torsdag 13 augusti 2020

Kvällstidning 28 kr!

Jag noterade precis att Aftonbladet och Expressen, dessa två eminenta källor till kunskap, glädje och nytta, kostar 28 kronor för ett enda lösnummer! Det måste vara minst ett par decennier sedan jag köpte någon av dem, så det är kanske inte så konstigt att jag inte uppmärksammat det.


Men trots att jag är van att se saker som kostar mer pengar än vad någon borde vilja betala är jag smått chockad. På mindre än åtta år har de precis dubblats i pris. Har de blivit bättre eller ens tjockare? Jag tror inte det. Konkurrensen från nyheter i mobilen har dessutom gjort kvällstidningarna än mer irrelevanta.

Jag fattar om någon skulle köpa en kvällstidning för att ha något att bläddra i när de behöver slå ihjäl tid, ifall den hade kostat en tia, men 28 kr är ju pengar. För tre kvällstidningar får man en pocketbok som tar åtskilliga timmar att läsa. Och den som köper en tidning ett par gånger i veckan kommer snabbt upp i tusenlappar.


Och i ärlighetens namn har jag aldrig förstått det där med att slå ihjäl tid på resan från punkt A till punkt B. Visste de inte att de skulle sitta på tåget? Vill man läsa tar man med sig något att läsa, förslagsvis en kostnadsfri biblioteksbok, en läsplatta eller en fulladdad smartphone. Ibland lyfts det som något fint att leva i nuet, men att som vuxen göra det till den grad att man gör sig helt fri från framförhållning blir bara fånigt.

47 kommentarer:

  1. Denna höjning har skett samtidigt med en oerhört kraftfull höjning av mediabidraget via skatten. Fyller media ett efterfrågat behov idag, eller är politikerna de enda kunderna idag, när de köper journalisters välvilja med skatten?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt ensamma kan de inte vara. Butikerna väljer ju själva hur många tidningar de ska ta hem och sålde de inte alls skulle de inte finnas. Men visst, man hör aldrig någon utanför politikerskrået (nästan inte ens utanför regeringen) ondgöra sig över tidningsdöden.

      Radera
  2. Smart prishöjning! Deras målgrupp, 70+, köper oavsett pris. Resten av befolkningen vill inte ha den, ens om den var gratis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrar det. En del äldre är lite om sig och kring sig.

      Radera
  3. Stora delar av det som är "senaste nytt" i kvällstidningarna kan man ju ändå ta del av gratis via deras hemsidor, medan exemplen från löpsedlarna du har med i bild förmodligen är sånt som ligger bakom deras betalväggar.

    Själv är jag rentav en sån stofil som fortfarande betalar för att få min tidning i pappersform levererad till dörren. Ja, jag vet att det är närmast arkaiskt men då jag passerat 50 anser jag att jag kan tillåta mig det. Faktum är att jag för 3-4 år sen i samband med att jag skulle iväg en tidig morgon på en resa träffade tidningsbudet utanför porten; jag hälsade förstås och sa att det var roligt att få träffa en person man har sån daglig nytta av och tackade för att han gör ett bra jobb. Hans svar var att av dussinet lägenheter i vår trappuppgång var det bara jag som har morgontidning...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dels gratis via deras hemsidor, dels via andras hemsidor. För ett antal decennier sedan hade de möjligen egna scoop, men nu undrar jag om de ens har en egen vinkel.

      Jag har haft något månadsmagasin och blir stressad för att jag är rädd att jag inte hinner läsa den innan nästa kommer. Morgontidning vore riktigt jobbigt.

      Radera
    2. Faktum är att jag också har problem med att lyckas läsa diverse magasin som ramlar in då de inte ingår i "rutinen". Morgontidningen däremot ska alltid bläddras igenom vid frukost, självklart samtidigt om radion levererar senaste nytt från P1. Höjdpunkten är när man råkar läsa om samma ämne, händelse eller recension i tidningen som samtidigt kommer ur radion ;-)
      Visst är det så att man inte alltid hinner läsa allt i detalj - mer på helgerna oftast - men under rådande läge när jag jobbar hemma får man ju en chans till komplettering under lunchen, då kombinerat med lunchekot i P1 :-D

      Radera
    3. Både morgontidning och P1. Stackars dig! Försökte lyssna på P1 ett par timmar i helgen. Det gick inte. Dels är alla program meningslösa, alla programledare menlösa och så har de ett tilltal som får mig att undra om det är barnradio. Och på allt detta vansinnigt mycket musik! Jag hade fått för mig att P1 skulle vara musikfritt, men räknar man in all pausmusik, jinglar och signaturer skulle jag gissa att det är halva tiden.

      Radera
    4. Om du tycker P1 är svårt att lyssna på - vad finns det då som duger? För mig är P1 - och vi viss mån P4 - det enda som går att lyssna på om man dels vill slippa all infantil reklam och dels vill slippa känna sig som ett barn. Min upplevelse är snarare att flertalet andra kanaler glidit i en infantiliserande riktning, inte minst P3 som jag gärna lyssnade på tidigare. Det kan omöjligt bara bero på att jag blivit äldre som gör att jag upplever tilltalet i P3 som fullständigt infantiliserande - och att man på något sätt skrattar bort allt och vägrar ta något på allvar. Själv minns jag septembermorgonen 1994 när jag slog på P3 i mitt studentrum och via Tomas Tengbys stämma fick höra det fasansfulla om Estoniaolyckan, och hur han försökta manövrera sig igenom denna mycket svåra situation. Detta fick han sedan någon form av journalistpris för - skulle knappast ske idag.

      I mitt kök är det P1 som är ständigt inskruvat på radion (delvis pga att den är svår att ratta om, men i alla fall...) och jag tycker ofta man får höra saker som är både lärorika och intressanta, att bli överraskad är den del av charmen. Dessutom med ett seriöst tilltal och med människor som förstår hur man brukar sin röst så att det låter otvunget och inte sådär hetsigt och överhurtigt som alla kommersiella radiopratare gör. Ett undantag finns dock - Jonna Westrin på Vetenskapsradion! Hon behöver på allvar träffa en logoped, eller skaffa sig jobb som skrivande journalist!

      Det lysande undantaget bland "kommersiella" radiostationer är Ekerös närradiokanal Radio Viking, som alltid spelas i bilen när vi gör utflykter åt det hållet (vilket vi gjort frekvent denna märkliga vår). Här blandas allt från dansband, tysk schlager och klassisk operett- och musikalmusik framfört av glada amatörer, invävt med glest förekommande reklam för lokala bilverkstäder och trädgårdsmästare. Rekommenderas varmt - det går att lyssna via webben så man måste inte befinna sig inom deras sändares något begränsade räckvidd.

      Radera
    5. Jag lyssnar inte på linjär radio utan bara på fria poddar.

      Kommersiella kanaler med sin "bästa blandningen av tre nya låtar" har jag aldrig stått ut med. P3 tyckte jag blev en barnkanal redan på tidigt nittiotal när de satte en ålder på det, runt 35. Kanalen skulle vara för dessa, de äldre hade P4 (ja, de över 70 kanske). I mitt tycke siktade de snarast på femtonåringar (som redan då ändå lämnat kanalen för att inte komma tillbaka).

      P1 höll betydligt längre, men runt tio år senare tog den politiska indoktrineringen överhanden. Några program höll fortfarande även om samhällsprogrammen Studio Ett och Godmorgon Världen dog för oss som inte ville bli skrivna på näsan, men runt 2010 dog kanalen helt för mig. Det som är kvar låter som Klarspråk (nyheter på lätt svenska för intellektuellt utmanade). Lyckligtvis hade då poddar blivit ett allt större fenomen, så då stängde jag radion för gott.

      Radera
    6. Mitt problem med flertalet poddar - åtminstone de jag försökt lyssna på - är att de som driver dem inte har "skolade radioröster", dvs jag har svårt att lyssna på dem eftersom de inte talar tydligt, avspänt och med ett bra tonfall. Det kanske låter "elitistiskt" men det är delvis samma problem jag har med kommersiell radio - den här påklistrade hurtigheten eller överdrivna attityden om att "just det jag säger är viktigt så nu jävlar ska du lyssna". Samma fenomen gör att jag har svårt att ta till mig vissa av rösterna i Sommar, ett program jag normalt gärna lyssnar på. Utbudet av poddar är ju dock enormt och exponentiellt ökande så det råder säkert stor spridning på det området.
      Jag är medveten om Public Services förmodade politiska slagsida - och det händer frekvent att jag saknar frågor som borde ställas eller inte helt uppskattar vinklingen i ett reportage (jag är definitivt inte lagd åt det förmodade håll politiskt som slagsidan anses luta åt). Men på det hela taget tycker jag SR gör det mycket bättre än diverse "privatspanare" och har någon form av saklighet att luta sig mot. Godmorgon Världen lyssnar jag i princip alltid på, liksom Konflikt på lördagar. En annan höjdpunkt under veckan är USA-podden som faktiskt sänds tablålagd men som jag ofta laddar ner och lyssnar på under en löprunda eller promenad.

      Radera
    7. Jag tycker att det där har blivit allt bättre för visst är det bra om folk inte sitter med Clas Ohlson-mikrofoner för 59 kr. Sällan blir ljudet så bra som från ett företag med nio miljarder i budget, men tror att det var länge sedan jag valde bort en podd pga ljudkvaliteten.

      SR är kanske inte mer vinklade än de flesta andra. Problemet är att de flesta andra står för att de har en agenda medan SVT och SR låtsas som att de levererar oberoende sanningar. En USA-podd från SR vars hela USA-rapportering tycks handla om hur dum i huvudet Donald Trump är skulle jag aldrig orka med.

      Radera
    8. Jag menade inte i första hand ljudkvaliteten, utan kvaliteten på talandet från den som talar. Det talas för fort, betonas konstigt, talas med märkliga tonfall mm. Mer det än teknisk ljudkvalitet - för den tror jag de flesta får tillräckligt bra idag med en mobiltelefon och en app...

      USA-podden handlar förvisso en hel del om Donald Trump (som uppenbart är en jubelidiot och dessutom ett riktigt praktarsle, men det är en annan distkussion) vilket är ofrånkomligt eftersom han är USA's president och dessutom i den rollen uppträder tämligen annorlunda än andra presidenter uppträtt. Men det dyker även upp andra aspekter och historier kring USA som jag tycker är intressant. Den motsvarande Europapodden har haft sommarledigt men jag hoppas den kommer igång igen snart, och nu startar inom kort även en Kinapodd.

      Radera
    9. Då tror jag inte ens att jag håller med om det. Både SR och SVT har börjat ta in talare med märkliga dialekter, brytningar och rena talfel som gör att man får spetsa öronen rejält för att förstå vad de säger.

      Har aldrig hört USA-podden, men en sökning visar att Ginna Lindberg är inblandad och då blir det för oseriöst för mig. SVT:s korrespondent Stefan Åsberg satte ribban med uttrycket "vår vän Joe Biden" även om nog ingen tvivlade på var de står efter Carina Bergfeldts alla reportage och Peter Rawets legendariska intervjuer:
      https://www.youtube.com/watch?v=urYQhwr1u70

      Radera
    10. Nejdå, SR har absolut ett gäng stolpskott till röster, med Jonna Westrin på Vetenskapsradion som ett av mina absoluta hatobjekt rent talfelsmässigt.
      Och som jag redan skrivit - jag är medveten om att Public Service har ett imageproblem gällande sin personals politiska hemvist, mem man får ha det filtret med sig när man tittar eller lyssnar så tycker jag ändå de är bättre än de flesta andra. Sen läser jag SvD i såväl pappers- soom digital form och även Kvartal på nätet, som definitivt inte kan sägas ha samma ideologiska kantring som Public Service.

      Radera
    11. Inte Kvartal, men SvD är på god väg åt samma håll. Finns kanske någon ledarskribent kvar som inte är uttalat vänster.

      Jonna Westrin har jag missat, men det låter som att jag kan leva med det då :)

      Radera
  4. Presstödet är helt klart mer irriterande än priset på blaskorna, men det beror nog på att jag inte tvingas köpa blaskorna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med. Det här gjorde mig inte irriterad alls, bara förundrad.

      Radera
    2. Presstödet är så klart irriterande, dock så har ju varken Aftonbladet eller Expressen presstöd (iaf senast jag kollade upp detta). Priset är ju dock absurt... Jobbade extra i en butik för ett par år sedan, slutade för 4 år sedan. Då tror jag de var uppe i 18 kr. Var knappt att man blev förvånad längre när någon skulle ha dagens tidning och man slog in den i kassan och såg att de höjt priset med 1-2 kr. Är helt övertygad om att de kostar 30 kr inom ett år.

      Värt att nämna är så klart att jag inte köper kvällstidningar längre. Närmaste senaste åren var nog en jag fick av någon då de hade sett att jag var med i den...

      Radera
    3. Inte Aftonbladet, men är du säker på Expressen?

      Ja, det var det som chockade mig, att de blivit så mycket dyrare på relativt kort tid.

      Själv har jag någon gång plockat hem tidningar från pappersåtervinning för att ha som packmaterial och de rubriker jag då snappar upp lockar inte till läsning. Vill nog också vara med i den om jag ska läsa. Om den är gratis.

      Radera
    4. Sammanlagt är det ca 600 miljoner kronor som delas ut till 72 nyhetstidningar,enbart 2020.

      Radera
    5. Mm, jag bloggade om det när det "bara" var 500 miljoner:
      https://sparosverige.blogspot.com/2017/02/presstold.html

      Radera
  5. När jag sålde Kvällsposten när jag gick i högstadiet så kostade den 3kr :-O

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste ha varit ett tag sedan, men jag tycker mig minnas att den kostade ensiffrigt för inte så jävla länge sedan. Hade någon frågat mig för en vecka sedan hade jag gissat på hälften mot verkligheten.

      Radera
    2. Sålde GP för 8 spänn, var väl runt -95.
      Hur som, att betalt för "journalistik" idag kan inte vara lätt när billiga och bra sidor som BBC finns. Köpte tidigare en del magasin ("ligabibel för sport") men de delade de upp i 14 delar och tog samma pris för var del för ett år sedan så då blev det inget.

      Radera
    3. Ja, bilagorna är inte precis gratis de heller.

      Radera
    4. Ja det var andra hälften på 80-talet. Den kostade nog 2,75kr när jag började och jag sålde b.l.a till en tant som alltid betalade 4kr för den. Jag kallade henne fyrakronorstanten :-)

      Radera
    5. Hon dricksade för Kvällsposten?! Det låter oerhört generöst.

      Radera
  6. Har för mig att expressen kostade 3,50 kr när jag köpte ett nummer senast. 1986 typ.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan stämma. Undrar om den blivit åtta gånger bättre sedan dess :)

      Radera
  7. Prenumererar på sydsvenskan, endast nättidningen. Visst, retar mig egentligen för ofta på hur de vinklar nyheterna men tillhör morgonrutinen och jag läser flera utländska tidningar så man kan bilda sig sin egen uppfattning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är nyttigt att försöka ta del av olika medier med olika vinklar. Kvällstidningar, SVT och SR tar jag egentligen bara till mig när jag får ett tips om något, men det finns ju i princip obegränsat med nyhetskällor numera.

      Radera
  8. Köpte min första Expressen 1969. 50 öre var priset.......

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis som i sketchen med Tage Danielsson och Gösta Ekman:
      https://www.youtube.com/watch?v=q0sTs4THSRQ
      Och som Gösta säger: "Det är visserligen inte så mycket, men det är ju en hacka i alla fall."

      Radera
  9. LÅt skiten dö sotdöden, sluta att stödja dessa lögnare och sensationsmakare, tack!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle inte sakna dem, men slipper jag betala för dem får de finnas för mig.

      Radera
  10. Har aldrig köpt en tidning..
    Tycker vi ska dra in allt presstöd samt lägga ner Svt, och Svr. P1-UR.
    Nu är det andra tider..Youtube, poddar, mm. Då kommer de kanaler som folk gillar leva vidare. Vi ska alltså inte slösa skattepengar på sånt som folk inte vill ha!
    Ganska enkelt egentligen men svårt i praktiken, då det är en lång väg att vandra.

    Micke! Jag tycker du ska stanna kvar här och icke flytta, vi kämpar vidare utan att fly! Vi kommer lyckas att förändra dagens samhälle till något bättre. Så är det bara, allt kan bli bättre och kommer bli så om vi kämpar på istället för att ge upp och flyr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns som att de överlevt sig själva. Det rimliga vore att de som vill ha kvar SVT och SR får betala för det och så får företagen rätta utbudet efter den budget marknaden är beredd att ge dem.

      Nej, jag har bestämt mig.

      Radera
  11. OK synd!

    För nu verkar det vara på gång (enligt mig).
    Det kommer ta lång tid, men det är på G! Marcus Allard, Medborglig samling, mm. Genus-tramset kommer vi snart bli av med.

    Jag gissar på Polen, det landet skulle iaf jag kolla på vid ev flytt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marcus Allard är en frisk fläkt, om än marxist, men han driver ett lokalparti i Örebro. Medgörlig samling... känns som en tamare version av Ny Demokrati fast utan karismatiska ledare. Jag tror aldrig att de får mer än ett par tiondels procent och vet ändå inte om de skulle göra någon skillnad.

      Ja, du hör, uppgiven var ordet :)

      Radera
  12. Micke om man säger nåt, men ingen blir arg!? Har man då sagt nåt? eller nåt av värde? Alla människor är olika, tycker olika. Så borde det få vara även i Sverige. Staten ska inte bestämma vad vi ska tycka, genom myndigheters kommunikatörer. Enligt mig är en kommunikatör en journalist som sprider propaganda och tillika ej fått ett riktigt arbete!

    När påhittade arbeten till igen nytta skapas av politiker i ex, olika myndigheter, så tar det väldigt l¨ng tid att montera ned dessa. Självklart skapar de en egen agenda, så att de själva ska överleva så långt som möjligt.

    Hit går idag en stor del av våra skattepengar, samtidigt som vi saknar beredskap inför stora kriser. Mycket idag är bara flum, och genus utan någon förankring i verkligheten.

    Sök Marcus Allard på youtube så ser du att det finns hopp!
    Även om jag inte är vänster så röstar jag hellre på ÖrebroP, än på Moderaterna! Men det finns ox¨bättre alternativ.. Ligg still!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är överens om att det slösas och att den media som borde granska makten snarare granskar folket så att de inte står upp mot makten.

      Jag har bra koll på Allard. Brukar lyssna på hans podd, när den kommer ut (var någon månad sedan sist nu). Hade jag bott i Örebro hade jag kunnat rösta på honom (även om jag hade fått hålla för partiets andranamn Peter Springare). Moderaterna är nog inte topp 5 för mig, men så brukar jag heller inte hitta någon att rösta på.

      Radera
  13. Micke!
    Jag har aldrig varit med i något parti förut. (Inte heller har jag brytt mig så mycket) Om politik. Alltid tänkt att man kan gå din egen väg, kämpa på och lyckas med det man vill. Men de sista åren har jag börjat tvivla på det.. Så nu måste vi kämpa på och få till en förändring på hela jävla skiten! Jag vet och du vet! Att det är vad folk vill ha. Det kommer ta tid, men det kommer gå!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lycka till! Jag menar det, men jag tror inte på det.

      Radera
  14. Ok jag förstår dig.

    Jag tänker just nu på hur jag kan fixa röster, två år kvar.. MED kommer som ett tåg. Läs iaf deras program innan du lyfter med dina vingar
    https://www.medborgerligsamling.se/politiska-program/
    Jag har iaf funnit den intressant och den bästa av partierna just nu.

    Men jag fattar ditt beslut, Hade jag (utan familj) varit i din sits hade jag bott i Vietnam för länge sen.

    Jag önskar dig lycka med flytten, och hoppas du får det bra vart du än far!

    SvaraRadera
  15. Hej jag heter Niklas Andersson från Vargön jag är så helvete trött på människor som inte lyssnar vad dom säger dom åker till utomlands och hela Sverige jag säger bara stanna hemma ni kan åka nästa år hälsningar från Nicklas Andersson Vargön

    SvaraRadera