måndag 14 april 2025

Nya avtal

Att se över sina försäkringar och andra abonnemang är ett spartips alla kommer med. Det går snabbt och kan ge stora pengar över tid. Vi vet alla det där, men hur ofta gör vi det? Jag kan handen på hjärtat säga att om det funkar får det ofta bara rulla på.

Men nu har jag faktiskt rensat lite. Den här bilen har nu fått en försäkring som kommer att kosta mig 745 kr per år jämfört med 1180 kr för den tidigare. Den årliga skatten på 139 kr åker jag på oavsett försäkringsbolag. Ingen jättebesparing, men alltid något.

Så har jag äntligen kommit mig för att byta elleverantör. När jag flyttade hit var det svårt att teckna några avtal eftersom jag från början varken hade personnummer eller den norska lightvarianten D-nummer.


Men jag hade flaggor!

Ström ordnade sig genom att jag behöll samma leverantör som de tidigare ägarna. En av dem hade dessutom en familjemedlem i företaget och möjligen var det därför det löste sig. Jag har haft på känn att de inte varit billigast, men de har en bra app och några jätteskillnader är det inte. Nu har jag ändå bytt till en ny uppstickare för att få en billigare månadskostnad, och så fick jag några hundralappar i rabatt på ett vitvaruköp. Trivs jag inte med dem byter jag igen, det verkar ganska enkelt.

Avslutningsvis ett ofrivilligt byte. Jag hade mobilabonnemang hos ett lågprisdotterbolag till en av de stora operatörerna och var nöjd med det. Men hastigt och olustigt fick jag ett mejl om att deras verksamhet skulle upphöra och jag blev istället överförd till den större ägaren. Priset förblir oförändrat, men de bjöd på någon månadskostnad som välkomstbonus.

Det var ju snällt, men jag är inte dummare än att jag inser att de ganska snart kommer att höja priset. Om inte annat så för att deras gamla kunder inte kommer gilla att vi som kommit in från sidan betalar mycket mindre. Jag har därför börjat se mig om på mobilmarknaden för att vara beredd när aviseringen om höjning kommer. För det gör den och ingen tackar en trogen kund, så då hoppar jag vidare till någon som gör det.

Har du gjort några klipp på abonnemangsmarknaden eller har ett tips (som inte är ren reklam) som andra kan dra nytta av? Låt oss tillsammans sätta nivån för en snål vecka!

44 kommentarer:

  1. Det tar visserligen lite mer tid, men att avsluta och byta arbetsgivar-abbonnemang med jämna mellanrum är nog ett av de mer lönsamma åtgärderna man kan göra. För ingen tackar heller en trogen anställd.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt riktigt (även om jag har svårt att klumpa ihop det i abonnemangskategorin)! Bästa sättet att få upp sin lön långsiktigt har nog alltid varit att byta arbetsgivare relativt regelbundet. Men antagligen inte för ofta. Om ditt CV visar att du bytt arbetsgivare vartenda år är väl risken att du kommer att fortsätta med det och dra vidare så snart du är upplärd och inkörd.

      Radera
    2. Att vara en trogen anställd är en viktig förklaring till att kvinnor tjänar mindre än män. Kvinnor väljer trygghet framför högre lön. Det får man gärna göra men kom inte och anklaga männen för diskriminering sen. Din lön - ditt val!

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Det och att de oftare jobbar i offentlig sektor.

      Radera
  2. Lustigt nog får jag ett lojalitetspris hos min mobilleverantör = 100 kronor lägre pris per månad jämfört med det lägsta möjliga ordinarie priset. Klart nöjd. Har haft samma mobilnummer i 30 år …

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra drag att premiera dem som stannar. Det vanliga tycks vara tvärtom, att ösa bonusar och rabatter över nya och sedan hålla tummarna för att de stannar om man inte pissar för mycket på dem.

      Radera
  3. Ett klipp jag tycker att brorsan ska göra är att avsluta ett sportabonnemang på tv:n. Han betalar 899 kronor extra i månaden för att se på fotnoll och hockey, samtidigt som han gnäller på att lönen inte riktigt räcker till. I fridens dagar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, har man sådana marginaler borde det inte vara ett svårt val.

      Radera
    2. Brorsan köpte dessutom en sorts kaffebryggare som mal bönorna själv, och sedan gör olika sorters kaffe med ett knapptryck. Bara 6 000 kronor. Används en gång i veckan.

      Radera
    3. Det skulle jag inte klara att få ihop med att jag har svårt att få lönen att räcka till :-)

      Radera
  4. Hjälpte föräldrarna att byta internetleverantör nyligen, de halverade sina kostnader och fick minst femdubbladebhastigheten. Önskar jag hade frågat den tidigare vilket abonnemang de hade.
    Mina egna abonnemang ser jag över med jämna mellanrum, som du säger lite jobb med stor utredning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var inget dåligt klipp för föräldrarna!

      Radera
    2. Det irriterar mig att de betalat mer än 700 kr i månaden för ett långsamt adsl abonnemang.
      Att Telia ens kan med! Mina föräldrar som normalt sett är jättebra med ekonomi har nog varit rädda o ändra för dehär med internet är krångligt o svårt.Grämer mig att jag inte kollat detta innan.

      Radera
    3. Vi är tyvärr dåliga på att byta abonnemang/försäkringsbolag för vi tycker oss ha olika anledningar att ha de bolag vi har. Och vi bor i bostadsrätt så internet- och tv-abonnemang styr vi inte över. Men en äldre släkting halverade sin TV-kostnad när Boxer skulle sluta och vederbörande gick över till Telia. Vi skämdes att vi inte tänkt på att hjälpa till att kolla tidigare och jämföra priser. Så kanske ett viktigt budskap till många - hjälp äldre familjemedlemmar att kolla upp abonnemang av olika slag.

      Radera
    4. Hanna: Jag håller med dina föräldrar. Det är krångligt med sånt där.

      Anonym: Visst är det fint om man kan hjälpa äldre med abonnemang, men förutsatt att de är vid sina sinnens fulla bruk kan de ju också ta kontakt och be om det. Risken finns att de känner att man snokar om inte de har tagit första steget.

      Radera
    5. Helt rätt Sparo om att inte klampa in och försöka bestämma över en släkting som är nöjd som det är! Vuxna barn och andra släktingar får akta sig för att dumförklara någon!

      Radera
    6. Ja, det är känsligt, sånt där. Även om det inte alls handlar om att dumförklara är det nog lätt att det känns så för en äldre släkting. Lyckligtvis har jag haft släktingar som inte varit rädda för att be om hjälp och då blir allt så mycket lättare för alla inblandade.

      Radera
  5. Jag brukar byta elbolag lika ofta som andra byter strumpor.

    Ofta går det att få en rejäl rabatt om man inte varit kund innan, och sen när rabatten löper ut är det bara att hoppa över till nästa.

    Och sen så klart abonnemang på Telenors kontantkort med fria samtal och 5 GB surf, 99 kronor i månaden och vart sjätte månad avgiftsfri, så egentligen blir det 82,50 kronor i månaden.

    Eller om man så vill, telefonin kostar lika mycket som en halv hämtpizza. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag blir kanske likadan med elbolagen, om jag blir missnöjd nu.

      Abonnemang på kontantkort lät märkligt. Hur funkar det?

      Radera
    2. Byter du strumpor så sällan!! Här snackar vi tåbira...

      Radera
    3. Man skaffar Telenors app, så lägger man in en prenumeration där. Sen sköts allt automatiskt, lika smidigt som ett abonnemang men billigare.

      Radera
    4. Det låter onekligen smidigt!

      Radera
  6. "Har du gjort några klipp på abonnemangsmarknaden eller har ett tips (som inte är ren reklam) som andra kan dra nytta av?"

    Vilken abonnemangsmarknad? Mobilt bredband eller telefonsamtal/SMS? Jag tror att vissa svenska svenska kontantkort (t ex Comviq och Halebop) har samma pris för telefonsamtal/SMS inom EU/EES som inom Sverige. Det kanske blir billigare att ha ett svenskt mobilabonnemang som har samma kostnader i EES som i Sverige än att ha ett norskt abonnemang. Jag kan inte gå ed på att det jag skrivit stämmer. Du kan kontrollera om det är ett alternativ.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. D'oh! Nu när jag läser ditt stycke igen inser jag att du såklart syftade på alla typer av abonnemang.

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. Ja, abonnemang, försäkringar eller egentligen vilken typ av löpande avtal som helst. Möjligen undantaget bostadsmarknaden som ju är lite mer komplicerad att hoppa runt i än i IT-tjänster.

      Radera
  7. Hur är det med företag som abonnerar på strunt? Jag tänker på fruktkorgarna, finns de kvar? När det begav sig blev det nästan slagsmål om bananerna på kontoret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga! Jag gissar att de åtminstone har minskat från sin storhetstid, men detta är ett område jag inte kan något om.

      Radera
    2. @anonym oja fruktkorgarna finns kvar. Är man inte där precis när de ställs fram så finns det inget kvar 30 min senare. Är inte ens idé att försöka

      Radera
    3. Vad märkligt ändå! Folk får väl köpa sin egen frukt. Jag kan förstå företag som bjuder sina anställda på frukost för det tror jag uppskattas på ett annat sätt. Fruktkorgarna tas nog för givet ganska snabbt, och har man ett företag som kommer dit med dem och fyller på blir det ju skitdyrt också.

      Radera
    4. Ja det är säkert jättedyrt med dessa korgar. Däremot är jag storförbrukare av bubbelvattnet, men det borde mest vara en engångskostnad tänker jag.

      Radera
    5. Jag är flexibel. Finns det bubbelvatten, frukt, kaffemaskin osv på en arbetsplats så använder jag det. Finns det inte är det inget jag saknar.

      Radera
    6. När jag var chef för en avdelning i Danmark hade vi frukost varje fredagsmorgon, en anställd hämtade mackor pa bageriet. Det hade de andra avdelningarna ocksa. En tid att samlas och snacka lite. Pa em beställde jag en back bajer, och sa drog vi nagon öl tidigt pa kvällen innan alla gick hem till sitt. Fast ibland blev det förstas lite sent. Var väldigt förtjust i Danmark, allt är lite mer avslappnat där än i Sverige.
      /Annika

      Radera
    7. Danmark - landet där en back starköl också går under benämningen "lunch" ;-)

      Jag har också varit på åtminstone en arbetsplats där företaget bjöd på frukost. Det tror jag (till skillnad från fruktkorgarna) fyller en social funktion. Det gör nog öl också, men det kan jag tycka att folk får stå för själva.

      Radera
    8. Asch, det kostade inte mycket och mina medarbetare inkl de pa andra avdelningar som gärna strök förbi framat kvällen uppskattade det. Dessutom heter frukost pa svenska morgenmad pa danska och lunch heter frokost pa danska.
      /Annika

      PS. Och sen kör de ju med halvtres, halvfjers och halvfems när man ska räkna. Det tog ett tag att lära sig ;).

      Radera
    9. Jag lärde mig de där siffrorna av en slump häromåret. Innan dess hade jag aldrig förstått det. Men det känns fortfarande dumt.

      Och inte är det mycket bättre med det norska systemet att kasta om siffrorna. Femogåtti istället för åttiofem går väl an, men när det blir tresiffrigt krånglar det till det för mitt huvud när ordningsföljden är 1-3-2. Släng in dialekt på det också, så kan min gamla Volvo 245:a heta Tofemogførr :-)

      Radera
  8. Byter elavtal 1 g/år med elskling. Har rörligt . Jag har sett att månadsrabatten varierar över året , i augusti cirka 14 öre /kWh okt-nov samt nu 22 öre/kWh med samma elbolag på rörligt pris. Ändrade sist i augusti, i år väntar jag till oktober innan jag tecknar nytt avtal. Blir stor skillnad när man förbrukar 20 000 kWh/år. /C

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Även för mig med en tredjedel av den förbrukningen.

      Radera
  9. Helt off topic:
    Nu har jag bakat polarbrödet du hade recept på nyligen. Jättegott! Även mitt kräsnaste barn gav det betyget "gott". Så succé kan man säga!
    Tycker inte degen blev så kletig (kalljäste), men misstänker att honungen är det som gör den lite klistrade än andra degar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad kul! Du får väl testa att byta till sirap, men jag vet inte om det är mindre klistrigt.

      Radera
    2. Inbillar mig att honungen är nyttigare så den behåller jag.

      Radera
    3. Det är så små mängder att det inte borde göra så stor skillnad, men det är den nog.

      Radera
  10. Snyggt sparo så skall de se ut, varför betala mer än man måste. :-)
    /SpararPengarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, är produkten densamma har man ju ingen glädje av att betala mer än så lite man kan.

      Radera
  11. Om man vill vara slösig och betala för Spotify kan man försöka slå ihop det inom familjen iaf. De har olika typer av abonnemang att dela på om man bor ihop.

    SvaraRadera