Nu när bärsäsongen är i antågande
var det dags att inventera för att se om jag siktar på rätt
lagernivåer.
Vinbär
En av de tidigaste bären. Jag har
redan plockat röda vinbär i år. I frysen har jag en påse svarta
vinbär från förra året, men den gör jag snart slut på. Vinbär
är perfekt i sylt eftersom deras gelerande egenskaper gör sylten
tjockare. På det sättet slipper jag köpa syltsocker.
Rabarber
Varför gör ingen som odlar rabarber
av med dem själva? Jag kan ju inte säga nej, så det fyller hela
frysen! Jag skulle nog klara mig flera år utan att ta emot mer.
Blåbär
Jag har några liter kvar i frysen, så
det räknade jag ut rätt bra förra året. Tyvärr ser det ut att
bli ett svagt blåbärsår. Det finns bär, men om de inte gör ett
ryck de närmaste veckorna är de klart färre än vanligt. Jag
skulle behöva runt tjugo liter, men det finns gränser för hur
många timmar och dagar jag är beredd att lägga på att hitta dem.
Hallon
Som barn åt jag mycket hallon, men
ledsnade märkligt nog inte trots att vi hade hela tomten full. På
senare tid har det blivit dåligt med hallon för mig, men i år har
jag hittat vildhallon på fler ställen än någonsin, så kanske kan
jag bärga någon liter.
Äpplen
I höstas fick jag för mig att koka
äppelmos. Troligen delvis för att kunna göra ett blogginlägg. Jag har ett
par kilo kvar, så nu blir det till att äta gröt för att komma ner
på noll.
Nypon
Årets sista bär som i mitt fall
förvandlas till nyponsoppa som är något av den optimala
sportdrycken på de långa löppassen. Kanske är det pga att skador,
sjukdomar och trassel förhindrat långpass som jag har rätt mycket
soppa kvar i frysen. Men nu är jag efter vårens helvetesförkylning
och revbensbrott på väg upp på två mil och längre igen, så
kanske hinner jag ner på noll till oktober.
På det stora hela kan jag konstatera
att jag prickat ganska rätt i mina bärbehovsprognoser, så nu är det bara att damma av bärplockaren för en ny säsong.