onsdag 13 februari 2019

Vad gör jag med den här ingrediensen?

Jag gillar att fynda mat när det är extrapris. Jag har ganska mycket plats i kyl, frys, sval och förråd, så när fynd dyker upp är jag benägen att köpa ganska mycket.


Men så ska man ju äta upp maten också, annars blir det ingen #sparadkrona. Ett sätt är att frysa. I stort sett all mat går att frysa, på det ena eller andra sättet. En del bör först hackas, mosas eller stekas, men går det att frysa har man köpt sig några månader.

En av mina senaste upptäckter är att citroner kan skivas och frysas. Jag dricker citronvatten som måltidsdryck och köper ibland tre för 10 kr eller en påse på extrapris, och blir alltid lika sur när jag får kasta en möglig citron efter ett par veckor. Istället fryser jag in den färsk och tinar upp när kylen är tom.


Andra matvanor har fler användningsområden. Det gäller bara att komma på vilka och där tar jag hjälp av MyTaste och Ica (enda nyttan jag hittat med Ica). Har man just kommit över några billiga kålhuvuden gäller det att få avkastning och plötsligt har man femtio recept med vitkål: vitkålsstuvning, gratäng, råkostsallad, plättar, surkål, vårrulle...

Svenska hushåll slänger årligen 720000 ton mat. För mig låter siffran så grotesk att jag är tveksam till dess äkthet, men nog tusan slängs det en del. Jag vägrar att först jobba och betala två tredjedelar av inkomsten till staten, sedan handla och betala ytterligare en femtedel i skatt, släpa hem matvarorna, förvara dem några veckor, eventuellt tillaga dem och avslutningsvis kasta bort maten. I mitt hem gäller nolltolerans.

44 kommentarer:

  1. Gillar ditt resonemang med att först betala 2/3 skatt för inkomst och sen 1/3 för inköp. Brukar också tänka på sånt där. Tror det är nån egen företagare grej att den här kostar minsann inte 100 kr utan 200 kr..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir ju så. Skatterna (inkomstskatt, sociala avgifter och moms) är världens största hävstångseffekt.

      Radera
    2. Gör jag håller i plånboken mer iaf när jag tänker så. Många fattar inte det där, en del har velat starta företag med mig när man säger vad man drar in på en månad men har noll koll på att allt nästan försvinner. Sen har vi utgiftsbiten då där allt inte går att momsa bort.

      Radera
    3. Absolut. Alla borde titta på filmen om Roger Akelius hos Aktiepappa. Akelius är en otrolig hjälte som räddade många svenskar från skatteträsket på 80-talet, i Palmes djävulska slavland Sverige.

      Radera
  2. Det bästa att frysa i fruktväg är bananer. Jag är uppväxt med att vi alltid hade frysta bananer i frysen som sedan tinades och användes till banankaka. Jag förstår inte folk som gör banankaka på färska bananer, det skulle jag aldrig göra. Så än idag har jag bananer i frysen som kan plockas fram vid behov (eller när jag ska muta brorsan med banankaka).
    Men jag håller med dig! Allt går att frysa. Har till och med kaffe i frysen för att kunna tina när det ska bakas. Orka göra nytt kaffe varje gång!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrar om jag någonsin ätit banankaka. Kaffe vill jag däremot gärna dricka dagligen. Helst upptinat :-).

      Radera
    2. Naturligtvis Ice tea och så iced coffee, och kompletteras på fredagen med Long Island Ice Tea

      Radera
    3. Har du aldrig ätit banankaka? Inte ens "banana bread"? Jösses, vad har du för tragisk uppväxt? ;)
      Du får suga på kaffeisbitarna för att långsamt vakna upp på morgonen ;)

      Radera
    4. Nej, jag tror inte det. Inte jätteförtjust i banan i bakverk.

      Kaffe vill jag gärna ha lite varmt faktiskt :-).

      Radera
    5. Jag gillar inte banan i rå form men banankaka äter jag gärna :)

      Jösses, du är dyr i drift du ;)

      Radera
    6. Jag är tvärtom, äter gärna råa bananer, men inte tillagade.

      Nu kör jag vattenfasta i 24 timmar efter att ha fått en visdomstand utdragen, så nu är matkostnaden rekordlåg.

      Radera
    7. Vattenfasta låter väldigt billigt :) Fast du kanske lyxar med en citron för 3 kr i..

      Radera
    8. Banankaka verkar vara något som delar världen. Mitt tips är att hellre slänga bruna bananer än att baka med dem. För banankaka kan var det äckligaste jag ätit. I stället för att slösa bort några bananer slösade jag nu även bort smör, mjölk, mjöl, bakpulver och ägg.
      Hoppas att du läker snabbt efter tandläkarbesöket, det där är ju inte toppenfestligt.

      Radera
    9. Sparo, nu med visdom att visa upp!
      För du sparade väl tanden, eller bild därav ;-)

      Radera
    10. Banankaka = bananmisshandel. Hela barndomen har man fått äta den och hålla god min.

      /Eva

      Radera
    11. Billigt blir det, om man inte räknar in tandläkarbesöket. Nej, ingen citron. Inte ens kaffe, jag tänkte köra 24 timmar på rent kranvatten. Och blod, vad det verkar, för än så länge blöder det ymnigt. Och nej, inga bilder (så vis var jag inte).

      Verkar som att vi är många som hoppar banankaka. Jag vet rätt många som helt undviker banan, så den verkar kontroversiell i sig.

      Radera
    12. Banankaka låter gott. Minns inte om jag ätit men allt med banan låter bra. Annars finns det bananpannkakor också, yammi.

      Radera
    13. Vad är det för fel på er?! Hur kan man inte gilla banankaka? Tur att Mrs Doubtfire verkar visa på något typ av vett åtminstone ;)

      Radera
    14. Jag är överhuvudtaget skeptisk mot att värma upp bananer.

      Radera
  3. Just nu bara två små lådor frysfack.

    Min partner pratade om att en dröm var o flytta till ett bunkerhus där vi har en bunker i källaren, solpaneler och förråd. En annan är att bo i nåt nästintill självförsörjande mindre samhälle. Frågan är var man hittar de rätta människorna för det bara samt hur det praktiskt ska gå till. Bunkerhuset borde vi kunna bygga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmmmm, offgrid hade varit trevligt. Det finns en kul liten serie på Netflix nu som heter America Unplugged där dom träffar mer eller mindre excentriska filurer som satsar på att leva offgrid. Allt kryddat med lite domedagsstämning :)

      https://utbrytningen.blogspot.com

      Radera
    2. Skaffa en extra frysbox, Mrs D, i väntan på bunkerhuset. Kostar bara ett par hundra på Blocket.

      Han, är inte offgrid-folk alltid lite domedagslagda? Eller är det bara mina fördomar?

      Radera
    3. Tack Han för tipset, börjat kika på den nu. Verkar intressant :)

      Micke, vi slänger inte så mycket mat faktiskt. Har en hushållsgris som äter upp alla rester, hehe.

      Radera
    4. Menar du en riktig gris är väl tanken att den ska GE mat i slutändan. Förresten äts såväl hundar och katter, men tror inte att de recepten finns på MyTaste.

      Radera
  4. För mig är det en sport att köra "Här är ditt kylskåp" och laga mat på det som finns. Det gäller bara att vara uppfinningsrik så går det att ta vara på det mesta. Några av familjens favoriter som funkar kanon med kids är att använda resterna till tacos, pizza eller soppa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det inte svårt att få barn att äta soppa? Annars tycker jag det mesta går att steka och äta.

      Radera
    2. Våra kids gillar soppa. Favoriterna är linssoppa, gulasch, ärtsoppa och fisksoppa. Vinterhalvåret kan vi käka soppa en gång i veckan.

      Jag antar att allt handlar om vilken inställning man har gällande mat för att få sina barn att bli allätare. Jag måste också plussa förskolan våra barn går/gått på. De har haft egen kock och varit duktiga på att introducera och uppmuntra varierad mat till barnen.

      Radera
    3. Det var märkligt. Särskilt linssoppa skulle jag gissa är en ovanlig barnfavorit.

      Radera
  5. Det där som förs fram av "miljörörelsen " att 1/3 slängs i hushållet har jag svårt att tro, skulle gärna läsa hur de gjorde undersökningen (?) De baserar det på.

    Skulle jag gissa innehöll den mycket antaganden...
    Eller räknade de med blast, potatisskal, ben etc eller förmodligen både och få de gissningsvis ville ha en hög siffra.


    Nog har jag sett de som slänger mycket kontra andra men aldrig i närheten av 1/3, ett fåtal områden kan jag tro/sett många slänger mycket (bröd, frukt) men inte annars.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del undersökningar räknar in vad som försvinner/kastas i producent-, grossist- och detaljistleden, medan andra bara räknar maten som kommit fram till hushållen. Då jämför man ju komposterade äpplen med eldade päron.

      Radera
    2. Jo jag vet, men gissar de som utför dem är ganska färgade redan innan i utfall.

      Rent logiskt är det ju ganska galet att räkna med delar som ej klassas som mat på konsumentnivå

      Radera
    3. Ofta vill man ju påvisa något med statistik. En del mat tas ju inte ens upp ur jorden. Om potatispriset är för lågt kan det löna sig att plöja ner dem, och det kan ju knappast konsumenterna lastas för.

      Radera
  6. Köpa tre citroner för 10 kr?! Det är till att ha spenderarbyxorna på minsann. Mitt citronvatten kostar lika mycket som citronjuiceflaskan för runt en tia och räcker i flera månader.

    De enda jag känner till som jag ändå unnar köpevatten är de boende i Norrtälje kommun, särskilt de i Rimbo. Det som kommer ur deras kranar är inte gott! Tveksamt om citron eller ens saft egentligen hjälper så mycket. Relativt hög kommunalskatt har de också. Synd på så vacker kommun.

    Om man ändå köper färsk citron för matlagning bör man inte bara slänga skalet, utan spara det skuret/rivet i kyl eller frys till bakning eller te. /Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tre citroner räcker flera månader för mig. Tror att jag fick det till 20 öre litern, men det är en grov uppskattning.

      Jag har nog aldrig smakat dåligt kranvatten i Sverige, men det där lät inget vidare.

      Citronskal tycker jag är skräp :-).

      Radera
  7. Kanske kylans fel att det slängs mer mat? http://tradgardenjorden.blogspot.com/2017/09/matens-miljopaverkan-kyla.html?m=1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kändes som många vilda gissningar där. Min favorit är på slutet: "Vissa kopplar till och med fetmaepidemin till kylskåpens storlek". Jag som trodde att den berodde på att folk äter mer än de förbränner :-).

      Radera
  8. Jag erkänner, vi slängde med mycket mat tidigare. Det var faktiskt när kommunen införde separat sophantering och kostnad för matsopor som jag insåg hur mycket mat vi slängde. Då blev det mer uppenbart och jag började ändra beteende.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter vettigt att ta tag i det när man får en sådan chans. Fast det gäller ju att göra det också.

      Radera
  9. Idag presenterades resultatet av PRO's stora prisundersökning. Kan vara ett uppslag till ett blogginlägg.
    Har bara tittat igenom som hastigast men en reflektion är att Willysbutikerna är väldigt jämna i prisnivå medan både Ica och Coop har stor spridning, även inom sina olika storlekssegment.
    Tyvärr verkar Lidl saknas helt.
    Kul att se att en butik jag själv handlar i emellanåt, Ica Maxi i Falköping, är näst billigast i Sverige! :)

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag förstått det ska Willys ha samma priser i alla butiker i hela landet.

      Pensionärerna har väl inte upptäckt Lidl än :-).

      Radera
    2. Det är allmänt känt att de här pro-undersökningarna inte stämmer överhuvudtaget. Handlarna vet i förväg om när undersökningen görs, exakt vilka varor som "priskontrolleras", och i vilka butiker.
      Oj, "råkade" handlaren ha tillfälligt sänkt pris på just många av varorna i kassen just den här dagen, ja det var nog av en händelse bara.
      Dessutom kommer pro-na i efterhand till handlaren med listan över noterade priser, så att handlaren fritt fram kan ändra i listan "om det blivit fel".

      Snacka om att pro lever i en helt annan tidsålder, en där man var uppriktig och ärlig, då man inte for med osanning och man inte skodde sig på andra. Jo du, den tiden är sannerligen förbi.

      Och medierna får ju klick på det, gratis färdigserverade "nyheter" som det bara att lägga rakt ut på sajten utan någon handpåläggning/kostnad alls.

      Radera
    3. Jag har den känslan också, men har aldrig grävt i det.

      Radera
  10. Viktigaste frågan idag: vart hittade du starköl på REA? :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte min kyl, jag dricker inte ens öl :-).

      Radera