tisdag 26 februari 2019

Jag blir så trött

Jag får väl skylla mig själv när jag lyssnar på ett SR-inslag med följande beskrivning:
Priset på de gröna halvfabrikaten är ofta högt, ibland kostar de dubbelt så mycket som det motsvarande halvfabrikatet av kött. Varför är det så? Och kan man laga nyttig och varierad vegetarisk kost utan att det ska kosta skjortan?

Är vi kvar där alltså? Finns det fortfarande människor som på allvar tror att vegetarisk mat måste vara dyr om den ska vara nyttig och varierad? Jag trodde i min enfald att den vanföreställningen dött tillsammans med idiotuttalanden som ”Jag blir inte mätt av vegetarisk mat” och ”Grönsaker har också känslor”.

Plånboken känns alltmer som en ekonomivariant av Klarspråk och det här inslaget var inget undantag. Först intervjuar de en människa som inte kan någonting alls om vegetarisk mat, men som säger att hon gillar vegetariska halvfabrikat! Är det bara jag som hade önskat att den sjukligt läspande reportern likt Rolf Nygård bara gått därifrån och mumlat: ”Okej, då har vi fått en intervju med den lokala knäppgöken.


Anledningen att vegetariska halvfabrikat är dyra beror såklart på att antalet konsumenter som vill ha dem är få, vilket i sin tur beror på att de inte är goda. Nu hjälper ju inte den kunskapen för kunden i inslaget eftersom hon tycker att blötläggning ”tar en halv evighet”. Att lägga ärtor eller bönor i blöt tar ungefär femton sekunder, effektiv tid, och har man inte den tiden är man såklart hänvisad till undermålig färdigmat.

På slutet av inslaget intervjuas en vegankock. Hade han fått säga mer än några meningar kanske det hade gett något, åtminstone för normalbegåvade hobbykockar, men varför plötsligt göra ett konsumentmagasin som vänder sig till konsumenter när de kan intervjua en som inte kan något om att hon inte kan något?


Hon kommer förresten tillbaka på slutet för att berätta att hon inte visste att man kan göra chili con carne utan kött, vilket man såklart inte heller kan eftersom rätten i direkt översättning betyder chili med kött. När man tror att det inte kan bli sämre finns alltid Sveriges Radio där för att bevisa motsatsen.

23 kommentarer:

  1. De kunde tex tagit in Hanna Olvenmark från undertian.com? Jag har ätit vegetariskt sedan millennieskiftet - både dyra halvfabrikat och superbilliga frångrundenlagade rätter. Det är som med allt - man kan göra det hur dyrt eller billigt man vill (eller onyttigt / nyttigt).

    Jag har inga påvisade brister, jag äter mig mätt varje dag, jag har nog med energi för att löpträna, mitt sparkonto mår bra av vegetarisk kost und so weiter...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var nog inget fel på kocken de hade, men han hann knappt presentera sig. Det var totalt fokus på den okunniga kunden eftersom man verkade ha bestämt på ett tidigt stadium att vinkeln skulle vara att vegetariskt är dyrt eller svårt (eller både och).

      Ja, jag har ätit vegetariskt ungefär tio år längre än du och har totalt fyra sjukdagar under denna tid, så lite drygt en dag per decennium. Själv äter jag väldigt billigt, men det går att äta dyrt även om man gör maten själv. Det tråkiga med inslaget var att de låtsades att ALL vegetarisk mat är svår och dyr.

      Radera
    2. I see. Låter trist...

      Jag får nästan dagligen höra om att man inte blir mätt, att det är svårt, att man inte "får i sig allt". Detta av människor som kör Burger King eller Pizza Hut till lunch 80% av dagarna - resten är pajer från ICA (strax innan lön).

      Radera
    3. Då undrar jag om de tror att vi som är vegetarianer ljuger och har ett hemligt köttförråd eller om de tycker att vi ser undernärda och sjuka ut. För det kan ju inte vara så att de inte skulle kunna äta sig mätta medan vi kan det. Det är inte rymdfysik, det är matlagning, en syssla de flesta av oss gör dagligen.

      Radera
  2. Statlig radio och television vill inte riskera att motarbeta vårt bidragsdiande jordbruk. Hur ska vi annars få in alla EU-bidrag som man kan glömma att betala ut? That is all.

    https://utbrytningen.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast vårt svenska jordbruk får väl inte i närheten så mycket bidrag som Sveriges skattebetalare pyntar. Jag tror inte att det är så uträknat, jag tror bara att journalisterna är lata eller dåliga. Först bestämmer de sig för en vinkel (hur korkad eller oinsatt som helst), sedan gör de ett reportage som ska visa att vinkeln stämmer. Och då är det ju perfekt med en kund som tycker att blötläggning verkar komplicerat.

      Radera
  3. Hållit på i ungefärligen 30 år med vegetariskt, för några år sedan var jag i Bath och gick en kurs på Demuths och ännu längre sedan på Vegetarian Society School,båda kan rekommenderas. Lagar man vegetariskt från grunden, finns det inget annat man kommer billigare undan med eller något som är nyttigare än växtbaserad kost.Svenska Vegetariska Föreningen finns ju än, där finns det kunskap att inhämta av människor som har gedigen kunskap och erfarenhet, fattar inte att SR anstränger sig mer att hitta kunnigt folk. Sen finns det väl en marknad som vill sko sig på den vegetariska framfarten och folks okunnighet./FU

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har också svårt att tro att animalier skulle dra ner mina matkostnader såvida jag inte börjar jaga.

      Jag har inga problem med att det finns folk som kommer att vilja sko sig på okunnighet och rädsla för undernäring och bristsjukdomar. Så kommer det alltid att vara, bara att gilla läget. Det som stör mig är att SR, som tillsammans med övrig "public service" har 8,5 MILJARDER kronor per år för att göra informativa inslag, hafsar igenom ämnet på det här viset och i en överlägsen ton försöker få oss att förstå något som faktiskt är helt och hållet felaktigt.

      Radera
    2. Jag tänker att det är dyrare att odla en ko än att odla en böna.

      Radera
    3. Det är nog ett riktigt antagande, men det är mer mat på en ko än på en böna ;-).

      Radera
  4. Jag har gett upp lokala P4 SR för länge sen. De har problem med trovärdigheten i mina ögon. Ofta politiskt vinklat åt vänsterhållet. Radiosporten är det som gäller för min del. För att citera min dotter "Pappa du borde sjunga på radio. Den kan man stänga av..."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klok dotter! Det är nog fem år sedan jag helt la av att lyssna på SR. Nu blir det bara när någon skickar en länk eller någon enstaka dokumentär som verkar intressant. Jag minns med vemod när man kunde knäppa på P1 för att det alltid var något hörvärt och förvånas hur snabbt de gick från relevans till helt överflödiga.

      Radera
  5. Är det då inte väldigt märkligt om visst kött är billigare än vegetariska ersättningsprodukter för hur ser djurindustrin ut då? Ungefär lika märkligt att priserna för att göra naglar med Vietnamesiska arbetare är rekordlåga fast salongerna ligger i fina varuhus. Se Kalla Fakta nyligen. Food Inc är bra film, berättar mer om maten vi äter och hur hamburgare kan vara så billigt: https://www.youtube.com/watch?v=2Oq24hITFTY

    Sen har jag ätit vego väldigt stor del av livet, fast äter fisk och skaldjur med jobbet. Vi köper inte längre sojakorv eller tofu då det innehåller phytoöstrogen som inte är nyttigt om man har endometrios. Istället köper vi havreprodukter från Oatley, hampabiffar och sånt. Maten går snabbt att laga då vi gör mest goda kryddiga röror och till det har potatis, ris, glutenfri pasta, etc Sen äter vi mycket grönsaker som sallader, avacado, men kryddorna, såserna är allt. Vi vill hålla oss snygga, smala, fräscha, friska så länge det går, men på finare restauranger är köttet alltid dyrare än vegorätterna. Man kan tänka såhär också att äter man nyttigt men dyrare sparar man förhoppningsvis in det i sjukdagar nu eller i framtiden samt lever ett längre liv. Då blir maten genast billigare.

    Själv lyckas jag hålla min endo i schack hyfsat med iaf 80% antiinflammatorisk veganmat(märker genast skillnad i smärtor när jag fuskar) och drar nu in bra med pengar, jämfört med om jag ligger hemma med Tens-apparat 24/7, överdoserar värktabletter samt gråter ut hos doktorn och har smärtor 3 veckor av 4 i månaden. Borde ha effekt på artrosen i foten med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt allt kött är inte billigare än exakt allt vegetariskt (saffran brukar t ex ha hyfsat högt kilopris), men förutsatt att man inte är helt lam utan gör lite själv också är det ren löja att, som Plånboken, hävda att vegetariskt är dyrare.

      Ja, det kan vara värt att prioritera nytta framför pris, men jag upplever att det är väldigt sällan det inte går hand i hand. Nyttig mat ÄR billig mat.

      Radera
    2. Om man inte köper ekologiskt, springer på hälsokostaffärer och köper massa extra lyxprodukter, gröna smoothies på NK och sånt utan håller sig till vanlig vego, gör mycket från grunden så är det absolut billigare än kött. Alla har ju inte massa sjukdomar de ska hålla i schack där de kanske som jag struntar lite i kostnaderna, utan vill bara ha en nyttigare billigare livsstil. Som morötter, potatis, lök, röror med krossade tomater, hembakat bröd, säsongsgrönsaker, linser, bönor och massa sånt..
      Är supergod och billig mat.

      Tycker träning&mat är A och O för att orka med.
      Är just runt 40 det börjar hända saker också, och då drar vissa ifrån iform av sjukdomar, övervikt, etc..
      Så gäller att prioritera..

      Radera
    3. Allt det där går ju att göra även med kött. Det är inte heller gratis på NK eller Gondolen på en tallrik med två korslagda sparrisar.

      Samma med träning, dyrt på ett trendigt gym med prins Daniel som personlig tränare. Billigt i skogen.

      Radera
    4. Man får prioritera, det kan alla göra. Som vad är viktigt för en själv. För mig är det viktigt att hålla mig frisk och stark så vi kan dra in 3 mille på 6 år. Det är planen och då ser jag jag maten som en av de byggstenar som kan göra det möjligt. Tror det är få som har så höga mål som jag, men vill man nå toppen får man prioritera.

      Radera
  6. Det blir väl exakt såhär pass bra om man beaktar att SVT och SR enbart handplockar medverkande utifrån kravet att du är strikt och långt till vänster. Övrigt beaktas inte :)
    Mvh http://investera-pengar.blogspot.se

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast vänstersympatier betyder ju inte per definition att man är en värdelös och fördomsfull journalist. Det här verkar bara för slött:
      - Vinkeln ska vara att det är svårt och dyrt att äta vegetariskt.
      - Fast det är det ju inte.
      - Nehej? Jaja, nu har vi skrivit grovmanus här, så nu ändrar vi inte premissen.

      Radera
  7. Alltså fick avprenumerera plånboken, stod inte ut och det låter som jag gjorde rätt.

    Men jag minns att de hade med ”under-tian” vid ett tillfälle, fast då handlade det mer om att äta billigt än vegetariskt, fast det har de väl själva glömt bort. Själv har vi helt klart billigast matkontot bland folk i bekantskapskretsen ”trots” vegetarisk kost, men halvfabrikat går inte varmt här. Och det är klart, jämför man ett paket sojakorv med hot-dogs blir man ju ruinerad som vegetarian, men det finns ju annat att äta. Typ redan tillagade bönor om man nu inte har tid att lägga dem i blöt på egen hand..

    Det här med att se undernärd ut, vi skulle beställa pizza när jag jobbade på fabrik och någon tant hörde att jag skulle ha en vegetarisk. Då synade hon mig och sa: ”Ja du är ju inte så tunn fast du är vegetarian” Nä men tack så mycket, eller?!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan bli nostalgisk över P1. En gång i världen fanns det mycket bra där och Plånboken var ett av programmen. När jag slår på det nu (händer kanske en gång per kvartal) så slår jag alltid av efter tio sekunder och undrar vart tusan jag hamnat.

      Ja, vegetariska färdigrätter är säkert skitdyra, men då är det där de skulle sikta in sig och ifrågasätta varför folk köper så mycket färdigt. Hade jag intervjuat kvinnan i reportaget hade hon fått en följdfråga på hur hon tänker när hon säger att det tar en halv evighet att blötlägga bönor.

      Och att du beställde en vegetarisk pizza tyckte hon var liktydigt med en vegetarianstämpel i pannan? Annars har hon ju tyvärr rätt, det är förmodligen inte ett dugg lättare att hålla vikten med vegetarisk mat. Snarare tvärtom, men det vägs kanske upp av att vegetarianer oftare bryr sig om sin hälsa.

      Radera
    2. Ja och egentligen är ju innehållet i Plånboken nyttigt för gemene man, man får veta lite luriga saker om försäkringar, rättigheter mm. Men reportagen - huh!

      Radera
    3. Som varje gång jag lyssnat tänker jag att det kommer att dröja länge till nästa försök.

      Radera