söndag 23 augusti 2020

Paycation

Söndag igen och den sista semesterdagen för de allra flesta som inte redan återgått till vardagslunken. Som vuxen har jag jobbat en del på sommaren. Inte hela tiden och kanske inte ens varje sommar, men ofta. Som företagare kan jag styra mina egna arbetstider, men även som anställd är det mycket man kan göra om man vill jobba på semestern.

På senare tid har det pratats mycket om att personalbristen i vissa sektorer gör att man kan få många tusenlappar bara genom att flytta semestern från mitt i industrisemestern till lite efter, men kan man inte jobba på sin egen arbetsplats kan man kanske jobba på andra. Det har jag gjort ibland. För mig är det mest ombyte som önskas, inte ledigheten i sig. På en filt på en sandstrand står jag ut ungefär tio minuter innan jag vill göra något, aktivera mig.


Får jag jobba med något helt annat i några veckor laddar jag batterierna minst lika bra. Även på stressiga arbetsplatser med sommarrush råder då ofta ett slags semesterlugn. Och som vikarie har man ju inget ansvar. Dyker man upp i tid och jobbar så hårt man kan blir man alltid populär.

Har man inget företag och vägrar ha en chef på sommaren kan man alltid ta tag i egna projekt, fixa med huset eller laga något man annars inte hinner. Jag tror att precis alla människor har något sådant i pipeline, vare sig det är ett drömprojekt eller något man bara vill göra för att glädjas åt att det är gjort.


Vill man absolut fira en traditionell semester behöver inte ens det utesluta en sidoinkomst. Det går att ta hand om ett hus, med eller utan husdjur, transportera ett fordon från punkt A till punkt B eller sälja in ett resereportage från semestermålet. Så slipper du vara med i gruppen som kommer tillbaka från semestern och tvingas snåla hela hösten. Själv gillar jag i och för sig ändå att snåla, men det är inte lika kul om man är tvungen.

16 kommentarer:

 1. Det låter som att du behöver öva på att slappna av, typ genom att ligga i solen på en lugn strand och göra mest ingenting alls ett tag :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen :). Ibland funderar jag på om det är någon bokstavsdiagnos som gör att jag måste göra jobb av hobbies och har så svårt att göra saker bara för att jag vill, utan att det ska leda till personlig utveckling, rikedom eller något annat konkret och vettigt.

   Radera
  2. Jag gillar verkligen ledig tid. Men mest för att få pyssla med det jag själv valt när jag känner för det. Att krångla iväg till en sandstrand bara för att ligga där orkar jag inte. Bada är kul ibland men jag organiserar hellre uthuset, klyver ved eller något
   än att bara ligga ner.

   Radera
  3. Samma här. Går jag och badar slänger jag mig i sjön, ligger där någon minut, går upp och går hem.

   Radera
 2. Egentligen har jag inget emot att jobba på sommaren. Men...

  -barnen har ett långt sommarlov och näst intill alla andra föräldrar i denna lilla stad tar ledigt större delen av sommaren (har bott på annan ort med klart annan mentalitet/inställning). De barn som behöver barnomsorg blir tyvärr tydligt informerade av "hemmabarnen" hur illa det är för "fritidsbarnen", av typen mycket nedlåtande beteende. Således svårt att motivera ungarna att gå till fritids/dagis då. Fritidspersonalen gör ett toppenjobb och hittar på fina aktiviteter, men "hemmabarnen" gör livet svårt för de förvärvsarbetande föräldrarna.

  -de allra flesta av kollegerna vill vara lediga på sommaren, och på min arbetsplats är arbetsbelastningen enbart lätt minskad. Färre som jobbar -> Således MYCKET mer att göra för de på plats. Samma lön.

  -min yrkeskategori har aldrig erbjudits ersättning för att förskjuta semestern

  Om jag jobbar på sommaren får jag med andra ord:
  -sura ungar
  -mer jobb
  -till samma ersättning

  Detta gäller de flesta på mitt jobb. Resulterar i huggsexa och bråk om semesterveckor. Glad sommar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med barn verkar jobbigt, men de som har dem brukar ju säga att det är värt det så jag får lita på det.

   Radera
  2. Jobbar vi på samma ställe? Känns som att du beskriver min verklighet och det blir alltid rätt kass stämning under perioden februari-augusti pga det. Vi får pussla och ta en vecka här och där för att få vara med våra barn något så när. Planerar använda min föräldrapenning vist för att slippa vara på jobbet så mycket fram till exit. /Frihetsmamman

   Radera
  3. Känns som ett vanligt upplägg - alla vill vara lediga samtidigt, men flexibla in i det sista.

   Radera
 3. Som egen företagare i fastighetsbranschen blir det nästan aldrig helt ledigt på semestern, varken i år eller något annat år. Nog fan ska det alltid vara något som krånglar i något av husen men den frihet man har resten av året väger med råge upp det.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, företagare bestämmer alltid sina egna tider och kan vara lediga när de vill. De anser åtminstone ALLA mina anställda vänner ;)

   Radera
 4. Har en vecka kvar! Ingen aning vad man ska göra dock, troligen vettigt alls. Att ta sig tid till att inte göra något vettigt och mesta lata sig är skönt, men ganska dyrköpt med tanke på vad semesterdagarna är värda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror på hur man ser det. Om latandet gör att man mår bra resten av året är det ingen dum investering, men jag funkar (tyvärr?) inte så.

   Radera
 5. Blir fortfarande full i skratt när semesterlönen kommer. Mer pengar i den månaden jag lever som billigast.
  Semester tillbringas oftast i skog och mark. Plockar det som finns. Må vara frukt, bär, svamp eller växter.

  Visst, vilar och kopplar av däremellan. Men ALDRIG i solen.

  Lisia
  (Som just stoppade in hemlagat äppelmos i frysen. Och nu sitter och vrider och vänder på en bit ingefära som tydligen ska gå att odla i kruka. Ska testa det tänkte jag)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brände ryggen i solen förra veckan, men inte för att jag legat och solat. Jag hade stått på en stege och målat en hel dag.

   Kul idé med ingefära!

   Radera
 6. Minns inte om jag nämnt detta i kommentar på denna blogg eller om det var någon annan, men årets situation gör ju att det för oss som arbetat hemma sen i våras och fortsättter göra det under hösten öppnas intressanta möjligheter.
  Själv har jag t.ex. precis tillbringat en vecka hos min pappa som behövde hjälp med en del saker. Ja, han är gammal och tillhör riskgrupp men jag betraktade det som en "kalkylerad risk" då jag själv länge levt relativt avskilt ändå eftersom min sambo också är i riskgrupp. Men jag fick alltså en vecka på annan ort med möjlighet till umgänge med min pappa samtidigt som jag jobbade "hemifrån". Om ett par veckor ska jag göra samma sak fast besöka min bror som bor på en annan "annan ort" i ett annat väderstreck.
  Den som har fritidsboende eller på annat sätt kan "lämna hemorten" kan därmed på detta sätt få omväxling även om det inte blir full semester. Detta förstås även förutsatt att man inte har barn i skolålder...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, förhoppningsvis öppnar detta ögonen på fler vilka möjligheter det faktiskt finns. Och även på en och annan chef att det även finns fördelar med att de anställda inte sitter på kontoret.

   Radera