”Lägg inte alla ägg i samma korg” säger man om börsen. Sprid dina risker! Samma resonemang kan appliceras på mycket, bl a på kommuner som knyter alltför stora förhoppningar till ett företag som tros ska frälsa kommunen och dess invånare. För snart 50 år sedan skrev Mikael Wiehe sången ”När bolaget kom till byn” med refrängen:
”Det är den vanliga visan,
den gamla kända historien
med samma poänger
och samma refräng,
men så länge vi inte
gör nåt åt saken
får vi väl skylla oss själva
om vi får höra den igen.”
Och nu får vi höra den igen, närmare
bestämt i Skellefteå där bostadspriserna störtdyker efter att Northvolt varslat tusentals anställda. Att det i detta
fall inte rörde sig om ett rikt bolag, som i Wiehes text, utan om
ett nystartat företag nästan utan kunder, spelar ingen roll
eftersom statliga pengar gjorde det rikt, eller åtminstone ledningsgruppen.
Wiehes säger indirekt att vi måste
göra något åt saken. Vadå? Skellefteå är ändå en relativt
stor stad med många skattebetalare sedan tiden innan Northvolt.
Sverige är fullt av små bruksorter med en enda stor arbetsgivare
och om den flyttar eller går omkull gör hela byn det strax efter.
Ett första steg är att politiker och
tjänstemän slutar att tro på guld och gröna skogar när ett
företag vill etablera sig, oavsett om det är en serverhall för en
multinationell mediejätte eller ett av alla dessa företag som
låtsas stå för en hållbar ”grön omställning”, vare sig det
gäller batterier, återvinning, vindkraft eller något annat.
Sanningen är att
det som historiskt funkat för Sverige är industri och smarta
uppfinningar, inte sällan har det handlat om metaller och
trävaruindustri. Så då är vi kanske trots allt inne på guld och
gröna skogar.
Svenska politiker och myndigheter måste verkligen sluta avguda stora företag och ge mellanstora och mindre företag bättre etableringsmöjligheter. Skattesystemet borde också ändras så att kommuner får del av företags lönsamhet, inte staten, så att kommuner blir mer måna om att ta hand om sina företag, inte bara på grund av arbetsplatser. LAS borde också slopas för företag med färre än typ 40 anställda så att mindre företag lättare kan anpassa sina behov efter marknad utan att gå i konkurs. Slut på rant.
SvaraRaderaSvensk arbetsmarknad bygger på småföretag. Därför brukar politiker av alla färger säga att de älskar och vill hjälpa småföretagare, men jag kan inte säga att jag upplevt att de satt handlingar bakom orden. Istället "duttar" de med stora företag, även sådana - som Northvolt - som bara kostar pengar. Det hade blivit mindre arbetslöshet om staten bara gett alla Northvolt-bidrag direkt till arbetslösa för att "jobba" med att göra ingenting.
RaderaHåller med dig om den sista punkten. Antagligen hade pengarna till "arbetslösa" satts in i den lokala ekonomin mycket mer än att ge ett företag skattelättnader. En serverhall skapar väl typ 3 jobb. Visst byggandet ger jobb ett halvår men sen efter de typ ingenting och vinsterna går utomlands och sen håller man elpriset subventionerat lågt.
RaderaJag tittade lite på det där för norsk vindkraft. Där öser man precis som i Sverige in bidrag i verksamheten medan vinsterna går till skatteparadis. Visst, under en kort byggfas ger det lokala skatteintäkter, men sedan är det slut med det.
RaderaOm nu prompt staten ska vara med och lägga in skattepengar så hade de här 88 Miljarderna i statliga pengar i ett bolag bättre förvalts - och med mycket hög sannolikhet bättre framgång - om 100 bolag fått 880 miljoner kronor vardera att bygga upp varsina verksamheter, istället för ett bolag som fått allt. Varför då? Sannolikheten är stor att en eller två bolag av de hundra hade blivit väldigt framgångsrika, kanske tio bolag hade överlevt och de övriga 80-90 st hade gått i konkurs.
SvaraRaderaDet är så man gör i praktiken när man inte lägger alla ägg i samma korg.
Helt rätt!
RaderaTror att det generellt är bättre om kommunen och staten ser till att infrastruktur och allting runtomkring fungerar bra. Pumpa in pengar direkt i företag är ärligt talat inte logiskt när företaget är det som ska generera pengar. Om investeringen inte är lönsam är det en varningsflagg, inte en signal om att här måste vi hjälpa till.
SvaraRaderaVi har varit rätt dåliga på det här historiskt; in med pengar i drömprojekt som inte är bärkraftiga, eller tillförsel av pengar till näringar på fallrepet. Se till att närområdet är attraktivt istället vad gäller service, och låt företagen hitta finansiering själva. Ska man hjälpa till med något är en skattelättnad under uppstarten betydligt säkrare och ärligare; där livskraftiga företag får en push och de dåliga får en ytterst marginell hjälp eftersom de inte har någon omsättning att tala om.
Ja, grovt generaliserat klarar sig bra företag utan att få pengar från staten, och dåliga företag kommer inte klara sig trots pengar från staten, så i bägge fallen är det bättre att stat och kommun gör annat än att leka företagare eller riskkapitalister.
RaderaMycket tråkigt för Skellefteå att det skulle gå såhär. Allt tack vare ideologer i den politiska ledningen. Nu igen, så var det nästintill strikt förbjudet att ens yppa någon form av kritik. Alla skulle med i hyllningskören. Och inte nog med det, utan vissa ledarideologer har även antytt att det var kritikernas fel att alltihop slutade i diket.
SvaraRaderaDet var kanske tur att det kom stigande räntor och inflation emellan på sätt och vis. För annars hade nog insatserna höjts betydligt mer via Bryssel? Det var ju många som gick till val på det sist.
Mvh Investeraren
Förbjudet var det väl inte, men det är märkligt hur det som illasinnad konspiratorisk högerfantasi ena dagen nästa dag är fakta alla känt till hela tiden.
RaderaMin pappa startade en liten enmansfirma, där mamma skötte bokföringen och pappa gjorde jobbet. Ett tag hade han en anställd. Men det klarade sig mina föräldrar pa i alla ar, och min mamma jobbade ocksa men inte heltid. De hade nog varit glada för lite tillskott i kassan, men inte svalt vi barn för det.
SvaraRaderaDet är sorgligt att se hur nutida politiker sköter om, i det här fallet, Sverige. De tittar pa opinionssiffror och vill bli atervalda sa att de kan fortsätta casha in sina löner och pensioner.
/Annika
Det där låter lite som mina föräldrar.
RaderaJa, politiker verkar aldrig tänka mer än en mandatperiod framåt. Det är ytterligare ett skäl till att de bör hålla sig undan företagande.
Politiskt konstruerade företagssatsningar är alltid dödsdömda.
SvaraRaderaDet sker tillräckligt ofta ändå att smahällen växer och dör med marknadsekonomiska företag. Har levt med tillväxten när ”mitt” telecomföretag steg från några hundra till över 4000 i en liten stad.
Trodde det skulle slå hårdare mot bygden när minskning pga outsourcing och vikande marknadsandelar slog igenom, när jag väl fick gå blev det 88 kvar. Men samhället fixade det rent organiskt.
En extra nackdel när inte marknaden bara ges förutsättningar utan ska tokdopas och drivas av masshysteri isf den normala komplexa mixen av påverkan.
/JB
Så när ska (ni) politiker också se detta?
Radera