måndag 11 februari 2019

Högre utgifter = mer ”jobb”

Dagens Industri har väl snart låst precis allt innehåll. Åtminstone den artikel i vilken det finns ett citat jag reagerade på, så ni får nöja er med denna skärmdump.


Inget fel i att vilja tjäna pengar och om någon vill ge Bianca Ingrosso tvåhundra papp för att tycka till på Instagram är jag den förste att gratulera. Jag vet ingenting om henne annat än att hennes morföräldrar var duktiga skådespelare och att hennes föräldrar är kända. Jo förresten, att hon sålde sig till Centerpartiet strax innan valet. Hoppas att hon fick bra betalt.

Enligt Wikipedia är hon sångerska, men enda referensen är ett inslag i Junior Eurovision Song Contest 2006, så just den delen av karriären verkar lite vilande. Då återstår bloggare och influencer. Det verkar som sagt gå bra, men tolkar man det här Instagram-citatet lite fritt tycks hon ha ganska höga kostnader.

Tacka vet jag mormor.

Historien visar att de med sämst ekonomi inte är de med lägst inkomster. Snarare de mest högst utgifter. Jag hoppas således att Bianca har bra rådgivare för plötsligt en dag kanske fyra textrader och en selfie inte längre ställer mat på bordet.

I väntan på det tänkte jag avnjuta ett musikinslag från det kvalitativa underhållningsprogrammet Razzel med mamma Pernilla, Karate Kids dubbelgångare samt världens högsta axelvaddar:

40 kommentarer:

 1. Jag kommer nog aldrig att förstå varför vissa personers åsikter kan värderas så mycket att det rör sig om hundratusentals kronor. Låt gå för att en "Expert" eller liknande inom något väldigt specialiserat område kan ta flera tusen i timmen för sin expertis, men mig veterligen är Bianca Ingrosso inte expert på någonting, mer än att då möjligtvis kunna ta bra betalt för sina tjänster. Men det bygger som sagt även på att någon är dum nog att betala...

  Jag skrev ett inlägg för ett tag sen om andra amerikanska FIRE-bloggare som verkar kunna tjäna multum på att skriva om när de lattjar runt i tropikerna och hur de jobbar på sin nästa bok eller om deras blygsamma pengamaskin har gått upp eller ner några procent. Där snackar vi revenue från samarbetspartners på flera 100000 kr om året, kolla på rb40s blogg t.ex som är transparent med inkomsterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte heller, men fenomenet är inte nytt med influencers även om det åtminstone ser ut som att det är väldigt lite jobb att skriva ett Instagram-inlägg. Att folk åker runt och håller föredrag om sina liv tycker jag är i en annan division.

   Självklart finns pengar att hämta för personer med miljontals läsare och tittare. Ta Pewdiepie t ex.

   Radera
  2. Det är väl jättekul de hittat en nisch som ger pengar.
   Är man avis kan man alltid testa på själv och se hur lätt det är. Först hade vi toppmodellerna på 80-talet som inte gick ur sängen för x antal kronor, nu är det influenserna. Människor vill ha nåt att se upp till, jämföra sig med och sträva emot. De känner samhörighet och sånt där.
   Har testat på själv i mindre skala och förstod inte idoldyrkan man fick. Tyckte folk var skumma för jag hade lagt ned enormt med jobb, men de såg bara glamouren..

   Radera
  3. Och angående glamouren tror jag det är på samma sätt som med aktier och pengar. Alla vill ha ett snabbt klipp nu.
   De förstår inte jobbet bakom. Gäller allt från en perfekt kropp, pengar, bra relationer, ja allt. Kunde fundera på det där för när väninnorna reste världen runt, gjorde av med alla pengar var jag ofta hemma på somrarna och jobbade. Så blev de avis för att det gick bra för mig. Samma nu, är hemma på somrarna och jobbar, men tror vi ska ta mindre cykelsemestrar denna sommar..

   Radera
  4. Visst, jag unnar dem det och är inte avundsjuk. Möjligen kan jag känna ett visst medlidande med dem som följer dessa kändisar och köper en produkt bara för att Bianca Ingrosso har kommit med idén.

   Radera
 2. Skönt det där med DI, att man slipper läsa menar jag. Frigör tid, den utgiften ligger högt på listan med onödiga utgifter. Besparar även stora pengar gnm frånvaro av vilseledande informatinsbrus. Topp tio listan över personer som blivit rika via finansmedia är ju som bekant blank.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag förstår inte riktigt vem so vill betala för di.se.

   Radera
 3. ”Min motivation kommer från att göra av med pengar." Kul och djup tillvaro..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag fattar inte heller det. Själv blir jag mest stressad över att handla. Sakerna/tjänsterna/upplevelserna jag får kan göra att det ändå är värt det, men här låter det ju nästan som ett egenvärde att bränna pengar så att hon får en anledning att tjäna mer.

   Radera
 4. Tycker nog att denna Bianca är riktigt smart men är väl tveksam till dom som betalar för att se o höra på trams bara,lika med horderna med invandrarna som får allt betalt medans vi duktiga o rejäla svenskarna bara betalar,man undrar ju över vem som är smart!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu förstod jag inte riktigt vem som fick en släng av sleven, invandrare, svenskar eller rasister. Min inställning är att de flesta är idioter oavsett ursprung.

   Om Bianca vet jag för lite för att uttala mig. Om hon kan ta betalt för att pusha för en skönhetsprodukt eller rösta på Centern tyder det åtminstone på viss entreprenörsanda. Om det också kräver att man är smart vet jag inte.

   Radera
 5. Du behöver verkligen en TV. :) Hur kan du inte referera till kanonprogrammet "Wahlgrens värld" där man (inte helt otippat mtp namnet) får följa tre generationer av familjen Wahlgren. Kvalitetsunderhållning!

  Som med allt annat så syns sällan grovjobbet. Hon tar ju 200 papp per plåtning för att nån är villig att betala. Och det gör nån (antar jag) för att hon har en tillräckligt stor och köpstark följarskara. En reklamkanal helt enkelt. Och grovjobbet består då i att bygga upp den här följarskaran. Inte helt enkelt gissar jag.

  Du vet hur slitigt det kan vara att klämma ur dig ett blogginlägg om dan. Ibland blir det chiliodling som ingen egentligen vill läsa om. ;-) Tänk då att behöva visa upp sitt liv på Kanal5 och/eller lägga upp ett antal inlägg/bilder om dagen. Tillräckligt intressanta för att öka eller åtminstone hålla kvar sina följare.

  En inte helt relevant jämförelse, men kanske intressant ändå, är att det kostar knappa 50msek för en 30 sekunders reklamfilm under Super Bowl. Men då når man å andra sidan 100 miljoner tittare. Skulle vara intressant att veta hur många Bianca når ut till, och om 200k är mycket eller lite.

  Sen är kanske drivkraften lite bakvänd, men där är hon nog som folk är mest, bortsett från en del av dina läsare förstås. Hon har åtminstone vett nog att inse att hon behöver intäkterna för att upprätthålla konsumtionen, och inte börjar i andra ändan.  Cheers,

  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner till programmet, men har inte sett och tyckte ändå inte att det var relevant för inlägget (mer än för att bevisa Biancas kändisskap, men det är väl inte ifrågasatt).

   Fyra textrader och en selfie var lite raljant, men 200 papp verkar ändå oerhört bra betalt.

   Gissningsvis är hennes publik rätt mycket mindre än Super Bowl, men i gengäld betydligt mer homogen - tjejer i åldern 14-17?

   Visst börjar hon i rätt ände genom att skaffa inkomster att bränna. Det ska hon ha all heder av. Jag får bara en känsla av de där pengarna försvinner onödigt snabbt.

   Radera
 6. Bianca är inte bara influenser utan även kändisdotter från en omtyckt familj. Det gör hennes varumärke starkare än någon som blivit känd bara genom att synas. Hennes företag omsatte 6,7 mkr, gick 4 mkr med vinst, hon och assistenten delar på vinsten. Hon hade en lön på 2 mkr alltså. Hennes nya sminkmärke sålde för 9 mkr på en gång och i den takten finns det goda utvecklingsmöjligheter. Mer kommer jag inte ihåg nu från Di-artikeln, men annars håller jag med P ovan att man ser inte allt slit runt om. Är inte direkt som att Svensson knäpper några bilder på frukosten och lägger ut på nätet. Hon har snart 1 miljon följare på Insta och snart 300 000 på Youtube. Varför företag väljer att profilera sig genom Influensers är för att den reklamen känns mer personlig, som att influensern ger ett gott råd mer. Vill man själv bli kändis kan man fundera på följderna av det. Hat, stalkers, Hänt i veckan, alla relationer och minsta lilla grej som uppmärksammas,folkfobi, etc. Samt hur lönen täcker upp detta. Bra Blondinbellas stalker blev fälld nu. Kostade nog multum med all bevakning och säkerhetsåtgärder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Bianca är inte bara influenser utan även kändisdotter från en omtyckt familj."

   Jag förstår att det är så, men det övergår mitt förstånd. Jag tänker snarast att den som inte haft den bakgrunden, men ändå tagit sig fram troligen är mer intressant.

   "Hon hade en lön på 2 mkr alltså."

   Nåja, först ska väl regeringen ha sin andel.

   "Är inte direkt som att Svensson knäpper några bilder på frukosten och lägger ut på nätet."

   Du får gärna beskriva slitet bakom ett inlägg där Bianca berättar att hon ska rösta på Centern. Först ett möte med partiet där hon får veta vad hon ska tycka och ett utkast till inlägget, och så förhandlingen om hur mycket hon ska få betalt. Ett par mejl fram och tillbaka och sedan publicering. Verkar ändå rätt soft.

   Radera
  2. Hon plockar väl ut det hon behöver från företaget. Man brukar nämna lön utan skatt utom i FI världen där alla är väldigt nyfikna på vad som blir kvar..

   Jag har ingen aning hur just den förhandlingen gått till, och har inte följt Bianca, men efter att ha sett bilder på många influensers ser man att det ligger proffsfotografer, redigering, stylister, make-up artster och en hel drös med människor bakom. Blondinbella har en hel arme, men hon är mer affärskvinna kanske. Har även de som redigerar kommentarer och sånt, vilket Bianca inte verkar ha då hon slutade blogga pga allt hat.

   Sen ska man synas i de rätta sammanhangen, kan inte vattna ur sitt varumärke, generera nya pengar i nya samarbeten, springa på de rätta tillställningarna, synas i de rätta sammanhangen, ha den rätta outfiten, osv. Det är en livsstil. Man ska upprätthålla en viss standard för att attraktiv för företagen. Vissa fattar det, andra inte.

   Fast du fattar ju inte varför tjejer gör naglarna när de redan har naglar, sååå. Förstår du varför de sminkar sig?

   Radera
  3. Nej, man brukar räkna bort sociala avgifter först.

   "Fast du fattar ju inte varför tjejer gör naglarna när de redan har naglar, sååå. Förstår du varför de sminkar sig?"

   Nu börjar jag förstå vad du menar med hat mot bloggare. Fast det kanske bara räknas när det drabbar tjejer?

   Radera
  4. Tycker bara du verkar allmänt grinig mot alla som inte är och tycker som dig. Inte så charmigt..

   Radera
  5. Det står var och en fritt att tycka. För er finns andra sidor på internet.

   Radera
  6. Det jag inte fattar är varför du sågar hennes ekonomi. Tror inte hon kommer dö utfattig. Hon är 24 år och omsätter redan så mycket pengar. Om människor slutar köpa saker stannar samhället av. Konsumerar hon nu extra pga sitt jobb är det väl rätt förståeligt då hon är sitt varumärke. Sen finns det massa jobbiga människor som tycker och tänker, och hon har själv uttalat att hon utvecklat människofobi sista tiden. Många av de där tjejerna kan inte leva "normala liv" då folk hoppar på dem ute på gatan, vill ta bilder, autografer, tror de känner en. Finns en anledning att kändisar ofta isolerar sig eller umgås med andra kändisar och bor bakom kravallstaket. Brukar vara ensamt på toppen som de säger.

   Radera
  7. Jag sågar ingenting i detta fall. Jag säger att om (som det verkar) tvåhundratusen försvinner i ett huj tror jag att hon skulle behöva fokusera mer på utgiftssidan än på inkomstsidan. Den förstnämnda går alltid att påverka själv medan inkomsterna för en person vars konsumentfokus är ganska homogen och förändringsbenägen snabbt kan komma att ändras.

   För övrigt tror jag att du tolkar hennes möjliga framtid annorlunda än jag. Hennes kändisskap är inte precis på Madonna-nivå. Om den dagen kommer då hon inte längre kan tjäna pengar på att instagramma för att hennes fanbase växt upp tror jag att hon kommer att kunna gå på stadens gator som en vanlig person utan att riskera att bli överfallen av paparazzis.

   Radera
  8. Från Di artikeln:

   "För att hantera det höga tempot har hon anställt en assistent. Hon anlitar också till och från en stylist, en fotograf, en klippare som klipper hennes Youtube-videor, en ­jurist, en psykolog, en livscoach och en ­städare.

   ”Jag har väldigt mycket utgifter. Jag ­lägger till exempel sjuka summor på att åka taxi.”

   Samt

   "Lägger du undan något?

   ”Jag har så pass mycket pengar att jag inte behöver sätta in något på ett sparkonto. Jag blir otroligt omotiverad att jobba om jag ska spara. Min motivation kommer från att göra av med pengar. Då behöver jag ju jobba mer.”

   Tanken på att framgångssagan skulle ta slut och den månatliga inkomsten minska har inte slagit Bianca Ingrosso.

   ”Det är därför jag gör så många olika ­grejer – så jag aldrig ska hamna i den situa­tionen. Hade jag gjort det skulle jag tänka likadant, bara att jag inte skulle köpa lika dyra grejer.”"

   Troligen kommer hon kunna försörja sig hela livet på massor av projekt. Kollade in sminkmärket nu. Vegan och inga djurförsök. Om hon ändå vill jobba, vad är vitsen med att spara då? Samla pengar på hög? Kanske räcker med 5 miljoner som sparpengar eller nåt och det lär hon väl ha snart om hon inte redan har. Hela den familjen jobbar väl massor och har alltid gjort. Ligger i generna. Jag skulle inte vilja åka kommunalt om massa jobbiga människor stirrade och ville prata med mig varje gång..

   Radera
  9. Mycket av det där bekräftar mina farhågor. "Jag har så pass mycket pengar att jag inte behöver sätta in något på ett sparkonto." Vad betyder det ens? Att hon har så mycket pengar att hon kan behålla dem i företaget? Eller i plånboken? Men jag utgår ifrån att hon är mångmiljonär när hon har anställt en livscoach. Låter som något Sting skulle göra.

   "Om hon ändå vill jobba, vad är vitsen med att spara då?"

   Att absolut ingenting säger att hon alltid kommer ha höga inkomster på den typ av jobb hon gör, eller att hon alltid kommer att kunna jobba.

   Hon kan tryggt åka i min t-banevagn för jag skulle inte känna igen henne :-). Just det där (som hon väl för ordningens skull inte sagt själv?) låter lite som när Noomi Rapace gnällde över att hon inte kunde gå på Göteborgs gator för att hon var för känd för det. Veckan därpå kom Bruce Springsteen till stan och tog en långpromenad i city.

   Radera
  10. Visst, du har en poäng, erkänner det. Man vet inte hur länge Influenser-karriären eller jobbandet med olika företag som lansering av smink (läste hon äger 30&) håller, men tror ändå hon kommer klara sig bättre än de flesta.

   Du skulle dåna om du vet hur mycket jag gjorde av med i 24-års åldern, men gått rätt bra ändå. Inte död än iaf. Tror många under speciellt 30 behöver leva av sig. Vilket kan vara att testa på att konsumera massa för att veta hur det känns, ligga runt rejält, vara bakis antal gånger.. Var så för mig iaf. Inget jag saknar på samma sätt nu.
   Är ju sånt många som inte levt grämer sig över de inte testade på när de blir äldre. Party&shopping var livet då :)Idag lite shoppingsug fortfarande, men totalt ointresserad av party vilket känns lite trist :( Festade väl för mycket..

   Radera
  11. Allt beror på om eventuell omdömeslös är kronisk eller om det bara handlar om ungdom. Eftersom jag inte har Instagram, inte läst vad hon skrivit eller ens sett rörliga bilder på henne kan jag inte bedöma just henne. Jag pratar mer allmänt.

   Radera
  12. Jo, jag fattar vad du menar, men verkar gå väldigt bra för den tjejen. Har roat mig att googla på här ..
   För Wahlgrens familj får hela familjen lön.
   För Let´s Dance fick hon 300 000.
   Sen har hon designat smycken för Guldfynd, utformat datorfodral, gjort egen parfym.
   Verkar vara en multipel inkomstström av olika inkomster..

   Jag tror speciellt unga, snygga tjejer "som inte gör något men bara får pengar" irriterar rätt många. Går att läsa på fler ställen på nätet. Folk är såå irriterade. Inte mig, tycker bara det är kul med tjejer som tar för sig&tjänar pengar. Vi får väl hoppas hon sparar iaf 20% av lönen, men det tror jag nog. Annars ger hon många arbeten, betalar mycket skatt som behövs för vårt samhälle ska fungera.


   Radera
  13. Trehundratusen för Let's Dance lät inget vidare (nästan så att jag tror att de använt en siffra utåt och en annan verklig), men visst verkar hon tjäna mycket pengar. Och göra av med mycket.

   Radera
  14. Hon verkar plocka ut ungefär 570 000 nåt år så är hennes vinst 2 mkr i företaget finns det nästan 1,5 kvar där.

   Ska sluta googla på nu o lämna ämnet, men tycker det är rätt kul hur många av de här influenser-tjejerna bygger sina varumärken.

   Som Blondinbella som sågades rätt rejält som 18-åring i tv-sofforna av oförstående programledare, men idag som 27-28-åring (?) driver flera mångmiljonföretag. Tycker det är riktigt coolt hon också skaffat en arme av folk som hjälper hennes så hon kan jobba effektivare.
   Kock, make-up artist, frisör, chaufför, ett tag säkerhetsvakt&säkerhetsföretag, assistenter, stylist, etc.

   Just för att hon är kvinna har hon får massa kritik för det, men om en man gjort samma hade det inte blivit samma reaktion.

   Radera
  15. "Just för att hon är kvinna har hon får massa kritik för det, men om en man gjort samma hade det inte blivit samma reaktion."

   Oj, där gick min bullshit-mätare i taket! Wow, vad häftigt, det har aldrig hänt förr :-).

   Radera
  16. Hon verkar ha fått 5 mkr för Wahlgrens värld och köper nu lgh för 10 mkr? Hann bara snabbläsa rubrikerna..
   Glöm inte att hon har att ärva också. Känns som många andras ekonomi är mer värt att oroa sig för..

   Radera
  17. Jag oroar mig inte för ekonomin hos någon jag inte känner, men tycker alltjämt att höga utgifter är en större varningssignal än låga inkomster. Tjänar 5, handlar för 10 verkar vara standard för henne.

   Radera
 7. Känner du någonsin något som kan liknas vid avundsjuka när du skriver om olika personer som tjänar/får (ibland mycket) pengar utan att kanske behöva anstränga sig så mycket?

  Ta inte detta nu på det sätt att jag skulle insinuera att du är avundsjuk. Det gör jag inte. Började bara tänka i dessa banor av annat jag läst idag om avundsjuka. Glömmer lätt detta med avundsjuka eftersom det inte så ofta framträder hos mig själv. (Eftersom jag undviker dessa situationer effektivt.) Man kan inte minst få veta vad som verkligen berör en starkt och var ens utvecklingspotential finns när känslan väl dyker upp. Kanske kan det bli eget inlägg eller så har du redan skrivit om det någon gång.

  Kul att se klippet från Razzel. Det mesta på TV från den tiden känns så oskyldigt och enkelt. Mycket går också så långsamt jämfört med idag. Såg Hem till gården från 70-talet på dvd för några år sedan. Helt galet långa tagningar! Blev så stressad att jag inte orkade till slutet.

  /Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag känner aldrig avundsjuka på människors pengar om de gör något jag inte skulle vilja göra.

   Hem till gården var väl inte precis genomsnittlig tv ens då? Jag minns att man gjorde sig lustig över att programmet var supersegt och till synes (ingen jag kände såg det) gick ut på att människor på den engelska landsbygden gick hem till varandra och drack te.

   Radera
  2. Okej. Själv grät jag till signaturmelodin i treårsåldern- varje gång enligt mamma. Minns det bara en gång dock. Vad det i övrigt gick ut på övergår förståndet, liksom det mesta bara handlar om bild- och känslominnen i tidig barndom. Sedan blir man allt mer fjärmad från denna verklighet och når till slut till toppen (huvudet) och dumheten har nått sin fullbordan.

   Bara titeln antyder dock vad serien egentligen handlar om. Som någon sa och som jag citerar fritt ur minnet: "Det spelar inte så stor roll vad du läser, utan hur. Då blir läsarens inre aktivitet mer av intresse att studera än enbart texten i sig." Tänkvärt. Håller inte med helt, men han har en poäng. Men nog om det. ;) /Eva

   Radera
  3. Jag ser inte riktigt det faktum att du grät när signaturmelodin kom som ett argument FÖR programmet :-).

   Radera
  4. Det var det inte heller. Jag argumenterar sällan överhuvudtaget. Snarare ger jag olika vinklingar på ett ämne allt eftersom associationerna rinner till. Den som tror att jag aspirerar på intellektuell stringens och på att vara allmänt förnuftig tar miste. Är inte så mycket mer än en storpladdrare. Ändå verkar det som att man kan tjäna pengar på sådant. Grova pengar. Låter hoppfullt.

   /Eva

   Radera
  5. Eva, storpladdraren, visst finns det det, traditionella yrken är ju politiker, stora som små, TV-kommentatorer, "kultur"-skribenter på tidningar, säljare, författare av företags uppförandekod/policy. Så det finns hopp även för dig att du kan försörja dig utanför lärarskrået om du skulle vilja den banan

   Radera
  6. Du glömde telefonförsäljare ;-). Fast du kanske menade riktiga jobb, inte terrorism.

   Radera
  7. Av listade yrken har jag erfarenhet av butiksförsäljning och telefonförsäljning. Det sistnämnda var mycket lönsamt och stannade på ett callcenter i två år. Det var tider det. Man kan få utlopp för mycket i det jobbet om man är lagd åt ett visst håll.

   Men nu känns det som att jag gett läsare här en lite väl bufflig bild av mig själv. Känns lite obekvämt. Ska ligga lågt i fortsättningen. (Men sådant sker inte utan ansträngning.) Känns också pinsamt att ha visat sig så självupptagen som vore jag 20 år gammal. Micke är oftast så samlad och återhållsam här att jag känner mig dum i jämförelse. Det värsta man kan göra nu är att skratta. /Eva

   Radera
  8. När telefonförsäljare ringer mig är jag inte återhållsam utan ser också till att få utlopp för mina känslor :-).

   Radera