tisdag 19 februari 2019

Om du ändå ska köpa – gör det billigt!

De billigaste affärerna är de som inte blir av, men om man ändå bestämmer sig för att köpa, varför inte ta lite extra tid och hitta den billigaste leverantören? Jag ser varje dag människor göra dåliga köp bara för att de bestämt sig för att handla. På och utanför nätet.


Dyra butiker lever på att folk köper ”första bästa”. Okej, det händer att utvärderingsprocessen inte lönar sig, men sällan. Om vi – väldigt hypotetiskt – tänker oss att den tid vi lägger på att leta billiga priser på det vi ska köpa annars hade lagts på betalt lönearbete som gett oss 250 kr i timmen netto bör vi inte lägga en timme på att spara 200 kr. Och det kan ju hända, men genom att rutinmässigt jämföra priser missas det inte heller när det gäller dyrare inköp med större sparpotential, eller löpande abonnemang som kommer att kosta för mycket under lång tid. En enkel sökning tar ofta bara några minuter.

Då utgår vi dessutom från att utvärderingstiden inte har några andra fördelar, som att hitta bättre produkter, säkrare leverantörer eller komma på att vi är på väg att göra ett felköp. Särskilt det sistnämnda borde vara värt att beakta eftersom en del människor i stort sett bara tycks göra felköp.


Så varför inte ta för vana att alltid jämföra? Webbsök, överväg second hand och använd jämförelsesajter som Compricer, Prisjakt och Elskling. Det eliminerar inte felköp, men minskar alla gånger risken.

51 kommentarer:

  1. Jag är nog hyfsat prismedveten, mer än många jag känner iaf.
    Funderar en del på vad som är smartast - jobba mindre - tjäna mindre - få mer tid till att laga mat, leta billiga priser, etc
    Eller - tjäna mycket - ökade utgifter - få mindre tid till att leta billiga priser, etc.

    Som i år om allt går vägen peppar peppar kommer jag ha lön brutto 480 000 jobbet. Detta inte inkluderat diverse bonuspengar. Om jag sen jobbar med företaget kommer jag i princip skatta bort 700 kr på 1000-lapp jag drar in då jag kommer över första gränsen för höginkomstskatt. Är det nån ide för mig att ens jobba på där då, eller ska jag använda extratiden till att leta billiga priser, laga mer mat?
    Vad tjänar jag mest på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går väl att räkna på hur mycket du sparar respektive tjänar på verksamheterna, men i någon mån kokar det också ner i vad du själv föredrar.

      Radera
    2. Ja, jag vet inte. Om jag tjänar 3000 på varje 10 000 jag drar in är det ju rätt lite, men om jag sätter dem jobbandes till 8% avkastning kanske jag tjänar på det? Eller tjänar jag mer på att handla reapriser, göra mer prisundersökningar, försöka hushålla mer med 1:a lönen..
      I-lands problem, men måste bestämma nu för 2019 hur jag ska göra egentligen för jobben rasar in..

      Radera
    3. Låter som att du borde kräva mer betalt för ditt arbete.

      Radera
    4. Tror det blir svårt. Bästa är ju om jag kan behålla låga utgifter, men ekvationen går inte ihop. Var tvungen åka taxi häromdagen för var jättetrött. Vill inte bli utbränd.
      Fast är allmänt störande när jag ser utgifterna öka bara för att inkomsterna ökar.

      Radera
    5. Det är den stora risken med större inkomster. Samtidigt är det ju ett klart sundhetstecken att det ser det som ett problem och inte - som de flesta - som en oåterkallelig naturlag att utgifterna ökar i takt med inkomsterna.

      Radera
    6. Jämför allt med om jag sitter hemma osminkad i mjukiskläder och äter rårivna morötter på knäckebrödsmackor :) Att inte vara i den "stora världen" med alla krav är billigt.

      Radera
    7. Du tar då också i med ytterligheterna :-).

      Radera
    8. Ytterligheter?! Så där har jag levt varendaste dag nästan sedan midsommar. Inget smink, rivna morötter på hårdmackor ibland och hemmakläder är vardag. Otroligt mycket billigare än att jobba. Inga nya kläder behövs och inte behöver man snygga till sig heller, SL-kort inte ens nödvändigt varje månad. Kravlös tillvaro och minimerade utgifter. /Eva

      Radera
    9. Att leva utan SL-kort och smink är jag helt med på. Det var mjukiskläderna och morotsmackorna jag reagerade på :-).

      Radera
    10. Ja det blir väldigt billigt :) Är ju sån så jag tom tycker det är dyrt att ha vänner, så minimerat den biten med..
      Vi ska på nåt bröllop snart, kostnad snygg klänning, present, snygga skor, smink, resa, övernattning, mat..
      Min hjärna kan tänka så iaf för många sociala delar.

      Radera
  2. Idag har jag ett par lite dyra jeans på mig = 60 kr på 2nd hand. Har köpt för 10-15 kr tidigare. Finemang!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den secondhandaffären skulle jag vilja hitta. De få gångerna jag är inne på Myrorna slås jag alltid av hur relativt dyra kläder de har numera.

      Radera
    2. Erikshjälpen och Röda korsets små butiker i förorterna är betydligt billigare än Myrorna och Stadsmissionen. Men de flesta är bra när de kör halva priset, främst på jeansen. Har nog köpt fler par second hand än nya.

      Ännu billigare är loppisar, har gjort fynd på 0-10 kr/plagg på Solvalla loppis. Tricket är att dyka upp senast sista timmen, gå runt och kolla läget och sedan hämta upp fynden. Sålunda gick jag i somras i snygg sommarklänning för 10 kr. Fick så mycket beröm för den, haha! Till och med brorsan som är så negativt inställd till min sparsamhet var tvungen att erkänna att jag gjort ett grymt fynd där.

      Här länk till loppisar i länet och lite annat gratisgott:
      http://gratisistockholm.nu/showObjects.aspx?categoriesId=11

      Haha, såg ju att det fanns massor i dina hemtrakter till och med!

      /Eva

      Radera
    3. Tack för tipsen! Jag försöker mest använda gamla kläder för att få ner antalet plagg i garderoberna, men exempelvis jeans tar slut på riktigt.

      Tyvärr har jag rätt knepig storlek. Tydligen är jag för smal för min längd (eller för lång för min bredd). Det är jag såklart inte, men eftersom majoriteten är överviktiga anpassas storlekarna därefter. När det kommer till skor är det ännu värre.

      Radera
    4. Har du smala fötter i en fotfet värld... ;-) Sköja ba. Fattar :-)

      Radera
    5. Tvärtom faktiskt. Allmänt stora fötter, men bredare än långa.

      Radera
    6. För att till slut inte behöva gå med rumpan bar bör du med andra ord gå upp en aning i vikt. Behöver inte kosta mer i mat, men mindre löpning krävs. Och för allt i världen, stig inte upp tidigare på morgonen! Det leder till ökad kaloriförbrukning. Vid BMI runt 23,5 ska du nog lättare kunna hitta en passande byxa, annars får du börja tänka kjol med termostrumpbyxa från City Gross. Värmer mer än byxor faktiskt. /Eva

      Radera
    7. Om livet gick ut på att snabbt hitta byxor är det en korrekt slutsats, men just nu vill jag istället gå ner några kilo eftersom det har andra fördelar. Man tycker att ständig värk i munnen efter utdragning av visdomstand borde resultera i viktnedgång, men på något vis lyckas jag peta i mig nog med kalorier (kanske delvis pga att jag inte kan springa).

      Och kalla mig inskränkt, men kjol med termostrumpbyxa står inte heller på inköpslistan :-).

      Radera
    8. Blir alltid sugen på att köpa begagnade kläder med tanke på alla fynd alla verkar göra men kommer mig aldrig för. Några jag känner gör fynd och en verkar köpa en hel del på City Gross som vantar för 10 kr och sånt. Jättebilligt. Mitt problem är att hitta saker jag tycker är tillräckligt fina/praktiska/passar mig/kompletterar annat/prisvärda. Tycker det är krångligt även vanliga affärer med enormt utbud, men det spar ju trots allt pengar att vara allmänt kräsen. Köpte lite sjalar Bangkoks flygplats. Såna som i Sverige skulle kosta 700-1000 kr, men kostade 40 kr styck. Det piggade upp! Ångrar jag inte köpte fler, hade vart perfekt gå bort present..

      Radera
    9. Med den prisdiffen borde de gå att sälja i Sverige med bra avans.

      Radera
    10. Ja, Mrs D, tänk på det där med sjalarna. Du kan lägga upp en enkel nätbutik. Sådana finns för de kända ryska ullsjalarna som tillverkas på en enda anrik fabrik i Ryssland och kostar väl runt en 200kr styck i inköp (kanske mindre om man gör stort inköp på en gång) och säljs i Sverige för det dubbla eller tredubbla, på nätet och ibland på mässor. /Eva

      Radera
    11. Ja, det är bra ide. Mitt problem se ovan är att det ser ut som jag kommer tjäna för mycket 2019. Måste kolla upp det där med AB om det är lösningen för att slippa skatta&momsa bort 70% av överskottet. Eller så får man ta det lugnare, träna, skogspromenader etc..

      Radera
  3. Loppisar är ju guld värt för vissa saker :)

    Sen finns det en aspekt till att tänka på: Varför är produkt X så mycket billigare än produkt Y?

    Även om det ofta är samma skit till ett mer rimligt pris så kan det ibland vara saker som skiljer i fråga om materialval, miljöavtryck, hållbarhet etc.

    De billigaste köpen är de som inte blir av. De bästa köpen är de informerade köpen, även om produkten inte i sig är den absolut billigaste.

    Eller, sagt lite snabbare: Buy once, cry once.

    https://utbrytningen.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en viktig poäng att prisjämförelsen bara blir korrekt om man jämför exakt samma produkt. En omfattande utredning innan köpet kan leda till att man köper en bättre produkt, vilket i slutändan kan vara nog så viktigt. Som jag skriver: "Då utgår vi dessutom från att utvärderingstiden inte har några andra fördelar, som att hitta bättre produkter, säkrare leverantörer eller komma på att vi är på väg att göra ett felköp."

      Radera
  4. En annan faktor som kan vara värd att räkna med är kvaliteten på det man köper, exempelvis vitvaror. Visst, det finns kanske betyg på prisjämförelsesajterna, men de är mest svepande omdömen.

    Jag kan varmt rekommendera Råd & Rön (www.radron.se) med utförliga tester om det mesta. Ja, det kostar några tior att köpa loss ett enskilt test, men jämfört med vad det kostar att köpa hem fel kylskåp eller tvättmaskin är det en ringa utgift.

    Wien-Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Har dessutom en känsla av att många betygssystem och jämförelser favoriserar låga driftskostnader t ex på vitvaror. Driftsnålhet ska såklart inte underskattas, men sparar man en tusenlapp vid inköpet kan man köpa ganska mycket el för det.

      Radera
  5. Tacka vet jag kronans gamla underställ och värmeplagg. Alldeles gratis vid muck och fortfarande gott skick efter 20 år.

    Jag kollar alltid efter säljare på marknader på sommaren för att komma över fler plagg. Ett bra tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förvisso ett av få #sparadkrona-exempel av att göra lumpen :-).

      Radera
    2. Fast lumpen kostar pengar, tappar ju en årslön

      Radera
    3. Exakt, allt inräknat finns det få "karriärdrag" som är så dåliga. Tänk vad min årslön har räntat sig under de senaste 25 åren. Men de som gjort lumpen påstår ju att det finns andra värden i det.

      Radera
  6. Vi satt på jobbet och diskuterade saker man borde ta tag i, som elavtalen. En kollega hade fixat mycket bättre pris på en jämför-sajt och tyckte att det här borde vi andra så klart göra också. Tyvärr hade hon blandat ihop namnen och sa till oss alla att gå in på e-darling. Vilket inte alls var samma sak som elskling...
    Inte fick jag något bättre elavtal inte, däremot dök det upp webbreklam för datingsajter i säkert ett år efteråt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha, jävla otur!

      Jag har förresten ofta undrat över hur tusan de kom på det där namnet och hur bra det egentligen är att döpa en eljämförelsesajt till ett dejtingsajtsnamn.

      Radera
  7. Hade ett par handskar, mina enda handskar, hittade de på en hittegodsavdelning jag blev satt på att avveckla (företaget lades ner) för exakt 29 år sedan. De handskarna trivdes jag enormt med tills min fru påpekade att skinnet var så nött att de höll på att falla sönder.

    Då jag som sagt var så nöjd med handskarna (och är en obotlig vanemänniska) så gick jag in till en handskaffär, lade upp handskarna och sade jag ville ha exakt likadana fast nya. Fick ett par, fantastiskt sköna, köpte dem utan att titta på prislappen. 899:-

    Min fru lugnade ner mig och lovade mig jag skulle få dem med mig i graven.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kostar de 30 kr/år känns utgiften klart hanterbar. Fast själv hade jag nog tullat lite på kvaliteten och exaktheten om jag kommit undan med hälften eller mindre.

      Radera
  8. Jag tittar och jämför ofta priser, eftersom det vore korkat att inte göra det. Men, jag är också väldigt medveten om att det ofta kan vara korkat att gå på lägsta priset. Ofta får man också det man betalar för, och ibland är jag beredd att betala lite mer för en trevlig kundupplevelse.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, man ska inte vara dumsnål. Men ibland händer det: https://sparosverige.blogspot.com/2018/03/dumsnalt-skokop.html

      Radera
    2. Håller med. Bättre köpa en sak man använder ofta som är riktigt bra än 20 man ändå inte gillar. Som min väska, kostar 10 000, vet det är galet mycket och dyraste väska jag ägt men aldrig haft så stor användning och gillat en väska så mycket. Den är flera väskor i en med många användningsområden, och fungerar till allt. Har slopat nästan alla mina gamla väskor nu. Köpt mängder med väskor genom åren, men många har man använt kanske 10 gånger och då var det ett sämre köp.

      Radera
    3. Jag tänker mig att 10000 kr är mer än man "ska" lägga på väskor under en hel livstid. Även om jag förstår poängen med att köpa en och slippa problemet.

      Radera
    4. Jo jag håller delvis med, men allt banar ju ut i jobbet i slutändan. Kläder, skönhetsvård, väskor, skor - allt för att vara representativ&snygg. Vet inte alls hur jag kommer bli när jag en dag slutar jobba, men finns risk det blir mjukiskläder&ryggsäck&mackor med morot för hela slanten.
      Samt kommer nån och gnäller om att man ska se snygg ut på nån av alla de där representativa grejorna (julafton&dop&bröllop&nyår inkluderat) hoppar jag komma..

      Radera
    5. Men menar du på allvar att det finns några jobb där ens prestation på jobbet är så beroende av kläder och skönhetsvård att man måste lägga tio gånger mer på dessa områden än folk i allmänhet? Jobbar du som modell är jag helt med på det, men inte annars.

      Därmed inte sagt att man inte ska vara hel och ren, i vissa fall uppklädd osv, men det är ju något helt annat.

      Radera
    6. Vad lägger folk i allmänhet då? Titta på tjejerna på Stureplan, de lägger en hel del och är den miljön jag rör mig i. Även utomlands på jobbresor. Det är fillers, botox, bröst, fettsugning, ansiktslyftning, naglar, hår, märkeskläder och väskor.

      Jobbar du som säljare och har kunder med god ekonomi förväntar de sig en del samt vill ha gemensamma nämnare. Samma med mäklare som bedöms på yta. Samt en del andra utseendebranscher.Tips är att inte ha kappa med H&M i när någon hänger upp den. Är det jag menar att det kostar att jobba - beroende på vad man jobbar med..

      Radera
    7. Som parentes har min partner noll utgifter för utseende jobbet. Så jag valde väl fel karriär :)

      Radera
    8. Så mitt råd om du jobbar med nåt som även har med yta att göra är att se till att vara representativ, matcha de du säljer emot, samt var naturligtvis också väldigt duktig.

      MEN, det kanske fungerar med väska för 599:- och dräkt för 1099:- också, men varför ta risken om du hoppas på guld? Folk är ytliga, är mycket yta därute. Samt du vill helst vara ditt bästa jag när du förhandlar.

      Radera
    9. Jag har ingen aning om vad folk brukar lägga på kläder och utseende, i de delar av näringslivet jag befunnit mig har det inte varit en central del av jobbet, inte ens bland artister.

      Just på det temat finns det en tänkvärd passage i Judy Carters "Stand-Up Comedy: The Book". En komiker frågar en kollega: "Funkar de här skorna?" Kollegan svarar: "Om publiken funderar över dina skor har du redan bombat."

      Radera
    10. Gillar ditt avslappnade tankesätt. Blev nyfiken så började intervjua de som är runt mig nu. Min inneboende lägger 40 000 på kläder/skor som alla har anknytning till jobb per år. Vid ett annat jobb när han behövde mer kavajer la han runt 70 000 per år. På jobbrelaterade teknikprylar/tjänster lägger han i snitt 55 000 per år.
      Är sånt arbetsplatsen inte kan sponsra.
      Vad han lägger på klippning, parfymer vet jag ej, men han har just nu shampoo+balsam i badrummet som kostar 700 (!!!!) kr flaskan. Dessa köptes väl för att en snygg frisörska var duktig på att sälja. Han drar in 55 000 brutto månaden ungefär, vet inte om det vart så senaste fem åren, men diffat lite upp& ned gissar jag..

      Annan vän här med ingen inkomst lägger på kläder&skor 1500-2000 per år. Teknikprylar 2000 året. Hemmaklippning.

      Ska fundera på vad jag lägger, men försöker verkligen tänka igenom mer nu sen jag blev upplyst. På nästa jobbresa utomlands ska jag försöka klara mig med det jag har.

      Radera
    11. Jag vet att jag inte är genomsnittlig på särskilt många vis, men i jämförelse med allt jag hört om din inneboende är jag ändå värsta Medelsvensson :-).

      Radera
  9. Många produkter är bra idag, ofta även de billiga. Om du är en hemmafixare som borrar ett hål i väggen fyra gånger per år håller den billigaste borrmaskinen livet ut. Handverktyg likaså. Man får helt enkelt se till användningen och lägga sig på rätt nivå.

    En fördel med dyrare grejor är väl att de ofta är mer genomtänkta och kan repareras.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det kommer till verktyg kanske man i större utsträckning borde hyra. På det sättet får man toppverktyg varje gång och slipper förvara dem däremellan. För visst är det galet att köpa ett verktyg som man kommer att använda effektivt tid 45 minuter.

      Radera
  10. ta och jämför priser hos en butik som säljer till företag och en som säljer till privatpersoner. i flera fall lönar det sig att ta första bästa om du räknar in timpenningen än om man ska jämföra.
    bodde nästan granne med en bokias företagsbutik förr och behövde ett vanligt kollegieblock. typ a5. så jag gick dit istället för att cykla ner till stan. 27:- skulle de ha. inte en chans tänkte jag och cyklade iväg. 13:- i bokias butik för privatpersoner. alltså 100% dyrare i butiken där företaget ändå betalar som många tänker.
    undrar hur många som körde dit och handlade istället bara för det låg bra till och aldrig reflekterar över prisskillnaden? men den butiken levererar kanske och handlar du mycket har du säkert en bra rabatt. man har ju hört om tex elfirmor som har upp mot 90% rabatt på kabel och material.
    inget hindrar väl dig som företagare att handla i vanlig butik och sen dra av momsen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som enmansföretagare som sitter vid en dator i ett hemmakontor är det ytterst lite jag kan dra av helt enkelt eftersom jag nästan inte har några utgifter. Jag har inga företagsrabatter någonstans. Och ja, det jag köper på firman är avdragsgillt oavsett inköpsställe.

      Radera