måndag 17 augusti 2020

Mina sommarraketer

Jag får ibland kritik för att jag pratar för lite om mina börsinnehav. Så nu tänkte jag göra som de flesta, redovisa några riktigt bra innehav och affärer.

2020 har ju varit ett stökigt börsår, men trots att jag varit långt ifrån fullinvesterad och ganska defensivt placerad har jag klarat den senaste uppgången bra. Vi börjar med den danska äggkartongstillverkaren Bröderna Hartmann.


Tänk att en så till synes tråkig bransch som äggkartonger kan röra sig på det här viset. Corona-effekt sägs det, men jag förstår det inte så jag vet inte vad jag ska säga. Mer än tack till Kvalitetsaktiepodden som gav mig idén.

Detsamma kan möjligen sägas om fönstertillverkaren Inwido, men den har jag varit sugen på i flera år. Det var dock först i våras som stjärnorna stod rätt och jag vågade ta klivet. Sedan stod den och stampade i någon månad innan aktien tog fart. Corona där med? Några husägare kanske bytt ut sina fönster i karantän, men jag tror lika lite på den effekten som att det skulle bero på all fönsterkross vid sommarens BLM-demonstrationer. Det är ett välskött bolag med populära produkter och sånt brukar löna sig.


Och så klev jag in i Eric Strands silverfond AuAg Silver Bullet A. Hur mycket det handlade om silverpriset och hur mycket om sympati för Eric när han hoppade av Pacific efter att de pissat sina kunder i ansiktet med groteska avgiftshöjningar ska jag låta vara osagt, men bra blev det, även om det visade sig att man får vara beredd på att det svänger.


Vi avslutar med en ännu ädlare metall. Det sägs både här och där att det är värdelöst att investera i guld eftersom man inte får någon avkastning där. Jag ska be att få opponera mig.


Och med det sagt är det bäst att tillägga att jag även har sämre placeringar. Inte minst kontanter på sparkonto, men det finns ännu värre exempel. Ibland vinner man, ibland förlorar man.

17 kommentarer:

 1. Bra att du är diversifierad. Du vill ju inte lägga alla äggen i bara en äggkartongstillverkare. Förlåt, jag hittar ut själv...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tyckte jag höll :). Till skillnad från alla ordvitsar av typen "äggstrem investering".

   Radera
  2. Hahaha! Hade jag bara kommit på den så hade jag med rödblossande kinder dragit den också.

   Radera
  3. Som en äggstrabonus ;-).

   Radera
 2. Kul att det går bra nu.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ryskt kaviar på mitt fat..." Det hade alltid kunnat gå bättre, men man får försöka glädjas åt det som faktiskt funkar.

   Radera
 3. Använder du Avanza? Deras courtage är ju skyhöga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder i huvudsak Nordnet och Avanza. Är nöjd med avgiften i förhållande till servicen och gör inte fler affärer än att courtaget nästan kvittar.

   Men om Avanzas courtage är skyhögt måste det betyda att det finns en bank som är extremt mycket billigare. Vilken?

   Radera
 4. Har inte kollat alla banker men nordea är mycket billigare på den nivån jag handlar på. Blir 3 gånger billigare för mig än på nordnet och avanza

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina affärer ligger oftast på 50000-200000. Genom att justera courtageklassen inför varje affär tycker jag courtaget på 39-99 kr är helt okej, men jag har inte järnkoll på villkoren hos Nordea.

   Radera
  2. Eller utbudet, för det är ju också intressant.

   Radera
  3. Har Nordea blivit bättre sista tiden? Var mycket negativa blogginlägg när de släppte sin plattform. Savr och Degiro tror jag är de som har lägst avgifter förutom Nordea.
   // Erik G

   Radera
  4. Degiro har jag hört för mycket skit om för att våga använda. Dels verkar hemsidan usel, men ännu värre är att folk haft problem att få ut sina pengar. Sådana nätmäklare undviker jag nogsamt.

   Radera
 5. Kvalitetsaktiepodden ser ut att ha lyckats mkt bra under året. Synd att de inte kör diskretionär förvaltning, hade gärna gett dem en andel av kapitalet att förvalta, tycker de gör sin grej väldigt bra.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra idé! Det är inte många jag skulle våga lämna ett större kapital till, men Kvalitetsaktiepodden verkar helt klart ha koll på vad de gör.

   Radera
 6. "Mina affärer ligger oftast på 50000-200000. Genom att justera courtageklassen inför varje affär tycker jag courtaget på 39-99 kr är helt okej"
  Borde innebära handel i högst en storleksklass per dag. Annars blir det extra dyrt. /p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör sällan mer än en affär om dagen, så det brukar inte vara något problem. Och skulle det bli två är chansen stor att bägge är i samma storleksklass, det där var ytterligheter.

   Radera