstånd och prognos?
    Köerna uppstår väl pga brist på personal, främst operationssköterskor. Operationssalen stängs och operationer stryks pga personalbrist. Huruvida en privat försäkrad person skulle köpa sig förbi detta förstår jag inte?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det!

      Artikeln preciserar inte vilka köer som åsyftas och utredningen har vad jag förstått inte startat. Åtminstone har den inte gjort några uttalanden.

      "I samband med coronapandemin har en stor vårdskuld byggts upp", står det, men jag tror inte att ministern egentligen glömt bort att vi hade full vårdkris redan innan covid-19, med stora sjukhus i stabsläge osv. FruEfficientBadass skriver lite högre upp i kommentarsfältet om parallella system, så tydligen är det fler som ifrågasätter att privata försäkringar skulle öka på befintliga köer.

      Radera
    2. Visst sker det en prioritering men kön för försäkringar och regionens kö är två olika köer. Min vårdförsäkring garanterar tid för operation inom 14 dagar och tid för att se specialist inom 6 dagar. Och då utgår jag från att tiden inte är om ett år för de betalar mig ersättning om de inte kan fixa det inom angiven tid. I teorin kan den öka på köerna om man utgår från att all vårdpersonal bara skulle jobba åt landstinget men om den utopin inte blir verklighet så kortar den nog köerna.

      Jag såg eller hörde reklam för privata operationer i Finland bara för någon vecka sedan. En av mina föräldrars bekanta kan inte få till en höftoperation i Sverige pga Corona. Prislappen i Finland var 100000 kr. Personligen hade jag kunnat pynta ut det om jag hade pengarna för att slippa en massa lidande.

      Radera
    3. Självklart så minskas utbudet av vård när/om det enbart finns en offentlig utförare. Dessutom minskar effektiviteten, vid sidan om att villkoren för de anställda givetvis försämras med enbart en arbetsgivare. Det handlar om att bekämpa det privata näringslivet för politikerna, ideologi.

      Radera
    4. Jag förstår absolut!
      Jag vet inte om det bara låter konstigt eller om ni förstår hur jag menar när jag påstår att människan har väl ett naturligt behov att överleva och föra över sina gener. Jag kommer först, möjligtvis att mitt barn kommer först men därefter jag. Man kan ju tänka sig det klassiska scenariot av ett sjunkande skepp.... Eller hur vi nyligen kunde uppleva "kampen" om toalettpapper som bristvara. Jämlikhet låter absolut bra och är en fin tanke men jag undrar om den fungerar praktiskt på oss människor när det gäller?
      Jag önskar mig i alla fall en mera öppen diskussion när det gäller sjukvård och vårdköer.

      Radera
    5. Apropå höftoperationen kom jag att tänka på Stefan Sauk som gjorde samma sak fast i Belgien:
      https://www.youtube.com/watch?v=3XgvIPcFjbU

      Jag vet själv minst tre personer som opererat sina höftleder i Sverige. Ingen av dem fick önskat resultat.

      Radera
  15. Antar att det här gäller för operationer då dessa vårdköer ökat markant under våren. Detta skapar mycket onödigt lidande för personer. Märkligt att vara emot när personer tar tag i saker själva. Jag tycker det är helt rimligt med privata vårdförsäkringar. Det är bara ett sätt att prioritera sin hälsa, liksom att lägga pengar på bra löparskor/träningskläder/en cykel/gymkort och hälsosam mat. Sen kan jag tycka det är fel prioritet att ha en privat vårdförsäkring om du aldrig rör på dig, röker dagligen, dricker för mycket och äter ohälsosamt :-)
    Känns som att politiker vill ha massan som en grupp med får som behöver vägledning konstant och som man vill ska sakna förmåga att ta egna initiativ. De känns som att de vill att man ska känna sig hjälplös. Vad är vitsen med det?

    Visst behövs det mer personal inom vården, men det finns ju också en anledning till att folk lämnar. Stora problem idag som jag ser inom den allmänna primärvården är folk som söker sjukvård för ingenting och tar plats. Väl där vill de inte göra något själva åt sina problem, bara klaga och tro att deras värk/bekymmer är speciell på något vis.

    Jag tycker det borde införas ett poängsystem. Söker du för något onödigt ofta får du minuspoäng och behöver betala straffavgift för det, t.ex. om du söker för prickar på huden som blir bedömt som myggbett och sedan söker för samma sak 2 veckor senare (som blir bedömt som myggbett igen) kostar ditt besök det dubbla. Om du sedan söker en vecka senare för något som anses rimligt, t.ex. handledsfraktur betalar du vanligt belopp.
    Självklart måste då diagnossättningen bli ännu bättre och gärna att AI sköter mycket av vården så att det inte står någon stackars vårdpersonal och blir angripen för att man ska betala straffavgift (igen). Det är svårare att bli arg på en robot. På detta sätt skulle vården få in mer pengar, personer med riktiga besvär skulle få mer plats/tid och personalen skulle skonas ifrån klagande människor som inte vill ta tag i sig själva och suger ut ens energi.

    En annan sak jag tänkt på är att det kanske borde vara begränsad vård för personer som inte uppfyller basala rekommendationer om fysisk aktivitet, varierad kosthållning och som röker/snusar eller dricker för mycket.

    Tror jag hade fått extremt få röster om jag vore politiker. Ingen politiker vill säga att en stor del av problemet ligger hos folket själva. Vi har vissa människor med svåra, progressiva sjukdomar som t.ex. långt gången multipel skleros vars kroppar är deformerade, med konstant smärta, trötthet, dålig balans och nedsatt muskelkraft som fortfarande arbetar heltid och kämpar på, medan andra människor kommer och klagar för minsta lilla känning någonstans på kroppen och som hoppas på sjukskrivning eller helst förtidspensionering (vilket tack och lov är svårare att få numera).

    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ibland låter det på vissa politiker som att de tycker att människor bör stå tillbaka och sätta sina liv på paus (i bästa fall, i sämsta fall dör de) i någon slags solidaritet. Extra konstigt när vi vet att ingen politiker skulle drömma om att själv göra detsamma.

      Jag har full förståelse för att människor lämnar sina vårdjobb, oavsett om det är för att jobba med något annat eller att göra samma sak i ett annat land med högre lön.

      Det där betygssystemet tror jag blir svårgenomfört, men visst vore det fint om människor inte sprang till akuten för snuva. Och innan någon ifrågasätter detta: Ja, det sker.

      Radera
  16. För en dryg vecka sen läste jag en diskussion på Facebook som jag tänkte behöver ett längre inlägg. Funderade ett tag men så kommer du, av alla bloggare, och tar tag i det.
    Diskussionen gällde försäkringar.

    Min fundering när jag läste den mestadels hetsiga diskussionen är följande:
    Varför anses det vara djävulens elakaste påfund att ha en privat sjukförsäkring, samtidigt som ens barn borde omhändertas av socialen om man inte har en barnförsäkring???

    Ja diskussionen gällde mest barnförsäkringar (inget du behöver befatta dig med :-) Och maken till förbannade mammor (för det var i en fb-grupp för kvinnor) har jag aldrig varit med om. Förbannade på dem som väljer att inte ha barnförsäkringar för sina barn. För att de tex anser det vara onödigt pga tillräckliga ekonomiska tillgångar.

    Men jag undrar verkligen: vad är skillnaden på att "köpa sig före i sjukvårdskön" som många sjukförsäkringskritiker säger, mot "om kanske mitt barn får ett ärr efter vattkoppor i ansiktet så betalar försäkringsbolaget en operation"?

    Jag vet att barnförsäkringar kan betala ut mycket mer än så, men de flesta exemplen som togs upp var just om ärr.

    Vad beror det på? Kan det vara att många ser framför sig en välavlönad medelålders man få sjukvårdsförsäkringen och en liten mager polioförlamad flicka få (eller inte få) barnförsäkringen?

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att otroligt många människor (inte minst internetdebatterande småbarnsföräldrar, se Familjeliv) skulle må bra av att acceptera att olika människor gör olika val och att det inte per definition betyder att alla som gör något annat än man själv skulle göra har/gör fel.

      Jag tror att du ringar in problematiken bra. Bilden av försäkringstagaren är en rik människa som hade klarat sig även utan medan den som inte är försäkrad knappt har mat för dagen. Verkligheten är ju att nästan alla kan prioritera försäkringar om de vill. Allra bäst vore det såklart om man inte parallellt med detta behöver betala skatt till sånt som varken kommer en själv eller andra svenska skattebetalare till del.

      Radera